Банките започнаха да вдигат лихвите
При потребителските заеми, които домакинствата се взели в лева, покачване през април има както на лихвите
Банките започнаха да вдигат лихвите, както депозити, така и по кредитите, показват последните данни на БНБ.
При потребителските заеми, които домакинствата се взели в лева, покачване през април има както на лихвите, така и на годишния процент на разходите по тях с 0.11 пр. п. съответно до 7.85% и 8.31%.
Повишават се и лихвите по спестяванията на гражданите, като средната по депозити в лева нараства с 0.03 пр. п. до 0.10%, а по тези в евро – с 0.01 пр. п. до 0.08%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00%.
Все още обаче надолу вървят лихвите по жилищните кредити, като при тези в левове, средният лихвен процент спада с 0.02 пр. п. до 2.58%, а ГПР остава непроменен на ниво от 2.83%.
В същото време кредитирането се забавя. Обемът на новия бизнес по кредитите за потребление в левове се понижава с 6% (43.2 млн. лв.) до 682.2 млн. лв., а този на предоговорените и рефинансирани кредити – с 14.9% (17.3 млн. лв.) до 99.1 млн. лв.
Салах и Ливърпул на ръба на раздяла – Арне Слот го замрази, а клубът посочи наследник
Петкова към ПП-ДБ: Вие провалихте ПВУ, ние поправихме всичко за 11 месеца!
Студенти по медицина към БДУ се включиха в семинара на Националния алианс на хора с редки болести
Малък самолет падна върху кола на натоварена магистрала във Флорида
Парламентът решава съдбата на кабинета „Желязков“ утре - дебатите приключиха
В столицата се блокира центъра на 10 декември - забранява се престой, паркиране и движение заради антиправителствения протест
МЗ обяви програма за подкрепа на специалистите по здравни грижи: ще стигнат ли обещаните 1550 евро?
Още едно момиче почина след тежката катастрофа между Мартен и Сандрово край Русе
Томас Маркъл след ампутация: „Искам да видя дъщеря си още веднъж, преди да умра“
Асен Василев към премиера: Подай оставка, правителството ти краде бъдещето на българите
Италианската кухня получи статут на световно културно наследство от ЮНЕСКО
Изпитана рецепта за кроасани, приготвени с нежно маслено тесто
