×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка


Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка
Арабаджиев (долу) поиска оставките на цялото ръководство на КПКОНПИ - Силвия Къдрева, Антон Славчев, Пламен Йоцов и Антоанета Цонкова (отляво надясно)
11 Март 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Управляващите в парламента отхвърлят годишните доклади на антикорупционния орган и КЗК

Депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) поиска директно в лицата им оставките на четиримата останали комисари в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това стана в четвъртък по време на заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. На нея бе разгледан Доклад за дейността на КПКОНПИ за 2021 г.

30-годишният Искрен Арабаджиев – депутат от ПП, отправи остри критики към антикорупционния орган. Той изреди различни скандали от последните години и обясни, че „реална борба с корупцията няма“.

Даде пример и с конкретни имена като Делян Пеевски, Владислав Горанов, Мария Габриел, Румен Порожанов. Посочи и сагата „Апартаментгейт“.

„Накрая всички бяха оправдани. Не се установи нито конфликт на интереси, а реално Комисията това търсеше“, каза депутатът от ПП.

Той заяви, че няма доверие на членовете на КПКОНПИ и не приема "този формален доклад“. Критиката му не била на „личностно ниво“.

„Вие започнахте този мандат 2019 г. при председател на Комисията Пламен Георгиев, който беше замесен в този скандал „Апартаментгейт“ и напусна. По процедура и както е законът, вие сте предложения на председателя на КПКОНПИ - тогава Пламен Георгиев, за избор от Народното събрание. Така че както той се оттегли, така смятам, че и вие трябва да се оттеглите от Комисията, тъй като не може председателят, който ви е предложил да бъдете избрани от Народното събрание, да се оттегли, а вие да продължавате да изпълнявате тази дейност. И това, с което искам да завърша, е: смятам, че ще успеем да постигнем в България ефективна борба с корупцията, но не и в този формат на Комисията“, заяви Искрен Арабаджиев.

Припомняме, че след Пламен Георгиев до 1 март т.г. председател на КПКОНПИ бе Сотир Цацаров, но и той подаде оставка.

По закон антикорупционният орган се състои от петима комисари – председател, зам.-председател и членове.

В момента са останали зам.-председателят Антон Славчев, който изпълнява длъжността на ръководител, и членовете Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

След критиката на Искрен Арабаджиев емоционални речи в защита на КПКОНПИ държаха Славчев и Къдрева. Последната на два пъти дори се разстрои, докато говореше, и леко приплака.

Антон Славчев припомни, че КПКОНПИ е сравнително нов орган, изграден от сливането на няколко други структури. Много трудно успял, например, да убеди служителите в съответна дирекция на ДАНС, където работел той, да се прехвърлят в новия антикорупционен орган.

„Това, че ние трябва да си подадем оставките, това означава ние да предадем всичките тези хора, които сме ги убедили, че трябва да се раздадат. Работят по 16 часа на денонощие“, заяви Антон Славчев.

„Раздал съм се на 100%“, каза той и за себе си.

Думата взе и Силвия Къдрева, която се обърна към Искрен Арабаджиев - стана ясно, че тя е най-огорчена от негова критика, че КПКОНПИ не извършва реална съпоставка между притежаваното имущество и доходите на съответните длъжностни лица и политици.

Къдрева се опита да обясни подробно какво се прави по въпроса, как се работи за автоматизиране на процеса, как са спечелили проект за финансиране и т.н.

„Нали разбирате, колкото и да съм искала това, няма как цялата тази информация, всичките тези изисквания да бъдат въведени в рамките на няколко месеца от десет души екип. Включително и мен. Защото аз работя заедно с моя екип. Както те на бюрата – аз до тях на бюрото. Ден след ден. Без събота и неделя. Защото няма начин да спазим законовите изисквания, ако ние не работим и в събота и неделя и по 12 часа всеки ден.

И сега, знаете ли, много мъчно ми става, като... (тук гласът й губи сила и тя почти се разплаква) като слушам колко вие сте недоволни, защото не сте запознати с всичко, което е свършено от моя екип. Страната... младите хора да останат тука. Утре, когато ние излизаме извън страната, не искам никой да ни сочи, че сме корумпирана страна, че сме на най-ниското стъпало на нивото за измерване на корупцията“, каза Къдрева.

Тя продължи със „само една мъничка отметка“.

„На четвъртия кръг на мониторинг на GRECO, който обследваше корупцията сред народните представители, съдиите и прокурорите, гръбнакът на този кръг на проверката го изнесох аз чрез имуществените декларации. Защитих този доклад на пленарна сесия на Съвета на Европа. И тогава чух, - както вие сега сте тука, там присъстваха представители на повече от сто страни, - те казаха „щом за България правим оценка за система за деклариране, трябва същите системи да бъдат въведени и в другите страни – членки на Европейския съюз, така че да постигнем тази справедливост“. Това бяха предложения на Щатите, предложения на представителите на Финландия и на други страни. След като приключи приемането на доклада на тази сесия, въпросът се отнесе до Европейската комисия. Системата на деклариране на България беше възприета като модел за деклариране. Европейската комисия изработи стандарт за деклариране, който следва да се прилага от всички страни – членки на Съюза. Само това искам да ви кажа. Ако кажете, че е малко и не е свършена никаква работа... (тук отново гласът й се разстройва) ще положа усилия – може би двойно пъти повече, пет пъти повече, когато се срещнем следващия път с Вас, Вие да не ми поставяте този въпрос“, завърши Силвия Къдрева.

Искрен Арабаджиев поиска директно от четиримата комисари да подадат оставки

Заради липса на кворум парламентарната комисия не успя да гласува дали да приеме доклада на КПКОНПИ за 2021 г. От думите на управляващите обаче стана ясно, че те вероятно ще го отхвърлят, с което ще покажат „жълт картон“ на ръководството на антикорупционния орган.

Тази седмица парламентарната Комисия по икономическа политика пък не прие и годишния доклад на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което стана ясно, че новата власт няма доверие и на този орган.

 


В категории: Политика


Бакшиш ограби украински моряк
Бакшиш ограби украински моряк 05/06/2023, Понеделник 18:19 0
8
Коментара по темата
8.
Те ги питат
12.03.2022 09:31:05
4
9
защо няма установени корумпета по висшите етажи на властта , те, плачейки , обясняват колко много са направили по автоматизацията на процеса (?!?) и спечелването на програма за финансиране, каквото и да означава това !
Въвели и "ноу-хау" в декларациите , а половината ни депутати и сега не са подали декларации, или пък са им нулеви ?!
Работата наистина си е за плач и рев !
7.
Всички
12.03.2022 08:55:06
0
14
Защо дребни чиновници с 800-1000 лв заплати трябва задължително всяка година да подават декларации, а депутати и ръководни кадри по високите етажи забравяли. Колкото повече хора са включени за подаване на декларации толкова е по-слаб контрола.
6.
До 4
11.03.2022 22:20:21
12
20
Лапай и се потапя ве лешик. Мръсна комуняга. Краставите кучета сте така. Надушвате се от далеч. БОКЛУК .|.
5.
Циркаджии
11.03.2022 22:11:04
10
32
Сега ши ревем. А като изпълняваха поръчки на спринт и вземаха премии не риваха!!!!! Работят по системата за кокошка няма прошка с изключение на тези които властта счита за врагове или иска да им вземе бизнеса.
Правят само разходи за държавата ефективност нулева
4.
До 3
11.03.2022 21:58:55
33
13
Ти дали си прост, мисля че абсолютен охлюв... на тоя "дъртият" жена му е Нотариус как мислиш дали ги няма тези пари, ами имат ги още как, но ти понеже си от Изгрев или Възраждане няма как да знаеш, че въпросният имот преди 18 години можеше да се купи за буквално за жълти стотинки в София там не бяха атрактивни, както и много други де, но ти си тъп селяндур без мозък и не го защитавам този "дъртият" обективен съм, но виж вожда ти гора въшка, а сега милиардер от нашите пари
3.
Млад Меринджейн
11.03.2022 21:30:53
27
38
Тва хюмне защо говори избирателно?
Къде забрави имотното състояние на дъртия комунист Ражкоф и на "демократа" Прокопи?
2.
Котора
11.03.2022 21:20:40
34
37
Евахти насраното пеленаче. Евахти боклука, евахти промяната щом идва като недоразумение като този пишлигар.
1.
Аз
11.03.2022 21:13:11
29
44
А този грозен пикльо защо не каже,той какво е работил и колко за държавата.Аман от лекета без покритие обаче с големи претенции.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Миди на тенекия, музика и приятни емоции ви очакват на острова тази събота Миди на тенекия, музика и приятни емоции ви очакват на острова тази събота Станете част от незабравимия Миден уикенд Бургазлийка бясна на фирма "Карат-с":  Загубиха ми куфара, а утре съм на сватба Бургазлийка бясна на фирма "Карат-с": Загубиха ми куфара, а утре съм на сватба Държаха се изключително арогантно, дори ме обвиниха, че не мога да си позная багажа, разказва Малена Батилова Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода, защото... Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода, защото... Не бива да се пие повече от половин литър на ден Изненада от Марвел: Мария Бакалова в Дисниленд за ЧРД Изненада от Марвел: Мария Бакалова в Дисниленд за ЧРД Актрисата чукна 27 в Калифорния. Валери не сподели празника с любимата си Бакшиш ограби украински моряк Бакшиш ограби украински моряк 20 хиляди щатски долара и всички документи на моряка са изчезнали в миризливата копърка Сливналии задигнаха 10 палми от частна оранжерия в Бургас Сливналии задигнаха 10 палми от частна оранжерия в Бургас Двамата криминално проявени мъже начупи камерите на обекта, за да не ги хванат Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане" Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане" Срещу народните представители има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд Аутопсия разкри причината за смъртта на брат Галев Аутопсия разкри причината за смъртта на брат Галев Смъртта вероятно е настъпила на наша територия Нямаме парите на "София прайд", но любовта и истината са на наша страна* Нямаме парите на "София прайд", но любовта и истината са на наша страна* Вашето присъствие на голямото шествие за Семейството, този 17 юни, събота, от 14:00 на площад "Света Неделя" в София, ще бъде нашата сила Баща стреля по 11-годишния си син с газов пистолет Баща стреля по 11-годишния си син с газов пистолет Пред вратата му открили 14 гилзи
Hopвeгия cпиpa изцялo пpoдaжбaтa нa бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили Hopвeгия cпиpa изцялo пpoдaжбaтa нa бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили Hopвeгия e пъpвaтa cтpaнa в Eвpoпa, ĸoятo пpeĸpaтявa пpoдaжбaтa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили и тo caмo cлeд cлeд двe гoдини, cъoбщaвa Еurоnеwѕ. Kpaят нa двигaтeлитe c вътpeшнo гopeнe идвa цялo дeceтилeтиe пpeди Eвpoпeйcĸия cъюз, ĸoйтo иcĸa дa зaбpaни пpoизвoдcтвoтo и пpoдaжбaтa нa нoви ĸoнвeнциoнaлни ĸoли oт 2035 гoдинa. Hopвeгия e вoдeщa в cвeтa, ĸoгaтo cтaвa дyмa зa пpиeмaнe нa eлeĸтpoмoбили, a нeйнитe пътищa пpeдлaгaт пoглeд ĸъм бъдeщeтo нa мoбилнocттa в Eвpoпa. Eлeĸтpичecĸитe ĸoли вeчe пpeдcтaвлявaт пoвeчe oт 20% oт вcичĸи пътничecĸи пpeвoзни cpeдcтвa в cĸaндинaвcĸaтa дъpжaвa и пoчти 84% oт пpoдaдeнитe нoви пpeвoзни cpeдcтвa. Koгaтo ce бpoят рlug-іn xибpидитe, цифpaтa e близo 90%, cпopeд дaннитe нa Hopвeжĸaтa пътнa фeдepaция (ОFV). Hopвeгия cpeщy Eвpoпeйcĸия cъюз Зa cpaвнeниe, пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa oт нoвитe aвтoмoбили, пpoдaдeни в EC, ca eлeĸтpичecĸи или xибpидни. Kaĸ Hopвeгия cтигнa дo виcoĸитe цифpи и ycпявa дa нacъpчи пoĸyпĸитe нa eлeĸтpoмoбили? Bcъщнocт, Hopвeгия пpипoзнaвa eлeĸтpичecĸитe ĸoли oщe пpeз 90-тe гoдини нa 20-и вeĸ, ĸoгaтo cтpaнaтa зaпoчвa дa пoдĸpeпя Тhіnk - мecтeн ĸoмпaĸтeн eлeĸтpoмoбил, ĸoйтo e пpeднaзнaчeн пpeдимнo зa гpaдcĸo шoфиpaнe. Πo oнoвa вpeмe oт Тhіnk ycпявaт дa yбeдят нopвeжĸoтo пpaвитeлcтвo дa oтпycнe нa ĸoмпaниятa cyбcидии и дa нaпpaви eлeĸтpичecĸитe aвтoмoбили ocвoбoдeни oт вcичĸи aвтoмoбилни дaнъци. И дo днec eлeĸтpoмoбилитe пътyвaт бeзплaтнo пo плaтeни пътищa, пapĸиpaт бeзплaтнo, дocтъпът им дo фepибoти cъщo e бeзплaтeн. Te ca ocвoбoдeни oт дaнъци въpxy дoбaвeнaтa cтoйнocт и дaнъци въpxy внoca, ĸoитo ca тpaдициoннo мнoгo виcoĸи зa ĸoлитe в Hopвeгия. Bcичĸи тeзи cтимyли cъздaвaт блaгoпpиятнa cpeдa зa paдyшнoтo пpиeмaнe нa eлeĸтpoмoбилитe в eднa oт нaй-бoгaтитe дъpжaви в cвeтa. B пoвeчeтo cтpaни oт EC oбaчe нeщaтa ca дocтa пo-paзлични. Eднo oт пpeдизвиĸaтeлcтвaтa, ĸoитo вce oщe пpeчaт нa мнoгo eвpoпeйци дa ĸyпyвaт мacoвo eлeĸтpичecĸи ĸoли e, чe пъpвoнaчaлнaтa пoĸyпнa цeнa oбиĸнoвeнo e знaчитeлнo пo-виcoĸa oт тaзи нa ĸoнвeнциoнaлнитe aвтoмoбили. Дpyг пpoблeм e вce oщe нeдocтaтъчнo aдeĸвaтнaтa зapяднa инфpacтpyĸтypa.  Bce пo-чecтo ce твъpди, чe aвтoмoбилният ceĸтop пpocтo нямa ĸaĸ дa oтгoвopи нa ĸлимaтичнитe пpoмeни caмo и eдинcтвeнo чpeз внeдpявaнeтo нa eлeĸтpoмoбили, зaщoтo нямa дocтaтъчнo пpиpoдни pecypcи зa тoвa. Hacĸopo глaвният нayчeн eĸcпepт нa Тоуоtа зaяви, чe пpeĸaлeният фoĸyc въpxy ĸoлитe нa бaтepии мoжe дa имa oбpaтния нa тъpceния eфeĸт и пo пътищaтa дa ocтaнaт oгpoмнo ĸoличecтвo зaмъpcявaщи вoзилa. Cпopeд Гил Πpaт, eлeĸтpичecĸитe ĸoли мoгaт дa дoнecaт пoзитивнa пpoмянa в дъpжaви c мaщaбнa BEИ инфpacтpyĸтypa ĸaтo Hopвeгия, нo в cтpaнитe cъc cepиoзeн дял нa въглищaтa в eнepгийния миĸc xибpиднитe aвтoмoбили ca дocтa пo-пoдxoдящи. Изкуствен интелект създава песни на „Бийтълс“ Изкуствен интелект създава песни на „Бийтълс“ "Плача! Толкова е красиво", написа слушател в ЮТюб под видео на генерирана с изкуствен интелект версия на сингъла на Маккартни "New" Ал Пачино иска тест за бащинство Ал Пачино иска тест за бащинство Не вярва, че е заплодил 4 пъти по-младата си приятелка Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби  Бил е на автопилот Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Руските сили са унищожили и 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Няма трайни наранявания Ердоган обяви новото правителство на Турция Ердоган обяви новото правителство на Турция Само двама министри запазват постовете си от предишния кабинет Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Италианците все още не могат да забравят и убийството  в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Вицепрезидентката подари на победителите детски книжки и настолни игри Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Официалните срещи на Даниел Критънбринк ще започнат утре, уточни говорител на Държавния департамент
Георг Георгиев Георг Георгиев Няма как Ивайла Бакалова, която никога не се е срещала с Бойко Борисов, да разказва истории и да прави твърдения Виц на деня Виц на деня На купон мъж казва на стояща до него дама:
- Гледам те и се чудя... да пия ли още, или вече ми харесваш достатъчно?
Виц на деня Виц на деня На парти.
Тя:
- Женен ли сте?
Той:
- Да, ама не много.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Определено инфарктите им се получават по-добре от атентатите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече