×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира


19 Май 2022, Четвъртък, 20:43 ч.
Автор: Флагман.бг

В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин

Не исках да го убивам. Стрелях, за да ме оставят намира." - това заяви в първото заседание по същество по делото за убийството на украински цивилен сержантът от Въоръжените сили на Руската федерация Вадим Шишимарин. След като в петък мина разпоредителното заседание на съда, в четвъртък заседанието започна със същинското съдебно разследване, пише Offnews.bg.

Първото реално заседание трябваше да започне в сряда, но беше обявено прекъсване до днес заради големия брой журналисти, изявили желание да отразяват процеса в Киев. 

Вадим Шишимарин е подсъдим за убийството на 62-годишния невъоръжен жител на Сумска област Александър Шелипов, станало на 28 февруари т. г. Шелипов вървял из село Чупаховка и говорел по телефона, когато бил застрелян.

"Там имаше някакъв мъж, говореше по телефона. Прапорщик Макеев (воинско звание с три нашивки, съответстващо на ст. сержант, б. р.) нареди да стрелям. Аз отказах. Тогава друг военнослужещ ми заповяда със заплашителен тон да зтрелям, защото тоя щял да ни предаде. Пуснах къса серия от автомата." - заяви пред съда Шишимарин, цитиран от сайта "Грати", което съобщава за хода на съдебния процес в реално време.

Из разпита на Вадим Шишимарин

- Знаехте ли, че Украйна е независима държава? Какво знаехте за Украйна?

- Не ме интересуваше.

- Когато преминахте границата, разбрахте ли, че нахлувате в Украйна?

- Да.

- Когато стреляхте, разбрахте ли, че жертвата е цивилно лице?

- Да.

- Можеше ли да постъпите по различен начин? Можеше ли просто да го изплашите?

- Да, бих могъл.

- Какво е отношението ви към престъплението?

- Считам го за неприемливо и криминално наказуемо. "Высшая мера" за наказание. Не отричам вината си. (Высшая мера в Русия наричат смърт чрез разстрел, б. р.)

На въпрос на съдията за "вътрешното отношение" към убития, подсъдимият отговори с думите: "Не съм искал да го убивам. Стрелях, за да ме оставят намира."

Делото върви при открити врати в Соломенския съд в Киев. В четвъртък бяха разпитани потърпевшата по делото, вдовицата на убития мъж Катерина Шелипова. Тя разказа, че в този ден си била вкъщи (съпругът й загина недалеч от дома им) и чула изстрели, а когато излязла на двора и отишла до портата, видяла Шишимарин с автомата в леката кола.

"Затворих портата и стоях така. Когато стрелбата приключи, излязох навън и видях съпруга си. Той беше прострелян вече в главата. Започнах да крещя. Да крещя силно. Надойдоха съседи. Закрихме тялото му с плат." - казва Катерина, цитирана от "Грати".

Шелипова каза, че иска за 21-годишния руски солдат доживотна присъда. "Но ако него го разменят за нашите защитници на "Азовстал", няма да съм против." - каза още жената.

Съдът разреши на Шелипова да зададе няколко въпроса на убиеца. Шишимарин каза, че изпитвал страх от мъжа й, повтори, че признава вината си и помоли вдовицата на жертвата си за прошка: "Разбирам, че вие няма да можете да ми простите, но аз моля за вашата прошка."

Освен посдъдимия Шишимарин по делото беше разпитан и войникът Иван Малтисов, който се предал на украинските власти заедно с обвинения в убийство. Малтисов бил в същата кола и непосредствен свидетел на случилото се.

Вадим Шишимарин е отдельонен командир в Четвърта танкова Кантемировска дивизия на Московска област. Подсъдим е за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство. Според Наказателния кодекс на Украйна го грозят от 10 години затвор до доживотна присъда. Това е първият по рода си процес от началото на руската агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Сайтът "Медуза" се е свързал с майката на Шишимарин Любов, която живее в Уст-Илимск в Иркутска област. Жената разказва, че месец преди да го пленят, Вадим й позвънил от руско-украинската граница и предупредил, че през следващите седем дни телефонът му ще е изключен. За пленяването му разбрала на 1 март. "Аз понятие си нямах, че има война, че там в Украйна става нещо." Синът й се свързал с нея две седмици след попадането си в плен. На 13 март се свързал с видеоразговор и казал, че е добре.

"Не знам какво е станало там, кой е стрелял, кой не е. Просто на него стоварват всичко и това е. Аз разбирам, че Вадим няма изход да каже "Не, не бях аз." С радост бих дошла на съдебния процес, но няма да си ми го дадат. Просто ми казаха: "Не става. Толкова. Не става." - коментира майката пред "Медуза".


В категории: Войната в Украйна


3
Коментара по темата
3.
Manafa
20.05.2022 23:56:07
0
1
Da pukne
2.
148
20.05.2022 12:21:36
0
10
Абе лошо нещо е войната..., ама пУТИН наистина ги насади невинни момчета на пачи яйца
1.
Костя помияра
20.05.2022 11:24:05
3
9
И това ли е пропаганда, путинофилски изчадия гнусни?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори