×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Работодателските организации настояват за замразяване на цената на газа


Работодателските организации настояват за замразяване на цената на газа
Мерките, които предложихме, са мерки за спиране на инфлацията, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев
28 Април 2022, Четвъртък, 15:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Министърът на икономиката Корнелия Нинова се срещна с петте най-големи рааботодателски организации

Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ от Русия. Предлагаме, до възстановяване на доставките, да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност. Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки, да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

Друго предложение е, разликата, оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки, да се поеме от държавата.

„Мерките, които предложихме, са мерки за спиране на инфлацията. Няма как при растящи цени на енергия и газ -  да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация през останалите месеци на годината  и няма как това да не се отрази на обществото”, подчерта от своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Те са работещи и дават възможност бизнесът - това, което ще плати по фактури за май, юни и юли, частично да бъде компенсиран и да бъде конкурентоспособен, за да продължи да работи, допълни Домусчиев.

„Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и министъра на енергетиката, да проведем разговори и да се види правим ли нещо или не правим. Защото нашите членове в момента не знаят как какво да правят през май - дали да произвеждат, дали да подписват договори. Не знаят каква ще бъде цената на енергоносителите. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки. Протестите са крайна мярка. Надявам се, че няма да стигнем до тях”, подчерта още председателят на КРИБ.

„Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар”, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Става въпрос за компенсации, които да започват от база цената на микса на електроенергията. „КЕВР лесно може да я сметне. По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на вятъра и слънцето. Също, малка част от енергията се произвежда на база природен газ. Няма нужда за това от пари от бюджета, подчерта той.

Европа ще потребява дълго време още руски газ и ако това е така - по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30-40 % по-скъпо.” Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с „Газпром” или ще стане, както останалите държави продължават да купуват газ – това са варианти, които управляващите да си изберат, подчерта той. И допълни: ”Ние настояваме да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество”, каза още Велев.

Вицепремиерът Нинова коментира и доставянето на оръжие за Украйна. „Най-честни трябва да бъдем към българските граждани. Българският национален интерес е да има мир. Да не се включваме във война чрез доставката на оръжие. Искаме единствено мирно решаване на проблема и възстановяване на отношенията в Европа и в света, които се объркаха от тази война”.


В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
ами
28.04.2022 20:23:47
0
1
Не съм съгласен държавата да компенсира разликата в цената. Държавата това сме всички ние с нашите данъци. Трябва политиците с личните си средства да компенсират, заради катастрофалните си решения. Или пак заеми ще теглим всяка седмица.
2.
Хм
28.04.2022 16:07:15
2
0
Боже мили, спрете да ползвате газ просто.
Защо искате да фалирате толкова?
1.
XX
28.04.2022 15:43:32
1
6
С цел съкращаване на разходите да се уволнят про'стаците гласували за Киро лъжата!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори