×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско


Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско
Няма как тази птица да бъде обявена самата за защитен вид, това би било подигравка със самата концепция на „Червената книга“, категоричен е експертът д-р Петър Янков
19 Май 2022, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Птиците трябва да бъдат лишени от достъпа им до източни на храна, един от тях е подхранването на уличните котки, категоричен е д-р Петър Янков

Д-р Петър Янков работи в Природозащитния център „ПОДА“ край Бургас към Българското дружество за защита на птиците. Той е еколог по професия. Докторската му дисертация е била на тема „Птиците в градската среда“. Той е съосновател на Българското дружество за защита на птиците през 1988 г. и оттогава работи в тази сфера. Говорим с него за свръхпопулацията на гларусите, която се наблюдава от години и начините, по които проблемът може да се реши.

-Д-р Янков, от няколко седмици най-коментираната тема в Бургас са отново гларусите. В началото на седмицата Общинския съвет прие идеята да се създаде работна група, която да обсъди методите за намаляване на тяхната популация. Необходимо ли е наистина да се намали тя?

-Необходимо е от всяка една гледна точка. Важно е за защитата на природата. Видът е увеличена популация и се държи като хищник спрямо други видове птици и бозайници от екосистемите, с което нарушава баланса. Гларусите даже нападат видове, които са застрашени от изчезване и са включени в „Червената книга“. Наблюдава се например да напада малки корморани – вид, който е в списъка със застрашени птици. Той не ги гони за забавление, а с цел да ги убие и изяде. В градската екосистема, която е силно обеднена и характеризирана само с видове, които могат да живеят във всякаква среда – хлебарки, плъхове и т.н., гларусът се държи като хищник. Така например имаме наблюдения, че напада дори диви гълъби. От човешка гледна точка тази птица също е вредител. Съгласете се, че не е никак приятно да виждате гларус, който на улицата разкъсва гълъб и после влачи останките му сред хората и децата. Най-големият проблем обаче се крие в санитарно-медицинския аспект. Гларусите се хранят предимно на сметищата и от там отиват директно там, където живее човек – тераси, балкони, покриви и т.н. По този начин те се превръщат във вектор за трансмисия на различни заболявания, някои от които опасни. Заразите биват пренасяни директно до жилищата на хората.

-Има ли яснота с колко пъти е завишена популацията на гларусите тук, в Бургас? Има различни сведения от държави в ЕС, където се говори за увеличение от 4-5 пъти в последното десетилетие.

-Трудно е да се каже точно, особено за страни като в България. Досега у нас е правено само едно, така да се каже, преброяване на популацията на гларусите. То се проведе около 2000 г. и установи, че у нас живеят между 7 и 7.5 хил. бройки. Това обаче е само през размножителния им период. През останалата част на годината в България пристигат гларуси от по-северни страни, излюпват се младите от гнездата и популацията се увеличава значително.

-Искате да кажете, че при и гларусите има миграция?

-Разбира се. Това е птица, която мигрира денонощно. Сутрин лети към сметището и се нахранва. Около 10-10:30 ч. се връща в града и се качва по покривите, а междувременно търси храна и в населените места. Това са така наречените „циркадни“ миграции. Гларусът мигрира и на по-дълги разстояния. Птици от по-северни части на Европа идват до нас, нашите отлитат на юг и постоянно има движение. 

-Как може реално да се ограничи популацията им?

-Това може да стане само с добре обмислен план. Първо трябва да се види откъде гларусите черпят храна, откъде се хранят. Причината за увеличената популация на тези птици не са самите те, а сме ние – хората. Виновни сме за разпиляването на храна, презастрояването, с което му предоставяне огромни площи на които да гнезди. Тоест първата мярка трябва да е затваряне на достъпа на птиците до храна. Община Бургас вече направи тази първа стъпка със затворените контейнери за смет. Те не са по прищявка на някого, а имат точно тази цел. Гларусите, влизайки в града, тършуват в дори малките кошчета за отпадъци и от тях изваждат всичко буквално на тротоара. Това превръща един туристически град като нашия  в туристически само условно. Никой не желае да се „радва“ на такава среда и да гази в боклуци до колене. Ако минете по бул. „Богориди“ сутрин можете да видите за какво става въпрос. 

Впоследствие трябва да се види какви други източниците те имат за храна. Един реален такъв е подхранването на уличните котки. Гларусът няма никакво притеснение от котките, подгонва ги и изяжда тяхната храна, освен ако хората не стоят там и да пазят. Понякога напада и самите котки. Друг източник е изхвърлянето на дребната риба от рибарите. Почти всички бургазлии в един момент са виждали как като се прибират от улов рибарските корабчета, зад тях има шлейф от стотици до хиляди гларуси. Рибарите изхвърлят ненужната дребна риба и по този начин ги подхранват. Това също трябва по някакъв начин да се преустанови.

Така че това са основните начини, по които популацията на гларусите може да се намали – прекъсването на достъпа им до храна. Това е и най-хуманно.

-Градските легенди твърдят, че гларусите живеят между 40 и 60 години. Вярно ли е това?

-Не, това е преувеличено. По принцип обаче въпросът с продължителността на птиците е доста труден, защото изисква още при излюпването на индивида той да се „опръстени“ и да се отбележи годината на излюпване, като впоследствие някой да намери след дълъг период от време същата птица. Но иначе стандартно около 15-20, може би дори до 25 г. със сигурност живеят гларусите.

-Това не е ли обаче решение за което ще трябва много време? 

-Това е дългосрочно решение. Точно заради дългата им продължителност на живот няма работещо временно решение. Затварянето на достъпа на гларусите до сметищата – Братово, Пречиствателната станция край Поморие – рязко ще намали числеността им, те просто ще мигрират. Това се вижда от факта, че когато Община Бургас въведе затворените контейнери, за всички беше видно, че броят на гларусите рязко спадна. 

-Така беше, но сякаш това продължи много кратко и сега пак ставаме свидетели на ръст в тяхната популация.

-Числеността на гларусите беше свалена донякъде с това. Но сега трябва да се видят и другите източници на храна и да се затворят и те. Трябва да се подходи комплексно, с по-сериозни действия, а не еднократно. Макар че това със затворените контейнери си е нормално дългосрочно действие.

-Редица екозащитни организации се обявиха крайно против контрола на популацията на гларусите в Бургас. Чуват се обвинения, както и призиви за това гларусите да бъдат обявени за защитен вид. Има ли реално как това да се случи?

-Не и няма как да се случи. Даден вид не се обявява за защитен на базата на това, че ми харесват визуално и на мен или на вас, или на който и да е. Те се защитават на базата на основата на строго научни критерии – определена численост, определена тенденция в числеността им, дали се увеличава или намалява. Например другите, които се увеличават, са големите корморани. И те, като гларусите, няма как да бъдат обявени за защитени, тъй като това като цяло компрометира идеята за вписването в „Червената книга“. 

-Хипотеза, която също се изказа в последните седмици, бе обявяването на частичен ловен сезон...

-И дума не може да става за физическо елиминиране на птиците! Гларусите живеят в населените места, няма как да тръгнем с пушките и да ги стреляме. Това е немислимо. Преди 100 години са го правили, но времената вече са много различни. Това е абсурд. Дори и някои от методите, които се прилагат в някои страни за регулиране на популацията – например намаляването на шанса на птиците да се излюпят чрез намазване на яйцата им с олио, за да се задуши зародиша, са крайни мерки, които трябва да се прилагат, чак след като се изчерпат всички други варианти. Това едва ли не някой да тръгне по покривите да гони гларусите и да им събаря гнездата, както се чете от дни в социалните мрежи, е безсмислено, първо защото птицата ще си напрви гнездото веднага на другия покрив. И това няма да помогне за решаването на проблема. Има умни начини за това.

-А умна птица ли е гларусът? Интелигентен вид ли е?

-Една от най-интелигентните птици е. Това е другият проблем. Понеже е много умна птица, прави изключително бърза и адекватна преценка на ситуациите. Например прибира закачените на балконите луканки и чирози, и всичко, което става за ядене, изчаквайки да няма хора там. Всички знаем и за случаите, когато нападат хора, пикирайки към тях, за да им вземат закуската от ръцете. 

-А възможно ли е сега, в 21 век, при наличие на толкова много природозащитни НПО-та, да се осъществи тази кампания по намалянето на популацията на тези птици?

-Възможно е, но се иска ум, с който да се преценят конкретни действия, които да се вземат в сегашната обстановка.Например сметището в Братово подхранва гларусите. Може да се направи експертен оглед и оценка и да се прецени как може то да бъде затворено за птиците, за да не взимат храна от там. Начинът е този – като се затворят тези техни източници на храна, гларусите ще се върнат към оригиналната си популация. 
 


В категории: Бургас


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
31
Коментара по темата
31.
Ненормалника на улицата на котките
21.05.2022 23:41:11
1
0
С цялото уважение към възрастните хора, които хранят котките, но това вече преминава всички граници. Ние сме града с най много бездомни котки. Никой не предприема нищо ( включително ние като общество ) Има един възрастен дядо в центъра на града ( до Тройката ), който всеки ден нарежда купи с храна и вода за котките в района, които се размножават с огромна скорост. Това е нехигиенично и неприемливо. В целия град мирише на котки. Гларусите са също голям проблем, но първо трябва да се отучим да храним всички бездомни животни, кастрация и т.н.
30.
до основателя на дружеството за защита на птиците
21.05.2022 14:49:22
1
1
Дали д-р Янков е отишъл до сметището в Братово и да види пълчищата гларуси зиме и лете? Захранката им е там и то целогодишно, така че сте смешен с това, че котките са източникът на проблема. И да ги избиете /котките/, гларусите няма да изчезнат.
29.
До 28
21.05.2022 13:07:45
4
1
Ало Бургас,
аз редовно виждам котки да разкъсват по малки птици, включително и малки или ранени гларуси.
Не ви ли е жал за тях?!!
28.
Burgas
21.05.2022 12:54:16
2
2
Така е относно по малките птици. Преди 2 дни гларус гонеше гълъб и той се заби в краката ми, беше накълван от глсруса. Взех го но на другия ден умря от раните. И не е само тоз случай.
27.
Клеопатра
20.05.2022 21:36:07
4
3
Гларусите не са агресивни, просто се отнасяйте към тях както към улични котки и кучета и ще се убедите, че не са проблем, просто са в немилост заради човешката алчност.
26.
Аз
20.05.2022 21:29:23
0
4
Проблема с гларусите е от около 20 - 25 години, от както рибата започна да изчезва, а бургазлии знаят, че гларусите основно се хранеха с риба. Поради замърсяване на морето страдат не само гларусите и ощетени сме ние хората.
25.
123
20.05.2022 21:17:12
0
2
Отношенията на гларусите към хората са очакване на милост.
Стана традиция да се хранят безброй улични котки.
Гларусите са също част от природата!
24.
Джи
20.05.2022 21:04:13
4
0
Гларусите са изключителни птици, чието общество и характер силно наподобяват човешкото. От известно време забелязвам, че са силно наплашени и отношенията им с хората са много по различни от преди. Смятам, че за това вина имат основно хората. И да децата не са в безопасност в среда с диви животни и ние трябва да изберем дали ще живеем с тях или не, но войната не е цивилизована форма на съжителство. Човекът е в състояние да определи и насочи в голяма степен поведението на животните около себе си и не ни прави чест, че стимулираме и предопределяме развитието на насилие и варварщина. Ние сме по разумните, ние предопределяме развитието. Напоследък май обратно към средните векове.
23.
Бургазлийка
20.05.2022 21:03:46
3
4
ДО 19

СЛУШАЙ СЕЛЬО,
АЗ СЪМ НА 66 Г.
ИМА И ПО ВЪЗРАСТНИ БУРГАЗЛИИ, КОИТО ЩЕ ГАРАНТИРАТ, ЧЕ НИКОГА ГЛРУС НЕ Е НАПАДАЛ ЧОВЕК!
ОТИВАЙ НА СЕЛО БЕ ДУРЕ, ТАМ ЩЕ СЕ ЧУВСВАШ ПО ДОБРЕ!
22.
До 13 offf
20.05.2022 16:42:45
0
0
Дефинирай неволно,изключвам тенджера с манджа на терасата, суджук,чироз и паламуд? Последните три и без друго не съхнат като хората в Бургас.
21.
ДО 18 от GAMO PT-85 Blowback
20.05.2022 12:00:04
1
3
edinstveno GAMO PT-85 Blowback gi opraaa qko tiq letqshti palqri wahaha
20.
Хах
20.05.2022 11:10:54
2
6
А популацията на простолюдието кога ще бъде ограничена?
19.
20.05.2022 10:59:10
4
12
Хора, тези птици нападат децата ни. Онзи ден станах свидетел как един гларус кълвеше две момиченца по главите, опитвайки се да им вземе закуските. Това е безобразие. А за гълъбите - нямам думи. Носят зарази, миришат, гнусни са, акат навсякъде.
Трябва да се изтребят до крак!!!!
Антифризът ще помогне ли?
18.
Хроника на една предизвестена смърт
20.05.2022 10:46:14
0
9
Да се върнем към главното – фактът на фактите, главното събитие в днешния политически живот е невъзможността на българската политическа класа да продължи по досегашному. Имаме класика в дефинирането на революционна ситуация – елитът не умее по новому, а обществото не желае по старому. Намираме се в абсолютно върхов момент на новата българска история. Тази година ще се случат много неща. 
България все още живее в един номенклатурен полукапитализъм от периферно-компрадорски тип, в който социалната структура е съвсем ясна: има много тънка ципа от много богати, които стават все по-богати, имаме умираща средна класа – хора които с все по-голям труд успяват да реализират целите си, и простолюдие, което живее пред телевизора и от днес за утре.
Междучасието свърши, но се оказа, че имаме свободен час. И то не един, а два. Може да се каже и по-просто: българският елит, българската политическа класа (те така обичат да се наричат) вече не може да произведе нито една жива формула. Могат просто да сменят изпълнителите, но музиката е същата. Тази социална група, която се добра до властта преди 32 години, е в края на своята историческа валидност. 
Сегашният елит не успя да стане класа. Проектите, които се опитват да реализират, са смехотворни и нежизнеспособни, управленските им способности са силно проблематични, културата им е посредствена. Оказа се, че тази прослойка не е готова да носи отговорността за обществените процеси, дори и за себе си…
17.
Ан.Савов
20.05.2022 10:37:50
0
7
Едно време какви гларуси имаше на плажа в Крайморие . Ти му дадеш царевица то ти докара две. А сега само крадци.
16.
Бургазлийка
20.05.2022 09:46:30
2
10
Съсипаха ми обяда оня ден, изнесох тенджерата с манджата на терасата да изстива след като се сготви, а един гларус я нападна и преобърна и разсипа яденето по терасата. После - хем чистене , хем без обяд
15.
Peшо
20.05.2022 09:19:46
2
15
Знаем, че в природата няма празно. Щом в градовете няма хора, ще има животни и птици. Има толкова много празни жилищ. В техните тераси се заселват гълъби и гугутки. По последните етажи, на големит етераси- гларуси. А как да има хора? Поне половината випускници ще напуснат града и няма да се върнат никога.
14.
Едни пари
20.05.2022 09:17:24
1
11
Шъ усвояваме пари за броене на гларуси!
13.
оффф...
20.05.2022 09:10:07
0
9
до Главанак:

Естествен подбор ли е ако един вид има източник на храна - неволно осигурен от човека, а друг - не?
12.
Главанак
20.05.2022 07:29:33
16
7
Няма ли кой да обясни на иначе доктора, че на това му се вика естествен подбор и борба за оцеляване. Нека уважавания доктор си представи, че пенсийката му е 400, а цената на пилешко скочи до 80 лева крилото, няма ли да оскуби един гларус за тенджерта си, а докторе.
11.
Някой
20.05.2022 00:16:19
50
6
Цялата статия е възмутителна, некомпитентна и цинична.

Д-р Янков не знае ли, че според европейската директива гларусите са защитен вид?!
10.
БС.
19.05.2022 23:14:00
11
12
гълъбите са повече
9.
GAMO PT-85 Blowback
19.05.2022 23:13:25
3
9
e sq kat gi zapatkam ohoooo nema da ostane jiv glarus bate
8.
do 7
19.05.2022 21:46:01
30
12
Можеш да си завреш пушка в задника и да се гръмнеш. Ама преди това ѝ изпили мерника, за да не ти драска.
7.
Бургазлия
19.05.2022 21:27:04
13
52
Само хапки натопени в антифриз е решението. За една седмица можем да решим проблема.
6.
Джеси Джеймс
19.05.2022 21:22:52
8
64
Браво на г-н Янков. Много точно и компетентно в казаното от него. Тези птици са наистина напаст и трябва да се вземат крути мерки, докато не е станало късно.
5.
Шшшш
19.05.2022 20:49:23
31
10
... тоз човек мяза на гларус.
4.
кръвопийци
19.05.2022 20:48:37
2
56
Гларусите са като Топлофикация, не можеш да се откачиш от тях.
3.
Доки
19.05.2022 20:45:50
6
75
Това са вредители нищо друго!Серат цапат грачат от пет сутринта нападат храната на хората!Сега ми обяснете една полза!Не да ги няма,но да бъде намале популацията им!Малко са като циганите не нужни за никой и само проблеми и харчове на пари за тях ама Няма Държава
2.
Hhhh
19.05.2022 20:29:33
19
61
Популацията и на гълъбите трябва да бъде намалена!
1.
Евала
19.05.2022 20:28:22
14
92
Най-голямата заплаха са простите селяни, които си мислят, че е нормално да има улични котки, гларуси по покривите на блоковете и опикани асансьори и кучешки лайна пред входовете!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори