×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предизвикателствата пред съвременната война


25 Април 2022, Понеделник, 09:20 ч.

Спят ли спокойни операторите на военни дронове?

Преди три десетилетия канадският антрополог Хю Гастърсън се внедри сред американски учени по ядрените оръжия в изследователски център в Калифорния с цел да разбере какво ги движи, пише Джилиън Тет за Financial Times.

„Когато мислите за антрополози, вие [обикновено] си представяте хора, които изучават канибали в Нова Гвинея“, каза Гастърсън през 2016 г. „Исках да знам защо някой, когато завърши университет, би искал да отдаде остатъка от живота си на проектиране на оръжия, които могат да убият милиони хора. Какво е усещането да правиш това, за да си изкарваш хляба“, посочва той.

Констатациите на Гастърсън са изключително навременни сега, когато войната в Украйна продължава. Защото това, което той откри, след като живя в този сенчест свят в продължение на няколко години, е, че светогледът на учените в областта на оръжията е различен от това, което е очаквал, предава investor.bg.

„Предполагах, че те ще бъдат десни републиканци. Сгреших”, спомня си той и казва: „Повече от тях бяха либерали. Мнозина бяха активни в движенията за граждански права, допринасяха за екологични каузи. И около 70 процента от учените, с които разговарях, бяха активни християни“.

„Те не бяха политически идеолози, а го правеха заради някакъв прагматичен смисъл“, добавя той. По-конкретно, учените смятаха, че „ядрените оръжия поддържат мира, че те създават устройства, които просто прагматично принуждават страните да се държат правилно и да не се нападат една друга“.

Това може да изглежда странно за някои. Но историята на Гастърсън разкрива два важни момента: първо, винаги е опасно да се предполага, че познаваме вътрешната логика, движеща другите. И второ, доколкото съвременната война включва всякакви различни професии и специализации, ние не винаги обръщаме достатъчно внимание на по-малко известните.

През последните седмици медиите обстойно отразяваха живота на руските войници по фронтовата линия в Украйна. Армия от граждански журналисти използва смартфони, за да записва зверствата, както и по-обикновени подробности от живота в разкъсаната от война страна.

Междувременно украински разузнавателни екипи, хакери-доброволци и онлайн разследващи, като Bellingcat, засякоха комуникации в руските социални медии и хакнаха правителствени бази данни, публикувайки своите констатации онлайн. Нетният резултат е безпрецедентен поглед в реално време към това, което оформя тази кинетична война.

Това е не само удивително, но също така дава възможност на разследващите да събират материали за наказателно преследване на военни престъпления. Въпреки това, както изследователите на Bellingcat знаят твърде добре, фокусът върху руските войници в Украйна разказва само част от историята.

Помислете за ракетните удари. Доскоро предполагах, че мунициите, поразяващи Украйна, се изстрелват от места в близост до целите. От екипа на Bellingcat обаче ми казаха, че наскоро са влезли в публични и частни руски бази данни и са установили, че много от военните, които програмират ударите, се намират надалеч, чак до Санкт Петербург.
Досега тези лица са били почти напълно анонимни, тъй като техните звена работят под фалшиви имена. Но през следващите дни Bellingcat планира да публикува имената на тези отдалечени пилоти на ракети в опит да представи по-точно кой наистина води тази война.

Това е полезно упражнение, не на последно място, защото подчертава променящия се характер на войната през 21 век. И това поражда у мен въпроси: какво мислят тези отдалечени руски пилоти за работата си? Дали те, подобно на американските ядрени учени, намират успокояващи начини да обосноват мисията си? Как се справят с противоречията? 

Антрополозите вече зададоха тези въпроси на американски войници, които работят с дронове и роботи. В книгата си „Виртуална война“, публикувана този месец, Роберто Гонзалес разказва за факта, че някои военни служители в САЩ са толкова подозрителни към тези машини, че екипи от психолози са били привлечени, за да решат този „проблем с доверието“, докато други части са станали толкова дълбоко привързани към роботите, че са ги татуирали и дори са им правили погребения, когато „умрат“, т.е. се развалят.

Друг антрополог, Хосеба Зулайка, се потопи в общността на военновъздушната база Крийч в Невада, разкривайки подобни противоречиви нагласи. Фактът, че управляващите дроновете са далеч от техните мишени, ги предпазва от известен натиск, но липсата на контекст и ужасът от убийството на грешен човек понякога заради неправилно разузнаване предизвикват дълбоки психични белези, както е документирано от наскоро публикувано разследване на New York Times.

„Американските оператори на дронове понасят огромно психологическо напрежение - а в някои случаи и посттравматично стресово разстройство - докато участват във виртуална война през деня… преди да се върнат в при семействата си в предградията на Невада“, отбелязва Гонсалес в книгата си. Това важи ли в момента за онези руски ракетни оператори в Санкт Петербург? Не знаем. Но дори в мъглата на войната си струва да са погледне в сенките.


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори