×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

3000 украинци са дошли в Бургаско, но само по 30 на ден получавали статут (ВИДЕО)


3000 украинци са дошли в Бургаско, но само по 30 на ден получавали статут (ВИДЕО)
Очаквайте ни всеки ден около 10 часа, нашите репортери ще следят работата на Единния кризисен център, който е създаден в помощ на украинците
17 Март 2022, Четвъртък, 10:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Към момента е отворен хотел с 1100 места в Слънчев бряг, който почти е запълнен, в готовност е и друг – с 1000 места, но малка част от украинците са регистрирани

Ситуацията в Кризисния център на Морска гара днес е спокойна, но не беше такава в предишните дни, когато Държавната агенция за бежанците изпрати тук свой екип, за да регистрира украинските граждани за придобиване на статут. Само вчера тук ги очакваха 500-600 души, но нещата не се случиха, защото само раздаваха готови вече документи. Това съобщи главният секретар на Областна администрация Валентин Люцканов в живото включване на Флагман.бг от Морска гара. Очаквайте ни всеки ден около 10 часа, нашите репортери ще следят работата на Единния кризисен център, който е създаден по предложение на областния управител Стойко Танков в помощ на украинците.

Данните, които Валентин Люцканов съобщи днес, не са абсолютно точни, но към 15 март по информацията от няколко места, на територията на Бургаска област са били 2531 украинци, а цифрата към днешна дата със сигурност надхвърля 3000 души.

Главният секретар на Областна администрация не скри и наличието на проблем. Както знаем, хотелиерите ще могат да получат подкрепата от 40 лв. на ден за настанен бежанец само ако лицето има придобит статут. Системата за регистрация на Държавната агенция за бежанците обаче работи изключително бавно и на ден в Бургас минават около 20-30 души, и то само в сряда и четвъртък, и то пряко сили на командированите служители.  „Държавната агенция за бежанците очевидно не разполага с човешки ресурс. Провеждат се събеседвания, системата не е просто да се подаде заявление и да се впишат данни, а изисква технологично време. Екипът обаче е в Бургас само в сряда и четвъртък. Изисква се повече работа с хората на място. Поради това, че бавно се случват нещата, бягащите от войната не могат да ползват правата, които им дава личният номер на чужденец. В този случай, ако хотелиер настани бежанец и след 2-3 дни той реши да смени мястото, хотелиерът няма как да докаже тези средства, защото украинецът не е регистриран с личен номер. Вярвам, че казусът ще бъде решен и няма да остане хотелиер, който да не бъде овъзмезден за помощта, която е предложил”, каза Валентин Люцканов.

Към момента е отворен хотел с 1100 места в Слънчев бряг, който почти е запълнен, в готовност е и друг – с 1000 места. Голяма част също са във ваканционни имоти в Свети Влас – по информация на Флагман.бг там са настанени около 1500 души от Киев, Харков и Одеса. А преподаватели, които са работили като учители в Украйна, преподават по график на около 30 деца.

В Китен има около 700-800 украински бежанци.

В момента от Държавната агенция за бежанците обучава полицаи, които от следващата седмица ще приемат документи за придобиване на статут от бежанците в шест пункта – Първо РУ и Пето РУ в Бургас, РУ-Несебър, РУ-Поморие, РУ-Созопол, РУ-Приморско. Такъв временен пункт ще остане разкрит и в Морска гара. Своето волеизлеяние за придобиване на статут украинците трябва да направят до 31 март, затова надеждата е с новите пунктове системата да заработи адекватно.

По данни на РУО-Бургас – 137 са записани за училищата, но голяма част от тях нямат личен номер на чужденец – в Бургас, Несебър, Поморие. Няма проблем да бъдат разпределени в  училищата, тъй като наредбата позволява да бъдат насочвани дори към запълнени паралелки, съобщи Галя Киркова, старши експерт  на обучението в начален етап.

Директорът на БЧК Виолета Радева обяви, че само вчера само са помогнали на над 60 души със  санитарни консумативи, храна, дрехи и завивки.

Тя уточни, че БЧК приема само нови дрехи, одеяла, завивки, възглавници и пакетирани храни, които можете да дарите в магазини „Била”.

Представителите на украинската общност, представлявани от Александра Долгих, приемат даренията на граждани, които могат да закупят храна и консумативи или да занесат запазени дрехи, чаршафи, завивки директно при тях. Долгих алармира за проблем с украинската валута - техните гривни в момента немогат да бъдат обменени никъде и представляват единствено хартийки, бежанците могат да използват само наличностите в дебитните си карти.

Ротари клубовете в Бургас също са организирали благотворителна акция.  До вторник с тяхната подкрепа ще се устрои детски кът и ще бъдат доставени леки детски колички за разходка за майките, които идват с по няколко малки деца.

От Флагман.бг призоваваме гражданите да не разчистват гардеробите и шкафовете си от непотребности и да уважават ситуацията, в която се намират  украинските бежанци. В Кризисния център виждаме неприятната гледка на изсипани вехтории, затова нека ако искате да сте наистина в помощ на тези хора, не носете боклуците си и не затруднявайте доброволците, които са длъжни да ги сортират и прегледат.

 


В категории: Бургас


22
Коментара по темата
22.
БЕ ВИЙ
18.03.2022 08:20:52
3
1
гледайте кремълското жуже,да не анексира бг черноморие,заради блядовете които имат имоти там.......па тогава ша видите кон боб яде ли....?????
да ва вида тогава къде ша бягате от войната....
щото нас българите много на ,,обичат,, комшиите......турци,гърци,сърби......мхм....
21.
Голям смях
17.03.2022 18:43:05
1
8
Казват, че средната класа била гръбнака на държавата, апък в Украйна средната класа първа напусна кораба! Що така бе? Явно средната кшаса освен да смучи пари и суровини, за друго не става! Бедната класа пак ще трябва сама да спасява Украйна! Същото ще се случи и с нашата средна класа при война - първи ще си съберат багажа и ще духнат към някое хубаво курортче в чужбината!
20.
vfqefcqe
17.03.2022 15:38:29
0
14
Гледайте Украйна и клетите бежанци доколкота са не повече от20 процента от наличните в Бургас. Гледайте и мислете за България. При не дай боже подобна ситуация нашите взятници и корумпитрани, клиентела и администрация ще си заминат по осигурени коридори, а тук. Тук ще се бие работническата класа и дребната буржоазия. Това е ситуацията и само глупак не може да я види. А това, че хора с имущество и стабилен кеш-с корупционен произход не дават и пет пари за истински нуждаещите се техни сънародници е повече от красноречиво. За това, че са освободени от синя зона и винетки-пореден позор за нашата шашава администрация. Нищо ново, такива са и повечето програми, инвалидни стикери, данъчни облекчения за хора с Тесли за по 200 к. стикери за безплатно паркиране и какво ли не... Бъдете здрави...
19.
От 18
17.03.2022 14:23:03
0
5
Въпросното тролейбусно обръщало се намира точно в подножието на Карандила. Далеч от ромските квартали и клиентите идват с автомобили, всяка събота има стотици струпани автомобили, покрай пътя.
Една от сергиите е с нови чорапи по левче бройката.
18.
До 17
17.03.2022 14:12:09
0
6
Наистина не зная какво има по кашоните. Все пак кажи какво толкова ти е направило впечатление, надали ако отида сега ще видя това което ти си видял.
Аз видях друго, всяка събота на тролейбусното обръщало в град Сливен има базар с подобни кашони с вехтории и БЪЛГАРИ купуват, има стотици клиенти, над 90% българи. Като почнеш от стари вилици за хранене, лъжички за кафе, джобни ножчета, дрехи, препарати с изминал срок на годност и стигнеш до ръждясали мотики, стари дрелки, стари косачки и други инструменти, за десет декара паркинг говоря, пълен е с български купувачи, хората пари дават за боклуци по лев, по два, по пет, по двадесет лева. Все едно си изсипал на този паркинг вещите от сто препълнени мазета. Последно преди два месеца видях стари зъболекарски инструменти, клещи за вадене на зъби по 25 лв бройката. Аз ходих три пъти за цирка, убедих се че семейства българи от областта ходят всяка събота на семейна разходка на този базар и купуват, чашки чинийки тенжера тиган и други подобни вехтории.
Така че и в Бургас, ако сложат безплатните болкуци някъде ще има кой да ги вземе.
17.
do 16
17.03.2022 13:51:16
0
1
idi da vidish kakvo ima po kashonite i pak shte si govorim
16.
Реалист
17.03.2022 13:38:05
1
17
Да не носят вехториите си, ли? На тези вехтории биха се разрадвали хора които наистина нямат, бедните българи. Сложете тези вехтории които не искате някаде, и обявете това, да видите че ще има българи които ще си вземат вещи които могат да се ползват.
15.
vv
17.03.2022 13:30:48
0
15
Ако "паяка" започне да вдига украински коли-същия ще бъде взpивен от украинската мафия , която вече се вихри у нас.
14.
Дългопол
17.03.2022 12:55:11
2
33
Винетки не плащат,зони не плащат те и така са свикнали света да им е длъжен,не благодаря имаме си вече едно цяло малцинство и едни олигарси които си ги храним и отглеждаме,селата са празни те в града ги тъпчат,разделяй владей,или проста малоумщина му се казва на това,не казвам че всички са такива но,това си е чист геноцид срещу нормалния данъкоплатец.....отново и отново.
13.
Хахахах
17.03.2022 12:43:35
1
4
Местя! Интензивно местя фарЪ си!
12.
Бургазлия
17.03.2022 12:39:02
0
29
Видяхме, града се напълни с нови коли...
11.
Приморец
17.03.2022 12:08:33
0
34
Да бе паяци,сини зони какви глупости,никой не ги доближава да ги проверява па камо ли да ги вдига,двоен стандарт отново,пред в къщи няма къде да се паркира от тях и ги толерират,а си плащам като редови гражданин е не съм от малцинството,не съм и емигрант,бе съм и бежанец прост Българин съм
10.
ХОРА!
17.03.2022 12:06:21
0
14
ЧЕРНИ ОРДИ ВЛИЗАТ ОТ КЪМ ТУРЦИЯ АМА ТИЯ МАЙ НЕ СА "БЕЖАНСКА ВЪЛНА"
9.
Ситуацията е спокойна, защото не работят
17.03.2022 11:53:09
5
14
Ситуацията в Кризисния център на Морска гара днес е спокойна.
Много слабичко работят от областна и общинска администрация, барабар с кмета
Само PR им дай
8.
Тари
17.03.2022 11:51:58
3
29
Защо ще им плащаме расходите на тия БОКЛУЦИ.ДА ТЪРВЯТ ДА СЕ СРЪЖАВАТ ЗА УКРАЙНА НЕ ДАСЕ КРИЯТ ТУК.
7.
До 6
17.03.2022 11:48:35
0
32
Ти, ако малко поне си ходил в Украина, ако малко поне им познаваше манталитета щеше да знаеш, че паяка е направил много добре. Тия си паркират по троатори, градинки и площадки и няма ред. Само ей такива лицемерни самаряни чакат да почнат да се чекнат по тротоарите и да не зачитат правила.
6.
Уйчо
17.03.2022 11:38:57
36
4
Колко тъп трябва да си, за да работиш с паяка в Бургас и да вдигаш украински коли ?
Това се случи на Мария Луиза ония ден. Колата не затрудняваше движението и не създаваше опасност ! Но тъпите парчета не разпознават номерата, не знаят знамената. Е малко акъл трябва и навреме. Как ще напълнят общинския бюджет с глоби от украински автомобили ли ? Едно е да се помага показно, друго е наистина.
5.
ПРОВЕРКА
17.03.2022 11:22:35
4
13
И по 5 на ден да дават е добре ако се правят всички проверки. Тия изнесаха един камион на Брендо с кока.
4.
До 2
17.03.2022 11:22:22
43
16
А вие пробитите путинофили заминавайте за Русия. Предпочитам украинци в България пред надупени русороби
3.
Онзи
17.03.2022 11:20:11
19
28
Нищо за наглите украинци
2.
Az
17.03.2022 11:16:19
21
39
Я ГИ РАЗКАРАЙТЕ ТЕЗИ УКРАИНСКИ БОКЛУЦИ….МРЪСНИ КОПЕЛЕТА….ДА ОТИВАТ В ГЕРМАНИЯ
1.
*********
17.03.2022 11:15:13
11
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори