×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли общо между войната в Югославия и тази в Украйна? Как се промениха медийната и политическата среда*


Има ли общо между войната в Югославия и тази в Украйна? Как се промениха медийната и политическата среда*
В Украйна всички телевизии излъчват една програма – тази на държавния Перший канал, през 1999 г. в Сърбия пък всички кабеларки имаха различни емисии и следваха различни линии
27 Март 2022, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Може да има само едно сравнение - единственият, отличаващ се от всички, е Русия, където вече опозиция няма

Мнозина сравняват днешната агресия на Русия с американската срещу Югославия някога. Би било интересно да се сравни наистина медийната и политическата среда в страните от тогавашния и сегашния конфликт.

Близки и по-далечни сътрудници на Бил Клинтън през годините издадоха книги, в които писаха, че през 1999 година той е започнал да бомбардира Югославия, за да разсее вниманието от прерасналата в национален скандал (дори съдебен) история с Моника Люински (славянски правилното ѝ изписване е всъщност Левински).

Но аз смятам, че онази война е просто рефлекс на всяка империя, която трябва постоянно да се разширява, да завзема нови пазари, където да прехвърля своите вътрешни противоречия. Иначе те започват да я разяждат отвътре и неминуемо в един момент ще я разпаднат на парчета. Точно както сега империята на Путин реши да окупира Украйна.

Тогава обаче Америка успя да откъсне Косово от Югославия (реално от Сърбия), докато сега вече е тъмна Индия как точно ще приключи войната на Путин. Дори американските власти, които в дните преди нея, а и в първия ден след началото ѝ, твърдяхя, че „славната руска армия“ ще завземе Киев до три дни, после станаха по-предпазливи в прогнозите си, а вчера Байдън дори посъветва Зеленски да не се съгласява на никакъв мир с Путин, ако цената за него е откъсване на украинска земя.

Преди 23 години българските кабеларки излъчваха държавната сръбска телевизия РТС, която тогава делеше сателитния си канал с чалга телевизията „Пинк“. Предполагам, че кабеларките я бяха пуснали точно заради турбофолка по „Пинк“, а не заради войната. „Пинк“ не спря чалгата в нито един момент, дори когато няколко бомби паднаха върху нощен влак със спални вагони в Гърделичката клисура, в села около Белград, в автобус с цивилни и избиха доста народ.

Та до 23 април 1999 г., когато американска бомба срути сградата на РТС, уби 16 журналисти, редактори, режисьори, оператори и монтажисти, и тя спря да излъчва за 24 часа, войната можеше да се гледа на живо у нас. Когато бомбата срути РТС и тя нямаше откъде да се излъчва, телевизията на опозиционната Сръбска демократична партия на Зоран Джинджич (вече не помня как се казваше) ѝ преотсъпи за един ден честотите си, за да излъчи чрез тях кратка програма, в която да съобщи кои са убитите журналисти, колко са ранени и какво изобщо се е случило. След 25 април, когато РТС възстанови предаванията си, всички световни сателити отказаха да я ретранслират, поради което вече нямаше как да се гледа и в България. Но и единият месец от началото на агресията на 24 март се оказа достатъчен да науча сръбски.

Сега да сравним медийната среда тогава и днес. В Украйна в момента всички телевизии излъчват единна програма, подготвяна в държавния Перший канал. В Сърбия и Черна гора, които единствени бяха останали по онова време в Югославия, всички телевизии продължиха да излъчват своя самостоятелна програма. Почти всяка партия си имаше своя медия и си водеше пропагандата по нея. Милошевич не забрани нито една. Най-вресливо срещу него бе радио „Б-92“, което се обявяваше за независимо, но реално денонощно работеше за Сръбската демократическа партия на Джинджич, която пък бе проамериканска. Неслучайно след войната американците помогнаха на Джинджич да вземе властта, макар и за кратко, защото бе убит.

Друг виден опозиционер - Вук Драшкович, лидер на Сръбското движение за обновление, също имаше вестник и телевизия. А по време на войната дори се оказа в правителството на Милошевич като министър на информацията. Негови са крилатите думи: Дори клозета в двора на баба ми е по-стар от Америка.

Формално демокрацията в Сърбия не бе премахната в нито един ден от бомбардировките. Джинджич всяка седмица напускаше страната, за да обикаля западните държави, връщаше се, и никой не го закачаше. Президентът на Черна гора Мило Джуканович, който беше пръв приятел на Милошевич, малко преди първите бомби да завалят над Сърбия, се извъртя и стана пръв приятел на американците. Не е ясно дали Милошевич е имал желание да му направи преврат или не, но такъв не се случи и Джуканович си е жив и здрав и до днес. Като междувременно - през 2019, се извъртя още веднъж, та се врече в другарство на Путин. Всичко това изглеждаше много странно на фона на американската пропаганда, че в Югославия съществува диктатура, но фактите са такива.

В същото време не може да се каже, че американските медии по време на онази война са били рупор само на Клинтън. Външният министър на Югославия Живадин Йованович бе всеки ден в ефира на Си Ен Ен, които му осигуряваха и преводач, понеже той английски не знаеше.

В днешна Украйна Държавната Рада продължава да работи. Всички партии са там, без две, които бяха проруски, а голяма част от техните депутати просто изчезнаха след агресията. Някои се заявиха от Русия, други не е ясно къде са.

По-скоро, ако трябва да се прави сравнение с днес, единственият, отличаващ се от всички, е Русия. Там има цензурен орган, нарича се Роскомнадзор. Той забрани вече всичко, което шава. Не е забранил само Ютюб - загадка е защо не го е направил. Може би Кабаева е помолила Путин за това - в империите решенията не рядко са плод на лични щения на диктатора и близките му. Руските медии днес приличат по-скоро на нацистките в Германия през 1939 година. Ако някой си е направил труда да чете разпечатки на техните предавания - има ги в Националния архив - веднага ще усети огромната им емоционална и пропагандна близост. Особено по отношение на Полша - същите закани, които в момента руските пропагандисти сипят по Полша, заплашвайки да е следващата, която ще бъде бомбардирана, са можели да се чуят по германското държавно радио (все едно Россия 1) и по германското международно радио, излъчващо за чужбина (включително на български) - радио Донау (все едно „Раша тудей“ и „Спутник“).

В Русия опозиция вече няма. Единствената медия, която властите (почти) не контролират, е „Независимая газета“, но тя обаче редовно излиза с празни полета по страниците си, защото цензурата е забранила съответните статии.

На видеото е клипът към песента „Обичаме те, отечество наше“, който се излъчваше на всеки кръгъл час по РТС в дните на войната срещу Югославия.

*Заглавието е на редакцията
 




Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
17
Коментара по темата
17.
*********
30.03.2022 18:37:50
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Nels
28.03.2022 10:20:40
0
0
Do 4
Znamenata ot snimkata sa na Ukrayna
I na Yugoslavia (tazi dargava ve4e ia niama)
15.
До 12
28.03.2022 09:46:57
5
1
Кое е по-страшно за една държава? Да я бомбардират или да я окупира чужда войска и безмилостно да избие всички български патриоти. Комунистическото възпитание съчетано с историческа неграмотност е превърнало част от българското население в руско-сръбски патриоти и национални нихилисти. Срамота!
14.
До 13
28.03.2022 09:41:02
5
3
Стига с тази "славянска Сърбия". Никой не е правил по-големи мизерии на България от "славянска Сърбия" и нейната приятелка Русия.
13.
До 10
28.03.2022 09:18:23
2
6
Много верен коментар, в добавка само, общото са бомбите и жертвите, но при руските имаме защита на рускоезично население, а при американските, отцепване на терористични територии от Сърбия, каквото е Косово, а и заради близостта на славянска Сърбия към славянска Русия.
12.
Лично
28.03.2022 09:18:07
1
6
Отхвърленият от българка Чърчъл бомбардира София и винаги ни е мразил . Клинтън с войната в Югославия отклони вниманието от аферата Люински. Но никога не са съдени за тези действия
11.
Има по-важен въпрос
28.03.2022 07:52:20
11
3
По какво си приличат нападението над България през 1944 г. и нападението на Украйна? И в двата случая оправданието е, че уж громели някакви фашисти. Избиха елита на Царство България с това оправдание.
10.
Реалист
28.03.2022 00:33:23
2
28
Според мен няма нищо общо, всъщност само едно, тогава Косово искаха да се отделят и САЩ отиде да им "помогне", сега Донбас искал да се отделя и Русия отишла да им "помогне" това е общото.
Различното, са много факти,
1. тогава Сърбия нямаше толкова много и толкова добре военно обучени националистически организации. Днешните украински организации някой ги е подпомагал, обучавал и въоръжавал да се разрастнат, чак дотолкова.
2. Тогава Европейците почти не заеха страна в конфликта и не наложиха санкции на никого. Даже си дадохме небето в полза на на Америка. Сигурно и западните държави са подкрепили тогава САЩ.
Не е за пренебрегване и факта че винаги когато САЩ имат демократите за управляващи има конфликти в околността.
3. Когато америка отиде да помага в Косово, пускаха бомби без много да му мислят, дори в България падна бомба, кой знае и къде още са изпуснали случайно бомби. В сегашната война обаче се вижда че руснаците целят възможно най малко жертви сред мирното население, досега за случайна пусната от руснаци бомба не чух.. Да неправилно постъпи Путин да напада суверенна държава, но пък ако в тази държава са ставали стотиците описани зверства, ако е имало тормоз над малцинствата, смяна на имената, и убийства на 13 000 човека защото не били украински националисти и т.н. е доста жестоко. Вероятно за последните 8 години Путин е опитал всички дипломатични начини, вероятно е говорил в ООН и в Г-8, но никой не е обърнал внимание, че рускоговоящите в Украйна имат описаните проблеми. Надали ей така за един ден е решил и е пратил войски.
4. Тогава нямаше информационна война, каквато сега има по цял свят. Между другото след 24.02.2022г първо европа и америка спряха разпространението на информация от Русия и после русия и тя спря фб и други. Тоест информационната война срещу Русия я започнаха западняците.
И аз не разбрах защо Българските управници взеха решение да не можем да видим и другата гледна точка от първо лице, да не би да ги е срах да не станем русофили. Русофил не се става, с гледане на двете гледни точки в братоубииствена война, по скоро с това си действие създадоха повече русофили, хората си казват щом крият от нас, значи целта на нашите управляващи е да ни настроиват, да ни манипулират срещу Русия. Забранетото нещо, винаги се превръща в цел и причина за размисли и разговори с близки приятели. След забраната народа взе да се държи, като тийнежъри на които е забранено да пушат цигари, събират се говорят кой какво чул от руска гледна точка, кой какво мисли, как мисли да се добере до още информация.
А какво точно му е на Путин в главата никой не знае и никой няма да научи поне не до края на войната, а може и никога да не научим.
Дано свърши по скоро, този ужас, всяка сутрин се събуждам и първо тръся инфо дали вече не са обявили МИР.
9.
До 4
27.03.2022 23:19:48
1
6
Това е бившото знаме на Сърбия и Черна гора до 2006 г.
8.
До 3
27.03.2022 22:42:42
7
16
Вчиски руски канали си вървят на Виваком. Освен това има достатъчно говорители на "другата гледна точка" и по националните ни медии, че и парламента. И да, никой не ги арестува, никой не ги забранява. Това е демокрацията.
7.
Fuck_ru
27.03.2022 22:09:43
33
13
Специална военна операция насочена към поддържане на мира, според простите ватенки крадливи. Гнусни комунистически отрепки ,уроди ,изчадия на ада, пияни психари.
Руската червена армия убиват деца, жени, възрастни хора, унищожават инфраструктурата на една независима държава, но комунделите пак не разбрали и преиначават нещата .
В Украйна се води война , геноцид над населението на тази държава, инвазия на руските империалисти ,окупатори терористи.
6.
до 4
27.03.2022 22:07:00
3
14
Може просто да символизира цветовете на Union Jack и на американското знаме, като финансова и милитаристична ръка на новоизлюпилия се сатанински, деспотичен, технократски нов ред... Точно последната цел се осъществява на много бързи обороти в момента в Украйна! Клоунът е изключително зает, но между медийните си изяви намира време за прокарването на дигитален АД!
5.
Божков
27.03.2022 21:55:32
2
10
от дисоциативно разстройство на идентичността ли страда или е умрял и най-различни каши се публикуват под неговото име?
4.
Снимката
27.03.2022 21:48:58
0
13
Интересен колаж - на снимката едното знаме не е на Русия (бяло, синьо, червено), а все едно Украйна воюва с Франция (обърнато знаме на 90 градуса) или Нидерландия (обърато на обратно). На кой му хрумна това синьо, бяло, червено?
3.
пецата
27.03.2022 21:48:26
12
20
kade moje da se gleda ruska televiziq v Bg za da 4uem i druga gledna to4ka,
za6toto ot 24.02.22 vsi4ki ruski kanali sa sprqni
Tova li e demokraciq?
2.
Пълен смях...
27.03.2022 21:39:56
2
22
"Формално демокрацията в Сърбия не бе премахната...", авторчето да си направи труда, да прочете малко за историята на Югославия от края на 80-те години, за това как Милошевич взема властта, за премахването на статута на Воеводина и Косово, за журналистическите синдикати в тогавашна СР Югославия, ама откъде толко интелект...друго е да съчиняваш измишльотини!
1.
XX
27.03.2022 21:04:18
13
37
Да, има! Агресивната същност и лицемерието на запада!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори