×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ЕК ще преговаря за газ с Русия от името на всички страни


ЕК ще преговаря за газ с Русия от името на всички страни
Българският премиер Кирил Петков бе изключително доволен от срещата, на която, по думите му, са били приети българските предложения и страната ни ще бъде максимално защитена енергийно
25 Март 2022, Петък, 21:51 ч.
Автор: Флагман.бг

Това е много важно за България, защото договорът ни с "Газпром" за доставки изтича в края на годината, обяви премиерът Кирил Петков

Европейската комисия ще има мандат да води преговори за доставки на газ от Русия от името на всички страни в ЕС. Това стана ясно след продължилата почти през целия ден среща на високо равнище в Брюксел. Освен това страните-членки трябва да уведомят ЕК, ако възнамеряват да предприемат мерки, които биха били в противоречие с настоящите правила на ЕС за пазара на електроенергия. Такива мерки трябва да бъдат временни и да не подкопават вътрешния пазар на ЕС, т.е. да създават нелоялна конкуренция между производители на електрическа енергия от различни държави.

Българският премиер Кирил Петков бе изключително доволен от срещата, на която, по думите му, са били приети българските предложения и страната ни ще бъде максимално защитена енергийно.

"Никоя страна няма да е задължена да участва в този механизъм за преговорите за газ, само които искат. Това означава, че ЕК вече ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това съвсем различно, отколкото една малка България, с малка консумация да отиде да преговаря с гигант като "Газпром" - каза Петков пред журналисти веднага след края на срещата в Брюксел. - Включена бе и идеята за потенциален таван на цените на газа, но ЕК трябва да анализира - трябва ли да има такъв таван и до каква степен. Но това, че ще преговаряме заедно, променя правилата на това кой каква пазарна сила има има в тези преговори. Това е особено важно за България, защото договорът ни за доставки на газ от Русия изтича в края на годината."

Според Петков България задължително трябва да се включи сред страните, които искат общи преговори между ЕК и "Газпром", още повече, че това беше и неговата идея.

"Ние сме малък консуматор, а от другата страна имате гигант, като "Газпром" - агресивно и негативно настроен. Трудно щяхме да постигнем добри условия. Сега, когато 75% от руския газ идва в ЕС, те няма къде да ходят - ще трябва да преговаряме на равни начала, по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес - каза той. - Защо това е важно? В момента цената на газа определя цената на тока, така че свалянето на цената на газа би свалило цената на тока и това ще намали инфлацията. Питат ни непрекъснато: "Как ще намалите цените, как ще намалите цените?". Няма магическа пръчка. Трябва с преговори да се натисне цената на газа, да свалим цената на тока и това да се отрази на всички стоки и услуги, за чието производство се използват ток и газ". 

Подобно изказване направи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен: "Основната причина за високите цени на електроенергията са до голяма степен високите и променливи цени на газа. Така че ще обединим усилията си, ще обединим търсенето си и ще използваме силата си за колективно договаряне при закупуване на газ."

Петков разказа и за тежките преговори между държавните лидери на страните от ЕС днес. 

"Имаше две основни групи от страни - едните много искаха фиксирана цена на газа, така че да имаме ясен таван. България беше в тази група. От другата страна имаше страни, които се притесняваха доколко могат да влязат в такива отношения, защото имат дългосрочни договори на много добри цени. Ето защо прехвърплихме частта за тавана на ЕК. Но дори и това, че ще преговаряме всички заедно, беше една голяма стъпка напред, а това че вкарахме в текста да има таван в цените на газа, като потенциална опция, също беше голяма победа."

Запитан за пълненето на газовите хранилища в ЕС, сред които е и българското в Чирен, Петков отговори:

"Това беше другата победа. Включихме (в документа), че ще трябва да се пълнят хранилищата, но ще има солидарен механизъм за подкрепа. Защото не всички страни в ЕС имат хранилища и които нямат не може да използват хранилищата на другите безплатно. Това дава и възможност страните с хранилища, включително и България, да могат да имат някакъв солидарен механизъм за компенсация - с други думи другите страни да помогнат с инвестиция при запълването им. Аз съм много щастлив, защото в началото ставаше дума само за "най-големите" хранилища (в Европа) и ние обърнахме и наложихме думичката Significant - значими хранилища, където вече и ние влизаме. Така че това е чисто моя добавка, приета от всички страни. Това са малки детайли и ето - вече колко часа сме тук, всяка думичка има значение. Не мога да разбера, ако човек не знае английски и когато толкова много предложения хвърчат непрекънато, и то в писмен формат, как ще се справя в друг случай... Радвам се, че България успя да защити интересите си, с които влязохме в тези преговори."

ЗА ПРОКУРАТУРАТА

Петков взе отношение и по новината от днес, че прокуратурата е поискала да изслуша Васил Божков като свидетел по обвинението срещу бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова:

"Битката ще е дълга, промяната ще е бавен процес. Всички очакваме бързо да се случи, но всяка стъпка има значение. Представете си, ако не беше се случил този арест и не бяхме се свързали с европейската прокуратура - имаме добра комуникация с г-жа Кьовеши - никога нямаше да стигнем до този резултат. Сега просто прокуратурата няма избор - те се страхуват, че всичките тези данни, които преди бяха тайна, вече са в ръцете и на европрокуратурата. Така че - ето стъпка напред. Да, не е което всички ние искаме. Но е стъпка напред." 

ЗА РУСКИЯ ПОСЛАНИК В СОФИЯ ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

"В тези отношения са две страни. До момента сме изгонили 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Едновременно чухме агресивните думи на посланика, която предполагам, просто от фрустрация, че не се справя с това и че България всъщност има сериозна позиция в подкрепа на Украйна, изказа тези агресивни думи. Сега ще извикаме нашия посланик за консултации от Русия и се надяваме, че по дипломатически път съобщението ще е ясно - че те трябва да направят същото и г-жа Митрофанова да отиде на консултации обратно в родната си страна"

ЗА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

По-рано днес Кирил Петков си направи селфи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и обяви, че на техническо ниво преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост са приключили, а Фон дер Лайен ще дойде скоро в България, за да го подпише:




32
Коментара
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
32
Коментара по темата
32.
_nib_
26.03.2022 22:27:20
0
1
ТРЯБВА да излезем от НАТО и ЕС...
Вредите за България са повече отколкото ползите.
31.
Единственото
26.03.2022 13:00:26
0
6
За спасението на България е неутралитет и спешно излизане от НАТО и ЕС.
30.
Урсулата
26.03.2022 12:58:04
0
4
Може да направи нещо добро за Европа, колкото Кирчото направи "добро" за България. Lasciate ogne speranza.
29.
А националният интерес?
26.03.2022 11:13:50
0
7
Пак се скри зад полата на Урсула.
Ако ще има една и съща цена за газа, както Германия и Франция, не трябва ли да имаме и същите заплати?
Ние сме по-близо до Русия и транзитните такси би трябвало да са ни по-ниски
28.
111 Z
26.03.2022 09:53:39
8
4
Лилипутчето джуджето Разпутин е агресор и унищожава цивилно население без жалост и срам Сатаната на промяната.
Инфлацията и високите цени литнаха до небесата със съдействието на червените дяволи, джендърите от ДБ, тъпите чалгари ,палячовци ,смешници, олигофрените на промяната.
27.
123456789
26.03.2022 09:48:45
5
7
Русофилите обичат повече сръбските комунисти и Путин отколкото нашата държава. При инвазия първи ще избягат на Запад или ще се запишат в редиците на червената руска армия.
Руските империалисти ,окупатори ,терористи, фашаги комунистически отрепки, пияни психари ,нашмъркани наркомани убиват жени, деца ,възрастни хора, разрушават инфраструктурата на Украйна.
26.
123456
26.03.2022 09:16:25
6
15
Ей момче, то бива да си толкова прост и продажен,но ти мина всички граници.На Великден ще ядем загорели козунаци с въглени.Снежните топки ако беше мааааалко по- умен, щяха да ти подскажат нещо.Но ти като едно магаре вървиш само на инат срещу народа.Екара си у бандеровци от Украйна, но и те няма да те спасят.Който се е продал на дявола, не го чака нищо добро.А за семейството си мислел ли или само за украинските деца???
25.
Фигуранта
26.03.2022 09:15:55
3
6
Неграмотен психар е Кирил Чехов, забрана за участие в избори на партии които подкрепят руската пропаганда и руските шпиони в Сибир.
Лустрация на всички комунистически уроди, изчадия на ада пияни отрепки.
Крадците на прехода, фалирали и окрали банки, бизнеси и раздали куфарчета на олигархията като червените куртизанки ,комунета смотани.
24.
115
26.03.2022 08:33:24
5
14
България вън от ЕС И НАТО ЕДНО ДОБРО НАЧАЛО!
ЗАБРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, И НИТО СТОТИНКА СУБСИДИЯ, ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ ГРАБИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО ПОСТАВЯТ ПАРТИИНИТЕ И ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ПРЕД ТЕЗИ НА ОБЩЕСТВОТО!
23.
Dimitar
26.03.2022 08:09:09
0
4
До 21
Само така.Тряя се лее кръв иначе оправия няма
22.
Путин
26.03.2022 08:07:27
1
13
Ако откаже преговори с ЕК и само със страните една по една....ще се реши въпросът
21.
Боклуци мръсни
26.03.2022 08:05:40
4
21
Създадохме изкуствена инфлация и сега ще ни идвате с решението на проблема...страхливи, лиценерни манипулари.
Народът отдавна не ви се връзва на номерата. Доволни сте, че според вас нищо не можем да направим??! Оооо почакайте ... наказанията от твоите господари ще ти се сторят гъделипкане в сравнение с това което те очаква мижитурка смачкана
20.
Dimitar
26.03.2022 08:01:06
8
19
Спешно референдум да се излезе от Европа и
НАТО!!!!!!!!
19.
Пешо
26.03.2022 08:00:09
1
12
Защо ли не се се изказва в тази тема оня Иван, дето под другите теми пишеше, че руската газ била кървава и щял да стои на студено.
Сега газтта пак ще е Руска, дали той ще стои гладен и на студено в бъдещите 10 години, за да не ползва кървава газ?
18.
Кирее
26.03.2022 07:53:21
2
17
Ония опуления нали плямпаше че няма да преговаряме с Газпром ,ти говореше че има алтернативни варианти за газ ,ся кво всички групом за ръчичка със свалени гащи пред Путин ,пък той нежности незнае ,суров живот е той живял .
17.
Реалист
26.03.2022 07:33:52
3
28
Тоя направо ни подари на ЕК. Кириле, да беше ни казал на нас, че те е страх да преговаряш с големи компаннии, щяхме да намерим българин, който не го е страх.
ЕК щяла да преговаря за гориво , за "който иска", това ще рече да не се чудим че повечето държави ще преговарят сами, а ние нямаме мъже, затова ще пратим фон дер Лайен, да преговаря с Русия вместо нас.
Кириле, като ще сме равни с европейците по цени, трябва и доходите ни да са като техните.
16.
Ххххх
26.03.2022 07:33:02
2
17
Баси надрусаното хюмне
15.
Ще те сетите хахаааа
26.03.2022 07:12:06
4
12
Нулите си обединяват дребното търсене, за да представляват все пак някакъв интерес за гигантската бензиностанция, както наричаше човечето Русия. Че белким тя им разреши да зареждат. Хахаха, реалността взе да отрезвява замъглените им кратуни.
14.
Луд
26.03.2022 03:07:51
4
22
Мале нема такива дебили като тея
13.
кофти матрял
26.03.2022 02:13:59
2
35
Американците ги е страх, че една по една страните ще ходят на килимчето пред Путин и ще се договарят, затова им забраняват преговорите и командироват тяхната леля да замажат положението уж че има някакви преговори. Поредното падение на идиотското поколение европейски "лидери", които плътно защитават американските национални интереси, а европейските кучета ги яли. С други думи пригответе се, че газ няма да има или ще има малко азерски и от втечнения американски газ на цени поне 5 пъти над руския. Бензина над 10 лв. И така, все хубави неща ни чакат с тези бавноразвиващи и подлоги.
12.
Ееее
25.03.2022 23:54:33
2
8
Утьовайте си не разбраите ли че сте правни на АСЪРАААА
11.
135
25.03.2022 23:49:54
4
35
Е нали България нямало да преговаря. Как сега нашия министър ще се крие зад ЕС. Демек те преговарят, а не той. Смях. Иначе казано. Дори и да се изключи Русия от всякакви доставки. Ако се изключи огромния доставчик, се разчита на други. Няма да има конкуренция, демек за "цивилизования" свят доставките ще са от страни, които, заради липса на конкуренция ще надуят неимоверно цените. Та....да, газ ще има, но на каква цена. Защото укрите и русите се бият тук ще се гласува от "солидарност"
10.
124
25.03.2022 23:40:16
7
17
Ами то се е видяло , че ние за никакъв х...й неставаме ,дано другите вместо нас да свършат работата.
9.
На пръв поглед
25.03.2022 23:40:00
0
20
изглежда по-обещаваща ситуацията, но щом той е толкова щастлив, явно нещо негативно не ми е ясно...
8.
Простак и загубеняк
25.03.2022 23:31:44
3
36
Направи си ухилено селфи с Урсула и
цял роман съчини!
Фантазиите му са перверзни!
Бутни Простото, останалите от четворната коалиция на гаднярите, сами ще се отърколят!
7.
Ssss
25.03.2022 23:09:33
2
29
България с години ще помни имената от Парламента 2021 НА Пппппп
6.
Ииии
25.03.2022 22:59:24
3
17
Ученото си е умно в Кинефа да го вкараш Лавка ще отвори
5.
Дернев
25.03.2022 22:58:15
8
19
Добро начало, но НАТО няма работа в Европа. Това е основното за възстановяване и подобряване на условията за създаването на единна и силна, независима Европа за европейците.
4.
БГ-БГ
25.03.2022 22:54:17
8
31
ПП ще върне България както беше при комунизма празни магазини и Дим да ги няма
3.
e
25.03.2022 22:53:35
3
34
Рогца му пораснаха на този дебил...душата му е купена от дявола
2.
абе
25.03.2022 22:51:06
37
10
Ученото си е учено. Не е простак като толупа.
1.
И?
25.03.2022 22:26:24
2
22
И сега какво?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Веселба край извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба край извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител
САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори