×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Бургас стартира нов проект за превенция на редица заболявания с отслабване


В Бургас стартира нов проект за превенция на редица заболявания с отслабване
Хората са свикнали да посещават доктор, за да се лекуват от вече възникнал здравословен проблем, но не и за да работят срещу появата му, коментират от МЦ "Д-р Стайков"
17 Май 2022, Вторник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Прехранването с вредни храни вече е порок на съвременното общество, за това ние лекарите е редно да сме активна страна, комнтира д-р Стоянова

Медицински център „Д-р Стайков“ стартира нов проект, свързан с работа с пациенти, имащи проблем с постигането на постоянно и здравословно тегло.

„Идеята ни е да предотвратяваме болестите на обмяната на веществата с навременна профилактика. В Бургас няма друго подобно медицинско заведение, предлагащо помощ в тази посока.

Хората са свикнали да посещават лекар, за да се лекуват от вече възникнал здравословен проблем, но не и за да работят срещу появата му, категорични са в Медицински център „Д-р Стайков“.

„Фокусът на кампанията, която стартира от средата на месец май и ще е безсрочна, е да помогнем на пациенти с наднормено тегло, които са в рисковите групи на повечето ендокринни и сърдечно-съдови заболявания.

Тук не става дума за болестното затлъстяване, където имаме тежка генетична обремененост, а  за мотивиране на хората, информираност за рисковете за здравето, до които води свръх теглото и позитивите от здравословното и пълноценно хранене. Защото с правилна диета, и тук под диета нямаме предвид гладуване, се предотвратяват и отлагат във времето редица заболявания като диабет, запушване на кръвоносни съдове, проблеми с опорно-двигателния апарат и други“, коментират от центъра.

Д-р Диляна Стоянова е квалифициран специалист по Ендокринология и болести на обмяната. Тя, съвместно с екип от колеги лекари от медицинския център, ще работи пряко с пациентите в посока подобряване качеството им на живот.

Д-р Диляна Стоянова

- Д-р Стоянова, в какво се изразява помощта, която ще оказвате на пациенти с наднормено тегло?

- Тук в МЦ "Д-р Стайков", заедно с колегите кардиолози, кинезитерапевти и рехабилитатори, които ще обръщат внимание на физическата активност и двигателния режим на пациентите, ще изготвяме цялостна програма за отслабване и поддържане на нормални нива на телесната маса на хора с наднормено тегло.

Идеята е ние, като екип от лекари, всеки специалист в конкретно медицинско направление, да подготвяме индивидуална програма за хранене и движение на пациенти. Нашата задача ще е и да обучаваме и мотивираме пациентите как да постигат най-добрите резултати в редуцирането на теглото си и така да постигнат много по-добро качество на живот.

Ще си сътрудничим и с клиничната лаборатория, защото причините за затлъстяване могат да бъдат различни и изследванията са задължителен елемент при оформянето на правилен и ефективен режим за хранен и движение.

- Какво провокира тази нова посока на работа с пациенти, която искате да наложите?

- Заседналият начин на живот, който последните две години ни се наложи да водим, заради ковид пандемията, е в основата на нашата идея. Пазейки се от вируса, несъзнателно много хора ограничиха движението си, а изолацията ги подтикна да компенсират загубата на някои техни навици, с други и в повечето случаи те са свързани с консумация на повече храна и алкохол.

Прехранването с вредни храни вече е порок на съвременното общество, за това ние лекарите е редно да сме активна страна и да помагаме всячески с нашите професионални знания и умения.

- Болести на обмяната на веществата могат ли да бъдат причина за наднормено тегло?

- Да, такива са ендокринните заболявания като хипотиреоидизъма т. е. влошена функция на щитовидната жлеза. За да разберем дали е наличен подобен проблем ще си сътрудничим с клиничната лаборатория, както и за да уточним дали пациентът има или не инсулинова резистентност. Тази информация ще е основата, на която ще стъпим при изготвянето на хранителния режим на пациента.

При синдром на Кушинг например – заболяване отново свързано с повишено тегло, високо кръвно налягане и дислипидимия, също се изисква предварителна консултация с ендокринолог. Но каквато и да е причината за наднорменото тегло, първата стъпка е правилно хранене в съчетание с двигателна активност.

Подготвени сме и за тези случаи. Ключът е в индивидуалния подход и в информацията за здравословното състояние на пациента. Важно е да се помисли и за придружаващи заболявания, ако има такива и те се взимат под внимание.

- Пациенти от кои възрастови групи могат да ви потърсят за помощ, при проблем с наднормено тегло?

- Всички над 18-годишна възраст. Вече започнахме консултациите и имаме пациенти, за които подготвяме персонални режими. В момента, в по-голямата си част, това са хора, които вече са били на преглед в медицинския център и са им установени завишени нива на холестерол или други показатели. За сега, основно жените са тези, които сами искат да им помогнем в борбата с килограмите, защото са чели и пробвали много методи за отслабване, с които обаче не са постигнали желаните резултати.

- Увеличен ли е потокът от пациенти в кабинета по ендокринология, вследствие на пандемията?

- Да, това е тенденцията. Пациентите, които идват с оплаквания си признават, че през последните месеци са повишили теглото си и водят заседнал начин на живот и прекаляват с някои храни.

- Какво предприемате в тези случаи?

- Първото, което правим е лабораторна диагностика, както вече уточних, за да разберем дали има някакво заболяване, предизвикващо проблема. В повечето случаи става въпрос за отклонения в показателите, при които без медикаменти и с подходящ хранителен и двигателен режим бързо могат да бъдат върнати в норма.

- Но как следите за правилното изпълнение на програмите?

- За сега всичко е в ръцете на самите пациенти, от тях зависи да подобрят състоянието си. Но от тази есен, в сътрудничество със Специализираната болница за рехабилитация „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг, ще започнем и цялостни курсове за отслабване, които ще се провеждат в базата.

На място в болницата и под медицинско наблюдение пациентите ще спазват предписаните им режими на хранене и упражнения.

Така пациентите ще бъдат извадени от традиционната си среда и приучени към нов начин на живот. В болницата в Слънчев бряг кинезитерапевтите ще ги обучат как по най-правилен начин да изпълняват упражненията на по-късен етап у дома или в парка сред природата.

- Как ще успеете да постигнете резултати в случаите когато затлъстяването е болест?

- При всички случаи фундаментът е правилното хранене и физическата активност. Когато говорим за затлъстяването като болест има и някои медикаменти, с които можем да проведем съпътстващ курс. Тяхната задача ще бъде да помогнат в редуцирането на теглото при отговорно спазване и на програмата за отслабване.

- Какви са тези златни хапчета за отслабване?

- Според здравословното състояние на пациента може да се проведе курс с молекули, таблетки или инжекционна терапия. Когато вече е възникнало заболяване, като захарен диабет, тези медикаментозни курсове се поемат от НЗОК. Но нашата цел е да помогнем на хората преди отключването им. Например при пациенти с предиабет – с подходящ режим, те могат напълно да спрат процеса и никога да не развият заболяването или то да бъде в много по-лека форма и на много по-късен етап.

Ендокринологът д-р Диляна Стоянова преглежда всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. Часове се записват на тел.: 056 99 60 06 и 0892 99 60 06 или на място в медицинския център на бул. Транспортна 33.


В категории: Здраве


България Всички новини
Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори