×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минитерството на здравеопазването препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта
  • Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите
  • Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%
  • Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
  • Делът на заразените с COVID-19 е вече почти 14%
  • От днес хлябът е по-евтин с 20%, твърди вицепремиерът Корнелия Нинова
  • Лятото започна ударно, по цялото Черноморие ври от туристи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николина Ангелкова и Жечо Станков подкрепиха туристическия бранш по Южното Черноморие


Николина Ангелкова и Жечо Станков подкрепиха туристическия бранш по Южното Черноморие
Незабавно да отпадне зеленият сертификат за туристите и решения за украинските бежанци в хотелите по морето - поискаха от бранша и местната власт
08 Април 2022, Петък, 17:37 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА видео и снимки: Авторът

Бившият министър  на туризма изрази притеснение и от отлива не само на руски, но и на украински и беларуски туристи

Зам.-председателят на парламентарната комисия по туризма Николина Ангелкова и бургаският депутат Жечо Станков проведоха среща с туристическия бранш, на която набелязаха основните проблеми пред сектора на прага на новия летен сезон. И двамата имат сериозна експертиза, Ангелкова е бивш министър на туризма, а Станков – заместник-министър на енергетиката. На срещата присъстваха и кметът на Бургас Димитър Николов, заедно със заместника му с ресор туризъм Диана Саватева, както и кметовете на черноморските общини – Иван Алексиев – на Поморие, Димитър Германов – на Приморско и Георги Лапчев – на Царево.

Тук бе изпълнителният директор на „Слънчев бряг АД“ Златко Димитров, областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов, хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове, екскурзоводи, представители на Съюза на собствениците, общински съветници от Бургас.  

Най-важният въпрос се оказа един – къде ще бъдат преместени украинските бежанци, настанени в хотелите по Черноморието, преди старта на сезона. Едни от присъстващите посочиха за старт 1 юни, други – още следващата седмица и Великденските празници. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че по последни данни на територията на Бургаска област се намират 24 хиляди украинци и броят им непрекъснато расте. „Усеща се миграция към областния център на майки с деца, които искат да ползват предимствата на по-големия град“, каза кметът.

Според присъстващите се надценява и капацитетът на ведомствените бази, които са по Черноморието и така въпросът остава отворен, а летният сезон буквално чука на вратата.

В рамките на дискусията стана ясно още, че се усеща сериозна липса на квалифицирани кадри по морето, появили се и фирми, които набират хора, владеещи западни езици за постоянна и сигурна работа и с добри условия.

Жечо Станков и Николина Ангелкова

Веселин Налбантов посочи и че гръмко промотираните ликвидности от ББР за представителите на бранша все още не са получени, а самият той е един от кандидатите.

Кметът на Приморско Димитър Германов каза, че само на тяхна територия са настанени 2880 украинци, а хотелите имат резервации за края на май. Той разполагал с непотвърдена информация, че държавата е започнала подготовката на своите бази.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че към момента в областта има над 24 хиляди украинци и броят им непрекъснато расте

В залата се обявиха и против изискването на представяне на зелен сертификат от туристите, които идват в страната ни, а Николина Ангелкова и Жечо Станков обещаха, че още идните дни ще подготвят и внесат проекторешение за отпадането му, тъй като е алогично решение – приемаме украинци без сертификат, а на туристите изискваме. „Ще го направим бързо, преди да започнат да идват туристите, за да няма горчив привкус след това", казаха те.

Със собствениците на руски имоти по морето имало също проблем – не можели да си плащат разходите за поддръжка на имотите заради блокираните международно сметки с рубли.

Глас надигнаха и екскурзоводите, които са категорични, че не срещат никаква подкрепа от държавата.

 

Кметът на Царево Георги Лапчев (вдясно) и Диана Саватева - зам.-кмет на Бургас

В Бургаска област ще разчитаме на полети от Полша, Чехия и Словакия, тъй като сме привлекателна дестинация за тях. Съвсем скоро ще бъде открита и директна връзка между Бургас и Букурещ.

Пред медиите Николина Ангелкова очерта проблемите, с които е запозната.

„Надявам се украинците да бъдат преместени от хотелите в държавните бази, когато започне активният летен сезон. Сега ние сме в опозиция в Народното събрание и почти всеки месец имаме изслушвания на министъра на туризма в Комисията по туризъм, където съм зам.-председател и по принцип министърът пое такъв ангажимент. В противен случай ще е много трудно протичането на летния туристически сезон, който и без това е застрашен заради липсата на резервации – такива, каквито бяха преди започването на войната в Украйна. Надявам се правителството да вземе тези мерки и да направи всичко това, което искат представителите на сектора, за да имаме успешен сезон.

Аз със сигурност ще настоявам за това и го поставям на дневен ред ежедневно“, каза Николина Ангелкова.

Кметовете на Приморско Димитър Германов (вдясно) и на Поморие - Иван Алексиев (в средата)

Според нея, първо трябваше да се започне с държавните бази, защото в момента се получава неприятна ситуация, в която пред старта на туристическия сезон очакваме туристи, но в същото време хората, които бягат от войната, която е огромна трагедия, няма как да бъдат разнасяни от хотел на хотел или към бази – те са жени с деца и изживяват стрес.

Бившият министър на туризма поздрави хотелиерите, които помагат, за да можем да бъдем максимално полезни на хората. Според нея, трябваше първо да се започне с държавните бази, тъй като нямаме информация кога ще приключи войната.

„Правителството отдавна трябваше да вземе мерки. С огромно закъснение направиха Щаб, и то след наше настояване. Трябва да има непрекъснат диалог с министъра на туризма и щаба и министър-председателя. На терен трябва да видят какви са реалните проблеми, за да имаме успешен сезон“, смята Николина Ангелкова.

Бившият министър на туризма изрази притеснение и от отлива не само на руски, но и на украински и беларуски туристи, които са били над 1 милион души преди кризата с войната в Украйна. /ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО/

Депутатът и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков коментира темата според своята компетентност. Той е категоричен, че кризата с високите цени на тока и газа оказва неминуемо влияние върху цените на услугите в туризма, което пък намалява нашата конкурентоспособност като държава и на бранша в сравнение с други държави.

Към момента мерките на държавата са чрез поемане на част от повишението на цената, а това са краткосрочни мерки и усилията трябва да бъдат в друга посока, смята Станков.

Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД (в средата), заедно с концесионера Николай Димитров и Веселин Налбантов от БХРА

„През последните два дни много се спекулира, че Плана за възстановяване и устойчивост вече е съгласуван с ЕК и предстои да бъде започнато неговото изпълнение. В него има мерки, които успяхме по време на нашето правителство да заложим. За съжаление малко се говори за тях и те не стигат като информация до бранша.

На разположение на туристическия сектор ще има 617,7 млн. лв., които ще бъдат за енергийна ефективност. Освен за малки и средни предприятия, изрично включихме и туристическия бранш. Това са мерки за енергийна ефективност по вашите сгради, което е дългосрочното решение“, каза Жечо Станков.

„Целта ни винаги е била да затворим процеса. Освен подмяна на дограми, изолации и отоплителни системи, да имате възможност да инсталирате по сградите и източници на възобновяема енергия. Така ще бъдете много по-малко зависими от цената на енергията на свободния пазар, която е волативна и в пикови моменти стига до цени над 1000 лв., и то в пиков момент, когато браншът има най-много разходи.

Има предвидени средства и за сградите, които са общинска собственост, да бъдат направени инвестиции в посока ВЕИ“, обясни Станков.

Представителите на ГЕРБ в Бургас, областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев - вдясно

В дългосрочен план начинът е да се предоставят грантови схеми на бизнеса с до 50% финансиране от държавата по сградите и съоръженията, които са Ваша собственост, така че да бъдат намалени сметките за електроенергия и газ и да имате конкурентни цени на пазарите, обърна се той към бранша.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че за Общината е важно да има координация със субектите в туризма, с цел инфраструктурата бързо да се адаптира за стартирането на успешния сезон. „Засега първите информации за заетостта на базите са противоречиви. С приемането на бюджета приоритетно стартирахме подготовка на обектите, касаещи туристическите услуги, за да бъдат готови“, каза Николов.

Диана Саватева добави, че Бургас разчита изключително много на сити туризма особено през лятото и затова екипът й разработи уикенд туризма за българи и за чужденци. Бургас от място, където хората се ориентират на юг, изгражда образ на самостоятелна туристическа дестинация, каза Диана Саватева.


В категории: Бургас , Политика


Пеят хит на Азис на френски
Пеят хит на Азис на френски 02/07/2022, Събота 20:00 0
11
Коментара по темата
11.
Несъгласен
09.04.2022 13:09:56
0
7
Не съм съгласен, че Ангелкова нищо не е направила в туризма тя раздаде плажовете на правилните хора за срок от двадесет години, спечели много пари за туризма и за себе си, два пъти блесна на наградите Оскар - при цена на билет 50000 долара - без да е ясно откъде са парите и за всички проблеми в туризма са виновни тези след нея ….
10.
Иван
09.04.2022 12:08:38
0
4
Тя Ангелкова нищо не направи за туризма ,като министър . Сега се пъне като е никоя. Пълен смях
9.
Венци
09.04.2022 12:03:31
0
3
Пълна пародия.
8.
До 7. Иван
09.04.2022 11:25:19
1
3
В рубли ли ще плащат?
7.
Иван
09.04.2022 10:48:36
0
9
Незнам за вас,но Турция очаква тази година САМО от Русия 7 милиона туристи. ....но все пак да не бъркаме един истински държавник с нашите
6.
Kobilkina
08.04.2022 21:29:34
0
19
Днес цялата 1линия на Сл.Бряг бе окупирана от ХИЛЕДИ млади майки УКРАИНКИ и огромната им многобройна невръстна челяд 90% от 500 хиледна ОДЕСА огромна част се пекаха по бански и дори имаще къпещи се
Представетее си на 10 ЮНИ ако още са там а те ЩЕ СА кви циркове ще има с конциционерите и батките които СЪБИРАТ по 10 лв за адър и 10 за шезлонг не могат ги изгонят от 1линия ще има ексцесии и,викове детски плачове ,обиди боища грозни сцени ай отиди им обясни че концесионера вади ПАРИ от плажа исе грижи за чистотата му те ще си настоават да са НАЙ-ОТПРЕД
5.
zapoznat
08.04.2022 20:52:51
0
16
Щом и Диана Саватева започна да разбира от туризъм...
4.
Бургазлия
08.04.2022 18:43:15
0
25
Що не затворите групата за коментари. Целта и подбудите за написване на тази статия са ясни за всички . Ясно е и че тук за тези хора трябва да се говори или добро или нищо. Ясно е и че нищо добро няма да прочетете за тях от друг освен от редакционния екип
3.
111
08.04.2022 18:40:33
1
32
Некадър ,но пък нагли, такива са всички в герб.
2.
*********
08.04.2022 17:54:40
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
:-)
08.04.2022 17:45:44
1
20
Отбор юнаци :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ако наистина Кокито е психично болен, обвиненията за убийство към него по чл. 115 от НК ще отпаднат, ще разберем във вторник 7 признака, които мигом издават “евтината” жена 7 признака, които мигом издават “евтината” жена Евтината дама е обсебена от марките 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг А това е най-лошият вид предателство... Сбогом и благодарим за пенсиите Сбогом и благодарим за пенсиите Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните Рецепта за царевични пърженки Рецепта за царевични пърженки Ето какво ви е нужно Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Съоръжението бе открито снощи със стилен коктейл и страхотна музикална програма Ателиетата вече ще получават статут на жилища Ателиетата вече ще получават статут на жилища Eднocтaйнитe aпapтaмeнти щe мoгaт дa ce cтpoят и cъc ceвepнo излoжeниe Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Провалът на агентурната мрежа на Кремъл няма да се размине без жестоки наказания Пеят хит на Азис на френски Пеят хит на Азис на френски Наскоро Александра изпя на френски хитът на  Азис „Сен Тропе“,  за който самият костинбродски славей се похвали, че събира милиони гледания в ютуб Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас С това събитие бе отбелязана 143-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи
Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци Информацията не се споделяла с китайското правителство Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Хубавицата качи снимка по бански от лятната си почивка Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. До момента Вашингтон е отпуснал близо 9 милиарда долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори