×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Банки откриват без такси сметки на украински бежанци


26 Март 2022, Събота, 18:23 ч.
Автор: Флагман.Бг

Общ механизъм за улеснено обслужване няма, всяка финансова институция сама решава как да помогне

След първоначалната суматоха банките в България вече масово са предприели мерки, с които да улеснят украински граждани да откриват сметки, да правят преводи и да се разплащат с украинските си банкови карти. Някои от трезорите са публикували на сайта си какви услуги предлагат за бягащите от войната украинци, пише вестник Сега.

Все още обаче отделни банкови служители не са получили необходимите инструкции и създават проблеми на търсещите закрила у нас бежанци. В редакцията на вестника се получиха различни сигнали за отказ украински граждани да бъдат обслужени.

Така например украинка, поискала да обмени $50 в банков офис, се сблъскала с грубото отношение на служителя зад каса, който обяснил, че има официално разпореждане да не се обслужват руски и украински граждани. В друга банка са направили проблем с международните паспорти. Тези случаи са единични и са плод на недобра комуникация в отделни финансови институции, показа проверка на "Сега".

"Няма пречки банките да откриват сметки и да обменят валута при спазване на законовите изисквания", отговориха от Асоциацията на банките в България (АББ).

В действащия вече Единен портал за хората, засегнати от войната в Украйна - ukraine.gov.bg(link is external) - от АББ са публикували текст, който указва следното:

"Законодателството на страната позволява на украинските граждани да откриват банкова сметка за основни операции. Тази сметка е открита в лева и чрез нея може да се извършват много платежни операции - депозиране, теглене на пари на каса или банкомат, преводи, включително онлайн.

Съгласно закона банките предлагат платежни услуги по тази сметка безплатно или срещу разумна такса, независимо от броя на услугите, предоставяни чрез сметката. Украинските граждани могат да използват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки, и до гаранционния лимит за конкретната карта."

На 7 март правителството съобщи, че вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова са обсъдили с АББ и с БНБ механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската директива за временна закрила.

Такъв общ механизъм все още няма, но нашето законодателство и в момента дава възможност украинските граждани да ползват банкови услуги у нас.

От Уникредит Булбанк например посочиха, че откриват сметки за украинци съгласно стандартните си процедури за встъпване в отношения с чуждестранни физически лица. Банката все пак е въвела облекчения от общия случай - предлага на украински граждани пакетната си програма "Модул" без месечни такси за първата година. В допълнение банката е премахнала таксата за парични преводи от и към Украйна не само за хуманитарни организации, но и за физически лица и фирми.

От Уникредит Булбанк уточниха, че необходимите документи за откриване на сметка са копие на международен паспорт или лична карта, както и попълнен и подписан въпросник "Опознай своя клиент". В зависимост от конкретния случай Уникредит Булбанк може да изиска и допълнителни данни по преценка, обясниха от банката.

Банка ДСК е въвела облекчена процедура за откриване на разплащателна сметка. "Всеки украински гражданин, принуден да напусне страната си, може да открие сметка с дебитна карта и електронно/мобилно банкиране, като посети офис на банката и предостави документ за самоличност, декларация от собственик на имота, в който е временно настанен, както и декларация от лицето, предоставило настаняване в България", се посочва в съобщение на сайта на банката.

От ДСК препоръчват желаещите да открият сметка да се насочат към по-големите офиси на банката в страната, като на сайта си посочва адресите на тези офиси.

Райфайзенбанк освен откриване на сметка за получаване на средства при облекчени ценови условия (без такса за откриване и месечна поддръжка) предлага и дебитна карта към нея. За транзакциите с тази карта на банкомати на банката на територията на страната украинските граждани няма да заплащат такси, както и при разплащане на ПОС терминал. Сметката за украинските граждани се открива с представяне на валиден международен паспорт и попълване на стандартен комплект документи.

Повечето банки са възприели практиката да предлагат на украински граждани т. нар. платежни сметки за основни операции. Този вид сметки бяха въведени преди няколко години със специална евродиректива, като целта е всеки гражданин на ЕС да може да си позволи евтина банкова услуга. Затова и по закон таксите за обслужването им не трябва да надвишават средното ниво на таксите в банковата система, а БНБ следи за спазването на това условие.

Според Закона за платежните услуги и платежните системи от този вид основни сметки може да се възползват и търсещи закрила граждани от страни извън ЕС.

Ето какво гласи чл. 119 (2) на този закон: "Потребители, пребиваващи законно в Европейския съюз, включително такива без постоянен адрес, търсещи международна закрила лица и потребители, на които не е предоставено разрешение за пребиваване, но които не е възможно да се експулсират по правни или фактически причини, имат право да открият и да използват платежна сметка за основни операции."

Препоръчително е украински граждани изрично да разпитат на място в банковите офиси какви улеснения предоставя за тях съответната банка. Както става ясно, в някои по-малки банкови офиси или в малки населени места обслужване може да бъде отказано.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от Европейския съюз не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.

 

САНКЦИИ

Междувременно банките у нас предупредиха, че преустановяват предоставянето на платежни услуги в руски рубли (RUB), - изпълнението на платежни операции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута. Причината са санкционните мерки на ЕС спрямо Русия и Беларус във връзка с войната в Украйна.

Някои от банките у нас все пак информират от интернет страниците си, че не всички преводи са забранени, а само към лица, фирми и институции, включени в санкционния режим. Прави се задълбочен и постоянен мониторинг от контролните звена на банките, за да не се допусне нарушаване на приложимите международни и държавни икономически санкции и ембаргови режими по отношение на Русия и Беларус.


В категории: Бизнес


12
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
12
Коментара по темата
12.
Sp
29.03.2022 19:10:41
0
0
Който ги прави тези войни по целия свят То не беше Ирак,Афганистн,Сирия,а сега и Украйна ни принудиха да се ядем едни с други с парцалите,а главните виновници за войната ни лук ял,ни лук мирисал.Просто БГ политиците с тази беднотия така ни озлобиха народа,че нямам думи.Глада е страшно нещо...колко БГ семейства гладуват и живеят от заплата до заплата.Глада понякога озлобява човека.
11.
Говедар
27.03.2022 15:25:47
0
11
Аз пък вчера си платих годишната такса от 45лв по кредитна карта, която не използвам вече 10 месеца + 8лв. да я закрия защото не искам да ме правят на ИДИОТ от Пощенска банка .И да не забравят, че в България освен бежанци има и почтенни данъкоплатци, които са смачкани от 32годишния демократичен терор.
10.
Орак
27.03.2022 15:20:05
0
2
Украинската ГРИВНА има ли стойност вече и кой ги купува.
9.
голата истина
26.03.2022 23:17:13
7
0
Много адвокати отскоро на т.нар.бежанци от сирия и афганистан,които ходят на тумби от по 20-30-50 мъже...,само от мъже чиито жени може би воюват. Тези орди се разселват в цивилизована Европа,що не търсят помощ в страни близки до тях по религия,език и темперамент,а и пребогати при това? А нашето бедно население няма да стане по-богато с или без тези хора,нуждаещи се от помощ в момента и трябва да се моли да не попада на тяхно място. Бъдете хора,хора! Нали не мислите,че парите,с които държавата ни ги подпомага биха стигнали до вас,ако не беше катастрофата в Украйна ?
8.
Голата истина
26.03.2022 21:42:16
1
26
А що за дебил трябва да си, да точиш ресурси от нашето бедно население, за да помпиш ресурс на чуждите? Кой в чие канче гледа- те в нашето, или ние в тяхното? И защо двоен аршин, за сирийци, афганци и други няма, за украинци- има? Или може би трябва да си платен дебил?
7.
голата истина
26.03.2022 20:48:33
28
8
Що за дебил трябва да си за да завиждаш на хора бягащи от война??? То не бяха писъци за помощи,детски градини,работни места,здравеопазване,сини зони.... Спрете се,бре,спрете се и работете за да сте добре...да гледаш в канчето на бежанци??? Няма такова падение!
6.
ТМД
26.03.2022 20:45:14
4
25
Няма такова нещо като аванта от банка. Загубите ще си ги покрият с таксите от нашите сметки. Те за това и ги вдигат от 28.03 най-вероятно!!! Поне ДСК.
5.
Геноцид!Робство!Конспирация в ход!
26.03.2022 20:08:18
5
24
Геноцид за българския народ! Мръсни крадци!
4.
юю
26.03.2022 19:54:29
2
11
Като им дойде първата месечна такса, сами ще си закрият сметките. Има вече револют и друти алтернативи бе пачи!
3.
321
26.03.2022 19:29:34
4
27
Трябва да си изтеглим тогава нашите от банките , като толкова са им мили украинците .
2.
Скоро ще се разреши
26.03.2022 19:03:24
6
33
въпроса с безработицата - ще се назначи по един българин да бърше всеки украински задник! В свободното си време ще мие скъпите им коли.
1.
Бива, бива..
26.03.2022 18:42:05
4
46
Оляхте се вече, бе! Хайде сега без такси и за афганистанците. А за българите кога?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори