×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В парламента: „За“ да въоръжим Украйна са двойно повече от „против“, но най-много са „в мъглата“


В парламента: „За“ да въоръжим Украйна са двойно повече от „против“, но най-много са „в мъглата“
Колебливите ПП, ИТН и ДПС имат мнозинство от 126 гласа
Ключови думи: партии, парламент
31 Март 2022, Четвъртък, 11:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Две формации категорично подкрепят, а други две - не

В сряда „Демократична България“ (ДБ) обяви, че инициира консултации в парламента за даване на мандат на правителството за предоставяне на военна помощ за Украйна. Малко след това ГЕРБ „надцакаха“ колегите си и обявиха, че директно внасят такова проекторешение. До момента тяхната позиция беше, че биха подкрепили предложение в тази посока, ако бъде внесено.

Сред аргументите на ГЕРБ са, че само две страни от западния блок (ЕС и НАТО) до момента отказват да предоставят оръжие на Украйна – Унгария и България.

ГЕРБ и ДБ са категорични, че военна помощ при тази ситуация не ни въвлича във войната. Освен това Украйна е жертва на агресия от страна на Русия и защитава територията си.

Какво показва сметката в депутатски гласове?

Две партии са категорично в подкрепа на предоставяне на оръжие на Украйна. Това са ГЕРБ, които разполагат с 59 депутатски гласа, и ДБ – 16. Двете формации имат общо 75 гласа в Народното събрание.

Две парламентарни групи са категорично против инициативата. Това са проруските „БСП за България“ и „Възраждане“. Те имат съответно 26 и 13 депутатски гласа – общо 39.

Останалите формации в Народното събрание са с „мъгляви“ позиции. И те всъщност са мнозинство в случая. Това са най-голямата сила „Продължаваме промяната“ (ПП), която има 67 депутати, „Има такъв народ“ (ИТН) – 25, и ДПС – 34.

Настимир Ананиев от ПП обясни, че и в момента помагаме много на Украйна, че е трудно да предоставим въоръжение предвид дефицитите в армията ни, но и че въпросът трябва да се обсъди.

От ИТН заявиха, че следва да сме лоялни партньори в ЕС и НАТО, но също и че в управленската коалиция трябва да има консенсус по темата, която била деликатна. БСП, която е част от властта, обаче, е категорично против.

ДПС до момента отказват да дават какъвто и да коментар. Неофициално обясняват, че предстои да се обсъди и да се вземе решение. Надеждата им е конфликтът в Украйна да приключи, преди това да се наложи.

Колебливите ПП, ДПС и ИТН са общо със 126 депутати и имат мнозинство в днешния парламент.


В категории: Политика


46
Коментара по темата
46.
морски
31.03.2022 20:01:26
0
2
do 44: Не съм в грешка. Прекратяване на договорите на някои страни изобщо не означава спиране на добива. Алтернативите са много. Първо страните имат един месец да се договорят с Путин да предоговорят прекратените договори или да сключат нови. Второ, напротив, по принцип газохранилищата в края на зимите са празни, а тази година още повече. Освен руските газохранилища, Газпром има договори с много страни за съвместно ползване на техните газохранилища. И трето, газопроводите на юг и изток са натоварени много под 100% и едва ли страните натам биха отказали допълнителни количества евтин руски газ вместо допълващите количества втечнен американски газ, които получават и който е 4-5 пъти по-скъп. А скъпия американски газ ще се пренасочи към Европа, където вероятно ще има катастрофален дефицит на газ и втечнения газ вече няма да бъде 4-5 пъти по-скъп, а доста повече. Колко точно никой не знае. Другия вариант е Европа да се опомни и да започне да провежда собствена политика, а не американската и нещата да започнат да пооправят, но едва ли.
45.
ами
31.03.2022 18:40:57
0
4
Новата мода е, че ако дадем оръжие, няма да бъдем въвлечени в конфликта. Тогава можем да бъдем спокойни. И ние като украинците няма да разбираме причините на Русия да ни нападне. Тя ще бъде агресор, ние невинна държава. Няма да е заради реакции на нашето подкупно правителство и НС.
44.
Въй
31.03.2022 18:10:37
2
0
Морски, в голяма грешка си. Във Втората световна участвахме във военни действия срещу Германия.
Путин не може да спре износа на газ и петрол защото има много малко хранилища и те вече са почти пълни.
А сондажите веднъж почнат ли да смучат не се спират, защото ако ги запечатат после е мега скъпо да се правят нови. Руснаците сами не могат да правят сондажи, а всички можещи компании се изнесоха от там.
43.
Казарма
31.03.2022 17:49:17
0
9
Първо върнете донаборната служба и научете всички родени след 1981 година да защитават първо България. Освен това тихомълком българско оръжие пак замина за Украйна. А в същото време заводите Арсенал колко време дори не работеха заради тока. Сега ако спрат и газта ще стане весело.
42.
морски
31.03.2022 17:47:08
0
7
Ние и през Втората световна нито сме участвали във военни действия, нито сме пращали оръжие на фронта. Само сме шили шинели и др. подобни за германците. Въпреки, че сме били съюзници в Тройната коалиция. Какви са ни сега украинците та да им пращаме оръжия и да попадаме под прицела на Путин. Абсолютно никакви. Нито има решение на НАТО задължаващо членките да пращат оръжие. Путин от утре прекратява договорите за газ на всички неприятелски страни отказващи да плащат в рубли, т. е. и на нас. И ако искат газ всички страни една по една при него на килимчето за нови договори. И тези, които са пращали оръжия при всички положения ще получат газа на много по-високи цени, Тогава тези педе***си, които призовават днес да пращаме оръжия за Украйна дали ще си бръкнат в джоба да платят горницата или ще се скрият в кучи г*з и всички ще плащаме за проститиите им. Само и само да се докажат пред Мустафата, да вървят грантовете. Ние не знаем, патки пасем. А че 90% от народа е против, дреме им на оная работа.
41.
1
31.03.2022 16:28:18
0
4
Пращаме им ПКП Тиквуний Кокорчо и проДАй България както и за повдигане на бойния дух Деската Ленчето и Севдето. Нали копейкина и гроб бяха заедно според тролчетата
40.
!!!
31.03.2022 15:57:05
1
12
Какво оръжие имаме ние,че и ще им помагаме?! Та всички са несравнимо по-добре въоръжени от нас.Достатъчна е хуманитарната помощ,като се има впредвид,че сме много по-бедни от всички. Защо трябва да се мерим с тях? Та нашите родители гладуват с мизерните си пенсии! На тези от парламента им е лесно...Какво като газта,ел.енергията, и от тях всичко скочи до небето? Те няма да го усетят.На наш гръб ще е Категорично в наш интерес е да не се намесваме в тази война!
Да направят всенародно допитване,никой не ги е упълномощил да взимат подобно решение!
39.
Член на Политбюро на ЦК на БКП
31.03.2022 14:43:56
5
9
Искам да получа финансов ресурс за дострояването на апартаменти на група граждани, наследници на активите борци против руския фашизъм и социализъм. Даван на категория лица със заслуги към комунистическата партия, по тази линия да ползваме определени привилегии като " народна пенсия " без трудов стаж и редица безплатни самолетни билети до Русия. Една ера неумолимо наближава - краят на династията Путин.
38.
до 35
31.03.2022 14:24:17
2
18
болиме дедовия и за русия и за майдановците, един дол дренки са , но най мн ме боли, че всичко е скочило с 40% , а наште гъзоблизци само се снимат и никаква помощ за бизнеса
37.
до 32 & 34
31.03.2022 14:12:46
2
10
Лоша новина, но благодаря за информацията. Отдавна ме дразнят разни драсканици "зелен Бургас" на много места, но все си мислех, че е работа на общината и лизачите около нея. Но хайде, това е поне идея която може да заблуди много хора незапознати със същината и, понеже на повърхността звучи добре. Но да подкрепяш и подстрекаваш съсипването на мястото където живееш вече минава всякакви логични граници! Със същия успех трябва да ходиш по голяма нужда в чинията с яденето си!
36.
Россия мать зовет
31.03.2022 14:06:12
17
6
Русия нахлу в Украйна, тъй че всички русофили да се пишат доброволци в руската армия, да зарязват форумите и сайтовете и да отиват на фронта. Когато армията на САЩ изпрати войски в Украйна, тогава и амераканофилите ще имат армия, в която да се включат като доброволци
35.
Bbb
31.03.2022 14:04:24
0
9
В България за да има адекватен и работещ парламен първото нещо което трябва да се направи е прагът от 4 процента за влизане на партия в НС да стане 40 процента от гласувалите.Така ще влязат най много 3 партии и ще се знае кой персонално ще носи отговорност.Държавни субсидии да се плащат само на тях.В момента с 40-50хил.гласа се влиза в парламента,затова партиите се множат като хлебарки и куцо и съкато прави партия.По този начин реално се размива вота и се омагьосва съзнанието на хората.Естествено те самите няма да си гласуват такъв закон.Аз познавам лично 3 депутата и знам какво представляваха и преди да влязат в НС.Само си спомнете на какви изпълнения и личности станахме свидетели през тези 32 години?Срам за нас като народ!!!!!По този начин могат да минат още толкова без нищо положително да се случи.
34.
Гошко до 30
31.03.2022 13:58:27
0
18
Бъркаш, пълно е с такива дебили!! Това едни 16-17 годишни шматки, които си избиват комплексите тук! Дебили, научени да мразят без да знаят защо, ей така наизуст! Лошото е, че от такива няма никаква полза и ако пази боже гръмне пушка, повече нито ще ги видиш, нито ще ги чуеш!
33.
До 31
31.03.2022 13:57:38
3
8
Ти ли ще ги спреш? Много взехте да разбирате и от войни, точно както преди 3г разбирахте от футбол!
32.
ами
31.03.2022 13:55:43
5
16
30, баце, познавам лично няколко човека. Всичките са психодесни умни и вече не толкова красиви, понеже станаха всичките чички и лели 40+. Масово закърмени на Графа и Дондуков в София. Или аналозите в Пловдив. Има ги. Това си тия 4-7% избиратели на псисходесните еколози от последния ден. Привърженици на всичко зелено - зелени сделки, зелени сертификати и зеленски.
31.
да
31.03.2022 13:54:51
13
9
Такива като путлер тр да се спират навреме, утре може да ни освобождава от български нацисти.
30.
относно 28 и подобни
31.03.2022 13:43:11
4
19
Съществуват ли подобни тъпаци в реалния живот? Някой срещал ли е такива? Какво общо има собственият суверенитет и сигурност с РФ и русофилство? Колкото имаше нещо общо между 9/11 и Ирак! Каквото са им налели в празните кратуни продажните "медии"! Как може човешко същество, живеещо тук, колкото и ограничени да са умствените му способности, да се радва на разрухата и вкарването във война на собствената му страна?! Единственото обяснение, за което мога да се сетя е, че тези коментари са или платени, или допълнителна пропаганда на редакцията. Малцината печелещи от това предателство не драскат по форуми.
29.
Време разделно
31.03.2022 13:35:43
0
9
Да видим кого сме си избрали или кой плаща повече.
28.
хахахах
31.03.2022 13:27:23
25
10
русофилите се насраха :D:D:D
27.
AZ
31.03.2022 13:25:50
7
29
Tези трябва НЕЗАБАВНО да си ходят.Тези хора са ПРЕСТЪПНИЦИ! Тези вместо неутралитет , ни вкарват във война!
26.
me
31.03.2022 13:24:23
5
31
Ако си позволят да направят подобно нещо, даже и тия дето сме кротки отиваме в София да ги изметем. Всички до 1 ще си подпишат политическата смърт.
25.
Край!!...обърнахме хода на войната
31.03.2022 13:24:08
5
20
И ко ши им пратим???
2 батареи за борба с градушките и 7 водоноски.
Рашъните туш....от смях!!!!
Евала!
24.
работата е ясна
31.03.2022 13:21:29
7
32
ако гласуват оръжие за Украйна, народът ще ги измете от парламента. и този път белият автобус няма да може да ги спаси.
23.
хм
31.03.2022 13:09:21
4
25
Много странно как преди изборите мислят и говорят това което иска народа който гласува за тях, а когато влязат в парламента, започват да мислят точно обратното?
Тази сграда на парламента да не е омагьосана бе хора, да извикаме врачки да развалят магията, която кара всички депутати, много бързо да забравят какво са обещавали.
Българския народ днес едвам храни семейството си, те си говорят дали да подклаждат с оръжие война в друга държава. Войната на украйна им е по важна от народа който ги храни!
22.
Bbb
31.03.2022 12:55:20
4
24
Никой нищо друго не го интересува от политиците в България освен да се докопат до някакви пари от Нато и Ес за справяне с последиците от войната и голяма част от тях да се откраднат естествено.
21.
Жалко сборище от шутове
31.03.2022 12:44:11
6
27
И клоуни (клонове) пълзящи на четири крака пред задокеанските им шефове готови на всякакви беззакония не само относно Русия но и към собствената си страна - единственото чувство което предизвикват е да се изплюеш встрани................
20.
:D
31.03.2022 12:40:21
5
24
ГЕРБ пак си плетат кошницата и му готвят К** капан на Киро защото много добре знаят че повечето хора са против да въоръжим Украйна (поне официално де защото не официално не сме спирали да им пращаме оръжия) Но аз имам чувството че той просто Киро е на съвсем различно ментално ниво той си мисли че Капитан Америка го пази даже и от народната любов
19.
Просто
31.03.2022 12:38:18
3
27
Референдум по темата, най справедливото решение но неудобно за власт имащите.
18.
Аз
31.03.2022 12:36:58
6
24
ИЗЧАДИЯ АДОВИ…..БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ…ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ И АЛЧНИ…АНАТЕМА
17.
Bbb
31.03.2022 12:31:00
4
28
През последните 35 г в населението на Украйна има много оръжие,а сега се раздава на калпак на населението.Това оръжие в бъдеще ще плъзне из цяла Европа.През тези 35г моряците от Украински кораби постоянно продаваха пистолети и АК.Които работят по пристанищата на България много добре знаят за какво говоря.В Афганистан всичкото оръжие на САЩ след като се изнесоха като пръдня остана там в населението,същото ще стане и в Украйна.
16.
трол американофил
31.03.2022 12:23:06
29
8
Браво на Борисов и на Кирил Петков! Това са истински политици, заслужават си всеки долар!
15.
Соломаймун Паси
31.03.2022 12:20:14
2
33
Аз ще изпратя Елена Попотодорова срещу руснаците.Изчакам да им открадне танковете и тогава ще атакуваме.
14.
d
31.03.2022 12:16:21
3
25
Готови са да вемат вредни за България решения и против волята на 90% от българите само за да навредят на сегашното правителство.
13.
Така и не се разбра
31.03.2022 12:11:54
5
27
защо евроатлантическата гейпарадска измет, не отива да трепе гадни ватенки, а само плюе по форумите! Поне един гейпарад организирайте в "чест" на окраинските си авери!
12.
Въй
31.03.2022 12:07:15
1
13
Осел не машина,
Болгария не чужбина.

Курица не птица,
Болгария не заграница.
11.
fritzi
31.03.2022 12:05:24
1
16
Even USA has pulled away its military ships out of the Black Sea to avoid any accidental conflict against Russia strike fleets. Now folk, you see what is Bulgarian colonial administration is worth. Indeed the Bulgarian government is mad.
10.
Сега ще се
31.03.2022 11:58:52
3
31
преброят пилците и ще се разбере кой НИКОГА повече няма да помирише Народното Събрание! Е,с изключение на ДПС, разбира се. Тази незаконна клика си има непоклатим електорат, независимо какво върши, но голяма част от него все пак живее по тези земи и може да му светне, че няма желание да хвърчат бомби над главата му.
9.
Не че нещо
31.03.2022 11:49:31
1
19
Отчитане на дейност, все едно от змия, вълна да скубеш, с тия голи и бухлести, с какво ли да помогнеш.
8.
Бай Ставри
31.03.2022 11:45:53
8
61
Поне ясно се видя, че ГЕРБ, ПП и ДБ действат като един, когато трябва да се обслужат американските интереси и да се увредят силно българските такива!

Бойко Тиквата, Киро Идиота и Христо Розовия заедно ще преборят Русия и ще оближат задника на американците!

Хубавото е, че знаем за кого да не гласуваме вече никога!
7.
Никой
31.03.2022 11:45:01
4
52
Не е опрял до нашата смотана "помощ" там. В Украйна се наливат милиони, ако не и милиарди в оръжия к помощ, всекидневно. Това е крайно тъпо и ненужно решение. Единствено може да ни навреди. Да ни помогне не може по какъвто ида е начин! Да излезе бякой от тия дупелиз*и там и да се изправи и да обясни с какво това решение ще помогне на България! Ама не "ами щото всички го правят". Не , това не е аргумент и Не висчки го правят. Абсолютно ненужно и вредно е!!! Баси малоумниците дет сме ги събрали там!
6.
Да
31.03.2022 11:45:00
2
30
Военния оркестър, барабар Петко с мъжете му се вика.
5.
tr
31.03.2022 11:39:37
50
16
Доставка на всякакво оръжие за Украйна. Подмокрените страхливци русофилчета с чантичката и към камчатка хахаха. Тук е НАТО, подлоги.
4.
бляд
31.03.2022 11:27:06
4
37
Да им пратим освен малко консерви русенско варено и по някой друг чифт кубинки. С друго не виждам да можем да помогнем. Кво да се прави, американците ако ни кажат да помагаме или да изпратим някой друг заблуден "войник" от нашите там, ще пращаме кво да правим, ние сме подлоги, зависими от големите и нямаме право на собствено мнение.
3.
...
31.03.2022 11:26:00
17
61
ЕЙ, ...ЩЕ НИ ВЪВЛЕЧЕТЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ.
ЗАМЪЛЧЕТЕ. НЕ ИДКАМЕ ЗАРАДИ ВАС ДА СЕ КАРАМЕ С РУСИЯ.
ОТВРАТИТЕЛНИ СТЕ.
ВРЕМЕ Е ЗА НОВИ ИЗБОРИ.
2.
Димитър
31.03.2022 11:25:16
5
41
Време е да изхвърлим Боклука! Но от друга страна е добре и да не го правим, туко виж някой дойде да ни освободи за втори път :)
1.
1
31.03.2022 11:22:19
8
56
Тия сульовци трагнали световната политика да оправят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори