×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Международен отзвук след ареста на Бойко Борисов, вижте какво съобщават световните медии


Международен отзвук след ареста на Бойко Борисов, вижте какво съобщават световните медии
Новината се появи в Euronews, Aljazeera, ABC News и Euractiv, както и в други реномирани издания
18 Март 2022, Петък, 12:34 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Американската ABC News цитира главният европейски прокурор Лаура Кьовеши, че задържането му е заради разследвания за злоупотреби с евросредства

Новината за ареста на бившия премиер Бойко Борисов обиколи западния свят.

Редица международни издания публикуваха информация за задържането му, а данните в различните медии са сходни – той е привикан за разпити и арестуван за 24 часа заради разследване на Европейската прокуратура по 120 различни случая.

Ето какво пишат някои от световните медии:


Euronews: Bulgaria's former PM Boyko Borissov arrested amid EU funds probe

Бившият премиер на България Бойко Борисов е бил арестуван след разследване на Европейската прокуратура. Според МВР той е задържан за 24 часа. Официални лица съобщиха за Euronews Bulgaria, че разследването е оглавявано от Европейската прокуратура и е свързано с предполагаема злоупотреба с евросредства. От ЕП не отговориха на молбата ни за коментар.

„Мащабна полицейска операция се провежда във връзка със 120 случая на разследване от Европейската прокуратура“, пише в прессъобщение на МВР. Борисов, лидерът на ПП ГЕРБ и премиер до 2021 г., бе задържан в четвъртък в София. С него са арестувани още пиарът му Севделина Арнаудова, бившият финансов министър Владислав Горанов и Менда Стоянова – бивш председател на Бюджетната комисия.


ABC News: Bulgarian police detain former PM Borissov after EU probes

СОФИЯ, България – Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан в четвъртък в национална полицейска операция, следствие на разследване от Европейската прокуратура. Вътрешното министерство на България съобщи, че той е арестуван за 24 часа, но не уточни дали и какви са обвиненията срещу него.

„Никой не е над закона“, написа във Фейсбук настоящият премиер Кирил Петков.

62-годишният Борисов е задържан заедно с други членове на опозиционната дясно-центристка партия ГЕРБ. Сред тях е бившият финансов министър, бившият председател на Бюджетната комисия към НС и медийния съветник на Борисов. 

Полицията отказва да коментира какви са мотивите за арестите, но според местни медии се касае за „злоупотреби с евросредства“. Новинарските агенции съобщават за претърсвания и изземвания в различни градове в цялата страна.

Полицейската операция идва директно след двудневната визита в София на главния прокурор на Европа Лаура Кьовеши. „Европейските прокурори са открили 120 разследвания за измама в България, свързани с европейски средства по обществени поръчки, земеделски субсидии, строителство и средства за възстановяване от пандемията. Сега е време българските отговорни институции да се обединят с нас по тези чувствителни проблеми“, каза Лаура Кьовеши в края на визитата си в четвъртък.


Aljazeera: Bulgaria detains ex-PM Boyko Borissov after EU probes

Бившият премиер на България Бойко Борисов е бил арестуван след мащабна национална акция на полицията, следстие на разследвания, водени от офиса на Европейската прокуратура. Вътрешно министерство на България казва, че Борисов е задържан в четвъртък вечер за 24 часа, но не уточни дали има обвинения срещу него. 


Euractiv: Bulgarian ex-PM Borissov arrested after EU Prosecutor’s office probe

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившият председател на Бюджетната комисия Менда Стоянова и говорителят на ГЕРБ Севделина Арнаудова са арестувани по време на мащабна операция, водена от офиса на Европейската прокуратура в четвъртък вечер (17 март).

Специалната полицейска операция е проведена под надзора на Национална полиция и ЕП, която има общо 9 прокурора в България. Европейският главен прокурор пък в момента също се намира в България. 

Според полицията арестите са част от мащабно разследване по 120 случая, водени от офиса на Европейската прокуратура в България. Това е най-голямата подобна акция, водена от офиса, от създаването му, както и арест на най-високопоставен човек в България в модерната история.

Четиримата ще бъдат задържани за 24 часа с полицейска заповед. Чак след това делегираните от ЕП прокурори ще могат да поискат от съда удължаване на мярката. По неофициална информация къщата на Бойко Борисов е била претърсвана в продължение на 2 часа. 
През юни 2020 г. анонимен източник изпрати снимки, направени в спалнята на Борисов, на които се вижда, че шкафът до леглото му е пълен с пачки от банкноти по 500 евро и няколко златни кюлчета. 
 


В категории: Политика


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
12
Коментара по темата
12.
Хахаха
18.03.2022 16:11:33
2
4
Тия прехвалени чужди медии само повтарят като папагали опорките спуснати в нашите медии от МВР. Хич ни е еня дали е вярно или - не. Истината както винаги ще е доста по-различна от приказката, която ни втълпяват.
11.
Do 9
18.03.2022 14:47:40
3
10
Само 8 месеца!
Много, много малко...
Поне 18 години и
Пет милиарда откраднати да върне!
10.
Ot Romania
18.03.2022 14:44:53
1
7
Румънските медии информират, че разследванията засягат злоупотреба с европейски фондове
Кьовеши удари върха на българската политика.
Прокурори предприеха действия.
Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици, пише в заглавие румънският вестник „Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи.
Румънска медия: Кьовеши удари върха на българската политика. Бившият премиер Борисов бе задържан
9.
Ха ха
18.03.2022 14:17:28
2
18
Най после Тиквата ще може да прочете втори и трети том на Винете...
Има 8 месеца на разположение..
8.
Иво
18.03.2022 14:09:16
1
2
Невярвях тоя прос лекар може да е завършол медецина прос неможе даже и да говори .
7.
Дзъндзата
18.03.2022 13:42:22
0
5
дясно-центристка партия ГЕРБ

това ... :)
6.
До свидания! Иди на ***
18.03.2022 13:27:22
9
33
Четиримата ще бъдат задържани за 24 часа с полицейска заповед. Чак след това делегираните от ЕП прокурори ще могат да поискат от съда удължаване на мярката.
-----
Щом с Бойко ще се занимават делегирани от ЕП прокурори значи най-накрая ще се отървем от него завинаги на политическата сцена. Чай Бойко! Няма да ми липсваш хич
5.
Щом Кьовеши знае, значи Борисов е КРАЙ
18.03.2022 13:23:05
9
38
Американската ABC News цитира главният европейски прокурор Лаура Кьовеши, че задържането му е заради разследвания за злоупотреби с евросредства
--------
Падна още една лъжа на Герб, че това не е съгласувано с европейската прокуратура. Щом Кьовеши казва за какво е арестуван Борисов, значи е наясно и е съгласувано с нея. А това означава, че има достатъчно и годни доказателства за вината на Борисов. Не мога да си представя Кьовеши да не си оплете кошницата. При нея няма мърдане. Като паяк ще го оплете
4.
Гледам
18.03.2022 13:11:24
9
43
по телевизията герберските изцепки и виждам, че има нови "остриета" !
Например Костадин Ангелов , бившият министър на здравеопазването е толкова нахъсан и активен, че човек само може да предполага какви европейски пари са минавали през здравното министерство ?!
Ако Ангелов беше толкова активен и като здравен министър , досега здравеопазването ни щеше да бъде върха !
3.
Само да допълня
18.03.2022 13:11:01
5
13
Към 1 Аз: А само Меркел ли? А какво казват другите му дружки: Ердоган, Путин, Заев и прочия сволоч.
2.
Каубоите погнаха Винету
18.03.2022 12:55:39
7
28
Митрофанова няма ли да даде убежище на вожда и тримата му апахи?
1.
Аз
18.03.2022 12:46:09
16
35
А дъртата сврака Меркел кога? Те нали бяха гадженца, не може и тя да не е бръкнала в кацата с меда. 100% Бокича й се е отчитал, имало е поне 25% ресто.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори