×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Путин влезе в Украйна


Защо Путин влезе в Украйна
Вижте 8 хипотези за това каква е истинската причина за войната
15 Март 2022, Вторник, 20:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Имперско ли е мисленето на руския президент и експанзията на НАТО ли е продиктувала настоящата „специализирана военна операция“

Близо 3 седмици след началото на специалната военна операция в Украйна изминаха, а все още няма ясен отговор на един важен въпрос: Защо всъщност Путин организира инвазия на Украйна и какви са целите, които се надява да изпълни там? Анализатори, коментатори и политици изразиха над 20 хипотези, с които опитват да обяснят атаката, но консенсус няма. За едни това е най-великата грешка на руския президент, за други – неизбежно следствие на многогодишен конфликт. В крайна сметка обаче трябва да има причина и тя трябва да е достатъчно основателна. Ето няколко хипотези:

1.    Имперско мислене

Най-популярното обяснение за инвазията на Украйна е, че Путин, разочарован от разпада на Съветската империя, се е устремил към идеята Русия отново да е глобална суперсила с влияние навсякъде. Според тази теория Путин иска да си „върне“ 14-те бивши съветски републики, често наричани „близката чужбина“ на Русия. Това било част от крайния план да се възстанови Руската империя. Войната в Грузия през 2008 г. и анексацията на Крим през 2014 г., както и интервенцията в Сирия през 2015 г., в този случай са само част от мащабната стратегия на Путин да възобнови геополитичеките позиции на страната. 

2.    Буферна зона

Много анализатори смятат, че инвазията в Украйна е базирана на един сериозен географски проблем, който Русия има. Западната част на страната (европейската) представлява обширни равнини, които са лесни за прекосяване от вражеска армия, идваща например от Централна или Източна Европа. „Автократичния режим в Русия продължава да съществува, защото за разлика от Великобритания или САЩ, тя не е островна държава, а географията ѝ на практика пречи на адекватната защита. По тази причина геополитическата поза на Русия в момента е агресивна“, смята дългогодишният геополитически анализатор Робърт Каплан.

Затова сега отново Путин се стреми към нещо подобно на Варшавския договор. Целта е да се формира своеобразна „буферна зона“, която да гарантира сигурността на западните граници на Русия.

3.    Независимост на Украйна

Свързано с предходните 2 точки, всичко в момента изглежда като, че Путин е обсебен от идеята да „загаси“ сувернитета на Украйна. Според него тя е била част от Русия в продължение на векове, а независимостта ѝ, обявена през 1991 г., е исторческа грешка. Украйна, според Путин, няма право да съществува. Това твърдение се подкрепя от редица изказвания и публикации на самия президент на Русия. 

През 2008 г. той заяви в прав текст на тогавашния посланик на САЩ в Русия, който сега е директор на ЦРУ – Уилям Бърнс: „Не знаеш ли, че Украйна не е истинска държава? Една част от нея е Източноевропейска, другата е руска“.

В свеое пространно есе от 2021 г. пък, озаглавено „За историческото братство между руснаци и украинци“, Путин изразява омразата си към украинската държава и поставя под въпрос легитимността на нейните граници. В него той обяснява, че модерната Украйна окупира територии на историческата Русия и завършва: „Убеден съм, че истински сувернитет Украйна може да постигне само чрез партньорство с Русия“.

4.    НАТО

Според тази теория инвазията на Украйна е продиктувана от желанието на Путин страната никога да не стане член на НАТО. Руският президент многократно е настоявал от Запада „веднага“ да гарантира, че Украйна никога няма да стане част от Алианца, а липсата на чуваемост всъщност в един момент ще доведе до сериозно напрежение. „САЩ и ЕС са основно отговорни за кризата. Разковничето е експанзията на НАТО на изток с централна цел – Украйна да се отдели от руско влияние и да се интегрира към Запада.“, пише пък в свое есе Джон Мийрсхаймер – американски теоритик по международни отношения. Според него началото на сегашния проблем може да се проследи до април 2008 г., когато на срещата на НАТО в Букурещ от Алианца обявиха, че Украйна и Грузия могат и трябва да станат членки на военния пакт. 

5.    Демокрация

Това е алтернативна теория, която твърди, че украинската демокрация представлява екзистенциална заплаха за режима на Путин и модела му на управление. Продължаващото съществуване на ориентирана към Запада Украйна има потенциала да „вдъхнови“ руското население да поиска същото. „Путин е преследван в сънищата си от вълната на про-демократични протести, който преминаха през Източна европа в края на 80-те и поставиха на дневен ред колапса на Съветския съюз. Сега той вижда Украйна и нейната демокрация като директна заплаха пред бъдещето на режима му, а историческата близост на двата народа обострят проблема“, коментари Тарас Кузио – експерт по украинските въпроси. 

6.    Енергия

Малко известен факт е, че Украйна дъри вторите по големина резерви на природен газ в Европа. Те са концентрирани под Кримския полуостров, а огромни залежи на шистов газ наскоро бяха открити и край Харков и в региона на Донецк. Според някои анализатори Русия анексира Крим през 2014 г. не само, за да запази военната си база с излаз на Черно море, но и за да гарантира, че Украйна няма да се превърне в сериозен конкурент на Русия по отношение на износа на газ. Според тази теория крайната цел на инвазията в Украйна сега е Зеленски да обяви Крим официално за руски, а Донбас – за независими държави, като така се гарантира, че Москва ще има пълен контрол върху природните ресурси там.

7.    Вода

Странно е, но е факт, че първото, което руската армия направи в сегашната офанзива – още на 24 февруари, бе да възстанови водоснабдяването през стратегически важния канал, свързващ река Днепър с Крим. Украйна блокира съветския канал през 2014 г., когато полуостровът бе анексиран, а той доставя 85% от нужната вода за жителите на Крим. Неслучайно това е една от стратегическите цели във военната операция. Президентът Зеленски наскоро бе заявил, че няма да възстанови водоснабдяването докато Русия не върне Кримския полуостров на Украйна, а в сега развилата се ситуация изглежда, че дори ако руските войски се отдръпнат от Украйна, Путин вероятно ще продължи да поддържа под контрол целия 400-километров канал, за да гарантира, че хората в Крим ще имат вода.

8.    Оцеляване на режима

Според тази теория пък 69-годишният Путин, който е на власт от 2000 г., вижда перманентните военни конфликти като метод, с който да остане популярен сред руснаците. Някои анализатори са категорични, че след протестите в Беларус и Казахстан, Путин е решил да нападне Украйна от страх, че може да загуби контрол на режима. „Не мисля, че войната е свързана с НАТО. Не мисля, че е свързана и с украинците, с ЕС и Украйна като държава. Тази война цели Путин просто да остане на власт. Той е диктатор, който иска да остане на трона си до края на живота си“, смята Бил Браудър – американският бизнесмен, който оглавява глобалната кампания за справедливост „Магнитски“. Според него президентът на Русия мисли краткосрочно: „Как да остана на власт тази седмица? А следващата? А по-следващата?“.
 




31
Коментара по темата
31.
Гледна точка
16.03.2022 15:51:03
1
4
След разпада на СССР, Русия беше приета добре от западният свят. То не бяха Г-7, инвестиции от западни автомобилни компании в Русия, олимпийски игри, световно по футбол...
За съжаление, както някой беше казал: "Русия посети цивилизацията, Русия посети върховенството на закона, Русия посети света и… установи, че не е за там".
30.
Десинформация
16.03.2022 12:58:56
4
5
Е къде е най важната точка. Тази където сащ налива милярди за да въоражи улрайна с цел да провокира русия. Това няма нощо общо с краткото споменаване на експанзията на нато. Хора разберете Сащ искат война иза да е слаба Русия, следващите са китай и там ще измисшят с какво да ги дразнят.
29.
По същата логика
16.03.2022 10:51:27
2
7
СССР обяви целия елит на Царство България за фашисти и го унищожи. А забравиха, че преди това се прегръщаха с Хитлер при подялбата на Полша. Само абсолютни будали могат да вярват на руската пропаганда.
28.
Щото руските психиатрии са в криза
16.03.2022 09:32:19
4
5
И не си прибират пациентите преди са почнали да правят големи бели.
27.
Шморц
16.03.2022 09:22:05
3
6
Нацисти могат да бъдат всички! Всяка една националност която тероризира друга! Не мога да разбера защо нацизма се свързва непременно с евреите?
26.
Varna
16.03.2022 07:26:34
13
23
Много плитка пропаганда от Кремъл - денацификация.....ха ха :) Май забравиха, че Зеленски е евреин, какви нацисти сънува джуджа идея си нямам :) Единственото което направи бункерния е, че превърна руснаците в най-мразената нация по свето.
25.
Нищо ново
16.03.2022 07:10:04
11
21
Причината е същата поради която нахлуха в Чехия през 1968г. Пак за да се борят уж д някакъв фашизъм. Преди това 1939г. нападнаха Финландия за да я ограбят и бяха изхвърлени от Обществото на народите. Въобще Руската империя е била една тюрма на народите.
24.
До Ицко
16.03.2022 07:09:30
7
12
"Спасител на човечеството" WTF???????
Ице моля ти се, пий ги тея хапчета бате. Недей така!
23.
христо асенов
16.03.2022 06:36:52
23
19
Основната причина е,че в Украйна САЩ създадоха много лаборатории с патогени на нови вируси,чума холера и пр. Много е вероятно след време Путин да бъде обявен за спасител на човечеството. Планът на глобалистите за намаляне на населението е отколешен и е непрекъснато в действие. Скоро е вероятно да излезе нов вирус,чрез който КОВИДА ще ни се стори детска игра. Защо дават изказвания само на западняци– та те създадоха лабораториите- нека да чуем и украински и руски учени,полски, български.
22.
Varna
16.03.2022 05:52:25
7
16
Точка 8 е според мен инвазията в Украйна, просто няма какво да предложи друго на руснаците :) Обеща им вдигане на доходите и стандарта на живот, то стана тъкмо обратното.
21.
Дернев
16.03.2022 04:10:45
2
7
9. Общо европейска отбрана!
20.
Freedom fighter
16.03.2022 00:48:51
11
19
Какви технологии, та те даже не могат да си произведат части за кирливите си лади и 70% от тях ги внасят от вън. Сега и последните останали мозъци ще избягат от там. путин започна унищожаването на Русия и руския народ, не мога да разбера само защо нашите русофили още му се кланят, моето мнение е, че путин е най-голямото щастие за русофобите след Сталин.
19.
Аз
16.03.2022 00:47:48
18
24
Защо ли? Защото ако не беше влязъл първи,щяха да влязат НАТО,а тогава тежко и горко ни. Някои хора ще го осъзнаят това,но ще минат години...
18.
Конечна
16.03.2022 00:00:32
17
24
Защото е психопат. В 21 век война се води с технологии, не с пушки, ама кагебеецът от де знай.
17.
Наркомани и фашаги
15.03.2022 23:58:59
23
36
Путин каза защо, защото това наркоманче Зеленски се продаде на американците и подложи на геноцид целия украински народ! Чеп за зеле не става от него, ама те горките украинци още не могат да се усетят!
16.
Дааа
15.03.2022 23:56:00
6
13
По големи глупости не бях чел!
15.
9я вал
15.03.2022 23:14:02
24
31
Защото е смахнат старец с изпържен КГБейски мозък?!!!! Подобно на Хитлер пише есета, в които полага темелите на путинската си милитаристична пропаганда и идеология. Мрази всички славяни и християни, които искат да влизат в НАТО и ЕС, и се подмазва на Кадировските и сирийски талибани, като истински деградирал психопат. Праща ги да избиват мирното рускоговорящо и с руско самосъзнание население на Източна Украйна, за да му отмъсти, че не го посреща като Освободител, а се бие до последна капка кръв с него. Путин в есетата си развива "свежата" идея, че историята е направила грешка, но той ще върне нещата, както са си били. Западът се бил възползвал от временната слабост на Русия т.е. за Путин бившите съветски републики и държавите от Източния блок са просто части от Руската империя, с някаква степен на автономия, но нейни си.
Ресурсите му са природните богатства на Русия и ядреното оръжие, които използва, за да заплашва, рекетира и тероризира останалия свят. Писанията на Путин и факта, че е диктатор и патологичен лъжец много ясно сочат, че в поведението му няма нищо рационално. Обяснението му следва да се търси в областта на психологията, психиатрията и психоанализата.
14.
Sss
15.03.2022 22:30:26
14
17
Автора е неподготвен да пише за геополитика... Некомпетентен слугинаж. За една заплата се продават. ЗАТОВА СМЕ НА 110 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО...АФРИКА,СЕВЕРНА КОРЕЯ СА ПРЕД НАС... СЕГА ЗА ЯЙЦА СПЕКУЛА ХАХ ЖИВОТ ДА ПЪЛНИМ ЕДНА ТОАЛЕТНА
13.
Гбйцщюцжюцщюцжюцжюжю
15.03.2022 22:15:15
17
5
РУСЧО ДАТА ОТВОРЯ ЗА ИСТИНАТА ЗА УКРАИНА А И НЕ САМО.......ПРОСТО ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ ИГРАЯТ В ЕДИН ОТБОР СРЕЩУ УКРАИНСКИЯ НАРОД ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ГО КАЗА СТАРИЯ ЕВРЕИН ЖИРИНОВСКИ.АМА НЯМА КОЙ ДА ГО СЛУША.......ЕВРЕИТЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ СИ ТЪРСЯТ НОВА ЗЕМЯ СЛЕД КАТО 2050 ГОД ПЕТРОЛА В БЛИЗСКИЯ ИЗТОК СВЪРШИ ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ ТАМ СТАВА НЕПОТРЕБНА....И ЕВРЕШТЕ СА СИ ЗАПЛЮЛИ ЗЕМЯТА НА УКРАЙНА....ЕВРОПЕЙСКА РУСИЯ ДО УРАЛ И ...........БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ ОТ СЛЪНЧАКА ДО СОЗОПОЛ. САМО ВИЖ КАКВИ СА КМЕТОВЕТЕ НА СЕЛИЩАТА В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ........НЕЩО СТРАННО ДА ВИЖДАШ В ТЯХ ???
12.
путлер
15.03.2022 22:06:08
28
23
Причината е че Путлер е рекетьор. Надо делать бабки е казал в началото на своя изгрев на сцената на болшой театр рашка парашка. Баби са пачки не рашки бабушки зомбирани от вовката чрез рашка тв. Дудаев го е описал вовка путлер много точно в тубата има видео за това.Рашисисмът е по-лош от фашизъм расизъм и ксенофобия взети заедно.
11.
Иларион Спиртомиров
15.03.2022 21:56:52
11
13
Не може да спиш спокойно когато до теб спи някой с нож в ръката, дори да те уверява че е за самозащита, пробвайте да спите така с жена си или мъжа си и питайте дали ще им хареса
10.
Чуй отговора 2
15.03.2022 21:53:28
6
3
А който иска да мисли, да мисли :

https://m.youtube.com/watch?v=tl-izUGQ1hU
9.
Чуй отговора
15.03.2022 21:51:29
13
7
Хипотези имаш когато не знаеш отговора. А към тази война се води в продължение на цели осем години.
Ето го и отговора :
https://m.youtube.com/watch?v=VTSWTcdDQCY
8.
Freedom fighter
15.03.2022 21:39:09
37
33
Причината е психичното разстройство на путин, породено от параноя и натрупаните години управление. Никога, Никога ръководител на тази държава не се е ръководил от желанията на народа и, бедността в която живеят е доказателство за това. Това, което следва за държавата е силен отлив на квалифицирани кадри, отлив на инвестиции и задълбочаваща се икономическа криза. Това няма да стане за месец два истинския удар ще се усети след 2-3 години.
7.
Звездите ми го казаха
15.03.2022 21:32:12
22
46
Горбачов е в основата разби Русия ,Путин си я връща в това което е била преди и бъдете сигурни че няма да допусне краварски ракети до границата си .
6.
Омръзна ми да отговарям......
15.03.2022 21:26:56
20
9
.......на тоз въпрос за 80 стотинки!!!
За да им вземе булките,че рускините вече не му вързват!!
Нали я видяхте оназ с плаката по тяхната тиливизия!!!
Чиляк кат го удари критическата и само шедьоври създава....та и неговата!!!!
Ай бегайти,чи........!!!
5.
Войната не е започнала
15.03.2022 21:24:17
25
45
Войната свършва.
Който не е знаел, че е започнала и продължава от много време, е просто сволоч.
Тя започна преди осем години!
Проклетият Майдан е коренът на всичко, което се случва днес.
Не е нужно да се търсят виновните отстрани, виновен е Майдана и тези, които го организираха.
Същите, които организираха Арабската пролет, унищожиха Ирак с менте записи, същите, които с менте записи и менте машини руинираха и свалиха Борисов!
Има и Божи съд!
4.
ПРОСТо Флагман
15.03.2022 21:23:45
12
41
Той Путин си каза що влезе в украйна толко пъти а вие ми изкачате с хипотези ама нормално простото флагман дрънка простотии
3.
И 9 ликвидиране на последствията
15.03.2022 21:18:00
33
29
От "цветните" революции, спонсорирани от ЦРУ и подготвяни от Сорос!
Нюланд призна за финансирането на метежа и био лабораториите в Украйна!
Херо също сподели за финансиране чрез НПО-тата на Сорос и подсъдимите олигарси, на метежа в България!
Четворната Коалиция на бандитите и Радев е като нацитата в Украйна, а Рашков като Азов!
Кражби, убийства, тормоз на несъгласното с тях население!
Ние сме следващото "пушечно" месо!
2.
пецата
15.03.2022 21:14:03
28
18
ето за това - https://www.youtube.com/watch?v=midXQqNwEwU
за да предпази славяните от фашизма
1.
Е как защо
15.03.2022 21:08:00
23
36
Щот с годините вече не му става и иска да си играе на война
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори