×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И лечението на бежанците се оказа задача на доброволци


И лечението на бежанците се оказа задача на доброволци
Държавата все още не е осигурила здравните права на хората с временна закрила
25 Април 2022, Понеделник, 13:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Закъснението на държавата с целия този процес породи екстремни случаи от цялата страна

Наред с многото други, бежанската вълна от Украйна отвори и един особено тежък проблем - пристигнаха хронично или тежко болни хора, които 2 месеца вече не могат да ползват безплатно здравеопазване.

Мнозина от тях нямат пари, а медикаментите са скъпи - не се ли намерят доброволци да помогнат, оцеляването им е пред буквален риск, пише вестник Сега.

Проблемът касае и хората, които просто са се разболели след пристигането.

Всички те имат право на безплатна спешна помощ, но не и на покрити от здравната каса прегледи при джипи, специалист, прием в болница, лекарства и т.н.

Ситуацията би трябвало да се олекоти, след като бъде регламентирано здравното осигуряване на бежанците.

Промените в закона бяха приети едва на 13 април, но още не са публикувани в "Държавен вестник", а тепърва Министерският съвет ще пише и реалните правила, по които ще става осигуряването.

Закъснението на държавата с целия този процес породи екстремни случаи от цялата страна.

Хора с онкозаболявания все още не могат да получат належаща химиотерапия, поради което набират дарения във форумите за взаимопомощ.

Български пациенти заделят от своите лекарства, за да осигурят инсулин на украинци с диабет. Лекари вече два месеца лекуват безплатно хората, намерили подслон у нас, но трудно могат да осигурят скъпо струващи лекарства.

Има украинче с хемофилия, чиято майка е изпаднала в ужас в трудната ситуация. Хемофилията е рядка болест на кръвта, която изисква вливане на препарат регулярно или при най-малкото нараняване.

При деца е доста опасно, тъй като малчуганите често се нараняват (например падане от колело изисква животоспасяващо вливане - в 90% от случаите го правят самите родители). Медикаментът е много скъп, у нас касата го поема, но в случая не се полага на украинчето. Положението засега е спасено от българско семейство, чието дете е с хемофилия - хората имали в наличност от препарата и пратили нужното за 2 месеца количество.

ПРОЦЕДУРИ 

Специалисти очакват след обнародването на законовите промени НАП да впише автоматично като здравно осигурени личните номера (ЛНЧ) на хората със статут на временна закрила.

Тоест няма да се налага на украинците да ходя до гишетата на агенцията.

Този процес вече започна, но по форумите доброволци свидетелстват, че често има проблеми и номерата не излизат като здравно осигурени в системата на НАП.

Очаква се обаче друг проблем - с изписването на протоколи за скъпо лечение от НЗОК.


В категории: Войната в Украйна


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
14
Коментара по темата
14.
До 13
25.04.2022 20:44:17
3
0
До одеве обясняваше що е то бежанец и как трябва да се прилагат правилата, изказваше се като "специалист по миграция", а се оказа, че просто ти било писнало. Според теб на тези хора дали не им е писнало и дали не искат да си върнат живота, домовете, загиналите приятели и близки?

Злобна лелка си и това е. Дори не го осъзнаваш, но си пропита от злоба. Нашето здравеопазване е такова, каквото ние сме си го направили. И един украинец да няма, лечението ще си е същото, без да коментирам хубаво ли е или лошо. Да ти напомня ли, че всеки гражданин на ЕС също може да се лекува в нашите болници? Както и всеки неосигурен българин. Това ни е системата, това сме изградили с целият си акъл и труд. Ако има проблеми, те не се дължат на бежанците. А за мен не се притеснявай - аз на помощи от държавата не чакам. Работя и плащам данъци, за да се раздават милиарди на всеки, който ревне, че има нужда, без значение дали е истински нуждаещ се или просто мързелив.
13.
До 10
25.04.2022 20:14:43
0
4
Уаууу, аз съм злобнА. Лелел :) Всичко написано е направено от ЕС пореди една причина и тя е: ПОЛИТКОРЕКТНОСТ! Не го направиха за африканци и азиатци, нали? Злоба ли? Не! Просто ми писна украйна и русия да занимават цялата планета с идиоотияята си! Награмотен си ти :) Виж си запетайките и пълния член :) Другото се блещене на про-украинска пропаганда! И не, не заслужават! Това че някой ги приема и се чуди как да се изтипоса като крайно политкоректен не е причина и ние да правим същото! Преди да обявяваш някой за злобен помисли какво ще ти сле случи, ако останеш без работа и след 3 месеца ти трябва лечение! Защото да ти напомня: за теб няма да има! Както няма за безработните! Няма и за осигурените! И за децата няма! СЪБИРАМЕ КАПАЧКИ ЗА ДА ГИ ЛЕКУВАМЕ! КАПАЧКИ! Осъзнаваш ли какво е злоба, а? Бива да сте коне с капаци, но това вече извън всякакви рамки на дори низша форма на живот!
12.
Др Иванов
25.04.2022 18:22:50
2
6
Не на доброволци,а на идиоти....абсолютни идиоти
11.
За протокол
25.04.2022 16:58:00
0
4
Тромава процедура за да получи пациент лекарства с протокол се минава през специална процедура с цял куп изследвания на всеки 6 месеца, след което минават около 20 дни за да се потвърдят от НЗОК и едва тогава личният издава рецепта. Но само който минава през това ходене по-мъките, че и по други градове на комисия за да стигне до лекарствата го знае. Няма значение дали е българин или чужденец, понякога оставаш за известен период без лечение или търсиш сам спасение .
10.
До 9
25.04.2022 16:30:52
14
3
Когато си неграмотна и некомпетентна по дадена тема, а се опитваш да се правиш на знаеща и подготвена, резултата е само изсипване на стаената злоба и агресия. Добре, че близките и познатите ти не знаят кой се крие зад това претенциозно, но ужасно глупаво и неадекватно мнение, госпожо "специалист по миграция".

България е член на ЕС и като такъв следва общите европейски правила за бежанците. Ако някой е получил статут или е приет на територията на една страна членка, правата му са защитени във всички страни от съюза. Украйна граничи със страни от ЕС и за бягащите от войната целият ЕС е съседна страна и възможност за спасение. Бежанци има във Франция, Германия, Италия, Австрия, които също не са пряко гранични държави с Украйна.

За статута на временна закрила, пък, Европейската комисия излезе със специални указания как да се прилага и тези указания се обновяват постоянно. Включват много неща - закрила, достъп до здравеопазване, образование, банкови преводи, средства за неотложни нужди и т.н.

Та, наистина е хубаво да спреш да се излагаш! Или поне да вземеш да излезеш с името си, да те видят всички познати колко ти е акъла, пък и морала.
9.
Еми не им се полага :)
25.04.2022 15:37:12
4
24
Колкото искаш го повтаряй това ,просто няма да стане истина :) Очевадно е, че не разбираш от миграция :) Да напомня, че бежанец е само за съседните страни! Ние граници с Украйна МЯМАМЕ! За нас са мигранти. Както и тези от Афганистан и Сирия. Само заради това нямат право :) СЛед това, ако са бежанци, то те трябва да са в бежански лагери! Тези са по хотели => са туристи! Подали са заявление не за бежанци, а за временна закрила, което НЕ Е БЕЖАНЕЦ! Та, да. Не си наясно изобщо за какво говори :) Научи се да мълчиш, за да не се излагаш! Отново определяш хора на база собствената си идиотия :) Достатъчно се изложи за днес, налей си ракия и набий жената :)
8.
#7 intelegenciqta няма дъно
25.04.2022 14:06:24
12
7
Полага им се тъпук с тъпука ти. И въпростни етноси са взимали. Просто трябва да се регистрират като бежанци, а те минават транзитно към германия.
7.
*********
25.04.2022 14:03:40
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
5 интелигенцията
25.04.2022 13:58:20
19
2
Разликата е огромна, защото ако бягаш от война ти се ПОЛАГА помощ. Това че ти не си потърсил никога не значи че няма, уродлив организъм.
5.
До 4
25.04.2022 13:55:46
5
18
Каква разлика има? Става въпрос за оцеляване :) Дали бягаш от война или от мизерия и пак се бориш за оцеляване разлика НЯМА! Научи се да имаш добро отношение към хората. Кактовто изпозлваш за другите описва теб!
4.
3
25.04.2022 13:54:21
22
5
От война ли бягаш, каун? Всяка цивилизована държава има бежанска програма.
3.
До 1
25.04.2022 13:52:55
3
39
Ами да ги продадат и да се оправят! Коагто аз отидох на запад нямах дори такава кола и се оправих напълно самостоятелно! Нито помощи, нито покрив, нито храна ми осигуриха :) Бягат от война и плащат 10 000 евро на границата за да избягат ;) Хайде стига с тея манипулации ;)
2.
Амиииииии......
25.04.2022 13:51:27
2
41
Просто очевадно не е заслужено и не би следвало да се случва! Съжалявам, но има много тежко болни българи без осигурвоки и не виждам някой да рони сълзи за тях! Не виждам и някой да обръща внимание на болните , които имат нужда от скъпо лечение и събират пари както могат :) Не е честно за едни да има, за местните не! И не, тук не иде реч за ние срещу тях! Тук иде реч за една несправедлива държава! И нищо повече. А че е бавна си знаем :) За нас не е никак по-бързо, не виждам защо сега държавните търтеии да си размърдат четирибувкията!
1.
Прост народ слаба държава
25.04.2022 13:49:35
40
2
Някой да обясни на руските отрепки че тези хора бягат от война а не от бедност.

Питам Ганьовците тука: Каква полза имаш от возило за 50к когато си без жилище и работа?

Тези 40лв които ги сънувате се връщат обратно в българската икономика, защото украинците ги харчат тук. И тези помощи са замо за 3 месеца.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори