×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Провалът на всяка рехабилитация е нежеланието на пациента да участва в процеса


Провалът на всяка рехабилитация е нежеланието на пациента да участва в процеса
Има пациенти с тежки диагнози, които постигат бързо резултати и такива със сравнително леки, които с месеци не напредват, защото са пасивни и не полагат усилия
10 Май 2022, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

В сравнение с пациентите в слединсултно състояние, тези с травми много по-бързо си връщат нормалния начин на живот

Кинезитерапията след инсулт трябва да започва максимално рано, категоричен е Калоян Митев от МЦ „Д-р Стайков“ Бургас – най-модерният и оборудван с последно поколение апаратура за рехабилитация център в морския град.

Специалистът по рехабилитация коментира негативните аспекти, които пречат на възстановяването на пациентите и етапите, през които протича лечението след инсулт.

„За съжаление ставаме свидетели на изключително лоша тенденция. Много често инсултно болни хора се залежават прекалено дълго, преди да потърсят помощ. В тези случаи резултатите от терапията настъпват изключително бавно и много трудно, а на някои пациенти е почти невъзможно да се помогне, защото идват за лечение след години.

Рецептата за постигне възможно най-добри резултати в лечението е от три стъпки. Първо то трябва да започне в първите дни след прекаран инсулт, още преди пациентът да се е събудил дори и когато все още се намира в интензивно отделение. Вторият етап е рехабилитация в домашни условия, която да продължи без прекъсване в лека форма и внимателно. Третият много важен момент е получаване на специализирана помощ в центровете, които извършват кинезитерапия в болнични или извънболнични условия.

Работата ни с пациентите в слединсултно състояние протича в три фази. Пасивна – когато пациентът е с пълна пареза и не може да се движи сам. В тези случаи терапевтът извършва ръчно рехабилитацията, като си помага с някои от уредите за механична рехабилитация. Следващият момент е когато пациентът започва да прохожда и извършва сам някои от упражненията, но все още има нужда от подпомагане. Този процес отнема месеци и изисква постоянство от страна на възстановяващия се и пълна подкрепа от страна на близките, защото периода е труден и в повечето случаи продължава над година.

Винаги казвам, че нашата работа – на кинезитерапевтите, е помощно средство за пациентите. Те са тези, които трябва да бъдат целенасочени и както се казва да се заинатят, за да се постигнат резултати и подобренията да напреднат. Нежеланието на пациента да участва в процеса на рехабилитация е препъникамъкът, който спира възстановяването му.

На задължителния въпрос „След колко време ще се възстановя?“, винаги отговарям, че всичко зависи от желанието и постоянството. Имал съм пациенти с тежки диагнози, които постигат резултати и такива със сравнително леки, които с месеци не напредват в лечението, защото са пасивни и не полагат усилия.

Винаги давам пример с един конкретен случай. Пациент в средата на 40-те си години, атлет-маратонец. Неговото възстановяване след инсулт бе изключително бързо. Моята намеса в процеса на лечение, той сведе до минимум. Защото в момента, в който научи упражненията и как да ги прави, сам пое инициативата.

За съжаление мога да дам и обратния пример за пациент. Беше още момче, още ненавършило 20 години, с травма и поражения на централна нервна система, вероятно след катастрофа. Той просто не желаеше да участва във процеса на възстановяване. Просто всичко се случваше на сила, водеха го тук в медицинския център с придружител и със седмици не постигахме никакви резултати.

При кинезитерапията пациентът е най-важният. Рехабилитаторът и съвременните апарати с които работим тук в МЦ „Д-р Стайков“ са спомагателните средства без които не може, но за да се постигнат оптимални и бързи резултати, възстановяващият се трябва да работи за тях с желание.

Стуктурата по физиотерапия, заема целия втори етаж на МЦ "Д-р Стайков" и работи с интензитет на натоварване до 30 пациенти на час

В сравнение с пациентите в след инсултно състояние, тези с ортопедични травми много по-бързо си връщат нормалния начин на живот. Лечението им също минава през няколко етапа. Тук в голяма помощ ни е така наречения „Артромот“ – робот, специализиран за възстановяване на мобилността на ставите, но той не изключва задължителните гимнастики, механотерапии, велоаргометри и други елементи от рехабилитационния процес.

Специфичното тук е да локализираме, кое точно движение е проблем за изпълнение след травмата, след което работим в посока връщане на подвижността.

Спортните травми, те са предимно при хора в млада и активна възраст. За тези пациенти е от изключителна важност да си върнат на 100% предишната форма, за да са отново конкуренти на своите съперници на терена, в леката атлетика, на ринга и другите професионални спортни направления.

Нашият екип тук в МЦ „Д-р Стайков – Бургас и този на СБР „Стайков и фамилия“ в Слънчев бряг работи в тясно сътрудничество, което позволява да помагаме на нашите пациенти с всички средства на рехабилитация, балнео-, климато- и таласолечение“, коментира Калоян Митев.

Специалистът по рехабилитация и кинезитерапия провежда терапии и лечение в МЦ „Д-р Стайков“ Бургас. Час за преглед при лекарите специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и назначаване на курс от процедури, можете да си запишете на тел.: 056 996 006 или 0892 996 006, 0896 996 006. Центърът се намира в Бургас на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).


В категории: Здраве


Флагман.БГ Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ 04/05/2024, Събота 16:36 0
България Всички новини
Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Първата ми изява е на 3 юли в летния театър във Варна. Следват Бургас, Пловдив, Русе и т.н., споделя Кичка Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Известен политолог издаде присъдата си за новите играчи на вота Нито една от новите формации няма да влезе в парламента, убеден е проф. Тодор Галунов  Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Отдавна не е имало толкова голямо излагане в шоуто  Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица С Десислава си пълнихме куфарчето с банкноти от митничарите, кълне се легендарната Хищна хиена  Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Караницата между сценаристката и оперната певица продължи и извън телевизионното студио, където Мила Михова нападна прясно напусналата Кристина за нейното поведение в риалитито Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос По време на делото стана ясно, че при навлизане в десния завой, скоростта на камиона се увеличила и той започнал да занася Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Съвсем наскоро стана ясно, че финалистът в шоуто се стяга за сватба, а избраницата му също е част от участниците този сезон – това е Камелия Как Венко се изгаври със Слави Трифонов Как Венко се изгаври със Слави Трифонов „Успех! Пожелавам ви творческо вдъхновение и въздух.“, пошегува се Венко Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас За удобство в празничната нощ линии Б11 и Б12 ще извършени извънредни курсове с часове на тръгване от начална спирка в 00:30
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори