×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Аран на път за майка си в Иракски Кюрдистан се озова в Бургас


Как Аран на път за майка си в Иракски Кюрдистан се озова в Бургас
Турската граница не винаги е толкова приветлива и гостоприемна. Особено когато оттам минават кюрди
21 Май 2022, Събота, 17:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, снимки: Авторът

Турските тайни служби не го пуснаха да мине границата, защото критикувал Ердоган в социалните мрежи

Аран Хеят трябваше да пътува от Великобритания през България и Турция до родния си иракски Кюрдистан, където живее майка му. Той успя да прекоси с приятелите си свободно цяла Европа, но в крайна сметка се озова сам в пътнически влак от Бургас към София.

Неговата история е поредният случай, в който турските тайни служби МИТ демонстрират как успяват да сканират цялото интернет пространство, за да издирват всеки, позволил си да критикува президента Реджеп Ердоган и политиката му, особено по кюрдските въпроси. Аран е кюрд. Той живее и работи постоянно във Великобритания и е поданик на Нейно Величество.

В края на април, заедно със своите приятели Дейна и Дилър, решават да поемат към родния край, за да се видят със своите близки.

„Искахме да направим запомнящо се пътуване, пресичайки красиви страни като Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, и накрая през Турция да влезем в Ирак. Но пътешествието ни бе прекъснато на българо-турската граница“, разказа той пред Флагман.бг.

Аран е поданик на Нейно Величество, коeто най-вероятно го е спасило от
по-големи проблеми в Турция

Те влизат и излизат от България през ГКПП „Капитан Андреево“ без проблем. От другата страна обаче - на „Капъкуле“, след като сканират паспортите им, ги арестуват без обяснения. Отвеждат ги в полицейското управление, където служители, вероятно на МИТ, започват да ги третират като престъпници. „Разпитваха ни в продължение на часове. Телефоните ни бяха претърсени и подложени на щателен технически анализ.

Прегледаха всичко, дори личните ни снимки и видеозаписи, и тези на нашите семейства. Чувствах се напълно разголен и унизен“, припомня си Аран. След три часа полицейщина турците пускат приятелите му, но на него не е позволено да влезе в страната на Ердоган. Връчват му стандартна бланка за отказ до турска територия, в която е отбелязано, че той е заплаха за националната сигурност на страната. Аран признава, че единственото, което е правил във връзка с Турция, са неговите публикации в социалните мрежи, които е поствал във Великобритания.

„Там осъждах г-н Ердоган за продължаващата война в региона и убийството на деца. Очевидно са ме следили още от Англия“, смята той.

Турските власти му забраняват достъп до страната, позовавайки се на закон, чиято цел бе да се контролират и следят кюрдите по света

Откакто е начело на Турция от 2003 година, Реджеп Ердоган няколко пъти променя политиката си към кюрдите, които са значителна част от населението на самата Турция, но в крайна сметка я приведе в турските традиции на потискане и терор спрямо кюрдското малцинство.

Жандармерията редовно атакува кюрдските населени места в Турция, където, според доклади на правозащитните организации, извършва убийства на мирни жители. Самите кюрдски области на Турция са едни от най- изостаналите и бедни райони с неподдържана инфраструктура.

Севърският договор от 1920 година, подписан между победителките в Първата световна война и Османската империя, предвиждаше създаването на независима кюрдска държава, но никога не е изпълнен. Днес по-голямата чат от Кюрдистан се намира в Турция, а останалото са си поделили Сирия, Ирак и Иран.

Турската армия неведнъж е навлизала и в населените с кюрди области на Ирак под предлог борба с тероризма. А в момента здраво се е окопала в северната част на Сирия. Със същите обяснения – че се бори с терористи, Ердоган е окупирал кюрдските области на тази страна, почти е прогонил основното кюрдско население, и в момента там тече засилен процес на потурчване – обществените надписи са на турски, в обръщение е въведена турската лира.

Въпреки че Сирия влезе в руската сфера на влияние, турската окупация по никакъв начин не пречи на дружеските връзки на Ердоган с Владимир Путин. Но трън в очите на Турция най-вече е Северен Ирак. След американската инвазия, довела до свалянето на дългогодишния вожд Саддам Хюсеин, кюрдските части в страната се оформиха като автономна област със столица Ербил.

В момента тя функционира почти като отделна държава. Само крачка я дели от пълната независимост. Турция разглежда този процес като опасен пример, който може да подтикне и „нейните“ кюрди по пътя на автономията и независимостта. Затова една от основните задачи пред МИТ е да следи всичко, което се случва там, включително населението на Иракски Кюрдистан. В тази връзка през 2013 година меджлисът (парламентът на Турция) прие специален закон, който макар и озаглавен „за чужденците и международната закрила“, бе насочен изключително към кюрдите, живеещи извън Турция.

След като е върнат в България в полунощ и не успява да отлети от Бургас, Аран се озовава в купето на пътническия влак за Карнобат

След края на тричасовия разпит и обиск, от „Капъкуле“ връщат Аран обратно на българска територия, позовавайки се именно на този закон. В документа е отбелязано, че неговият случай е от компетенцията на чл. 7 и чл. 15, третиращи „чужденци, които представляват заплаха за обществения ред и сигурност“.

Ако Аран нямаше британски паспорт, а бе иракски жител, най-вероятно щеше да бъде арестуван за неопределено време и можеше с години да не излезе от турските затвори. Свободата си дължи най- вече на нежеланието на Турция да си създава излишни проблеми с британската дипломация.

С няколко дни закъснение все пак се добира до Дубай, откъдето поема за Eрбил – столицата на Иракски Кюрдистан

Когато се озовава обратно в България, е вече полунощ. Той се отправя към най- близкото летище в Бургас с надеждата да намери някаква връзка към Ербил, която да заобикаля Турция. Но на тази сезонна аерогара, обслужваща основно чартъри и нискотарифни полети, такава естествено няма.

Накрая се качва на първия влак с надеждата да стигне до София. Но дори и тук няма късмет – влакът е пътнически и е само до Карнобат, откъдето трябва де се прекачва на друг за българската столица. „Все пак си струваше да го направя“, отбелязва той.

Най-сетне с майка си в своя роден град Рания, който се намира на 81 километра източно от Eрбил

След още една нощ в България успява да лети от София до Ербил с прекачване в Дубай в полет, който продължава цели 19 часа. „Искахме да отидем до Кападокия, да се включим в атракцията полет с балон с нагорещен въздух.

В крайна сметка имам забрана да влизам в Турция, а цялата маневра ми струва хиляда паунда отгоре и няколко дни по-малко с любимите хора.“ Аран е вече при възрастната си майка, която чрез „Флагман“ благодари на всички в България, които са помогнали на сина ѝ да пристигне благополучно в родния си дом.


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори