×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Експерти ще съдят държавата заради айтоския ром, чрез който бяха покрити 12 милиона източено ДДС


Експерти ще съдят държавата заради айтоския ром, чрез който бяха покрити 12 милиона източено ДДС
Обвиняемите Диана Аврамова, Гичка Люцканова, Марияна Георгиева получиха много по-леки присъди след отхвърлената експертиза заради айтоския ром
30 Юни 2011, Четвъртък, 13:37 ч.

Седем обвиняеми, оплели в мрежа за измами 177 човека, излязоха сухи, след като делото срещу тях се превръща в етнически скандал

Двама експерти, ангажирани по мегаделото за източване на 12 224 347 лева ДДС, ще съдят сега държавата в Страсбург, съобщава "Фрогнюз".  В мащабното крадене участват 177 души, представители на 36 фирми от цялата страна, а делото се точи години наред в Хасковския окръжен съд. В крайна сметка от множеството са „отсяти” 7 обвиняеми. В дъното се оказва фирмата на 19-годишния неграмотен айтоски циганин Мариян Лефтеров „Мега интернационал - 2004” ЕООД и бившият футболист от Стара Загора Валентин Димов Грудев. В крайна сметка ловките адвокати правят така, че мургавишят бушон Мариян да излезе жертва, а експертите - виновни за дискриминация. През 2009-а мегапроцесът приключи със смешни присъди, но сега експртите ще търсят справедливост в Страсбург. 

Но за какво става въпрос. Схемата, в която Грудев е главен герой, а неграмотният айтоски сирак – необходим бушон, който да изгърми вместо истинските играчи, дълго време работи безотказно и постепенно обхваща цялата страна – Бургас, Свиленград, Капитан Андреево, Хасково, София, Тутракан, Джебел, Варна и пр. Идеята за източването на парите чрез стоки през митниците за вътрешния пазар идва от 33-годишния Николай Михайлов. Повече от седем години (от 1997-а до края на 2004 г.) той и сестра му Гергана Михайлова са пълномощници на различни български фирми, внасящи стоки от Турция, и оформят митническите им документи на митница Свиленград. За целта през март 2001 г. Гергана си регистрирала ЕТ "Гери - Гергана Михайлова", а през април същата година брат й Николай - "Бим Пекс" ЕООД.

До 2002 г. сред клиентите на Михайлови бил и собственикът на ямболската ЕТ "Живко Ненчев - Комерс", с чийто разплащателни и ДДС-сметки те се разпореждали. Според самопризнанията на Николай Михайлов, тъкмо Живко го бил светнал как може формално да се изготвя счетоводна документация за извършени покупко-продажби между определен кръг данъчно регистрирани фирми, без реално да е имало движение на внесена турска стока и по този начин - чрез фиктивни стоково-парични обороти, да се прихваща или възстановява ДДС. За да влезе в действие този механизъм обаче са необходими три важни елемента. Първо - наличието на фирма-бушон, регистрирана по ДДС. Второ - да се намерят действително работещи фирми, които  „да зареждат" посочена ДДС-сметка и трето - български фирми-вносителки, които да работят с брат и сестра Михайлови. Такива клиенти те имали достатъчно.

В широкия кръг на Николай Михайлов от добри познати влизал ексфутболистът от Стара Загора Валентин Грудев, който се занимавал с внос на турски зеленчуци. Покрай Грудев Николай се сближил и с другия бивш футболен ас - Васил Драголов. При една среща с тях в старозагорско кафене Михайлов им обяснил каква е далаверата от източването на ДДС. Така било поставено началото на ползотворно сътрудничество. Драголов и Грудев поели задачата да намират работещи фирми, регистрирани по ДДС, а Николай Михайлов - осигуряването на "клиенти от Турция". Преди това обаче е решен приоритетно въпросът с "бушоните". Първоначално в тази роля  влязла ЕТ "Гери - Гергана Христова", но тъй като междувременно успяла да натрупа солидни задължения към фиска, мястото й заело ЕООД-то на Николай Михайлов "Бим Пекс". Скоро обаче то също натрупало към данъчните служби задължения от близо половин милион лева. Тази сериозна сума обаче не ни най-малко не попречила на сключването на една доста любопитна сделка. През април 2004 г. Николай продал дружеството си за... 220 лв. на 33-годишния Светослав Валентинов Иванов от Сливен.

Само месец по-късно в Хасковския окръжен съд е регистрирано друго търговско дружество, което трябва да играе ролята на нов бушон  - "Мега Интернационал - 2004" ЕООД, с адрес в Свиленград. И тук на сцената излиза 19-годишният неграмотен сирак от Айтос Мариян Илиев Лефтеров, който се явява собственик на фирмата. Управител на "Мега Интернационал - 2004" пък станал Николай Михайлов, който изготвял фактури и оперирал с разплащателните и ДДС-сметките на новосъздаденото дружество.

Любопитна подробност – сред фирмите, свързани с точенето на ДДС, е и дружество на небезизвестната Марияна Маринова от Стара Загора, която през 2001 година се прочу с това, че с фалшиво пълномощно успя да отмъкне хотел „Лилия” в Слънчев бряг от законния му собственик Тодор Инджов и съпругата му Мария Инджова, които после водиха дълги съдебни дела да си го върнат обратно.

Чрез машинациите на Михайлов, фирмата на айтоския циганин "Мега Интернационал - 2004" ЕООД  се оказала основен вносител на стоки за милиони левове от Турция. Стоките били реални, но истински техни собственици били десетки търговци от страната, които също така реално ги получавали, но плащали за тях в брой, без фактура. Вместо това "Мега Интернационал - 2004" ЕООД издавала фиктивни фактури на четири крупни фирми, които така се явявали официални купувачи на стоката. Те плащали дължимия ДДС от тези фактури по банков път на фиктивния доставчик "Мега Интернационал - 2004" и така се трупали милиони. Сумите от присвоения по този начин ДДС се разпределял по следната схема - 75% от парите се връщал на съответната фирма, която пълнела ДДС-сметката на "Мега Интернационал - 2004" ЕООД, 20% се делели между четирима от основните играчи, а 5% оставали лично за Николай Михайлов.

Когато далаверата се разплита и започва процесът, три вещи лица, назначени от Националната следствена служба, успяват да докажат с документи крупното ужилване на държавата. Тогава обаче ловките адвокати на 7-те обвиняеми използват хитър трик – те изпращат сигнал до Комисията по дискриминация, в който обвиняват вещите лица, че в експертизата си са написали, че Мариян от Айтос е неграмотен и социално слаб. Това, разбира се, не противоречи на истината, видно и от самите показания на айтозлията. Целта обаче е друга – като се дискредитират по този начин вещите лица, да се омаловажи и експертизата им. И хасковският окръжен съд прави точно това – на 13 януари 2009 г. той отхвърля представените по делото експертизи). Така, с помощта на две правни институции, крупната финансова далавера е трансформирана в етнически скандал, а виновниците, ужилили държавата с милиони, се измъкват почти сухи.

Сега обаче започва поредния епизод – вещите лица ще съдят държавата в Страсбург. И айтоският ром-сирак отново ще излезе на сцената.




1
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
1
Коментара по темата
1.
Katq
02.07.2011 11:02:43
0
0
Ще накарат ли шефа на БСП-Айтос Деян Господинов да се откаже от вътрешната предизборната битка с настоящия кмет и пак кандидат за трети мандат Евгени Врабчев.Кои са задкулисните играчи?Колко лева ще струва това на Евгени Врабчев?Каква е ролята на Георги Михов и Панайот Которов в цялата война на БСП-арите в Айтос
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори