×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава ли се нов трус в управлението по руска линия – този път заради „Газпром“


Задава ли се нов трус в управлението по руска линия – този път заради „Газпром“
ПП и ДБ искат да отрежат изцяло руския газ, БСП не са съгласни
12 Май 2022, Четвъртък, 16:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Доставките на газ може да доведат до конфликт сред коалиционните партньори

Премиерът Кирил Петков обяви тази седмица, че е осигурен по-евтин природен газ от САЩ. Възможно ли е обаче „Газпром“ да се върне в играта? Руският доставчик ни спря газа в края на миналия месец, понеже България отказа да плаща по новите условия - в рубли. От друга страна, има индикации, че президентът на Руската федерация Владимир Путин може да се откаже от мярката срещу неприятелските държави.

„Флагман“ попита депутати от различни формации дали е възможно възобновяване на доставките от „Газпром“, ако това се случи.

Председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ (ПП) не изключи такова развитие.

„Виждате, че към момента едностранно са прекратени доставките, ние си изпълняваме договора. Разговори винаги могат да се водят с всеки, който е склонен да достави и да си изпълнява договора“, лаконичен бе Рибарски.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ (ДБ) изрази надежда страната ни да се справи без „Газпром“.

„Руският газ просто не е най-евтин. Ако видите цените на световните борси, просто руският газ не е най-евтин. Това, което е договорено, между другото, от правителството – 70% компонент на спот цените и 30% петролен еквивалент, в момента на нас не ни се отразява добре чисто ценово. И затова азербайджанският газ е няколко пъти по-евтин“, каза г-н Мирчев.

Дали той все пак допуска възобновяване на доставките, ако Русия преразгледа решението си за плащане в рубли?

„Да ви кажа честно, като политик, който е избран да защитава интересите на обществото, в никакъв случай идеята, че Русия пак може да ни бъде енергиен доставчик, не ми харесва поради простата причина, че ние не трябва да зависим от желанията на Путин, от желанията на един обезумял диктатор за това дали ще имаме газ или няма да имаме“, коментира депутатът от ДБ.

Попитан дали все пак руският газ не е добре да стане част от микса, той отговори: „В някакво много далечно бъдеще, когато паднат санкциите, когато войната приключи, - евентуално да. Но в момента ние просто трябва да имаме по-ниски цени и да осигурим газ за всички.“

Попитахме и депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е бивш енергиен министър, – дали е възможно възобновяване на доставките на газ от Русия, ако тя се откаже от плащането в рубли.

„Не знам“, отговори само той, но и добави: „За мен по-интересният въпрос е как така всички останали държави получават газ, а ние и Полша не получаваме. За Полша не съм притеснен, защото поляците, откакто спряха да купуват директно газ от Русия, им стана по-евтино. Защото купуват през немския договор същия руски газ и поляците. А ние купуваме първо през гръцкия договор, откъдето губим, второ – през гръцката DEPA, и, трето, през любимия посредник на властта – „Мет“. И в Полша газът става по-евтин, а в България газът става с 30% по-скъп.“

Рамадан Аталай от ДПС коментира по-общо темата.

„Без руски газ Европейският съюз няма как да се справи“, обяви той. Според него е необходимо време за инвестиции, за да може ЕС да стане независим от „Газпром“.

„Така че в рамките на 7-8 години без руски газ Европейският съюз няма как да се справи. Единственото, което не мога да асимилирам и не разбирам, е защо България беше първата държава, която спря да получава руски газ. По въпроса за рублите – интересувайте се да видите, че голяма част от западно-европейските държави нямат никакви проблеми с плащанията на „Газпромбанк“ за доставка на суровините си. Единствено България не можа да намери дипломация или търговската организация, която трябваше да седне да договори онези условия, които договориха всичките. И следващият въпрос е: след като Европейският съюз усилено работи за обща доставка, какво прави България? Как и по какъв начин нашият премиер се оказа в Америка за договаряне на неизвестни количества газ с неизвестен произход и с неизвестни кораби, които чакаме да дойдат“, добави г-н Аталай.

Той намекна, че правителството ни целенасочено се отказва от руския газ.

За това говори и становището на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който в неделя заяви пред БНТ: „Ние вече не можем да разчитаме на „Газпром“. „Газпром“ се показаха като абсолютно нелоялен партньор, от една страна, и като абсолютно ненадежден контрагент, от друга. Няма как от днес за утре да спреш газа.“

Тогава Василев обаче добави: „Веднъж като са ви излъгали по договора... Да, ние най-вероятно ще сме задължени да си изпълним договора, ако почнат да приемат плащания в долари, както ни е договорът. Той свършва в края на годината и приключва. Но това е много далечна хипотеза.”

По този въпрос ПП и ДБ вероятно ще имат нов сблъсък в рамките на коалицията с БСП.

Асен Василев е категоричен, че от 2022 г. не бива да имаме никакви отношения с „Газпром“.

Днес депутатът от БСП Борислав Гуцанов обаче каза: „Според нас трябва да се водят паралелно разговори с всички възможни доставчици на газ, така че да се постигне най-оптималното за страната ни.“

„За БСП е най-важно да има сигурност в доставките. Затова ние на няколко пъти говорим, че ако е необходимо и според нас трябва да се водят паралелно разговори и с „Газпром“, защото в крайна сметка кое е най-изгодното за страната трябва да бъде водещият мотив“, добави Гуцанов.

Така ако противопоставянето се задълбочи, може да се стигне до нов тежък конфликт в управляващата коалиция по руска линия след този за изпращането на оръжия за Украйна.


В категории: Политика


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
19
Коментара по темата
19.
М .. ДА
13.05.2022 08:07:36
1
0
Ще се окаже, че ни трябва селски тарикат и хитрец за премиер, отколкото измислен продажник
18.
Или
12.05.2022 23:07:34
0
2
с нещо ощетява ли я? Или ощетява само националистическите ви фантазии?
17.
До 2
12.05.2022 22:41:50
0
2
България с нещо засяга ли я по някакъв начин Македония ако е в ЕС или не?
16.
Цървулът си е цървул!
12.05.2022 21:31:50
1
9
Дори и да си лепне етикет от Харвард
15.
На Простото Русия му срало в гащите
12.05.2022 21:29:03
0
9
Петков смята, че се прави опит да се смени управлението, като за целта цените на енергията у нас скочат.
14.
До 2
12.05.2022 20:36:03
6
6
Е, България договори няма ли? На Русия се сърди ако не си спазват оговорките, не на другимо. А пък и нали щеше в рубли само да продават? Какво стана? Да не се окенза диктаторчето като видя на къде духа вятъра, и да си върна думите назад?
13.
До 10
12.05.2022 19:40:13
0
12
Да не забравяме, че ни управляват 4 партии (а 3 от тях на практика са коалиции от няколко партии, без ИТН), които си носят отговорността пред избирателите. Не са само Кирил и Асен! Всички те са съучастници и трябва да бъдат забравени и изтрити от политическата ни действителност. Както и новоучредените "нови" партии със същите стари опозорени лица, които се канят да ги наследят. Такова дъно никога не съм си представял, че ще стигнем.
12.
купуваме руски газ, само че с 30 % по-скъп
12.05.2022 19:34:35
0
17
Когато на Полша им спряха газа, те започнаха да купуват по-евтин газ. И те купуват по евтин, но от Германия, където по договор цената на руския газ е по-ниска.

В нашия случай обаче цената стана с 30% по висока. Първо гърците плащат повече за руския газ, след това Гърция слага надценка, МЕТ слага надценка.
11.
Хахаха
12.05.2022 19:31:50
1
13
БСП стигна до житейската си кончина. Скоро НС за тях ще е мираж и е напълно нормално да изчезнат от политическия ни живот. Браво Корни, добре се справяш.
10.
Бандата на четиримата е на власт
12.05.2022 19:24:57
2
21
Не вярвам да има български гражданин, който да не е убеден вече, че Кирил Петков няма качества за премиер. Нещо повече, неговата некомпетентност и невъзможност да артикулира правилно собствените си решения го правят опасен за всички нас и за България. Не така стоят нещата при Асен Василев. Той си дава ясна сметка какво прави и какви ще бъдат последствията в близък и далечен план, но не му пука. Като завършен циник, подмолен играч и обигран тарикат, него го интересува късата игра – взимаш, даваш, печелиш. Днес и сега, утрешния ден няма значение.
Кирил и Асен щяха да бъдат история, още преди да е започнала играта на сенките. Безлични сенки, зад които стоят пък като вътрешни, така и външни интереси, но в никакъв случай национални.
9.
Киро ако знае колко клетви са го клели
12.05.2022 18:42:33
2
15
Дори църквата го анатемоса, като сатанист-протестант!
Подлогите на Херо няма да живеят дълго!
8.
До 7 честитата промяна.
12.05.2022 18:33:34
1
5
Колега, те не знаеха че Боко и Меркел бачкат и с Русия. Те още не съзнават че всички партии ги правят на бунаци и няма леви, няма десни, всичко е бизнес. Ама нищо нека да ги бачкат,само балъците са повече от китайците.
7.
Честита ви промяна! Променяйте се!
12.05.2022 18:25:29
4
25
Преди една година хлябът беше 1 лев. Сега е 2.50 лв. Горивото при Борисов беше 1,50 за литър, сега е 3,50 лв. Газта в пъти повече, токът в пъти повече. Зеленчуци – много пъти повече...
С тези заеми, само за няколко месеца 1 милиард и 800, общо 9. Няма шанс. Утре вече е късно, това искам да кажа на народа!
6.
Мда
12.05.2022 18:07:07
16
8
Да се национализира цялата рафинерия, и без това е нечувано, обект от такова стратегическо значение да се остави в ръцете на самоопределил се неприятел на България.
5.
Иван
12.05.2022 17:44:19
22
7
Никой не иска кървав газ, без значение ит цена или механизъм на плащанр!
4.
Какъв трус, бе?
12.05.2022 17:38:01
5
31
Тези, стари селски номера минават само пред русоБСПдебилните избиратели. Лидерката на червената хунта, нали щеше да напуска коалицията, ако даваме оръжие за Украйна?
Е, не го даваме на Украйна, а на Полша от където влиза всичката помощ за Украйна. Щяла да напусне хахаха.
Как ще напусне, след като за пръв път е във властта, откакто е лидерка и то, като 4 сила на последните избори!
На евентуални избори може и 5-6 сила да са. Тези, от тук нататък, избори ще спечелят на куково лято! Пенсиите и завършените идиоти стават все по-малко!
3.
така така
12.05.2022 17:34:26
8
20
Големи съчинения! Плащането си продължава в долар и евро но лъжата от медиите е прекалено силна! Руският газ се търгува достатъчно добре и извън Европа та даже и американците продължават да си го купуват! Всъщност познайте американският газ от къде идва .... Азърбайджанският газ всъщност е руски газ но тук пак се намества "свободните медии" !!!
2.
до 1
12.05.2022 17:30:28
13
21
Накрая ти ще разбереш колко си прост и ще се запишеш в Продължаваме Промяната, защото там няма да личи този факт !

Освен България и Полша всички останали страни от ЕС си получават руската газ по договор.
Ние ще получим Македония в ЕС с любезното съдействие на Прастият Киро !
1.
Накрая
12.05.2022 17:05:19
36
21
Путин ще се моли да му купуват газта от Русия, само и само да си спаси диктаторският режим. Но свободният свят ще му каже ''НЕ!''.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Специалистите съветват да се потърси навременна помощ Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Не е ранен, но има пострадали от другия автомобил  37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори