×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Оставката на земеделския министър искана на шега?


Оставката на земеделския министър искана на шега?
Тази година има безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор с държавни пари, каза аграрният министър Иван Иванов
12 Април 2022, Вторник, 09:03 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Не съм чул досега аграрното министерство да е ставало арена на битки, информацията е от 1 април, коментира Иван Иванов

Министърът на земеделието Иван Иванов няма да подава оставка. Той изтъкна, че искането да се оттегли вероятно е първоаприлска шега, както и твърдението, че двама негови заместници са се сбили пред сградата на министерството. 

Искането за оставката ми е излязло на 1 април и не виждам смисъл да го коментирам, каза той в „Денят започва“ по БНТ.

„Някой хора имат добро чувство за хумор. Пускането на подобни слухове, означава, че си вършим добре работата и сме засегнали нечий интереси“, заяви Иванов.

„Политизацията на българското земеделие не в полза на никого. Тези политически атаки, които са свързани с бившите управляващи, едва ли биха могли по някакъв начин да разклатят управлението в министерството. Освен това ние имаме неотложни задачи, които са най-вече за подпомагане на българските фермери“, добави той.

„През последните дни извършихме много действия в тази насока както с национални, така и с европейски средства. Тази година има безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор с държавни пари. Такъв ресурс досега никога не е бил отделян“, заяви министърът. 

„Със средствата, които утре ще бъдат одобрени от Министерския съвет и от Държавен фонд „Земеделие“, тази година има допълнително 182,5 млн. лева, които ще се влеят в сектора, освен тези, които са в бюджета на фонда и тези, които са от министерството за борба с градушките, за напояване и др. Общо средствата, които ще се изхарчат през първото полугодие, са около 200 млн. лева“, съобщи той.

„В бюджета на ДФ „Земеделие“ имаме други 300 млн. лева, от които 163 милиона са държавни помощи, а останалите са европейски средства. Те се дават всяка година за т.нар. директни плащания на земеделските. В момента работим с Европейската комисия. Миналата седмица бях в Германия, ходих и в Люксембург, за да може да защитим нашите позиции по отношение на подпомагането на този сектор“, сподели Иванов. 

„Настояваме Еврокомисията да одобри още един механизъм за помощ. Убедили сме вече 13 държави членки за обща декларация, за да може средствата от Програмата за развитие на селските райони да бъдат отпуснати за подпомагане на земеделските производители“, добави той.

Минимумът, който очакваме да ни се разреши да използваме през второто полугодие, е 35 млн. евро, уточни министърът. 

„Знаете, че ЕС отпусна този кризисен бюджет от 500 млн. евро, а за България – 10,6 млн. евро. Ние настояваме да се разработи още един механизъм за държавна помощ, подобна на Ковид помощта“, добави той.

„Утре следобед на заседанието на УС на ДФ „Земеделие“ ще настояваме да започне приема на тези 142 млн. лева, т.е. на така наречените Ковид помощи за животновъди и растениевъди. В най-кратки срокове те трябва да бъдат изплатени“, подчерта Иванов. 

„За Ковид помощта ще изискваме от земеделските стопани да представят документи за увеличените си разходи. Искаме да осветлим сектора. Ще бъдат проверявани отделни стопани“, добави той.

„При актуализацията на бюджета ще искаме да допълним до 200% 10-те млн. евро, които Еврокомисията ни отпускат като извънредна помощ. В момента правим анализ за тези средства. Ние не можем да изхарчим нито един лев повече от това, което ЕС ни дава като рамка. Това се отнася дори за националните средства“, обясни земеделският министър. 

„Анализът е нужен, за да преценим колко земеделски стопани се нуждаят от тези средства и колко пари държавата трябва да отпусне. Отделно с Министерството на финансите разработваме и механизъм за отпускане на средства за кредитиране на стопаните“, добави той.

На въпроса дали очаква от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ да подкрепят искането на БСП за гласуване с хартиени бюлетини на следващите избори той отговори със „съмнявам се“ и добави, че от левицата не се готвят за предсрочни избори. 


В категории: Животът


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
1
Коментара по темата
1.
Pchelar
12.04.2022 09:37:29
0
10
Да подава оставка! Гласувах за тяхната коалиция. Но съм тотално разочарован! Уж фокуса щеше да е върху малките и средни производители като пчелари, овощари, зеленчукопроизводители и т.н но нищо от това не се случи! Пчеларите вече втора година не са включени в мярката за подпомагане деминимис. Тези са по неадекватни и от предните! Разходите на земеделските производители скочиха в пъти а тези говорят как всичко било наред! Ясна е целта да се ликвидира родното земеделие!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори