×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минитерството на здравеопазването препоръча да се носят маски на закрито и в транспорта
  • Airbnb въведе пълна забрана за партита в имотите
  • Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%
  • Тунелът към "Люлин" трябва да е ремонтиран до януари 2023 г.
  • Делът на заразените с COVID-19 е вече почти 14%
  • От днес хлябът е по-евтин с 20%, твърди вицепремиерът Корнелия Нинова
  • Лятото започна ударно, по цялото Черноморие ври от туристи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната в Украйна повиши търсенето на имоти под наем, цените в Бургас скочиха с около 20%


Войната в Украйна повиши търсенето на имоти под наем, цените в Бургас скочиха с около 20%
А някои наемодатели дори отказват квартира за украинци, защото ситуацията с тези клиенти е несигурна, коментира Елена Параскова – брокер на недвижими имоти
21 Март 2022, Понеделник, 18:35 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Групи от притятелски семейства искат да са съседи по квартира, за да си помагат взаимно, това допълнително повишава цените

Елена Параскова е брокер на недвижими имоти от Бургас. Има преки наблюдения на пазара от последните 5 години, работи с фирма „iBROKERS”, която съществува от над 10 години. Разговаряме с нея заради настъпилата рязка промяна в пазара на недвижимите имоти във връзка с продължаващите военни действия в Украйна и бежанския поток от там.

- Г-жо Параскова, има ли промяна в имотния пазар, откакто започнаха военните действия в Украйна?

- Такава има най-вече на пазара с наемите. Има три типа наемодатели – такива, които виждат изгодата от това, че има огромно търсене и съответно повишиха нивата на наемите; други, които категорично отказват да отдават имотите си на украинци. Да, за съжаление има и такива; има и наемодатели, които просто се усмихват, запазват неутралитет сякаш и казват: „По-добре е да дойдат други клиенти“. Всичко това е следствие на краткосрочността на договорите, които се търсят от украинците.

- Може ли да се говори за спекула с цените на наемите и по ваши наблюдения с колко са „скочили“ нагоре те?

- Не бих била толкова крайна да кажа, че има спекула, но със сигурност се наблюдават не толкова добри тенденции. Наемите в града – в основната част на Бургас, са скочили с около 20%. В кв. Сарафово този ръст е дори по-голям. Там това е обяснимо – дължи се на непосредствената близост на квартала с летището и курортите, както и заради факта, че самото населено място е малко по-курортно ориентирано. 

- Над 7000 са регистрираните в Бургаска област украинци, избягали от войната. Какви имоти търсят те? 

- Наблюдаваме различни търсения. Има украинци, които търсят висок клас имоти, но и такива, които търсят по-нисък клас. Те обаче имат домашни любимци и в сравнително малко жилище искат да влязат максимален брой хора. Това се оказва пречка, защото собствениците трудно го приемат с оглед на амортизацията на имотите им, която би настъпила.

- Виждаме една тенденция сред бежанците в Бургаско – те смятат, че войната ще приключи скоро и ще могат да се върнат възможно най-бързо у дома си. В този смисъл те търсят имоти под наем за кратки срокове. Обикновено обаче отдаването под наем е обвързано с едногодишен договор. Създава ли проблем това?

- Имотите действително се отдават под наем за срок от 1 година при сключване на договора. Както повечето хора знаят, има и депозит, който се плаща предварително и действа като гаранция за спазването на срока на договора. Нормално е хората да очакват, че случващото се в Украйна, в родината им, ще приключи много бързо. Нормално е да искат да се върнат у дома. Наистина обаче се получава така, че основно те искат да наемат за кратки срокове – основно между 3 и 4 месеца. При сключване на договора, когато наемодателят чуе, че въпреки едногодишния срок, намерението на намателя е само за 3-4 месеца, това създава недоверие. Много е вероятно в рамките на следващите до 6 месеца, всички бежанци да си тръгнат.

- Идват ли украинци, които вече притежават имоти в Бургас и региона.

- Не са голям процент от новодошлите, които са собственици на имоти тук. Те са били тук от миналите години, някои от тях не са си тръгвали дори – просто са били в България, когато е започнала кризата. 

- Споменахте, че има наемодатели, които категорично отказват да отдават имотите си на украинци. В този смисъл има ли достатъчно имоти, където тези хора все пак могат да бъдат настанени под наем в Бургас и региона?

- В Бургас има достатъчно имоти, които да се отдават под наем. Много от тях вече са отдадени, дори безвъзмездно. Има хора, които предоставиха своите жилища без да търсят финансова облага, в името на доброто. Те обаче не са голям процент. 

- Освен в Бургас, на други места търсят ли се имоти – например в Айтос, Сунгурларе, Камено?

- Не, поне аз нямам такива наблюдения. Търсенето е само по Черноморието. Като алтернатива на Бургас се приемат Равда, Несебър, Слънчев бряг. Има и конкретни търсения за Несебър, Поморие, Созопол и т.н. 

- Какъв е профилът на украинските семейства, които пристигат в България – това, което е по ваши наблюдения? Мъже има ли и задържат ли се?

- Много малко мъже идват. Основно се касае за жени с деца, често с тях има и по-възрастни роднини. Тези от мъжете, които идват тук, не са с украински паспорти. Тоест те са граждани на други държави, които имат съпруги и деца от Украйна, живели са на адрес там и просто бягат от ситуацията.

- Има слухове, че някои украинци били много претенциозни по отношение на това къде да бъдат настанени. Говори се, че дори избягват държавните бази, осигурени с тази цел в Слънчев бряг и Обзор например. Как се обяснява това и какви всъщност са предпочитанията?

- Не бих казала, че са претенциозни. Просто имат по-високи очаквания за това, което наемат. По отношение на въпросните бази за настаняване – нямам преки наблюдения, защото хората, които работят с нас и с тях ходим на огледи, не се интересуват от такъв тип настаняване. Те определено търсят да получат максимално добро жилище на максимално добра цена. Изглежда имат очаквания, че в България се живее по-лесно и може би смятат, че за цената на наема те трябва да получат по-качествено жилище.

- Като заговорихме за цени – какви всъщност са те за двустайно или тристайно жилище? Какво предлага пазарът за украинците?

- Сложно е да се отговори на такъв въпрос, просто защото има най-различни имоти. Има такива, които са ремонтирани, има и неремонтирани, с различни квадратури и т.н. Доскоро жилищата в центъра например – един от най-търсените райони – бяха около 450-500 лв. за двустайно. Сега, след началото на създалата се в Украйна ситуация, цените започват от 550 лв.и стигат до около 650 лв. а същите жилища. 

- С каква валута плащат украинците? С гривни? 

- Българският пазар изисква всички разплащания да се случват в левове и до момента нямаме случай това да е било проблем за някой от украинците. Всички разплащания, преминали през нас, са се случили именно в български левове. Това е най-малкият проблем.

- Има и други слухове – че голяма част от украинците искат групово да отидат на определено място. Например няколко приятелски семейства да се настанят в определен район на определен квартал, за да са близко едни до други.

-Това е вярно, точно така е. Хора, които се познават, искат да наемат имоти в близост. Това съответно се отразява на цените. Когато се засили интересът в една и съща област, тоест търсенето е повече – цените скачат. Нормално е собствениците да виждат възможност за някаква изгода от това. 
 


В категории: Бургас


Пеят хит на Азис на френски
Пеят хит на Азис на френски 02/07/2022, Събота 20:00 0
31
Коментара по темата
31.
Шимбито , набор 66 Кирил и Методи ,татко помполит
24.03.2022 09:13:03
0
2
Бидони за брокерки бол.
30.
RS
23.03.2022 14:09:33
0
1
Цените ще са реално същите близките месеци. Някой ще продава, друг ще купува. Въпроса е с настоящите анекси на цени на зелено...Има средно над 40 % общо повишение на цените на строителните материали. Цените на труда също поскъпват. Съветвам, наблюдаващия от месеци цени на апартаменти читател, да закупи с 10% намаление, което е намерил. Ще се повишат с над 15% до края на годината. Аз съм купил, когато можех , бих имал сериозна печалба, но няма да продавам в близко бъдеще. Почакайте и влизането на €.
29.
Извод
22.03.2022 18:27:17
3
6
Най-добрия брокер е разделения на идеални части ....
Станимир Рагевски - Предприемач
28.
Пешо
22.03.2022 11:57:46
1
9
Абе като си говоря с приятели в чужбина / чужденци/ ме питат за цените на недвижимите имоти тука и остават шашардисани - как е възможно в тази най-бедна държава в ЕС цените на недвижимите имоти да са така високи, това е абсурдно и неоправдано. Много въпросителни има , голяма мистерия е , вкл. и витае въпроса за изпиране на мноооого мръсни пари в тази пералня , ама няма кой да я разнищи тая работа, тоя абсурд
27.
спецов
22.03.2022 11:53:02
0
7
тъпа работа - замразяват се едни пари в тоя глупав балон наречен недвижими имоти, вместо да се раздвижи икономиката... е та то може ли всичко да се обърне на тухли и керемиди, после - какво???
26.
один вупрос
22.03.2022 11:40:49
0
6
Имам скатани едни 300 хилки
Ще мога ли да си взема гарсонка в Меден Курник или ще трябва да събера още?
25.
Петел
22.03.2022 01:01:01
0
5
Гладна кокошка просо сънува
24.
Май се опетлахте? Не надувайте балона!
21.03.2022 23:59:51
0
24
Нали уж били бежанци и нямали пари? Как точно хора без пари вдигнаха цените на наемите с 20% и то като всички са настанени по хотели?
Кой лъже?
23.
6ибани брокери!
21.03.2022 23:15:49
1
19
Г*а*дни предатели! Надуха изкуствено цените на имотите и напълниха джоба на чужденците! Преди чужденците продаваха имоти по 500-600 евро за квадрат, но заради брокерите надуха цените почти двойно! Освен това вина имат и държавните служители с крадени пари, които решиха да си изперат парите чрез имоти. Защо държавата не проверява как така държавни служители и техните деца изкупуват имоти на килограм по Черноморието? В момента имотите на руски, унгараски и прочие държавни служители преминаха в ръцете на български държавни служители
22.
Въх
21.03.2022 21:28:25
8
10
Само един изтребител да мине по-ниско над Бургас и гледай панелките как ще се изсипят, като домино и тогава ко праим ве брокерчето, на ви наемите на ви ипотеките, честито на банкерите отново
Макар, че им давам макс още 5 до 10 години на тея ръждясали железа и сценария ще е същият
21.
Sss
21.03.2022 20:13:23
18
12
Измет... Чеченците ще ги оправят...
20.
До идиота 15
21.03.2022 20:05:13
4
25
Спуканите имотни балони от 2008 година и 2014 година, помниш ли ги?
19.
Мнение
21.03.2022 20:03:34
6
40
Нищо подобно. Украинските бежанци идват на гости. Не искат да наемат жилища. Нито да ги купуват. Предпочитат живот на чужда издръжка. На повечето целта им е западна Европа. Там социалните системи дават повече. Специалисти не искат ниско платена работа. А и не могат да я работят. Ако не знаят български език. Честито на наивниците приели безвъзмездно украинци. Не плащат наеми, нито консумативи, живеят по много в едно жилище и го съсипват. Поне така се чува.
18.
До 11
21.03.2022 19:54:07
1
11
В грешка си!Колкото по-ниски са цените толкова повече сделки ще има и брокерчетата няма да са така "гладни" както,когато цените са високи и сделките малко на брой!
17.
Европеец
21.03.2022 19:52:06
15
11
Теглете кредити сега е момента за апартамента утре ще е по скъпо, имотите ще свършат, парите ви ще изгорят
16.
Иван
21.03.2022 19:51:21
1
16
В момента нито трябва да се купува, нито да се продава. ЗАЩО?
КОМПЕТЕНТНИТЕ ПО ДОЛУ ГО НАПИСАХА. КОЙТО РАЗБИРА......ДА ПОМИСЛИ. ДОПЪЛВАМ КОЛЕГИТЕ: СТАНОВИЩЕ НА ЕЦБ ЧЕ В Р.БЪЛГАРИЯ ИМОТНИЯТ ПАЗАР СТАВА РИСКОВ. ТОВА Е ОТ ПРЕДИ ВОЙНАТА. ИЗВОДИ.....???
БАНКЕРИТЕ ЗНАЯТ КАКВО СЛЕДВА, НО И ТЕ КАТО БРОКЕРИТЕ АГИТИРАТ КУПУВАЙТЕ, ТЕГЛЕТЕ ИПОТЕКИ И Т.Н. ЗА РАЗБИРАЩИТЕ НЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ИМОТНИЯТ ПАЗАР ВСЪЩНОСТ Е ИПОТЕЧЕН ТАКЪВ. ЗА ТОВА ОБАЧЕ Е БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ БЕЗ РАБОТНИ МЕСТА, ОСОБЕНО В ПРОИЗВОДСТВОТО, БЕЗ НОРМАЛНИ И РЕАЛНИ ДОХОДИ, НЕ СТАВА. ПРЕДИ ПАЗАРА ДА СТАНЕ БАЛАНСИРАН И ПРОГНОЗИРУЕМ, ЩЕ ИМА СТРЕС И СПЕКУЛА. НЕКА ВСИЧКИ: КУПУВАЧИ, ПРОДАВАЧИ, БРОКЕРИ, БАНКЕРИ И СТРОИТЕЛИ СЕ ЗАМИСЛЯТ......! УСПЕХ.
15.
До 3 и 9
21.03.2022 19:49:39
17
15
Абе вий от 14 години ги чакате да паднат тия цени на имотите,а пък те вече двойни станали оттогава!Чакайте....;).Първо се запознайте с малко теория и най-вече с "цената" на парите и тогава разсъждавайте!
14.
Едва ли е
21.03.2022 19:31:47
3
22
само това причината. За много кратко време се разчу как съсипват хотелите, в които са настанени. Да не говорим пък кои са мъжките роднини, които ще се появят някой ден...

"Всичко това е следствие на краткосрочността на договорите, които се търсят от украинците."
13.
Te sa
21.03.2022 19:22:43
5
40
Те са голяма измет.Който ги вземе рахат ще тегли.Пияни закяни.Навремето ги водеха руските цигани.Ако искате да правите ремонти после и да им платите тока и водата вземети ги.Всичко ще разбият.И лъжат много.Супер нахални цигани са
12.
Киро
21.03.2022 19:19:02
3
22
И защо решиха, че тоя тапир е някакъв фактор и може да дава мнения за пазара и т.н.
11.
Ага
21.03.2022 19:16:02
11
33
Последни напъни на гладните брокерчета, преди всичко да се срине.
10.
До 7ми
21.03.2022 19:01:36
2
18
Хора има всякакви... То в България пък са уникални хора ...
9.
Брокер НИ
21.03.2022 18:59:58
13
41
За всички е ясно, че цените на имотите ще паднат. Дори за нас, брокерите, сегашните цени са абсурдни. Продават се панелки за тотален ремонт на цени около 50000-60000 евро, което е абсурдно. Сегашното равнище се дължи на страха, който тресеше хората от обезценяване на парите им, но истината е че тези цени не са пазарно обосновани, а както знаем пазара рано или късно ще се нормализира до адекватните равнища, които може да поеме.
Така че в следващите месеци, всичко ще си дойде на мястото и цените ще се нормализират, бъдете сигурни. Както някой спомена по-долу, основния лихвен процент също ще се вдига и ще допринесе за спада в цените.
В сметките дори не слагам и кризата в икономиката и очертаващата се стагнация в световен мащаб. И моя съвет към продавачите е да продават в момента, защото пазарната логика сочи че ще има спад.
8.
Изроди
21.03.2022 18:59:24
11
27
Какво е това на снимката... Бахти динозавъра... То тва само за биене става ... Ебати звяра
7.
Истината
21.03.2022 18:57:00
7
54
Този който не е имал взимане даване с украинци той не знае що за хора са...
6.
*********
21.03.2022 18:56:13
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
*********
21.03.2022 18:51:20
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Трол
21.03.2022 18:50:15
1
21
Хиени.
3.
Камен
21.03.2022 18:45:25
11
39
Написах го и под другата статия, но ще го копирам и тук:

Вече се забелязва спад в цените на имотите! Особено в Бургас се очаква да има понижение на цените в размер на 20-25%.
От два месеца наблюдавам цените на няколко жилища в Бургас, като на едното вече два пъти му намаляват цената, а на другото един път, но с около 10%.
Разбира се, цената им все още е сериозно надценена и не бих купил, но продавачите бих ги посъветвал да продават веднага, докато цените още са в пика си и да изпреварят поевтиняването.
Големият спад се очаква след няколко месеца, когато руснаците успеят да дойдат в България и започнат масово да продават. А те ще продават, можете да бъдете сигурни! Особено засегнати ще са Лазур, Зорница, Изгрев и ЦГЧ.

Та моят съвет към продавачите е- продавайте веднага на сегашните цени, а към купувачите- изчакайте до края на годината, когато цените ще са се понижили до адекватни равнища!

А забравих и за фактора "повишаване на ОЛП", който вече е факт в много страни и се очаква скоро и в България, което още повече ще допринесе за спада в цените на имотите!
2.
Даа
21.03.2022 18:43:51
2
48
Глупости на търкалета.. без брокери пазара ще се успокои за 2 месеца точно! Не ви ли е срам да си пусна обява от частно лице за имота и 13 брокера да ми звъннат за 30 Мин.
1.
123
21.03.2022 18:43:38
4
37
След само два месеца украинците няма да ги има. Но......на некоректни наемодатели никой няма да разчита. Никой от укрите не може да гарантира едногодишен наем. Те са ден, за ден. Днес ще платят наема, а утре ще се изнесат без и да разберете.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ще получи ли справедливо наказание Иван Кокинов-Кокито, който наръга 19 пъти ученичка от Бургас Ако наистина Кокито е психично болен, обвиненията за убийство към него по чл. 115 от НК ще отпаднат, ще разберем във вторник 7 признака, които мигом издават “евтината” жена 7 признака, които мигом издават “евтината” жена Евтината дама е обсебена от марките 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг 4 зодии, които ще зареждат половинката и ще се оженят за друг А това е най-лошият вид предателство... Сбогом и благодарим за пенсиите Сбогом и благодарим за пенсиите Политическите кризи са и добра, и лоша новина за доходите на възрастните Рецепта за царевични пърженки Рецепта за царевични пърженки Ето какво ви е нужно Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Басейнът на „Нептун“ – новото плажно бижу на Бургас Съоръжението бе открито снощи със стилен коктейл и страхотна музикална програма Ателиетата вече ще получават статут на жилища Ателиетата вече ще получават статут на жилища Eднocтaйнитe aпapтaмeнти щe мoгaт дa ce cтpoят и cъc ceвepнo излoжeниe Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Путин бесен, взима главата на провала Митрофанова? Провалът на агентурната мрежа на Кремъл няма да се размине без жестоки наказания Пеят хит на Азис на френски Пеят хит на Азис на френски Наскоро Александра изпя на френски хитът на  Азис „Сен Тропе“,  за който самият костинбродски славей се похвали, че събира милиони гледания в ютуб Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас Стотици деца се впечатлиха от зрелищната демонстрация на ОД на МВР в Бургас С това събитие бе отбелязана 143-ата годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи
Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена Почина създателят на Чебурашка и Крокодила Гена През годините на своето творчество Шварцман участва в създаването на повече от 60 анимационни филма TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци TikTok: Служители извън САЩ имат достъп до данни на америкаци Информацията не се споделяла с китайското правителство Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Смях: Плеймейтка си направи краката 2 метра Хубавицата качи снимка по бански от лятната си почивка Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Ужас! Извергът Ар Кели държал жертвите си заключени с дни, без вода и храна Певецът бе осъден на 30 г. затвор за сексуални престъпления в продължение на десетилетия Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария Разрешиха еднополовите бракове в Швейцария В края на септември 2021 г. в страната се проведе референдум САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. САЩ с нова военна помощ за Украйна за $820 млн. До момента Вашингтон е отпуснал близо 9 милиарда долара под формата на оръжия и военно обучение към Украйна Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие Най-богатите са загубили 1,4 трлн. долара в най-лошото си полугодие И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза Десетки жертви след силно земетресение в Иран Десетки жертви след силно земетресение в Иран Дълбочината на труса е 10 км Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Сексуалният мокър сън на няколко поколения чукна 55! Памела Андерсън празнува рожден ден Спасителката от плажа Памела Андерсън все още излъчва зашеметяваща красота и сексапил
Корнелия Нинова Корнелия Нинова БСП се връща на масата за преговори, ако Петков не е премиер Виц на деня Виц на деня "Аз не съм четиридесетгодишна жена! Аз съм осемнадесетгодишна девойка с 22-годишен стаж!" Виц на деня Виц на деня Когато султанът се връща неочаквано от командировка, гардеробите направо се чупят от мъже. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внимание! Употребата на дезодорант не ви освобождава от задължението да се къпете.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори