×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се живее в Русия след въвеждането на санкциите


15 Март 2022, Вторник, 10:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Руснаците се редят от опашка на опашка, а правителството се опитва да овладее Интернет

*Коментар на Игор Байков, ИТ специалист от Москва, превод в-к "Сега".

Няма как да говоря за чувствата на хората, защото сега човек може да получи до 15 години затвор, ако критикува ''специалната операция'', наричайки я война, ако разпространява ''фалшиви новини'', подкрепя санкциите или призовава към протест. Трябва да се внимава. Не може да се протестира, защото всеки, който го направи, бива задържан веднага, дори случайни хора. Спомнете си какво се случи на протестите на площад ''Болотная'', когато Немцов беше убит, или в Беларус. Тези правителствата са добри в потушаването на протести.

Полицията за борба с безредиците вече е навсякъде. Те не само контролират телевизионните канали и сайтовете, но и всички медии. Социалните мрежи са глобявани, ако не съдействат. Facebook и Google бяха глобени за това, че ''не премахват фалшиви новини''. Правителството ограничи скоростта и след това ги спря. Случвало се е и преди. В момента и Twitter има наложена глоба. Използването на VPN помага. 

Активите на централната банка са замразени, рублата падна с почти 50%, трябваше да затворят фондовите борси, да замразят акции, притежавани от чуждестранни инвеститори, за да не могат да теглят пари и т.н. Борсата вероятно ще отвори в понеделник, ще видим какво ще се случи. Централната банка въведе комисионна от 12% за закупуване на валута. Първоначално беше 30%. Банките разшириха спредовете за търсене на оферти безумно много, често до 2,2x. Хората се редят на дълги опашки пред банкоматите, защото искат да изтеглят долари.

На втория ден след обявяването на санкциите се появиха ботове в Telegram, показващи къде има банкомати, които пускат долари. Опашки се образуваха и в три часа сутринта. 

Магазините и фирмите замразяват дейността си. Някои затварят не заради санкции, а заради нестабилност - така по договор е по-евтино да се преизчисли всичко, да се преподпишат договори, да се сменят логистиката и цените. Опашки се извиват пред магазините, които обявиха, че затварят. Стоките започнаха рязко да поскъпват или съвсем да изчезват.

Нов закон ви задължава да обмените в рубли 80% от доларите и еврото, които сте получили като заплата от 1 януари досега. В момента от банка можете да изтеглите само 10 000 долара за срок от 6 месеца. Всичко над тази сума се преобразува в рубли по лош обменен курс. Не можете да пътувате с повече от 10 хил. евро в брой. Не можете да прехвърляте долари и евро към вашите собствени чуждестранни банкови сметки. Не може да се изпращат повече от 5 хил. долара на месец на роднини в чужбина. Това ще продължи до септември, ако нищо не се промени.

Обявиха, че ще бъдат похарчени 8,5 милиарда долара за изкупуване на акции на руски компании. Повече държавни компании. Колко хубаво. Сега пък обявиха, че компаниите могат да изкуват акции обратно (това беше строго регулирано преди). Говори се за национализиране на компании, които спират всякаква дейност в Русия. Може би това са просто приказки, за да ги накарат да се върнат, но изглежда страшно. Ако се случи - няма да имаме никакви инвестиции и никой няма да иска да прави бизнес с нас в продължение на много години.

Swift не е такъв проблем: имаме SPFS, който обработва всички транзакции в нашата страна. Забраната на Visa/MasterCard обаче е проблем - не можем да плащаме за международни услуги или да използваме банкови карти, издадени в Русия, в чужбина. Имаме собствен процесор за плащане, клонинг на Visa/MC - Mir, което иронично се превежда като "мир". Със сигурност работи само в Русия, така че ще използваме китайския UnionPay, за да извършваме транзакции между държави и да използваме карти в чужбина. Само няколко банки работят с UnionPay карти, което естествено предизвиква високи такси и дълги опашки.

Крипто борсите също са забранени, така че сивият пазар процъфтява. Начинът да се сдобиете с пари отвън е да получите плащане в криптовалута и да го изтъргувате с някой тук. Разликата между покупката и продажбата на долари и евро е толкова голяма, че е по-добре да поемете риска да търгувате с някого, вместо да се занимавате с банки.

От мерките излиза, че има огромни проблеми с долара и еврото, така че се ограничава всичко, което източва тези валути извън страната. Следващата стъпка е насилствено конвертиране на доларите на хората по пазарния курс. Или просто да им вземат парите. Съмнявам се, че тези две мерки ще се осъществят, защото ще доведат до протести.

Малкият бизнес отново е ощетен. Случи се по време на ковид кризата, случва се и сега. Цените на доставките са 2 пъти по-високи, има проблеми с логистиката и т.н. Има и по-добри условия за кредит, но това е всичко.

Мнозина избягаха в Грузия, защото там откриват банкови сметки на руснаци, а ние имаме безвизов достъп. За да откриете банкова сметка там обаче, трябва да подпишете документ, че сте против войната и т.н. Но ако той изтече към руското правителство, няма да бъде много забавно, така че малцина подписват. Местният бизнес може да се срине, може да се стигне до хиперинфлация, безработица и т.н.

Друго страшно е, че интернет може да спре: по същество - опитват се да създадат локална схема за копиране на целия интернет. И бутон за изключването му. Местят всичко, за да използват локална IP система вместо RIPE (регионалният интернет регистър за Европа, Близкия изток и части от Централна Азия). Трансграничните кабели трябва да са собственост на местни компании. Всички доставчици на интернет услуги трябва да използват SORM: (техническата спецификация за законни интерфейси за прихващане на телекомуникационни и телефонни мрежи, работещи в Русия) и Deep Packet Inspection (метод за проверка и управление на мрежовия трафик). Това означава, че могат физически да изключват кабелите, което прави използването на VPN безполезно. Големите интернет сайтове трябва да имат сървъри в Русия и да са свързани с нашите интернет доставчици, които могат да започнат да използват нашата собствена система за издаване на IP. Така че по принцип могат дори да накарат тези уебсайтове да работят локално. Засега това са спекулации и теории. Сателитният интернет изобщо няма да помогне, защото трябва по някакъв начин да сдобиете с антена, а пък тя лесно се проследява.


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас 12/05/2024, Неделя 19:15 0
2
Коментара по темата
2.
Еми
15.03.2022 16:09:56
2
8
Действайте, братушки! Отървете се от путя по един или.друг начин
1.
*********
15.03.2022 14:49:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Синът на Явор Божанков в шок след стрелбата, помислил пистолета за играчка Прокуратурата във Велико Търново започна разследване, револверът бил отавен без надзор от собственика му Голям успех за куклени актьори от Бургас Голям успех за куклени актьори от Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха награди от Международен фестивал за млада публика "Вълшебната завеса" Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Вълненията със "SoLiSiMi" продължават в Дома на НХК Входът е свободен С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент С гаф Гордана Силяновска положи клетва като президент По време на церемонията тя не използва официалното наименование – Република Северна Македония Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Луно, Луно, земьо македонска или рисковете за нас  Знаете ли кои са ОМО „Илинден” и как реагират нашите управляващи на новоизбраните управляващи в РСМ Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Трагедия в Перник! Млад мъж загина при катастрофа Мотоциклетът е регистриран, а водачът му е бил правоспособен, каза началникът на „Пътна полиция” към ОДМВР- Перник Симеон Георгиев Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Детето на депутат гръмна друго хлапе на парти в Арбанаси Изстрелът е бил произведен с боен пистолет Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Движението в посока към жилищния квартал е затруднено Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Рискът е, когато се превърне в постоянен и хроничен проблем
Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори