×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще има ли режим на тока у нас


Ще има ли режим на тока у нас
Нямаме нито едно нарушение по договора с Русия, обяви Александър Николов
30 Април 2022, Събота, 10:46 ч.
Автор: Флагман.бг

И докъде ще стигне газовият шантаж

Министърът на енергетиката Александър Николов успокои, че няма да има режим на тока у нас. Природният газ се използва за производство на електричество в голям мащаб, но у нас това не е така, допълни той.

„България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руската страна”, каза още Николов.

По думите му обаче проблемът с предложения от Русия начин на плащане има сериозни детайли.

„Те се състоият в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за България. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира той.

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описано превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта Николов.

Според министъра искането на подобен механизъм за плащане ясно показва две неща. „Ако беше подписано от ръководството на „Булгаргаз” или от който и да е техен борд, това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва ефективно от ден първи чрез превалутиране на курс, който си решава трета страна. А какво се случва, ако преведените пари в доларовата сметка, изчезнат?”, коментира той.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че „българската страна третира „Газпром” като търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война”. „Диалогът от страна на „Булгаргаз” с „Газпром” не е спирал”, посочи Александър Николов. 

Той обясни, че цената на газа зависи от микса, наличен към момента. „Когато в рамките на 24 часа 90% от този микс бъде изтеглен, тогава нещата са много трудни за решаване в плоскост да се постигне цялото количество и оптимална цена”, каза министърът.

„Нека не забравяме и по каква причина у нас влиза количеството газ от Азербайджан. Това, което се опитваме да направим в последната седмица, са всички възможни договори, преговори и алтернативни решения с партньорите от там. Около милиард е дългосрочният договор, дали количеството ще бъде по-голямо – предстои да видим. Според мен има такава възможност и вероятно тя ще бъде използвана”, добави Николов.


В категории: Политика


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
мислещ
30.04.2022 21:11:19
0
0
Ще има ли мозък за мисирката написала тази дебилщина ??
12.
Канадската лисица
30.04.2022 17:46:10
0
4
Какво е трикстер? Трикстер е митичен или фолклорен герой, който има положителни качества. Освен забавен трикстерът определено е и умен, но е лишен от морални задръжки и по правило злоупотребява с гласуваното му доверие. Нещо, значително наподобяващо клоун. Тук ще го говорим не в митичен или фолклорен контекст, а за съвременната му злободневна одиозност. Трикстерът е противоречива фигура, в която привидно хората виждат спасител, разпознат като човек, който ще ги избави и освободи от техните проблеми. Всъщност самото име подсказва: трикстер – от tricky person, трик в смисъла на измамник, този, който прави трикове, за да постигне своите цели, докато плебса си въобразява, че трикстерът е на тяхна страна. Не, трикстерът не е на страната на разпознаващите го като добрия и справедлив спасител от всякакъв вид проблеми, включително тиранията на властта. Трикстерът е самата сатрапия, припозната като спасител. Спасителят-клоун. Андрей Райчев определя като образец за трикстер в българската политика царя Симеон III Сакскобургготски и Бойко Борисов; в някои от лекциите си предвиждаше, че Меглена Кунева ще бъде следващият трикстер, но това не се случи. Последните, вече доста месеци, се полагат упорити усилия за сътворяването на медийния образ на един нов, този път, полутрикстер – Николай Бареков. Защо полутриксрер? Защото плебса, колкото и да е прост, вече не е чак толкова наивен. Все по-трудно значителна част от вярващите в трикстери плебеи могат да бъдат убедени, че „този, разбираш ли, не е маскара.“ Ролята на този полутрикстер към настоящия момент и към момента на предстоящите избори (имам предвид парламентарни) е да обере все по-намаляващата порция наказателен вот на измамените за пореден път плебеи, плебеите с къса памет, плебеите с отсъствие на аналитичен ум, плебеите на таблетите, плебеите на омразата, плебеите, които ще са доволни циганите да са по-образовани от тях в задължителните казарми, за хора без завършено основно образование, някои от бившите плебеи на палячото-трикстер Сидеров, блеещите плебеи, плебеите до живот, плебеите, чиято къса памет всеки път ги тласка към тяхната вяра – вяра в трикстер. Вярата в клоуни.
11.
Подкрепям казаното по долу...
30.04.2022 14:43:02
0
1
...само да добавя че цената ще бъде много висока...и ще я плати главно Европа т е ние..има все още някакъв шанс това да се случи малко по късно и нашето поколение да мине метър но това утешава ли ни? Радвам се че все още има мислещи хора...
10.
Пиратска Република
30.04.2022 14:00:06
0
7
САЩ разбраха, но сателитите и особено по-малките като България, нищо не разбраха. Те гледаха не реалностите, а в устата на американския си господар и жадно поглъщаха уверенията му за тяхното светло бъдеще. У тях (по-точно на техните държавници и политици, както и на либералната им интелигенция) не възникваше и сянка на съмнение в способността и готовността на САЩ да ги имат за свои верни съюзници и приятели и че никога дори няма да ги изоставят. Те и днес смятат така, ала мисленето и поведението на великите държави, особено на най-големите са подчинени на друга логика и правила. В тяхното нравствено съдържание е изключен моралът и състраданието и благодарността към сателита. Сателитът е длъжен да слуша и да служи, както и да си понася последствията за своята лоялност и послушание.
Сателитите (не само България, но и всички останали като нея и нейните управници) не искаха да проумеят, че в края на миналия век те бяха въвлечени в една проста, но жестока игра, в която трябваше да играят уж важна роля: а именно да променят съотношението на силите в света и бъдат подготвени за „огневи цели“, когато се изострят един ден отношенията с Русия и с набиращия мощ и могъщество Китай. Затова те трябваше да бъдат събрани в европейските политически, икономически и военно-политически структури, за да бъдат държани под наблюдение и ръководени пряко и отблизо. Те бяха, така да се каже, мобилизирани още преди да се е наложило в подкрепа на Запада. Армиите им бяха почти напълно ликвидирани, но могат бързо да бъдат пооправени от тук-от там, за да бъдат хвърлени във война с Русия и да понесат ударите на руското оръжие. Виждаме как това става в Украйна и как САШ воюват с Русия „до последния украинец“. На всичките сателити е определена такава роля! И всеки длъжен да чака като пред заколение да му дойде редът, за да бъде хвърлен в огъня. Пък нека си мислят, че означават нещо за своите господари и че сега именно са придобили историческо значение. То какво значение може да има за света една държава, която не е способна да вижда с очите си реалностите и да си внушава, че означава нещо, когато я готвят за война „до последния й жител“.

Това е глобализацията, която аз наричам „глобализация на сателитите“. Другата глобализация – тази на великите сили бе недостъпна за тях, макар че ги залъгваха, че е и тяхна. Но не е!
Русия обяви своето възкресение от мъртвите, но тя знаеше, че за да влезе напълно в старите си владения и да започне да изпълнява полагащата й се роля на велика държава, е необходимо да измине известно време. То бе необходимо, за да могат всички да свикнат с новата ситуация, да се приспособят към нея, като приемат очертаващото се ново статукво и да не го нарушават. Както е ставало винаги преди и така се е гарантирал мирният преход към всеки нов световен ред.
Този път обаче се оказа, че кризата на капитализма е толкова напреднала, че системата е станала негодна да реагира адекватно на измененията, защото мисленето й се е забавило, умът й е залинял, изгубил е остротата си и трудно преценява какво се случва. В редица случаи капитализмът приема желаното за реално и допуска сериозни грешки. Вярно е, че правилата на геополитиката позволяват, докато трае междинния период на адаптации, да се провокират конфликти, разрушения, демонстрации на сила, но в същото време да се е провежда сериозна работа по новото регулиране на света, както и да се подготви разчертаването на политическата му карта и дори да се формира нова политическа риторика. Европа се оказа напълно изтощена икономически, военно и интелектуално, за да е в състояние да мисли адекватно и да действа съобразно новите условия. Непремереното разширяване на Европейския съюз и НАТО и особено с преобразуването на ЕС в пара държава с общи и задължителни за всички правила и закони бе като камък на шията, теглещ Европа упорито към дъното. Новите членове бяха твърде далеч от икономическия стандарт на големите държави и натовариха Съюза с грижата да бъдат теглени и подпомагани. А той беше неспособен за това, защото бе доста отслабнал и комай беше започнал вече да се клати и преплита крака от старческа немощ и неизлечими болести. Това създаде допълнителни вътрешни напрежения и породи в всичките държави (старите и новите членки) негативно отношение към „обединена Европа“ и Европейския съюз. Подобно отношение настъпателно ерозира европейските структури и постепенно обезсмисли и ЕС, и НАТО – колкото и великите сили да се мъчат все още да съхранят тяхното значение и сила.

Тогава Западът осъзна, че думите на Путин не са празни, а предупреждение, и тогава отново Русия бе обявена за заплаха за бъдещето на системата и „демократичните ценности“ и реши, че ще върне отнетото от нейната зона на влияние, едва след като я обезсили и разстрои функционалното политическо й единство.
В колкото по-безобразно състояние върнат тази държава, толкова повече проблеми ще възникнат пред възвръщащата влиянието си велика сила. Тогава и продължаващото противодействие с нея ще бъде малко по-лесно. Подчертавам това, защото такава именно цел е въведена от Запада в неговия проект „Украйна“, породил военния сблъсък с Русия. Този сблъсък е между Русия и Запада, но той не е само за възстановяването на руската зона на влияние, а началото на новото преначертаване на световната политическа карта и за установяване на нов световен ред. И по същество за фиксиране края на значението на Европа като глобален икономически, политически и военно-политически фактор в геополитиката. С нейното обезличаване се поставят под съмнение и Европейския съюз, и НАТО в сегашния им вид. Вижда се дори, че и ООН вече не може да бъде онази световна организация, която бе създадена да регулира отношенията и конфликтите между държавите, защото е нова йерархията им.

Тогава каква ще е участта на сателитите след края на глобализацията и революционните промени в глобалния свят?
Биха могли да се направят аналогии с времето след Втората световна война, ала те няма да са съвсем точни. Защото сега не е възможно да се установява нова социално-икономическа система от рода на тази, която СССР наложи в редица европейски държави, а после и в Азия. Но завърналите се в традиционните си сфери държави (в това число и България!) най-напред ще трябва бързо да осмислят миналото си и да означат основните грешки в него, а после и да преустроят политическите си системи, като сменят управляващите ги политици. Ще бъдат необходими без съмнение нов тип политици и държавници и те ще трябва в много кратки срокове да бъдат създадени и възпитани. Разбира се, ще се наложи и да пренасочат външната си търговия към нови пазари на стоки, услуги и суровини. Те ще излязат от Европейския съюз и от НАТО или по-скоро ЕС и НАТО ще ги изхвърлят от себе си, защото няма да са им необходими. Това ще доведе от сериозни вътрешно политически и икономически трусове. Трудностите ще бъдат доста големи, понеже веднага ще трябва да започне възстановяване на разрушеното и привеждането на целия живот върху нови основи, принципи и стандарти. И в нови общности от държави.

Формулата, по която се устройваше света досега, вече е изчерпана и скоро ще видим как този наш свят ще се промени радикално и ще придобие съвсем различен вид. Трудно е да се каже какъв ще бъде той. Но е напълно сигурно, че епохата на глобализацията по американски, която трябваше да събере на едно място държавите сателитите на великите сили, вече приключи. А и глобализацията на великите сили ще изглежда по различен от досегашния начин.
((Ще живеем в друга епоха и в свят суров, подреден по новому.))
9.
Прокопиев си има премиер
30.04.2022 12:59:07
1
16
Една от първите работи на Кирил Петков, когато стана премиер, пък бе така да пренапише българския вариант на Плана за възстановяване, че да уреди милиардите, предвидени за енергетика, да отидат в джобовете на Прокопиев и на други приближени до него компании. ЕК върна плана за поправителен и се наложи „кабинетът на подмяната“ да го изредактира.
Но съмненията, че парите, предназначени за възстановяване на БГ икономиката ще отидат не за благото на всички ни, а по сметките на „наши хора“, продължават да висят.
8.
Диагноза,крадци и схемаджии
30.04.2022 12:46:02
2
16
Вчера по нито една телевизия не искат да кажат името на посредника - фирма, която е резервирала капацитет от газ на гръцкия терминал. Сега вместо от евтиния, трябва да взимаме от скъпия частен газ. Те са нагли. Да открадне по 100 милиона на месец - това е бяло крадене. Първо започнаха да теглят по половин милиард на седмица. Каква им е схемата? Правят сметка, че кражбата така ги сплотява, че няма да паднат. Но третата година, когато влезем в управление, първото нещо, което ще заварим, са падежите на заемите за милиарди, каза още Борисов.
7.
Кеша, така ми казват,защо ли?
30.04.2022 12:42:37
1
17
Тези измекяри на мафията ще фалират България по план!
Повторение на Виденовото управление, на младите, крадливи идиоти!
Искали парите за газа да ги секвистират байдановите крадци, за това не си отворили втора, формална сметка в рубли!!!
40% по-висока цена през "наши" посредници и комисионна КЕШ!!!
Оставката е закъсняла....
6.
Хроника на една предизвестена смърт
30.04.2022 12:33:04
1
9
Сегашният елит не успя да стане класа. Проектите, които се опитват да реализират, са смехотворни и нежизнеспособни, управленските им способности са силно проблематични, културата им е посредствена. Оказа се, че тази прослойка не е готова да носи отговорността за обществените процеси, дори и за себе си…
Колкото по скоро населението осъзнае че е вкарано в игра с нагласени карти , толкова по бързо ще отрезнее, ще последва такава афективна буря която не сме виждали от доста дълго време. Всепомитащата енергия на един потиснат и деморализиран народ. Ако ли не, ще продължи да се свива в черупката си, докато не се изпари в Небитието. При всяка екзистенциална криза, пред човек има две пътеки: окончателен разпад или въздигане от пепелта ...пепелта на несбъднатото, пепелта на поколенията изпепелени и прогонени в тези ''преходни'' 30+ години. На знамето е написано: Freedom or Death ...защото другото не е Живот.
5.
ami
30.04.2022 12:31:03
0
4
Убеден съм, че и относно блоковете на АЕЦ Козлодуй до след година, пак има толкова "ясен" план. Даже два "ясни" плана, за всеки блок по отделно.
4.
Стефан Бургаски
30.04.2022 12:06:24
1
12
Не партии, а личности трябват... За съжаление, благодарение на целенасоченото унищожаване на българското образование, клутура, здравеопазване и морал... Няма личности, които да ни изведат от блатото... А на дъното на това благо има плаващи пясъци... Колкото повече се опитваш и правиш опити да излезеш от тях - толкова повече затъваш...
Краят на играта е близо... От нас зависи дали ще има следващо ниво или окончателен GAME OVER ...
3.
петко
30.04.2022 11:46:58
9
16
Сега американските слуги Борисов, Петков, Иванов да се хванат под ръчичка и да идат пред американското посолство да се молят за газ и ток! Или поне да ни върнат милиардите, дето им дадохме за изтребителите, които явно никога няма да получим! С такива управляващи ни чака глад и мъка, и то на тъмно и студено!
2.
Бургазлия
30.04.2022 11:36:21
11
18
Стефан Янев руската подлога ли? Не мерси. Руски връзки никога повече. Щото един ден ако са на власт ще трябва и ние да правим Евромайдан, и ще дойдат руснаците тогава и нас да ни освобождават и спасяват.
1.
тони
30.04.2022 11:28:54
22
20
Докъде ни докараха управляващи като Борисов и Петков? Единият крадец, другия ухилен идиот!
Стефан Янев е единственото спасение за нашата съсипана държава!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори