×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изкуственият интелект не цели да замени човека, а да му помогне да бъде по-продуктивен


Изкуственият интелект не цели да замени човека, а да му помогне да бъде по-продуктивен
Бъдещето на технологиите, според мен, е светло, но и много зависимо от духовния растеж на човека, категоричен е световнопризнатият IT специалист Николай Нероев
08 Април 2022, Петък, 19:38 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В следващите 20 години ИИ ще навлезе много в света и ще облекчи много от процесите, които сега наблюдаваме

Николай Нероев е роден в Казанлък през 1978 г. Той е един от водещите IT експерти в света и създател на изкуствен интелект, който помага за улесняването на човешката дейност в редица сфери. Първият му сблъсък с програмирането е през 1986 г., когато е едва на 8 години. Впоследствие завършва Техникума по електроника, електротехника и информационни технологии. През 1997 г. става автор на първия електронен дневник на училищата в България – иновация, която едва скоро бе внедрена в образователната система у нас.

Професионалният му опит започва през 2001 г., а 2 години по-късно създава компанията „Интерсофт Про“, която и към момента управлява. През 2004 г., без да подозира, създава първото Cloud ERP (Enterprise Resource Planning) в света – софтуер, който да реши проблема с това, че счетоводителката му се намира в Харманли, а фирмата му е в София и всичко, което се оперира през деня, трябва да бъде повторено от нея отново. Той и екипа му са работили с Агенцията по заетостта, Министерството на икономиката и други мащабни държавни проекти. През 2009 г. взима сертификат за одит на софтуера – дали те отговарят на европейските изисквания за съвместимост. 

Последните проекти, по които той работи, са многобройни. Такива например са прима картите на А1, които преминават през неговата система. Те автоматизират подписването на договори между фирмата и клиента, а процесът е напълно дигитализиран за разлика от преди, когато всичко се е извършвало на хартия. Така един договор вече се попълва и влиза в архивите за 2-3 минути. Разговаряме с него за развитието на изкуствения интелект, технологиите и бъдещето на света в следващите 2 десетилетия.


-Г-н Нероев, буквално миналата седмица бяхте номиниран от careershow.bg за топ100 на най-влиятелни IT личности в България. Как се стигна до това?

-2 години по-рано получих едно доста голямо отличие в нашите среди и вероятно заради това съм номиниран сега. През 2020 г., преди да започне пандемията, създадох изкуствен интелект, който заменя ръчните операции на хората в електронната търговия на около 89%. Всъщност дигитализира големите проблеми в този бранш, които много хора имат и това пречи за нейното развитие. През февруари, най-голямото изложение в Берлин, където организатори са Google, Facebook, Mercedes Benz, Porsche и т.н., спечелих първо място в света в категория „Най-добра иновация за 2020 г.“ с моя проект.

-Как се казва проектът и какво представлява?

-Името му е RoboBIZ и той улеснява значително процесите в електронната търговия. Всички в момента си мислят, че те са лесни – вдигаш един сайт и започваш да продаваш. Това не е точно така. Сайтът трябва да се поддържа – да се пълни с картинки, описания на продукти, цени и всичко това да се сменя. Така, ако имате над 500 продукта, тази работа се превръща в доста трудоемка. Анализът ни показа, че ръчно на ден могат да бъдат вкарани в сайта около 50 артикула, особено като става въпрос за по-сложни продукти, които изискват конкретно описание. Идеята за RoboBIZ дойде през 2019 г., когато взех решението да направим точно електронен магазин. Оказа се, че всеки един от нашите доставчици разполагат с над 10 000 артикула, а ние можехме да попълваме само по 50 на ден. „Мисия невъзможна“ да се поддържа магазина при такива условия без да се наеме една армия от хора, които ежедневно да попълват данни. Тъй като това е нерентабилно, създадохме софтуер, който се „закача“ за нашите доставчици, преравя базите им от данни, взима информацията за себе си, обработва я и я въвежда в нашия магазин. RoboBIZ може да търси картинки на даден продукт, ако такива няма налични, може да взима решения за това как да процедира, ценообразува и сам попълва всичко в електронния магазин. Когато дойде поръчка, знае на кой доставчик да поръча и къде да я достави с коя фирма.

-Къде намира приложения в момента вашия изкуствен интелект в България?

-Над 70 фирми, не само в България. Във Великобритания се ползва от 56 фирми. В България се ползва от няколко компании – desport, detence, rubin, allegro и доста други компании, в които сме дигитализирали процесите. Аз обичам дигитализацията. В една от компаниите освен, че спестихме 29 000 обаждания на месец, успяхме да автоматизираме включително процесите и с фактурите. Давам пример – днес пристига фактура от Сърбия, където всичко е описано на сръбски и е в динари. Тя трябва да влезе на български, с български кодове и в българска валута и да се опише в електронния магазин. Човек обикновено правеше този процес за около ден, ден и половина. В момента софтуерът взима фактурата, превежда я на български, превалутира и оправя всичко за 4 минути. Това не прави човекът и позицията, която заема във фирмата, ненужен, а го прави много по-производителен. Така служителят може да работи със стократно повече данни и производителността му се покачва значително. 

-Говорим за изкуствен интелект, но изненадващо много хора все още не знаят какво е това. Нека обясним.

-Това ми е любимата тема, по която съм изнасял много лекции. Дефиницията на „изкуствен интелект“ е създадена още през 1956 г. Това е най-общо казано възможността на машината да имитира човешки дейности. Ако машината може да наподобява това, което прави човека, тогава се говори за подобие на ИИ. Вече има няколко вида критерии за оценка на тези системи, но две неща с много важни, като едно от двете остава задължително условие, за да се нарече нещо ИИ. Първото е да имаш т.нар. „невронни мрежи“. Нека да дадем аналогия с човешкото тяло. То приема и предава сигнали през невронните мрежи, които са в него. Движат се данни двупосочно – от мозъка навън и от външния свят към мозъка. При изкуствения интелект говорим за същия процес – мрежи, през които се приемат и предават данни. Второто изискване, отново през аналог с човешкото тяло – когато получим или предадем данните, някой от органите извършва някакво действие. „Гладен съм“ – мозъкът подава сигнал на ръцете, краката и т.н. Говорим за група от функционални звена, които извършват дейност. Като се получат определени данни, трябва впоследствие да се свърши някаква работа с тях. Например „Какво като съм гладен? Значи устата трябва да дъвче храната, после стомахът да обработи храната и т.н.“. В този смисъл, ако едно от тези две изисквания или в най-добрия случай – двете, са налични в дадена система, можем спокойно да наречем нея „Изкуствен интелект“. Защото вече информационните технологии работят на принципа на това как функционира човешкия организъм. Приемат се сигнали, обработват се и резултатът от тях се връща и се извършва определено действие. Това може да се види ясно и при дроновете. Те приемат от своите сензори къде в пространството се намират и дали са близко до предмет, след това обработват сигнала и извършват корекция, ако е необходима. Тук вече говорим за роботика, но това понятие е по-различно от това, което повечето хора разбират. RoboBIZ също е робот, но той няма физическа форма. Въпреки това той приема и предава данни, и ги обработва на база заложени от човека алгоритми. 

-За какво друго може да се използва изкуственият интелект в наши дни?

-Ние открихме доста приложения за ИИ, но пък в ежедневието той е доста разпространен. Освен нашия, който се ползва за електронна търговия, приложение има и за обмен на документи между системи – както споменах за фактурите от един към друг език. Може да се използва в роботоиката – дронове, роботизирани машини, прахосмукачки, телефони, фейсбук алгоритмите за реклами, гугъл алгоритмите за търсене. Всичко това е изкуствен интелект – научена машина на базата на поведението на индивида да натрупва данни, на базата на които алгоритмите извършват правилни действия. ИИ се използва масово и в самолетната индустрия – чрез автопилотите. Усилено се работи и върху приложение на същото в автомобилите и камионите. В повечето нови автомобили има системи, които преценяват каква е дистанцията до предната кола и взимат почти автономни решения за спиране. Скоро автомобилите ще станат автономни. Тоест изкуственият интелект ще завземе света и това не е лошо, защото облекчава човешката дейност. Както казах преди малко, конкретно за нашия онлайн магазин: Ако доскоро можехме да вкараме около 50 артикула на ден в системата, с изкуствения интелект тази бройка скача многократно. Системата може да смени цените на 5000 артикула за 47 секунди. Разликата в бързината на обработката на данни е в пъти. По-добре е тази монотонна дейност да бъде прехвърлена към машините, отколкото човек да я върши. 

-А какво се случва с човека, ако се оптимизира така системата?

-Човекът няма да отпадне, както много хора изказват притеснения. Той ще стане по-ефективен. Няма заплаха към човека от изкуственият интелект, защото машините се обучават именно от човек. Още не сме стигнали до момента, в който е лесно ИИ да се обучава сам без човешка намеса. Той е създаден със същата причина, поради която са създадени и тракторите – да не извършваме дейност „на ръка“. Той подпомага това човешкият труд да стане по-лесен, по-ефективен и по-точен.

-Може ли да се каже, според Вас, че за първи в човешката история имаме нещо, създадено от нас, което да подобри мисловната дейност и продуктивността на човек?

-Абсолютно! Това е система за улеснение. Ще го илюстрирам с пример – представете си човек, чиято работа се състои в това ежедневно и ежечасово да прави copy-paste на картинки или съдържание. Индивидът ще прави едно и също монотонно действие без да влага мисъл, защото от него се изисква извършването на рутинна операция. Това може да се извършва от машината, а човекът да прави други, много по-важни и сложни действия в дейността, която така или иначе извършва. Без ИИ животът ще върви по –трудно.

-Какво е бъдещето на света според Вас? Да направим прогноза за, да речем, следващите 20 години, защото 100 е много дългосрочно, особено с темпът, с който се развиват технологиите. 

-В следващите 20 години ИИ ще навлезе много в света и ще облекчи много от процесите, които в момента наблюдаваме. Също както човечеството премина през Индустриалната революция и тя промени живота, сега излизаме от т.нар. „Информационна епоха“. Благодарение на ИИ светът се надявам да премине към автоматизация на процесите и да прехвърли информационното общество в общество на знанието. Така несъмнено ще се подобри качеството на живот на хората. 

-Може ли да се говори за „Общ изкуствен интелект“, познат още като „Силен“? Ще видим ли такъв – способен да премине през теста на Тюринг успешно – в следващите 20 години?

-Нямам достоверна информация към момента да има такъв. С времето обаче несъмнено ще се случи и това. Неизбежно е. Просто изчислителната мощ на машините сега надвишава в рутинните операции скоростта на човешкото „пресмятане“. Въпреки че предвид обема на информация, която ежедневно ни облъчва – птичка пее, трамвай минава, клаксони, хорски шум – всичко това човек обработва неусетно. В този смисъл сме доста по-напред от машините, но като производителност в конкретна операция, те пък ни изпреварват.

-Светло или тъмно е бъдещето на изкуственият интелект и технологиите като цяло? Споменахте Индустриалната революция – вярно е, че тя е довела до значителни ползи за човечеството, но в същото време масовото производство на машини е станало причина и за Първата, и за Втората световна война.

-За мен е светло, но въпросът е в какви ръце попадне технологията. Както с атомната енергия – с нея може да се захранват цели държави, но можете и да убивате хора. Това е екзистенциалният въпрос – за какво ще се ползва. Същото важи и за изкуствения интелект – той може да помага, но може и да вреди на околните. Виждате и чрез този пример – ИИ зависи изцяло от човека. За какво ще обучим системите е наш избор. Ако я обучите да ви върши полезна работа, тя ще прави точно това. Ако пък я научите да убива хора... Най-интересното за машините е, че колкото и те да наподобяват човешката дейност, те всъщност могат да взимат решение само дотолкова, доколкото ние сме им задали като възможности. Сами още не могат да излязат от рамката, която сме ѝ задали и за разлика от човека, те правят само това, което им е казано и тук е голямата разлика. В този смисъл бъдещето, според мен, е светло, но и много зависимо от духовния растеж на човека. 

-В някои сфери машините вече изпреварват човека. Ще се задълбочава ли това и ще се стигне ли в един момет до това компютрите да са по-добри от нас във всяко отношение?

-Не можете да сравнявате физик с атлет по отношение на физическа издръжливост. Единият е по-добър от другия в едната област, другият – по-добър в друга. Засега машините, които изпреварват човека, са силно профилирани. За разлика от човека и дори отдадените професионалисти, които в ежедневието си трябва да се хранят, да спят, да си почиват и т.н., машината е обучена да прави само едно единствено нещо. Разбира се, че в този смисъл машината ще е по-добра от човека в една конкретна дейност. Но не може да изпълнява нищо от останалото, което човекът прави в ежедневието си. Както компютърът, който за пръв път победи шахматист гросмайстор – „Може да го е победил на шах, но не може да мести фигурите физически“. Машината подпомага дейността на човека и не цели да го замени, а да му помогне. 
 


В категории: Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
14
Коментара по темата
14.
Mislitel
10.04.2022 11:37:30
0
1
А какво мисли "експертът" по ИИ проф. Сотиров (също толкова неизвестен в средите като личността в това интервю).
13.
NWO
09.04.2022 11:07:30
0
4
ИИ ще е способ за контрол над световното население от елита/правителствата. На там отиват нещата....
12.
Кую
09.04.2022 09:34:19
0
0
За Кирето не важи. Правец 8.На dos.
11.
ИИ
09.04.2022 08:54:18
1
8
Изкуствения интелект поставя началото на края на човечеството...
Няма да влизам в подробности, а ще дам няколко примера...
1. Преди помнихме всички телефони на близките роднини и приятели (сега не ги помните, защото са записани в телефоните ви) - това води до затъпяване
2. Преди като деца играехме мачове в двора на училището (сега децата ни играят ФИФА онлайн) - това води до затлъстяване
3. Сега няма търговци (има онлайн търговия) - седиш пред един монитор и цъкаш с едно копче като бастун
4. Преди имаше хора, с които да комуникираш (сега си "чатиш" с ботове и като го напсуваш - той ти благодари) - умението да комуникираш с хората изчезва

ИИ води до затъпяване, ограничаване, неумение да фантазираш, неспособност да комуникираш, липса на желание да комуникираш, убива интелектуалността на човека, пречи на нормалното развитие и ще доведе до отделянето на хората един от друг и отчуждаването им.

ИИ - трябва да бъде забранено или максимално ограничено за приложение - например за вредни за човека работни места и процеси.

ИИ няма да промени живота на хората - ще го заличи. И тези, които не разбират това - да си слагат 3D очилата и да замълчат завинаги!!!
10.
Her Schwab The Great Reset
09.04.2022 03:43:58
0
6
The sprint towards technocracy and subsequent social credit systems is accelerated by the fourth industrial revolution, and the finish line will be the “fusion of our physical, our digital, and our biological identities,” as Schwab has said on numerous occasions — the 4IR doesn’t just change what we are doing, it changes who we are.
9.
Хроника на една предизвестена смърт
09.04.2022 00:27:33
0
10
Голямата драма на България, и го казвам с болка и горчивина, е че в най-важните моменти от съществуването на нашия народ, ние имаме калпав и негоден елит, който не поема отговорност. Обикновено се измъкваме с този общ рефрен за лошите политици и добрия народ. Но нещо с народа също не е наред.
8.
Ии
08.04.2022 22:11:59
1
4
В момента виждаме колко ни помага. Имаш проблем? Не знаеш какво да правиш? Питаш гугъл и проблема е решен. Поколението преди теб са нямали тая екстра, а децата ти на твоята възраст ще имат личен лекар в телефона си безплатно и ще получават данни в реално време за базово здравословно състояние
7.
мда
08.04.2022 21:33:40
10
6
Убеждавам се , че противниците на технологичния прогрес са слабо образовани , консервативни хора.По вр на индустиалната революция мнението на гореспоменатите е било същото.Хубавото е ,че от тези хора не зависи много.
6.
Грапулчето
08.04.2022 21:28:41
5
4
Бай Пешо точно обратното е.

Автоматизацията ще замени голяма част от ненужната работа и ще даде възможност на човека да се занимава с креативна дейност.

Естествено 90% от хората и пщза проста работа неставате, но това е друга тема.
5.
Бай Пешо
08.04.2022 20:56:16
4
13
Ала-бала-портокала!
Изкуственият интелект убива креативността, човечеството, таланта и уникалността. Чрез ИИ ставаме консуматори, проста маса, която просто се заменя от роботи, които служат на истинските господари.
4.
Мнение
08.04.2022 20:41:22
0
5
Вие първо направете един читав софтуер да транслира говор на български в текст. После си фантазирайте за изкуствен интелект. Хардуера нещо ви липсва.
3.
Муй
08.04.2022 20:26:00
0
10
Като не заменя човека що изчезнаха сума ти работни позиции, заменени от роботи и компютри? Десетки професии вече ги няма щото са заменени от машини във всички производства и услуги
2.
Дада
08.04.2022 20:10:18
0
14
Така е но кой ще контролира изкуствения интелект
1.
Бай....
08.04.2022 20:08:25
5
20
Тъпак! Моята баба беше без образование, но ми казваше: Моето момче, да знаеш, че учените хора ще затрият света!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори