×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати
  • Назначиха Ангел Симеонов за зам.-министър на МВР
  • Отиде си актрисата Добринка Станкова
  • СЕМ не избра нов шеф на БНТ, Кошлуков остава
  • Кабинетът обсъдил на закрито заседание изгонването на руските дипломати, министрите на БСП обаче твърдят, че не знаят за решението
  • Мъж открадна кутия с дарения за дете с аутизъм в столичния квартал "Младост"
  • Норвегия праща на Украйна 3 реактивни системи за залпов огън
  • Как Бургас ще посрещне Джулая, вижте тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско


Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско
Няма как тази птица да бъде обявена самата за защитен вид, това би било подигравка със самата концепция на „Червената книга“, категоричен е експертът д-р Петър Янков
19 Май 2022, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Птиците трябва да бъдат лишени от достъпа им до източни на храна, един от тях е подхранването на уличните котки, категоричен е д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков работи в Природозащитния център „ПОДА“ край Бургас към Българското дружество за защита на птиците. Той е еколог по професия. Докторската му дисертация е била на тема „Птиците в градската среда“. Той е съосновател на Българското дружество за защита на птиците през 1988 г. и оттогава работи в тази сфера. Говорим с него за свръхпопулацията на гларусите, която се наблюдава от години и начините, по които проблемът може да се реши.

-Д-р Янков, от няколко седмици най-коментираната тема в Бургас са отново гларусите. В началото на седмицата Общинския съвет прие идеята да се създаде работна група, която да обсъди методите за намаляване на тяхната популация. Необходимо ли е наистина да се намали тя?

-Необходимо е от всяка една гледна точка. Важно е за защитата на природата. Видът е увеличена популация и се държи като хищник спрямо други видове птици и бозайници от екосистемите, с което нарушава баланса. Гларусите даже нападат видове, които са застрашени от изчезване и са включени в „Червената книга“. Наблюдава се например да напада малки корморани – вид, който е в списъка със застрашени птици. Той не ги гони за забавление, а с цел да ги убие и изяде. В градската екосистема, която е силно обеднена и характеризирана само с видове, които могат да живеят във всякаква среда – хлебарки, плъхове и т.н., гларусът се държи като хищник. Така например имаме наблюдения, че напада дори диви гълъби. От човешка гледна точка тази птица също е вредител. Съгласете се, че не е никак приятно да виждате гларус, който на улицата разкъсва гълъб и после влачи останките му сред хората и децата. Най-големият проблем обаче се крие в санитарно-медицинския аспект. Гларусите се хранят предимно на сметищата и от там отиват директно там, където живее човек – тераси, балкони, покриви и т.н. По този начин те се превръщат във вектор за трансмисия на различни заболявания, някои от които опасни. Заразите биват пренасяни директно до жилищата на хората.

-Има ли яснота с колко пъти е завишена популацията на гларусите тук, в Бургас? Има различни сведения от държави в ЕС, където се говори за увеличение от 4-5 пъти в последното десетилетие.

-Трудно е да се каже точно, особено за страни като в България. Досега у нас е правено само едно, така да се каже, преброяване на популацията на гларусите. То се проведе около 2000 г. и установи, че у нас живеят между 7 и 7.5 хил. бройки. Това обаче е само през размножителния им период. През останалата част на годината в България пристигат гларуси от по-северни страни, излюпват се младите от гнездата и популацията се увеличава значително.

-Искате да кажете, че при и гларусите има миграция?

-Разбира се. Това е птица, която мигрира денонощно. Сутрин лети към сметището и се нахранва. Около 10-10:30 ч. се връща в града и се качва по покривите, а междувременно търси храна и в населените места. Това са така наречените „циркадни“ миграции. Гларусът мигрира и на по-дълги разстояния. Птици от по-северни части на Европа идват до нас, нашите отлитат на юг и постоянно има движение. 

-Как може реално да се ограничи популацията им?

-Това може да стане само с добре обмислен план. Първо трябва да се види откъде гларусите черпят храна, откъде се хранят. Причината за увеличената популация на тези птици не са самите те, а сме ние – хората. Виновни сме за разпиляването на храна, презастрояването, с което му предоставяне огромни площи на които да гнезди. Тоест първата мярка трябва да е затваряне на достъпа на птиците до храна. Община Бургас вече направи тази първа стъпка със затворените контейнери за смет. Те не са по прищявка на някого, а имат точно тази цел. Гларусите, влизайки в града, тършуват в дори малките кошчета за отпадъци и от тях изваждат всичко буквално на тротоара. Това превръща един туристически град като нашия  в туристически само условно. Никой не желае да се „радва“ на такава среда и да гази в боклуци до колене. Ако минете по бул. „Богориди“ сутрин можете да видите за какво става въпрос. 

Впоследствие трябва да се види какви други източниците те имат за храна. Един реален такъв е подхранването на уличните котки. Гларусът няма никакво притеснение от котките, подгонва ги и изяжда тяхната храна, освен ако хората не стоят там и да пазят. Понякога напада и самите котки. Друг източник е изхвърлянето на дребната риба от рибарите. Почти всички бургазлии в един момент са виждали как като се прибират от улов рибарските корабчета, зад тях има шлейф от стотици до хиляди гларуси. Рибарите изхвърлят ненужната дребна риба и по този начин ги подхранват. Това също трябва по някакъв начин да се преустанови.

Така че това са основните начини, по които популацията на гларусите може да се намали – прекъсването на достъпа им до храна. Това е и най-хуманно.

-Градските легенди твърдят, че гларусите живеят между 40 и 60 години. Вярно ли е това?

-Не, това е преувеличено. По принцип обаче въпросът с продължителността на птиците е доста труден, защото изисква още при излюпването на индивида той да се „опръстени“ и да се отбележи годината на излюпване, като впоследствие някой да намери след дълъг период от време същата птица. Но иначе стандартно около 15-20, може би дори до 25 г. със сигурност живеят гларусите.

-Това не е ли обаче решение за което ще трябва много време? 

-Това е дългосрочно решение. Точно заради дългата им продължителност на живот няма работещо временно решение. Затварянето на достъпа на гларусите до сметищата – Братово, Пречиствателната станция край Поморие – рязко ще намали числеността им, те просто ще мигрират. Това се вижда от факта, че когато Община Бургас въведе затворените контейнери, за всички беше видно, че броят на гларусите рязко спадна. 

-Така беше, но сякаш това продължи много кратко и сега пак ставаме свидетели на ръст в тяхната популация.

-Числеността на гларусите беше свалена донякъде с това. Но сега трябва да се видят и другите източници на храна и да се затворят и те. Трябва да се подходи комплексно, с по-сериозни действия, а не еднократно. Макар че това със затворените контейнери си е нормално дългосрочно действие.

-Редица екозащитни организации се обявиха крайно против контрола на популацията на гларусите в Бургас. Чуват се обвинения, както и призиви за това гларусите да бъдат обявени за защитен вид. Има ли реално как това да се случи?

-Не и няма как да се случи. Даден вид не се обявява за защитен на базата на това, че ми харесват визуално и на мен или на вас, или на който и да е. Те се защитават на базата на основата на строго научни критерии – определена численост, определена тенденция в числеността им, дали се увеличава или намалява. Например другите, които се увеличават, са големите корморани. И те, като гларусите, няма как да бъдат обявени за защитени, тъй като това като цяло компрометира идеята за вписването в „Червената книга“. 

-Хипотеза, която също се изказа в последните седмици, бе обявяването на частичен ловен сезон...

-И дума не може да става за физическо елиминиране на птиците! Гларусите живеят в населените места, няма как да тръгнем с пушките и да ги стреляме. Това е немислимо. Преди 100 години са го правили, но времената вече са много различни. Това е абсурд. Дори и някои от методите, които се прилагат в някои страни за регулиране на популацията – например намаляването на шанса на птиците да се излюпят чрез намазване на яйцата им с олио, за да се задуши зародиша, са крайни мерки, които трябва да се прилагат, чак след като се изчерпат всички други варианти. Това едва ли не някой да тръгне по покривите да гони гларусите и да им събаря гнездата, както се чете от дни в социалните мрежи, е безсмислено, първо защото птицата ще си напрви гнездото веднага на другия покрив. И това няма да помогне за решаването на проблема. Има умни начини за това.

-А умна птица ли е гларусът? Интелигентен вид ли е?

-Една от най-интелигентните птици е. Това е другият проблем. Понеже е много умна птица, прави изключително бърза и адекватна преценка на ситуациите. Например прибира закачените на балконите луканки и чирози, и всичко, което става за ядене, изчаквайки да няма хора там. Всички знаем и за случаите, когато нападат хора, пикирайки към тях, за да им вземат закуската от ръцете. 

-А възможно ли е сега, в 21 век, при наличие на толкова много природозащитни НПО-та, да се осъществи тази кампания по намалянето на популацията на тези птици?

-Възможно е, но се иска ум, с който да се преценят конкретни действия, които да се вземат в сегашната обстановка.Например сметището в Братово подхранва гларусите. Може да се направи експертен оглед и оценка и да се прецени как може то да бъде затворено за птиците, за да не взимат храна от там. Начинът е този – като се затворят тези техни източници на храна, гларусите ще се върнат към оригиналната си популация. 
 


В категории: Бургас


31
Коментара по темата
31.
Ненормалника на улицата на котките
21.05.2022 23:41:11
1
0
С цялото уважение към възрастните хора, които хранят котките, но това вече преминава всички граници. Ние сме града с най много бездомни котки. Никой не предприема нищо ( включително ние като общество ) Има един възрастен дядо в центъра на града ( до Тройката ), който всеки ден нарежда купи с храна и вода за котките в района, които се размножават с огромна скорост. Това е нехигиенично и неприемливо. В целия град мирише на котки. Гларусите са също голям проблем, но първо трябва да се отучим да храним всички бездомни животни, кастрация и т.н.
30.
до основателя на дружеството за защита на птиците
21.05.2022 14:49:22
1
1
Дали д-р Янков е отишъл до сметището в Братово и да види пълчищата гларуси зиме и лете? Захранката им е там и то целогодишно, така че сте смешен с това, че котките са източникът на проблема. И да ги избиете /котките/, гларусите няма да изчезнат.
29.
До 28
21.05.2022 13:07:45
4
1
Ало Бургас,
аз редовно виждам котки да разкъсват по малки птици, включително и малки или ранени гларуси.
Не ви ли е жал за тях?!!
28.
Burgas
21.05.2022 12:54:16
2
2
Така е относно по малките птици. Преди 2 дни гларус гонеше гълъб и той се заби в краката ми, беше накълван от глсруса. Взех го но на другия ден умря от раните. И не е само тоз случай.
27.
Клеопатра
20.05.2022 21:36:07
4
3
Гларусите не са агресивни, просто се отнасяйте към тях както към улични котки и кучета и ще се убедите, че не са проблем, просто са в немилост заради човешката алчност.
26.
Аз
20.05.2022 21:29:23
0
4
Проблема с гларусите е от около 20 - 25 години, от както рибата започна да изчезва, а бургазлии знаят, че гларусите основно се хранеха с риба. Поради замърсяване на морето страдат не само гларусите и ощетени сме ние хората.
25.
123
20.05.2022 21:17:12
0
2
Отношенията на гларусите към хората са очакване на милост.
Стана традиция да се хранят безброй улични котки.
Гларусите са също част от природата!
24.
Джи
20.05.2022 21:04:13
4
0
Гларусите са изключителни птици, чието общество и характер силно наподобяват човешкото. От известно време забелязвам, че са силно наплашени и отношенията им с хората са много по различни от преди. Смятам, че за това вина имат основно хората. И да децата не са в безопасност в среда с диви животни и ние трябва да изберем дали ще живеем с тях или не, но войната не е цивилизована форма на съжителство. Човекът е в състояние да определи и насочи в голяма степен поведението на животните около себе си и не ни прави чест, че стимулираме и предопределяме развитието на насилие и варварщина. Ние сме по разумните, ние предопределяме развитието. Напоследък май обратно към средните векове.
23.
Бургазлийка
20.05.2022 21:03:46
3
4
ДО 19

СЛУШАЙ СЕЛЬО,
АЗ СЪМ НА 66 Г.
ИМА И ПО ВЪЗРАСТНИ БУРГАЗЛИИ, КОИТО ЩЕ ГАРАНТИРАТ, ЧЕ НИКОГА ГЛРУС НЕ Е НАПАДАЛ ЧОВЕК!
ОТИВАЙ НА СЕЛО БЕ ДУРЕ, ТАМ ЩЕ СЕ ЧУВСВАШ ПО ДОБРЕ!
22.
До 13 offf
20.05.2022 16:42:45
0
0
Дефинирай неволно,изключвам тенджера с манджа на терасата, суджук,чироз и паламуд? Последните три и без друго не съхнат като хората в Бургас.
21.
ДО 18 от GAMO PT-85 Blowback
20.05.2022 12:00:04
1
3
edinstveno GAMO PT-85 Blowback gi opraaa qko tiq letqshti palqri wahaha
20.
Хах
20.05.2022 11:10:54
2
6
А популацията на простолюдието кога ще бъде ограничена?
19.
20.05.2022 10:59:10
4
12
Хора, тези птици нападат децата ни. Онзи ден станах свидетел как един гларус кълвеше две момиченца по главите, опитвайки се да им вземе закуските. Това е безобразие. А за гълъбите - нямам думи. Носят зарази, миришат, гнусни са, акат навсякъде.
Трябва да се изтребят до крак!!!!
Антифризът ще помогне ли?
18.
Хроника на една предизвестена смърт
20.05.2022 10:46:14
0
9
Да се върнем към главното – фактът на фактите, главното събитие в днешния политически живот е невъзможността на българската политическа класа да продължи по досегашному. Имаме класика в дефинирането на революционна ситуация – елитът не умее по новому, а обществото не желае по старому. Намираме се в абсолютно върхов момент на новата българска история. Тази година ще се случат много неща. 
България все още живее в един номенклатурен полукапитализъм от периферно-компрадорски тип, в който социалната структура е съвсем ясна: има много тънка ципа от много богати, които стават все по-богати, имаме умираща средна класа – хора които с все по-голям труд успяват да реализират целите си, и простолюдие, което живее пред телевизора и от днес за утре.
Междучасието свърши, но се оказа, че имаме свободен час. И то не един, а два. Може да се каже и по-просто: българският елит, българската политическа класа (те така обичат да се наричат) вече не може да произведе нито една жива формула. Могат просто да сменят изпълнителите, но музиката е същата. Тази социална група, която се добра до властта преди 32 години, е в края на своята историческа валидност. 
Сегашният елит не успя да стане класа. Проектите, които се опитват да реализират, са смехотворни и нежизнеспособни, управленските им способности са силно проблематични, културата им е посредствена. Оказа се, че тази прослойка не е готова да носи отговорността за обществените процеси, дори и за себе си…
17.
Ан.Савов
20.05.2022 10:37:50
0
7
Едно време какви гларуси имаше на плажа в Крайморие . Ти му дадеш царевица то ти докара две. А сега само крадци.
16.
Бургазлийка
20.05.2022 09:46:30
2
10
Съсипаха ми обяда оня ден, изнесох тенджерата с манджата на терасата да изстива след като се сготви, а един гларус я нападна и преобърна и разсипа яденето по терасата. После - хем чистене , хем без обяд
15.
Peшо
20.05.2022 09:19:46
2
15
Знаем, че в природата няма празно. Щом в градовете няма хора, ще има животни и птици. Има толкова много празни жилищ. В техните тераси се заселват гълъби и гугутки. По последните етажи, на големит етераси- гларуси. А как да има хора? Поне половината випускници ще напуснат града и няма да се върнат никога.
14.
Едни пари
20.05.2022 09:17:24
1
11
Шъ усвояваме пари за броене на гларуси!
13.
оффф...
20.05.2022 09:10:07
0
9
до Главанак:

Естествен подбор ли е ако един вид има източник на храна - неволно осигурен от човека, а друг - не?
12.
Главанак
20.05.2022 07:29:33
16
7
Няма ли кой да обясни на иначе доктора, че на това му се вика естествен подбор и борба за оцеляване. Нека уважавания доктор си представи, че пенсийката му е 400, а цената на пилешко скочи до 80 лева крилото, няма ли да оскуби един гларус за тенджерта си, а докторе.
11.
Някой
20.05.2022 00:16:19
50
6
Цялата статия е възмутителна, некомпитентна и цинична.

Д-р Янков не знае ли, че според европейската директива гларусите са защитен вид?!
10.
БС.
19.05.2022 23:14:00
11
12
гълъбите са повече
9.
GAMO PT-85 Blowback
19.05.2022 23:13:25
3
9
e sq kat gi zapatkam ohoooo nema da ostane jiv glarus bate
8.
do 7
19.05.2022 21:46:01
30
12
Можеш да си завреш пушка в задника и да се гръмнеш. Ама преди това ѝ изпили мерника, за да не ти драска.
7.
Бургазлия
19.05.2022 21:27:04
13
52
Само хапки натопени в антифриз е решението. За една седмица можем да решим проблема.
6.
Джеси Джеймс
19.05.2022 21:22:52
8
64
Браво на г-н Янков. Много точно и компетентно в казаното от него. Тези птици са наистина напаст и трябва да се вземат крути мерки, докато не е станало късно.
5.
Шшшш
19.05.2022 20:49:23
31
10
... тоз човек мяза на гларус.
4.
кръвопийци
19.05.2022 20:48:37
2
56
Гларусите са като Топлофикация, не можеш да се откачиш от тях.
3.
Доки
19.05.2022 20:45:50
6
75
Това са вредители нищо друго!Серат цапат грачат от пет сутринта нападат храната на хората!Сега ми обяснете една полза!Не да ги няма,но да бъде намале популацията им!Малко са като циганите не нужни за никой и само проблеми и харчове на пари за тях ама Няма Държава
2.
Hhhh
19.05.2022 20:29:33
19
61
Популацията и на гълъбите трябва да бъде намалена!
1.
Евала
19.05.2022 20:28:22
14
92
Най-голямата заплаха са простите селяни, които си мислят, че е нормално да има улични котки, гларуси по покривите на блоковете и опикани асансьори и кучешки лайна пред входовете!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парти уикендът в клубното бижу DOCK 5 започва още в четвъртък Парти уикендът в клубното бижу DOCK 5 започва още в четвъртък В събота Анелия, ще ви накара да се забавлявате до малките часове на нощта Причини защо мъжете напускат красиви и успешни жени Причини защо мъжете напускат красиви и успешни жени Сигурно и вие имате някоя страхотна приятелка, изоставена от партньора си без никакво обяснение 5 неща, които могат да уплашат един мъж 5 неща, които могат да уплашат един мъж Мислите, че сте всичко, от което той се нуждае Зодии, които се отнасят педантично към облеклото си Зодии, които се отнасят педантично към облеклото си Козирозите носят само класически дрехи, които са подходящи навсякъде и никога не излизат от мода Екшън в ж.к.“Изгрев“: Зарязана бургазлийка изпадна в дива ярост, нападна полицай Екшън в ж.к.“Изгрев“: Зарязана бургазлийка изпадна в дива ярост, нападна полицай Нели И. се разделила с приятеля си и истерясала  Сочни шницели по оригинална рецепта само в 5 стъпки Сочни шницели по оригинална рецепта само в 5 стъпки Ето какво ви е нужно Защо Черно море е най-красивото в света за 1 месец в годината Защо Черно море е най-красивото в света за 1 месец в годината В периода между средата на май и края на юни повърхността му от космоса е обсипана с тюркоазени вихри, а причината е изненадваща Новият зам.-министър в МВР е кадър на ПП СЕК и настоящ охранител в почивен санаториум Новият зам.-министър в МВР е кадър на ПП СЕК и настоящ охранител в почивен санаториум Старите униформени ченгета в Бургас припомнят професионалната му кариера, която не е от най-блестящите МОН ще разпространява новини на български жестов език МОН ще разпространява новини на български жестов език Те ще бъдат публикувани периодично на страницата на МОН в социалната мрежа Фейсбук и в Yоutube канала на институцията Естрадна война: Панайот Панайотов отказа да пее на концерта на Кичка Бодурова в Бургас, интересът бил „мижав“ Естрадна война: Панайот Панайотов отказа да пее на концерта на Кичка Бодурова в Бургас, интересът бил „мижав“ Поради големите претенции отказахме участието му, твърди бургазлийката, която бе легенда по време на соца
Руският посланик Елеонора Митрофанова: Изгониха дори моя шофьор, готвач и охрана. Не е редно! Руският посланик Елеонора Митрофанова: Изгониха дори моя шофьор, готвач и охрана. Не е редно! Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика, подчертава руският посланик   Как се справя Европа с регулацията на електрическите тротинетки Как се справя Европа с регулацията на електрическите тротинетки Пазарът на този тип транспортни средства под наем на Стария континент върви нагоре през последните години Бебе оцеля по чудо след падане от балкон върху гърба на мъж в Турция (ВИДЕО) Бебе оцеля по чудо след падане от балкон върху гърба на мъж в Турция (ВИДЕО) Според информации момченцето си играело на балкона на първия етаж, когато се подхлъзнало и паднало през решетките на парапета Трима българи пострадаха при катастрофа в Сърбия Трима българи пострадаха при катастрофа в Сърбия Инцидентът е станал в района на Нови сад Дъщерята и съпругата на Байдън в черния списък на Русия Дъщерята и съпругата на Байдън в черния списък на Русия Забранено им е да влизат в страната 40% от турците искат Ердоган да остане 40% от турците искат Ердоган да остане При партиите най-голяма подкрепа набира управляващата ПСР Руска салата се появи в менюто на работна вечеря на срещата на НАТО Руска салата се появи в менюто на работна вечеря на срещата на НАТО Ястието шокира длъжностни лица и журналисти Стрелба при грабеж в Англия, шестима са ранени Стрелба при грабеж в Англия, шестима са ранени Петима са били обирджиите Ердоган пусна Швеция и Финландия в НАТО, лидерите обявяват в Мадрид Русия за най-голямата заплаха Ердоган пусна Швеция и Финландия в НАТО, лидерите обявяват в Мадрид Русия за най-голямата заплаха  Дългосрочната цел на алианса е да се помогне на Киев да замени бойната си техника от съветско време с модерни натовски оръжия Сергей Гайдай: Лисичанск е осеян с мини, гражданите да не пътуват! Сергей Гайдай: Лисичанск е осеян с мини, гражданите да не пътуват! Около града се водят тежки сражения
Борис Джонсън, британски външен министър Борис Джонсън, британски външен министър Ако Путин беше жена, нямаше да нападне Украйна Виц на деня Виц на деня - Участвали ли сте във военни действия?
- Не, но съм празнувал Нова година в Меден рудник
Виц на деня Виц на деня Бургазлия хванал златната рибка и тя му се примолила:
- Пусни ме, ще ти изпълня три желания!
- Добре... Първото ми желание е да имам много пари. Второто ми желание е да имам колкото си искам жени. А третото ми желание е да те хвана още стотина пъти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не възлагайте големи очаквания на малки хора
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори