×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлии, запазете спокойствие, ако сте участник в ПТП с украински автомобил. Засега


Бургазлии, запазете спокойствие, ако сте участник в ПТП с украински автомобил. Засега
Гаранционният фонд на България изплаща щетите на пострадалия българин, в случай, че украинският водач няма застраховка „Гражданска отговорност“, а това явно ще е масово
23 Март 2022, Сряда, 18:15 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Полицаи и застрахователи са изправени пред правен абсурд

Какво ще се случи, ако шофирам своя автомобил и претърпя ПТП с автомобил с украинска регистрация? Кой ще покрие щетите, ако вината е негова? И ако става дума само за материални щети - добре, но ако има пострадали или жертви? Задължително ли е търсещите спасение от войната да имат застраховка „Гражданска отговорност“, пресичайки нашата граница? Това са само част от въпросите, които все по-често читатели на Флагман.бг задават при евентуални бъдещи произшествия. Картината по кръстовищата и пътищата от румънската граница в посока Черноморието става все по-опасна, тъй като на наша територия вече има над  2 000 украински автомобила, зад воланите на които седят стресирани и уморени хора.

Репортер на Флагман.бг разговаря с водеща застрахователна компания с офиси в Бургас и с наш надежден полицейски източник. Ситуацията е динамична и конкретна информация трудно би могла да бъде посочена официално. Само в Бургаска област вече има около 500 автомобила с украинска регистрация по неофициални данни, но не всички бежанци представят на границата необходимата документация и бройката им не може да бъде определена точно.

Разгледахме няколко хипотетични ситуации, ако настъпи катастрофа между МПС-та с българска регистрация и украинска регистрация.

Ако настъпи ПТП между българин и украинец, при което българинът е виновен, пристигналият на място полицейски екип съставя протокол и АУАН (акт за установяване на административно нарушение) според действащия на територията на България ЗДвП. В България застраховката „гражданска отговорност“ е задължителна и следователно застрахователят на българския водач покрива щетите на пострадалия. Но, не е ясно на кого. На украинеца ли, на неговия застраховател ли, на гаранционния фонд в неговата родина ли?

Ако настъпи ПТП между българин и украинец, в което украинецът е виновен, ситуацията е много деликатна. В случай, че украинският автомобил има застраховка, дошлият на място полицейски екип съставя акт на водача и протокол за ПТП с материални щети, ако няма пострадали при произшествието. След което българският водач отива в офис на своята застрахователна компания, прави се оглед и оценка на щетите. На база експертната оценка щетите се изплащат от украинската застраховка към пострадалия. Трябва да се отбележи, че Украйна е във война и не се знае дали изобщо има работещи застрахователни компании, които не са пред фалит.

Ако настъпи ПТП между българин и украинец, в което украинецът е виновен и няма застраховка „Гражданска отговорност“ – полицейски служители съставят акт на водача за допуснатата катастрофа и издава протокол за ПТП. След което се оценяват щетите от представител на застрахователната компания на пострадалия (българина). И на база тези документи българският застраховател се обръща към Гаранционния фонд на България, който изплаща щетите на пострадалия и предявява регрес към Гаранционния фонд на Украйна.

Тоест, Българският гаранционен фонд търси средствата за изплащане на щетите от фонда на държавата на виновния водач. Поне така се работи с шофьори от страни в ЕС. Все още не е ясно дали за Украйна, като държава извън ЕС, ще се действа по този начин, обясни нашият полицейски източник, който обаче подчертава, че действията при подобна ситуация ще бъдат спрямо разпоредбите, издадени в България към момента на катастрофата.

Заради военните действия в Украйна, трябва да се отбележи, че е възможно техният Гаранционен фонд да е блокиран, което ще усложни движенията по разплащане на средствата.

От застрахователната компания, с която разговаряхме, обясниха, че, за да се избегнат такива неясни моменти, е препоръчително и възможно, всеки украински водач да си направи „Гражданска отговорност“ в България.

„Украинските шофьори могат да си направят българска застраховка, ако тяхната е изтекла, докато са в нашата страна. Тя се прави месец за месец, тъй като, според нас - застрахователите, шофьори от държави, извън ЕС, се смятат за високорискови. Не е удачно български застраховател да покрива щети от катастрофа в Англия, например, защото там цените на ремонтите са едни, а у нас други. Ако тук за ремонт на един елемент се плаща 150 лева, в Англия ще е 200 паунда“, споделя застрахователят.

По данни на Флагман.бг., украинските водачи, които вече са регистрирани у нас и са получили статут за временна закрила, т.е. - за регистрираните като пребиваващи в рамките на една година у нас, са освободени от наличието на винетен стикер. Ако обаче нямат статут или са тук като туристи, украинците са задължени да имат винетка, за да се движат по пътищата на страната.

Според последните разговори, които текат днес в Българската асоциация на застрахователите, може да се допуска компромис за бежанеца при първи случай на злополука на пътя, ако той се окаже с изтекла или изобщо липсваща "гражданска отговорност". Заради форсмажорните обстоятелства, контролът на границата в това отношение не е особено стриктен. Нещо повече - ако бъде заснета украинска кола с превишена скорост, няма как да бъде санкциониран собственикът й.


В категории: Бургас


36
Коментара по темата
36.
Петър
24.03.2022 09:59:32
0
14
Като гледам как се държат точно тези украинци с парите, визирам само тях се чудя аз ли съм в чужбина или ние сме станали прекалено либерални като германците. Прави ми изключително грозно впечатление как ние си спазваме правилата за предимство, спиране на пешохди пътеки, спазване на социална дистанция и уважение към хората а те са като изтървани мутреси от колхоза нещо от преди 30 години както беше тук. Вчера през краката на едно дете на пешохда пътека щеше да мине едно бедстващо инфинити какво повече да коментирам свирих му догоних го прави се, че не знае за какво става въпрос украинския боклук. Те там в тайгата така си карат явно.
35.
пукайте им гумите и им чупете джамовете
24.03.2022 08:29:13
2
10
драскайте им боята, да създаваме работа на местните джамбази.
хем да си знаят, че тука трябва да се съобразяват, хем да спонсорират местното население.
ако ние трябваше да сме бежанци в Украйна, точно това щяха да правят с нас!
34.
Пурко
24.03.2022 07:32:43
1
18
Цяла Европа сега ще разбере що за стока са хохлите
33.
Бай....do32
23.03.2022 21:31:29
1
7
Bravo! ++++++++++++++++++++++++++.......!
32.
Anton Bashev
23.03.2022 21:17:54
1
54
Значи и аз искам украински номер, защото от статията получавам следните облаги които ние шматките не получаваме
1-во няма да имате глоби за превишена скорост,
2-ро не заплащате тол такса
3-то не заплащате застраховки
4-то вилнеете си на воля и недай Боже да убието някой сте освободени от пълна отговорност.
И това трябва да е нормално за тази част от тях дошла с автомобили за по 100 хил евро и пари в чували. Абе вие хептем за абдали вече ме взехте. И да подкрепям напълно всеки който е нетолерантен към тях.
31.
В.
23.03.2022 21:11:22
2
23
Да уточня,че това го вършат украинци.
30.
В.
23.03.2022 21:09:04
2
42
Стигнахме до там,че да те е страх да заговориш някой на руски, защото можеш да изядеш един бой. В Германия вече има много случаи на разбити коли и камиони с руска регистрация , а шофьорите им заплашвани,че вечерта ще бъдат изклани. И вие ще ми казвате да сме спокойни!? Светът отива по дяволите
29.
323
23.03.2022 21:04:55
2
54
След евреите,украинците са най-наглият и долен народ.Българите са гостоприемни и не подозират какво чудо са тези.
28.
наглите укри
23.03.2022 20:49:41
1
28
без коли в БГ.
27.
...
23.03.2022 20:37:42
0
54
То не бяха цигани сирийци афганистанци турци украинци... За нашите кога ще се погрижим? Като умират от глад и студ поне погребенията да им платим........Помага се на украйнци който имат нужда ..не на баровците с коли по-скъпи от 3 4 къщи...п.с. Пз за Светлето
26.
До 21 Байчо
23.03.2022 20:35:24
0
26
Тоест догодина укрите трябва да си платят тези налози, да минат преглед и да си джиткат, а иначе заглавието е доста подвеждащо, няма как да съм спокоен ако ме натресе украински жип, щото не бил спал.
25.
Спек
23.03.2022 20:34:35
0
30
Всичко може за тях каза просто Киро така че ще плаща той чрез нас.
24.
Хан Курбан
23.03.2022 20:34:10
0
42
Шофьорът на Кайена от снимката е много нагъл! От известно време го засичам по улиците. Днес се заприказвах с един познат... И той е забелязал нагляра!... И сега го виждам на снимка тук!
23.
До 20
23.03.2022 20:32:57
0
35
Пари за оцеляване ще имат като си продадат скъпите МПС-та ;)
22.
...
23.03.2022 20:30:40
0
41
А Украинските водачи може ли да паркират на обозначените з паркинг места и ако може да не спират 1 Джип от скъпите на 2 парко места?
21.
Бай....до16
23.03.2022 20:16:31
1
19
А бе, шебек, нали трябва да платиш ГО и годишен данък за да минеш Годишен технически преглед ?! Аман от тъпи поморийски идиоти!
20.
Fgg
23.03.2022 20:13:56
0
72
Не виждам причина бг законите да не важат за всички, включително и за украинците. Нямам против да им се осигуряват храна, подслон, дрехи, някакви пари за оцеляване, но като искат да карат коли, да си плащат винетка, гражданска така както си плащат горивото. Ползването на автомобил не е задължително все пак.
19.
С две думи
23.03.2022 20:03:34
0
49
Могат да пият,да се дрогират и да газят наред,а пострадалият българин пие една студена вода или останалите българи са наказани да заплатят чрез гаранционния фонд
18.
Бай....до 15
23.03.2022 19:59:39
1
18
Като им се плаче, да ходят на майната си!
17.
киностудио Украине
23.03.2022 19:58:18
1
10
следуют"ФОРСАЖ 10" в жк Лазуре.
16.
Помориец
23.03.2022 19:57:55
20
8
наистина тук пишат и се перчат крайни глупаци, които надали плащат каквито и да е данъци. И го видяхме единият - много смел, ама тоя път отстъпил :))
15.
До 7
23.03.2022 19:44:45
40
13
Колко нагли да са?? Повече от българина?? Съмнявам се! То вече им се плаче,че са попаднали тук, а не в някоя нормална държава!!
14.
Кьосев
23.03.2022 19:43:31
4
49
Украинците на пътя са нагли колкото румънците!
13.
До 12
23.03.2022 19:42:21
9
22
Истинския Ганьо нямаше да отстъпи още първия път :D
12.
Ганьо Балканский
23.03.2022 19:34:49
3
46
Вчера както си карах колата по еднопосочната улица Цар Калоян , насреща ми изведнаж се изпречи бая мазен Украински джип. Вътре имаше 2 силиконови Мутреси , които изобщо даже и НЕ ИСКАХА да се съобразяват с пътните знаци , които би трябвало да ги има и в Украйна . Бая се позачудих дали да се запъна и да извикам полиция , но понеже движението бързо се задръсти , а бях отзад бях близо до пресечка , няколкото коли зад мен дадоха заден , и се разминахме ! Другият път обаче НЯМА да отстъпя !
11.
Ехе
23.03.2022 18:56:55
4
55
"Според последните разговори, които текат днес в Българската асоциация на застрахователите, може да се допуска компромис за бежанеца при първи случай на злополука на пътя, ако той се окаже с изтекла или изобщо липсваща "гражданска отговорност".
Ай сиктир бе, утре да почнем да правим компромис, ако почнат и да се самонастаняват като мангалята?
10.
Ами
23.03.2022 18:54:33
0
45
Раздайте им по една винетка и гражданска,като сте тръгнали да давате...... :D
9.
Абориген Балкански
23.03.2022 18:53:46
1
38
Нацията е с изкривяване на гръбначния стълб като последица от навеждането на техните избраници пред знайни и незнайни ментори/ какви коли карат тези които са на автопилот с преминаването на КПП и какви таратайки кара вечно наведения диаспор / ако не знаят как да постъпят народните избраници да се огледат как Орбан е решил проблема
8.
www
23.03.2022 18:50:43
45
14
Пак някаква драма се търси и пак хора, които в болшинството си не плащат данъци, реват, че ще им вземат парите.

Щом държавата е разрешила да се пътува без застраховка и винетка, значи автомобилите се движат законосъобразно и отговорността е налице. Дори да се наложи да се пипне някое изречение в наредба, общата картинка е ясна и спорове в тази посока няма да има.

Колкото до тези, които питат дали са си платили винетки, те какво предлагат? Хора, бягащи от война, да не ги допускаме, ако нямат пари за да си платят ли? Много може и да имат средства, а останалите?

Целият шум ще е още за месец - два. Нито държавата, още по-малко някой наш гражданин ще обеднее за това време. Ако после се проточат нещата, естествено, че ще има друг подход. Но в момента има война само на 500 км. от нас и вече сериозно си мисля, че мнозинството, заровени в дребнотемия, не са способни да осмислят нещо толкова фундаментално.
7.
Хм
23.03.2022 18:46:43
14
77
Нагли мърши са тези украинци. Малко им е това което се случва. Скоро май ще ги наритваме и от България!
6.
Славейков махала бейби
23.03.2022 18:46:35
3
24
Днес едни два украинеца се набутаха на централна спирка до александровска. Вместо да продължат, се сетиха и минаха през пешеходната.
5.
Потърпевш
23.03.2022 18:43:42
0
29
През 2020 имах ПТП с автомобил с руска регистрация. Ако не беше камерата щях да бера ядове. Обезщетението е по ГО на другия участник, като сложното беше, че е чужд гражданин на страна извън ЕС и единственият оператор е Национално Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи, а те имат офис единствено в София. Получих парите след 2 месеца от завеждането на щета.
4.
Да обобщим
23.03.2022 18:39:23
6
53
Българинът или съвсем ще го духа или щетите му ще бъдат изплатени от българските данъкоплатци! А дано не му се случва произшествие с тези с тъмните стъкла... Не е като да нямаме опит с такива, но повечето наши са невинни дечица с сравнение с бандерюгите.
3.
Nikito
23.03.2022 18:37:02
4
82
Тези всичките украинци дето влизат с колите според вас закупили ли са си винетка? Някой на границата проверява ли ги за застраховки? Значи за едни граждани на БГ държавата правилата важат и играе сопата за украинците обаче си затваряме очите.
2.
А така
23.03.2022 18:25:49
12
119
Сега всички дето жалят украинците и им дават мило и драго ще видят що за народ са и каква сопа ще ядем с тях. Казвам го от личен опит, защото съм работил с украинци - това може би е най-долния народ!
1.
Българина
23.03.2022 18:19:58
3
105
Тъй-тъй.
С наши пари ще пълним гаранционния фонд, а укрите ще си веят байряка?
Нищо лично, НО всеки да си плаща сметките.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори