×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Гришо отпадна безславно от "Ролан Гарос" след рекордни грешки
  • Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква
  • Изгубени бижута на стойност 30 хил. долара върнаха на собственика служители на Летище София
  • СЗО не препоръчва ваксина срещу човешка вариола заради маймунската шарка
  • От неделя започва разселването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг, поне 22 хил.искат да останат в България
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бюджетът на Созопол е реалистичен, но трябва да стегнем коланите


Бюджетът на Созопол е реалистичен, но трябва да стегнем коланите
Хората могат да бъдат абсолютно сигурни, че ще продължим успешната ни социална политика, каза кметът Тихомир Янакиев
20 Април 2022, Сряда, 12:40 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нищо не чакам от държавата. Не ми и трябва нейната помощ. Само да не ни пречи, заяви кметът на Созопол

На редовното заседание на Общинския съвет в Созопол бе приет бюджета за 2022 г. Кметът Тихомир Янакиев разказва подробно за финансовата рамка, как ще бъде използвана тя и какви проекти предстоят.

-Г-н Янакиев, с какъв бюджет ще разполага община Созопол до края на годината и как го определяте?

-Бих казал, че бюджетът е реалистичен на фона на това, което се случва. Но ние трябва да положим всички усилия, защото първо - бюджетът е израз на политиките, които се водят и второ – е пожелание. Какво имам предвид – ние гласувахме разходната част, но първо трябва съберем парите като приходи и тогава да бъдат разпределяни като разходи. Така че, трябва да се фокусираме първо върху приходната част на бюджета и след това тези приходи да бъдат разумно разпределяни и харчени. 

Тази година ни е изключително тежка и трудна, с оглед плащанията, които ни предстоят и аз апелирам към моите съграждани да проявят разбиране. Те ще видят, че увеличаваме цените на паркингите, основно за туристите и за бизнеса. Но това са парите, които  ние свежо можем да вкараме в хазната извън данък сгради и такса смет. 

Хората бързо забравят, но трябва да им припомня, че откакто съм станал кмет в края на 2019г., ние сме в перманентна криза. Първите месеци, в които поех поста, хазната беше празна, имаше неразплатени куп разходи, имаше риск да не мога да изплатя заплати на хората.

Тъкмо се стабилизирахме малко, влезе ковид кризата. Рязко намаляха приходите. Последва енергийна криза, която ни удари много здраво по бюджета. Сега – военна криза. Тоест ние перманентно сме в някакви кризи,  които влияят пряко върху финансовото състояние на общината. Затова няма какво да се лъжем – хората трябва да бъдат малко по-търпеливи и да приемат, че тези кризи се случват на всички, независимо кой е кмет и няма как някои такси да не се променят.   

-Ще бъде ли достатъчен и кои са най-важните проекти, които ще изпълните с него?

-Парите никога не стигат. С инфлационните процеси, които текат в страната, с увеличението на горивата, електроенергията, минималните заплати, ние няма как да се различаваме от останалите общини в страната. Разходите са увеличени, затова трябва да се увеличат и приходите. Пак опираме до събираемост на приходи и стриктна политика при разходването им след това. 

Имаме проекти, които ще изпълняваме, имаме и преходни, а дали ще ни стигнат парите – направо си е Божа работа. На фона на това, което се случва последните 6 месеца никой не може да предвиди бъдещето. За този период цените скочиха с 20-30%. Войната в Украйна продължава. Така че, не смея да предвиждам какви ще бъдат цените на строителните материали. 

Ето сега ще строим нова автоспирка в Черноморец, нов паркинг на ул. „Люлин“ в Созопол. Спирката ще се опитаме да я направим сега, но останалите неща ще ги отложим за есента, тъй като ще влезе забрана за строителство през летния сезон около четири месеца и половина в Созопол и Черноморец. Каква е гаранцията, че цените ще бъдат същите наесен и фирмите, които са спечелили тези поръчки, няма да се откажат заради повишението им?  

-Ще се наложи ли да правите рестрикции, да се откажете от нещо, което искате да изпълните?

-Тези обстоятелства няма да ме спрат да правя проекти, но аз лично се притеснявам за автогарата в гр. Созопол, защото изключително трудна е комуникацията ми с НИНКН /Национален институт за недвижимо културно наследство/. Те ни връщат проекта с искане на мястото да се направят пълни разкопки. Това може да трае с години, което не устройва нито мен, нито гражданите на Созопол, нито туристите. Нашето желание е да се проведе археологическо наблюдение когато започне строителството и ако няма значими находки, да ни оставят да построим автогарата. 

Така се процедира при строителството на един огромен обект, който е само на 30 метра от терена за новата автогара. При този обект не бяха поискани такива разкопки, а той е на частен инвеститор. Защо не се прилагат същите изисквания към общината? Аз виждам, че НИНК мерят с различен аршин.  

-Ще може ли общината да продължи да изплаща дълговете, оставени от предишното ръководство?

-Ако си стегнем коланите и ако хората имат малко вяра и търпение, ще го направим. Ето днес хората недоволстват, че са увеличени цените на паркингите. Ами ще се увеличат, няма как. Няма как хората да очакват от нас да не взимаме нови дългове, да не продаваме общинско имущество / ние в момента продаваме земи само и единствено земи, които са в параграф 4, които са за продажба/, да не вдигаме данъци. Трябва да отбележа, че данък сгради и такса смет не са повишавани откакто аз съм кмет, независимо от турбулентните периоди, в които попадаме и това ще продължи да е така, докато съм на този пост. 

Как очакват хората да поемем всичката тази инфлация, която се случи през две години, всичките кризи и успоредно с това да изпращаме дълговете, които ни остави старото ръководство?  И не само това, а да очакват от нас и да строим и да развиваме общината. Как да стане? Някой може ли да ми каже как?

-Все пак ще има ли промяна в данъците и на кои?

-За мен политиката е следната – базовите данъци – данък сгради и такса смет не се пипат, остават същите, за да не затормозяват хората, а увеличаваме косвените, които могат да бъдат или да не бъдат ползвани и то специално само за правещите бизнес. Не става въпрос за локално паркиране. Миналата година за него се плащаше 100 лв., сега пак е толкова. Платените абонаменти за улично паркиране за граждани бяха 288лв., сега също са толкова.   

Но няма как да не увеличим цените на паркингите, при положение, че токът е поскъпнал, инвестираме във видеонаблюдение, в банкомати, в смарт решения, които са за удобство и сигурност на гражданите. Всички тези инвестиции трябва да бъдат възвърнати. Другият вариант е стоим си в каменната ера, едно момче с едно въженце и колкото пари влязат в касата на общината, толкова и каквато услуга се предоставя на гражданите – такава. Мисля, че това не е правилно. Ние вървим напред, животът се развива.    

Имаме изградена станция за зареждане на електромобили. Ще изградим още няколко. 

-А какво бихте казали на хората, които ще са недоволни от новите такси?

-Все още се сблъсквам с неприятни гледки на боклуци, изхвърлени около контейнерите. Има хора, които изискват от мен, като кмет, някакви неща, свързани с туризъм, а успоредно с това не плащат туристически данък. А това е източника на финанси, за да се осъществят мероприятията, които те искат. Така че, когато изискваме от общината, трябва първо да се вгледаме в себе си дали ние сме изпълнили задълженията си към нея. Едва тогава можем с чиста съвест да държим сметка и на кмета, и на администрацията, и на общинските съветници.   

-А някаква помощ от държавата няма ли да получите?

-Аз поисках, но тя не ми даде, така че, държавата спирам да я коментирам. Поискахме да ни бъде предоставена целева субсидия, с която да покрием остатъка от дълга, който имаме по безлихвения заем. Той ни беше предоставен от държавата преди две години в размер на близо 3 млн.лв., за да можем да платим задълженията на старото управление. Те бяха много повече и не говоря за банковите задължения, а, такива, които е трябвало да се разплатят на хора, на фирми, на РИОСВ. Една част от тях разплатихме със собствени средства, с икономия на разходи , а за друга част взехме този дълг на база на плана за финансово оздравяване на общината. По този дълг сме изплатили повече от половината и гази година остава другата половина. 

И понеже Община Созопол вече не фигурира в нито един от седемте показателя на Финансовото министерство, с които се мери финансовата устойчивост на общините, плащаме си всичко навреме,  има възможност да поискаме извънредна целева субсидия, с която да си покрием заема към държавата.  Вече два пъти сме поискали това. Първият път ни отказаха, сега чакам отговор за второто искане, но вероятно отново ще ни откажат. 

Така че, нищо не чакам от държавата. Не ми и трябва нейната помощ. Само да не ни пречи. Както се случва с проекта на автогарата. Ето пример как държавата пречи на общините.    

И хората ме питат: Айде, кмете, нали обеща, кога ще направиш автогара? Как да им обясня, че държавата ме спъва?      

-Могат ли хората да са сигурни, че ще продължите социалната политика?

-Могат да бъдат абсолютно сигурни. От началото на годината всички социални дейности ги обединихме в един комплекс с оглед по-голяма оперативност и предоставяне на по-добра услуга. Ние ще разширяваме социалната услуга. Социалните придобивки, които хората имат, ще ги продължим. Тази година намалихме кубиците от 5 на 4, които давахме като дърва на хората. Това се случи, защото първоначалната информация беше, че състоянието на горите е изключително лошо. Тази година вече имаме 10-годишен план за управление на горите и новата информация е, че ситуацията не е толкова лоша. 

За догодина подготвям нова програма, с която приятно ще ги изненадам. 

-Ще осъществите ли културната програма?

-Ще се постараем тази година културната програма да бъде доста по-богата от миналогодишната. Вече няма пандемия. Ще бъде обезпечена финансово и се надяваме да зарадваме жителите и гостите с много събития.   
 


В категории: Созопол


3
Коментара по темата
3.
До 3
20.04.2022 18:03:44
6
4
Не само ремонт и кола от магазина и още неща
2.
Аз
20.04.2022 15:24:48
5
13
Никак не е умно да се говори с такова пренебрежение за държавата.
Трябва подход, но май не е за всеки да бъде управник!
1.
:)
20.04.2022 14:31:56
5
7
Kajete ne6to za brutalnoto uveli4enie na parkingite
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Съставени са общо 44 акта и 26 констативни протокола Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви В крак ли сте с връзката си? 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май През 1925 г. е извършена последната публична екзекуция е Европа... в София, а обесените са терористи Никога не правете тези 7 неща късно вечер Никога не правете тези 7 неща късно вечер Не пушете преди сън  Най-големите дяволи сред жените според зодията Най-големите дяволи сред жените според зодията Ето кои са те  Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост През 2015 г. Меркел унищожи същината на Германия и Европа, приемайки над 1 млн. бежанци от Близкия Изток и Централна Азия – оттогава насам Орбан е в светлината на прожекторите като лидер Рецепта за мусака от зелен боб Рецепта за мусака от зелен боб Това е нова версия на популярното ястие Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Организират благотворителен футболен турнир в морския град, кметът на Созопол Тихомир Янакиев призова цялата община да се обедини, за да може детето да се прибере живо и здраво у дома Има ли връзка с Алекс от Ергенът? Вижте отговора на Илиян Найденов Има ли връзка с Алекс от Ергенът? Вижте отговора на Илиян Найденов Бившият на Джулиана Гани обясни цялата ситуация   Украинците идвали с много нови коли - МВР ще ги пази от джамбази Украинците идвали с много нови коли - МВР ще ги пази от джамбази След първоначален бум от кражби към момента нямало голям брой престъпления спрямо бежанците
Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Разликата в цените е 40% според местни медии Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година С невероятните си тоалет, фигура, прическа, грим педагожката по нищо не се различаваше от възпитаниците си Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Според един от източниците на АП в интерес на Запада е руските олигарси да се дистанцират от руския президент Владимир Путин, докато финансират Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна НАТО използва полския и румънския коридори за доставката на оръжия за Зеленски, твърди руски сайт   Брюксел: Държавните разходи в България излизат от контрол Брюксел: Държавните разходи в България излизат от контрол Европейската комисия счита, че публичните финанси се ръководят без достатъчно добра информация Колона с руски танкове и реактивни системи "Град" се движи от Крим към Запорожието Колона с руски танкове и реактивни системи "Град" се движи от Крим към Запорожието Земеделците в Мелитопол принудени да продават зърно на безценица, 20 зърновоза тръгнаха към полуострова Северодонецк става на пепел, над 1500 убити? Северодонецк става на пепел, над 1500 убити? Около 90 процента от сградите са повредени и се нуждаят от основен ремонт, съобщи кметът Олександър Стрюк На 67-годишна възраст почина актьорът Рей Лиота На 67-годишна възраст почина актьорът Рей Лиота Звездата е издъхнала в съня си „Шарли ебдо“ с украински брой - публикува творби на украински карикатуристи „Шарли ебдо“ с украински брой - публикува творби на украински карикатуристи Приходите от продажбата на този брой ще бъдат преведени на въоръжените сили на Украйна Акциите на Twitter скачат с над 5% след обещание на Мъск за по-голямо финансиране на сделката Акциите на Twitter скачат с над 5% след обещание на Мъск за по-голямо финансиране на сделката Илон Мъск предложи допълнителни 6,25 милиарда долара капиталово финансиране
Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ След наказателните списъци наказателни отряди ли идват? Промяната надмина Борисов! Виц на деня Виц на деня В реанимацията: - Сестра, какво е включено в контакта? - Апаратът Ви за дишане. - Може ли да го изключиш, че ми пада батерията на телефона... Виц на деня Виц на деня Клавирен концерт. Руса дама пита съседката си: - Това Шопен ли е? - Не съм сигурна - отговаря тя. - Да изчакаме да се обърне към нас... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжкото подреждане приключва когато се намери търсеното
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори