×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Мариана Контева: Лекуваме щадящо периферни съдови заболявания чрез неинвазивни процедури


Д-р Мариана Контева: Лекуваме щадящо периферни съдови заболявания чрез неинвазивни процедури
Д-р Контева е инвазивен кардиолог, но лекува и периферни съдови заболявания
28 Април 2022, Четвъртък, 13:58 ч.
Автор: Флагман.бг

Колкото по-рано пациентът потърси лекарска помощ, толкова по-адекватно можем да му помогнем, казва специалистът от УМБАЛ "Дева Мария"

- Д-р Контева, Вие сте инвазивен кардиолог, но лекувате и периферни съдови заболявания. Определяте процедурите като щадящи, ще ни разкажете ли повече за тях?

- Периферната болест е огромен социален проблем. Макар пациентът да го боли, когато ходи и да има ранички по краката, които не заздравяват, отива късно на лекар. Това се случва, когато вече дори не може да измине и 10 метра, но тогава, за съжаление, е твърде късно. Лошото е, че има една сериозна кохорта от пациенти, които са пушачи и не желаят да спират тютюнопушенето. 60% от тях имат коронарна патология, 40% допълнително и каротидна патология. Представете си колко голям е процентът на болните хора. Ние в момента лекуваме върха на айсберга, но под водата остава огромно количество нелекувани, непрофилактирани и непрегледани пациенти. Не защото лекарите не могат да ги диагностицират, а защото отиват твърде късно при специалист. Например, при хора с рана на крака, която секретира- отделя лимфа и не заздравява,в повечето случаи се оказва, че има проблем със запушени артерии от години. Ние можем да реканализираме целия сегмент – от бифуркацията на аортата до върха на пръстите, като поставянето на стентове в тази област е строго индицирано и то единствено и само при необходимост в илиачен и феморален сегмент. Но, имаме различни  методи, балони, специални стентове за коляно и можем да отворим почти всяка артерия, така че да осигурим кръвоснабдяване на крака. Разбира се, в колаборация със съдовите хирурзи, защото много често нашите подходи са хибридни. Ние работим определен сегмент донякъде, след което продължават съдовите хирурзи или те оперират определена зона – илиачна и феморална, а ние продължаваме надолу в тибиалния сегмент. 

Колкото по-рано пациентът потърси лекарска помощ, толкова по-адекватно можем да му помогнем. Имахме сериозна група от пациенти с пост ковидни тромбози на периферните артерии, която успяхме да спасим от ампутация с прилагането на специален  автоперфузионен катетър –през който 24 часа провеждаме локална фибринолиза. Това е един относително прост метод, който, приложен навреме, спасява живот и крайници. 

- Подценява ли се венозната болест?

- Категорично се подценява. Много от хората живеят и работят прави и няма как да не им се отрази на венозната система.Често при сърдечната недостатъчност се наблюдава оттичане на краката, като пациентите не си обръщат внимание и идват, когато вече въздухът не им стига. Но тогава проблемът се е задълбочил и нещата са излезнали извън контрол. За съжаление, независимо от какво сърдечно-съдово заболяване страда пациентът – аритмия, инфаркт ,сърдечна недостатъчност, клапни заболявания или друго, фаталният край  често е с картината на сърдечна декомпенсация и недостатъчност. Затова не може да я неглижираме и подценяваме. Моят апел е винаги, когато нещо е различно от обичайното състояние – болка в гърдите,с ирадиация към челюстта, гърба,когато кръвното не е добре контролирано, стойностите на кръвната захар са над нормата, холестеролът е висок, когато краката са отекли и болят при ходене, когато при студ ни стягат гърдите или нещо ни притеснява, винаги да се обръщаме към специалист, защото проблем, хванат на време, е лечим. 

- Иновативните методи при Вас са по-скоро практика, отколкото изключение. Отдавна прилагате успешно ендуваскуларна литотрипсия на коронарни артериални съдове. Какво е това и къде се използва?

- Литотрипсия означава разбиване или разпрашаване. Атеросклерозата е болест, която, за съжаление, обхваща все по-млада възраст и поколението на нашите пациенти с генерализирана тежка атеросклероза е над 50-60 г. Това са хора с изяви на атеросклероза, при които се натрупва много калций по съдовете, което допълнително нарушава еластичността на артериите и работата на органите. Това състояние е самостоятелен рисков фактор за много по-трудно и тежко протичане на заболяването. Много често този калций създава стеснение в лумена/отвора/,през който се преминава изключително трудно с познатите ни методи за отпушване на артериите и поставяне на вътресъдови стентове, а при много от тях почти невъзможно. Тези пациенти са рискови и за операция, тъй като имат т.нар порцеланови аорти. При тях всяка намеса е свързана с риск от дисекация на артерията и невъзможност за конюлиране. Малко лаборатории в България въвеждат съвременни методи, чрез които със специален балон с ултразвукови вълни се разпрашава или „литотрипсира“ калция. Разпуквайки калциевия маншон, се създава проход, през който вече може да се премине и да се постави стент. Досега сме процедирали при няколко пациенти. Методът е много трудоемък за екипа, но е изключително ефективен и спасява пациентите от остър инфаркт и внезапна смърт, т.е предотвратява запушването на артерията. Определям го като един сериозен съпътстващ метод, който е относително „бутиков“, тъй като се прилага при определена група пациенти. Но, вече, имайки го в арсенала си, мога да кажа, че  разполагаме с всички съвременни методи за реваскуларизация на коронарните, периферните , мозъчните и бъбречните съдове.

- Нарекохте метода „трудоемък“?

- Да, трудоемък е. Физически и технически процедурата е по-дълга и много по-трудна за екипа,а и не на последно място и не всеки пациент е подходящ за нея. Пациентът трябва да има търпение, защото ако една стандартна процедура продължава около 30-40 мин, чрез този метод се удължава до 1-1.30 ч. Но, най-важното е, че нямаме усложнения и пациентите се чувстват добре. 

- Това ли е методът, с който най-много се гордеете?

- Аз с гордост мога да кажа, че нашият екип е мултидисциплинарен и  използваме всички съвременни и модерни методи за реканализация на периферни съдове при пациенти с тежка ХАНК (Хронична артериална недостатъчност на крайниците) – тежки съдови промени и запушване на артериите на горните и долни крайници и стеснените  сънни артерии. Разполагаме с едни от най-модерните стентове и импланти (японски и американски, от доказани световни производители)-което ни прави наистина различни и иновативно конкурентни. А специфичната и модерна апаратура и най-вече обученият и високо специализиран екип ни помагат да бъдем особено  ефективни в лечението и на най-предизвикателните случаи. Това ни помага да реканализираме и най – трудните анатомично артерии. Това, което правим е изключително отговорно. Гордост е да кажа, че сме част от съвременната идея за лечителство. Заедно с онкотерапевтите, гастроентеролозите и хирурзите сме иноватори в лечението на напредналите карциноми – в областта на локалните метастази, с цел намаляне експозицията на тежките химиотерапии. Можем да запушваме всякакви съдови аномалии и кървящи тумори, както и да интервираме всичко, което се храни от съд и до което води артерия.

- Първо инвазивна кардиология и съдова хирургия, а сега и инвазивна кардиология и онкология- мултидисциплинарното лечение ли е бъдещето на медицината?

- Като цяло, медицината върви към мултидисциплинарни подходи и екипи, ползващи се от знанията и опита на специалисти от различни области, защото пациентите са все по-болни и с по-сложни диагнози и лечението им изисква едновременното участие и знанията на различни специалности.  За да участваме в такъв мултидисциплинарен екип при лечение на тумори, много от нас са преминали съответното обучение. Използваните методите за достъп до коронарните артерии са с изключително фини водачи, със специални балони и катетри. Ние имаме дългогодишен опит, който ни дава възможност да достигнем до най-недостъпните места, както и поглед как да го направим. Част от екипа ми и аз имаме специалност по ангиология и инвазивна ангиология, което ни дава опита и знанията да работим извън сърдечно-съдовата система. Благодарение на дългогодишната употреба на медикаменти, рутинното прилагане на стентиране при остър коронарен синдром,както и цялата гама на ранно открити и преодолени болестни състояния, успяхме да удължим живота на пациентите и да подобрим качеството му,както и да намалим смъртността. Сблъскваме се със заболявания, които до преди години не са били проблем. Затова сега се слагат и клапи ендоваскуларно на аортна позиция, както и клипсове на митрални клапи. Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се иновативни модерни специалности.


В категории: Здраве


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори