×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николина Ангелкова и Жечо Станков подкрепиха туристическия бранш по Южното Черноморие


Николина Ангелкова и Жечо Станков подкрепиха туристическия бранш по Южното Черноморие
Незабавно да отпадне зеленият сертификат за туристите и решения за украинските бежанци в хотелите по морето - поискаха от бранша и местната власт
08 Април 2022, Петък, 17:37 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА видео и снимки: Авторът

Бившият министър  на туризма изрази притеснение и от отлива не само на руски, но и на украински и беларуски туристи

Зам.-председателят на парламентарната комисия по туризма Николина Ангелкова и бургаският депутат Жечо Станков проведоха среща с туристическия бранш, на която набелязаха основните проблеми пред сектора на прага на новия летен сезон. И двамата имат сериозна експертиза, Ангелкова е бивш министър на туризма, а Станков – заместник-министър на енергетиката. На срещата присъстваха и кметът на Бургас Димитър Николов, заедно със заместника му с ресор туризъм Диана Саватева, както и кметовете на черноморските общини – Иван Алексиев – на Поморие, Димитър Германов – на Приморско и Георги Лапчев – на Царево.

Тук бе изпълнителният директор на „Слънчев бряг АД“ Златко Димитров, областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов, хотелиери, ресторантьори, концесионери на плажове, екскурзоводи, представители на Съюза на собствениците, общински съветници от Бургас.  

Най-важният въпрос се оказа един – къде ще бъдат преместени украинските бежанци, настанени в хотелите по Черноморието, преди старта на сезона. Едни от присъстващите посочиха за старт 1 юни, други – още следващата седмица и Великденските празници. Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че по последни данни на територията на Бургаска област се намират 24 хиляди украинци и броят им непрекъснато расте. „Усеща се миграция към областния център на майки с деца, които искат да ползват предимствата на по-големия град“, каза кметът.

Според присъстващите се надценява и капацитетът на ведомствените бази, които са по Черноморието и така въпросът остава отворен, а летният сезон буквално чука на вратата.

В рамките на дискусията стана ясно още, че се усеща сериозна липса на квалифицирани кадри по морето, появили се и фирми, които набират хора, владеещи западни езици за постоянна и сигурна работа и с добри условия.

Жечо Станков и Николина Ангелкова

Веселин Налбантов посочи и че гръмко промотираните ликвидности от ББР за представителите на бранша все още не са получени, а самият той е един от кандидатите.

Кметът на Приморско Димитър Германов каза, че само на тяхна територия са настанени 2880 украинци, а хотелите имат резервации за края на май. Той разполагал с непотвърдена информация, че държавата е започнала подготовката на своите бази.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че към момента в областта има над 24 хиляди украинци и броят им непрекъснато расте

В залата се обявиха и против изискването на представяне на зелен сертификат от туристите, които идват в страната ни, а Николина Ангелкова и Жечо Станков обещаха, че още идните дни ще подготвят и внесат проекторешение за отпадането му, тъй като е алогично решение – приемаме украинци без сертификат, а на туристите изискваме. „Ще го направим бързо, преди да започнат да идват туристите, за да няма горчив привкус след това", казаха те.

Със собствениците на руски имоти по морето имало също проблем – не можели да си плащат разходите за поддръжка на имотите заради блокираните международно сметки с рубли.

Глас надигнаха и екскурзоводите, които са категорични, че не срещат никаква подкрепа от държавата.

 

Кметът на Царево Георги Лапчев (вдясно) и Диана Саватева - зам.-кмет на Бургас

В Бургаска област ще разчитаме на полети от Полша, Чехия и Словакия, тъй като сме привлекателна дестинация за тях. Съвсем скоро ще бъде открита и директна връзка между Бургас и Букурещ.

Пред медиите Николина Ангелкова очерта проблемите, с които е запозната.

„Надявам се украинците да бъдат преместени от хотелите в държавните бази, когато започне активният летен сезон. Сега ние сме в опозиция в Народното събрание и почти всеки месец имаме изслушвания на министъра на туризма в Комисията по туризъм, където съм зам.-председател и по принцип министърът пое такъв ангажимент. В противен случай ще е много трудно протичането на летния туристически сезон, който и без това е застрашен заради липсата на резервации – такива, каквито бяха преди започването на войната в Украйна. Надявам се правителството да вземе тези мерки и да направи всичко това, което искат представителите на сектора, за да имаме успешен сезон.

Аз със сигурност ще настоявам за това и го поставям на дневен ред ежедневно“, каза Николина Ангелкова.

Кметовете на Приморско Димитър Германов (вдясно) и на Поморие - Иван Алексиев (в средата)

Според нея, първо трябваше да се започне с държавните бази, защото в момента се получава неприятна ситуация, в която пред старта на туристическия сезон очакваме туристи, но в същото време хората, които бягат от войната, която е огромна трагедия, няма как да бъдат разнасяни от хотел на хотел или към бази – те са жени с деца и изживяват стрес.

Бившият министър на туризма поздрави хотелиерите, които помагат, за да можем да бъдем максимално полезни на хората. Според нея, трябваше първо да се започне с държавните бази, тъй като нямаме информация кога ще приключи войната.

„Правителството отдавна трябваше да вземе мерки. С огромно закъснение направиха Щаб, и то след наше настояване. Трябва да има непрекъснат диалог с министъра на туризма и щаба и министър-председателя. На терен трябва да видят какви са реалните проблеми, за да имаме успешен сезон“, смята Николина Ангелкова.

Бившият министър на туризма изрази притеснение и от отлива не само на руски, но и на украински и беларуски туристи, които са били над 1 милион души преди кризата с войната в Украйна. /ПОВЕЧЕ ЧУЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО/

Депутатът и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков коментира темата според своята компетентност. Той е категоричен, че кризата с високите цени на тока и газа оказва неминуемо влияние върху цените на услугите в туризма, което пък намалява нашата конкурентоспособност като държава и на бранша в сравнение с други държави.

Към момента мерките на държавата са чрез поемане на част от повишението на цената, а това са краткосрочни мерки и усилията трябва да бъдат в друга посока, смята Станков.

Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД (в средата), заедно с концесионера Николай Димитров и Веселин Налбантов от БХРА

„През последните два дни много се спекулира, че Плана за възстановяване и устойчивост вече е съгласуван с ЕК и предстои да бъде започнато неговото изпълнение. В него има мерки, които успяхме по време на нашето правителство да заложим. За съжаление малко се говори за тях и те не стигат като информация до бранша.

На разположение на туристическия сектор ще има 617,7 млн. лв., които ще бъдат за енергийна ефективност. Освен за малки и средни предприятия, изрично включихме и туристическия бранш. Това са мерки за енергийна ефективност по вашите сгради, което е дългосрочното решение“, каза Жечо Станков.

„Целта ни винаги е била да затворим процеса. Освен подмяна на дограми, изолации и отоплителни системи, да имате възможност да инсталирате по сградите и източници на възобновяема енергия. Така ще бъдете много по-малко зависими от цената на енергията на свободния пазар, която е волативна и в пикови моменти стига до цени над 1000 лв., и то в пиков момент, когато браншът има най-много разходи.

Има предвидени средства и за сградите, които са общинска собственост, да бъдат направени инвестиции в посока ВЕИ“, обясни Станков.

Представителите на ГЕРБ в Бургас, областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев - вдясно

В дългосрочен план начинът е да се предоставят грантови схеми на бизнеса с до 50% финансиране от държавата по сградите и съоръженията, които са Ваша собственост, така че да бъдат намалени сметките за електроенергия и газ и да имате конкурентни цени на пазарите, обърна се той към бранша.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че за Общината е важно да има координация със субектите в туризма, с цел инфраструктурата бързо да се адаптира за стартирането на успешния сезон. „Засега първите информации за заетостта на базите са противоречиви. С приемането на бюджета приоритетно стартирахме подготовка на обектите, касаещи туристическите услуги, за да бъдат готови“, каза Николов.

Диана Саватева добави, че Бургас разчита изключително много на сити туризма особено през лятото и затова екипът й разработи уикенд туризма за българи и за чужденци. Бургас от място, където хората се ориентират на юг, изгражда образ на самостоятелна туристическа дестинация, каза Диана Саватева.


В категории: Бургас , Политика


11
Коментара по темата
11.
Несъгласен
09.04.2022 13:09:56
0
7
Не съм съгласен, че Ангелкова нищо не е направила в туризма тя раздаде плажовете на правилните хора за срок от двадесет години, спечели много пари за туризма и за себе си, два пъти блесна на наградите Оскар - при цена на билет 50000 долара - без да е ясно откъде са парите и за всички проблеми в туризма са виновни тези след нея ….
10.
Иван
09.04.2022 12:08:38
0
4
Тя Ангелкова нищо не направи за туризма ,като министър . Сега се пъне като е никоя. Пълен смях
9.
Венци
09.04.2022 12:03:31
0
3
Пълна пародия.
8.
До 7. Иван
09.04.2022 11:25:19
1
3
В рубли ли ще плащат?
7.
Иван
09.04.2022 10:48:36
0
9
Незнам за вас,но Турция очаква тази година САМО от Русия 7 милиона туристи. ....но все пак да не бъркаме един истински държавник с нашите
6.
Kobilkina
08.04.2022 21:29:34
0
19
Днес цялата 1линия на Сл.Бряг бе окупирана от ХИЛЕДИ млади майки УКРАИНКИ и огромната им многобройна невръстна челяд 90% от 500 хиледна ОДЕСА огромна част се пекаха по бански и дори имаще къпещи се
Представетее си на 10 ЮНИ ако още са там а те ЩЕ СА кви циркове ще има с конциционерите и батките които СЪБИРАТ по 10 лв за адър и 10 за шезлонг не могат ги изгонят от 1линия ще има ексцесии и,викове детски плачове ,обиди боища грозни сцени ай отиди им обясни че концесионера вади ПАРИ от плажа исе грижи за чистотата му те ще си настоават да са НАЙ-ОТПРЕД
5.
zapoznat
08.04.2022 20:52:51
0
16
Щом и Диана Саватева започна да разбира от туризъм...
4.
Бургазлия
08.04.2022 18:43:15
0
25
Що не затворите групата за коментари. Целта и подбудите за написване на тази статия са ясни за всички . Ясно е и че тук за тези хора трябва да се говори или добро или нищо. Ясно е и че нищо добро няма да прочетете за тях от друг освен от редакционния екип
3.
111
08.04.2022 18:40:33
1
32
Некадър ,но пък нагли, такива са всички в герб.
2.
*********
08.04.2022 17:54:40
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
:-)
08.04.2022 17:45:44
1
20
Отбор юнаци :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори