×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка


Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка
Арабаджиев (долу) поиска оставките на цялото ръководство на КПКОНПИ - Силвия Къдрева, Антон Славчев, Пламен Йоцов и Антоанета Цонкова (отляво надясно)
11 Март 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Управляващите в парламента отхвърлят годишните доклади на антикорупционния орган и КЗК

Депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) поиска директно в лицата им оставките на четиримата останали комисари в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това стана в четвъртък по време на заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. На нея бе разгледан Доклад за дейността на КПКОНПИ за 2021 г.

30-годишният Искрен Арабаджиев – депутат от ПП, отправи остри критики към антикорупционния орган. Той изреди различни скандали от последните години и обясни, че „реална борба с корупцията няма“.

Даде пример и с конкретни имена като Делян Пеевски, Владислав Горанов, Мария Габриел, Румен Порожанов. Посочи и сагата „Апартаментгейт“.

„Накрая всички бяха оправдани. Не се установи нито конфликт на интереси, а реално Комисията това търсеше“, каза депутатът от ПП.

Той заяви, че няма доверие на членовете на КПКОНПИ и не приема "този формален доклад“. Критиката му не била на „личностно ниво“.

„Вие започнахте този мандат 2019 г. при председател на Комисията Пламен Георгиев, който беше замесен в този скандал „Апартаментгейт“ и напусна. По процедура и както е законът, вие сте предложения на председателя на КПКОНПИ - тогава Пламен Георгиев, за избор от Народното събрание. Така че както той се оттегли, така смятам, че и вие трябва да се оттеглите от Комисията, тъй като не може председателят, който ви е предложил да бъдете избрани от Народното събрание, да се оттегли, а вие да продължавате да изпълнявате тази дейност. И това, с което искам да завърша, е: смятам, че ще успеем да постигнем в България ефективна борба с корупцията, но не и в този формат на Комисията“, заяви Искрен Арабаджиев.

Припомняме, че след Пламен Георгиев до 1 март т.г. председател на КПКОНПИ бе Сотир Цацаров, но и той подаде оставка.

По закон антикорупционният орган се състои от петима комисари – председател, зам.-председател и членове.

В момента са останали зам.-председателят Антон Славчев, който изпълнява длъжността на ръководител, и членовете Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

След критиката на Искрен Арабаджиев емоционални речи в защита на КПКОНПИ държаха Славчев и Къдрева. Последната на два пъти дори се разстрои, докато говореше, и леко приплака.

Антон Славчев припомни, че КПКОНПИ е сравнително нов орган, изграден от сливането на няколко други структури. Много трудно успял, например, да убеди служителите в съответна дирекция на ДАНС, където работел той, да се прехвърлят в новия антикорупционен орган.

„Това, че ние трябва да си подадем оставките, това означава ние да предадем всичките тези хора, които сме ги убедили, че трябва да се раздадат. Работят по 16 часа на денонощие“, заяви Антон Славчев.

„Раздал съм се на 100%“, каза той и за себе си.

Думата взе и Силвия Къдрева, която се обърна към Искрен Арабаджиев - стана ясно, че тя е най-огорчена от негова критика, че КПКОНПИ не извършва реална съпоставка между притежаваното имущество и доходите на съответните длъжностни лица и политици.

Къдрева се опита да обясни подробно какво се прави по въпроса, как се работи за автоматизиране на процеса, как са спечелили проект за финансиране и т.н.

„Нали разбирате, колкото и да съм искала това, няма как цялата тази информация, всичките тези изисквания да бъдат въведени в рамките на няколко месеца от десет души екип. Включително и мен. Защото аз работя заедно с моя екип. Както те на бюрата – аз до тях на бюрото. Ден след ден. Без събота и неделя. Защото няма начин да спазим законовите изисквания, ако ние не работим и в събота и неделя и по 12 часа всеки ден.

И сега, знаете ли, много мъчно ми става, като... (тук гласът й губи сила и тя почти се разплаква) като слушам колко вие сте недоволни, защото не сте запознати с всичко, което е свършено от моя екип. Страната... младите хора да останат тука. Утре, когато ние излизаме извън страната, не искам никой да ни сочи, че сме корумпирана страна, че сме на най-ниското стъпало на нивото за измерване на корупцията“, каза Къдрева.

Тя продължи със „само една мъничка отметка“.

„На четвъртия кръг на мониторинг на GRECO, който обследваше корупцията сред народните представители, съдиите и прокурорите, гръбнакът на този кръг на проверката го изнесох аз чрез имуществените декларации. Защитих този доклад на пленарна сесия на Съвета на Европа. И тогава чух, - както вие сега сте тука, там присъстваха представители на повече от сто страни, - те казаха „щом за България правим оценка за система за деклариране, трябва същите системи да бъдат въведени и в другите страни – членки на Европейския съюз, така че да постигнем тази справедливост“. Това бяха предложения на Щатите, предложения на представителите на Финландия и на други страни. След като приключи приемането на доклада на тази сесия, въпросът се отнесе до Европейската комисия. Системата на деклариране на България беше възприета като модел за деклариране. Европейската комисия изработи стандарт за деклариране, който следва да се прилага от всички страни – членки на Съюза. Само това искам да ви кажа. Ако кажете, че е малко и не е свършена никаква работа... (тук отново гласът й се разстройва) ще положа усилия – може би двойно пъти повече, пет пъти повече, когато се срещнем следващия път с Вас, Вие да не ми поставяте този въпрос“, завърши Силвия Къдрева.

Искрен Арабаджиев поиска директно от четиримата комисари да подадат оставки

Заради липса на кворум парламентарната комисия не успя да гласува дали да приеме доклада на КПКОНПИ за 2021 г. От думите на управляващите обаче стана ясно, че те вероятно ще го отхвърлят, с което ще покажат „жълт картон“ на ръководството на антикорупционния орган.

Тази седмица парламентарната Комисия по икономическа политика пък не прие и годишния доклад на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което стана ясно, че новата власт няма доверие и на този орган.

 


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Те ги питат
12.03.2022 09:31:05
4
9
защо няма установени корумпета по висшите етажи на властта , те, плачейки , обясняват колко много са направили по автоматизацията на процеса (?!?) и спечелването на програма за финансиране, каквото и да означава това !
Въвели и "ноу-хау" в декларациите , а половината ни депутати и сега не са подали декларации, или пък са им нулеви ?!
Работата наистина си е за плач и рев !
7.
Всички
12.03.2022 08:55:06
0
14
Защо дребни чиновници с 800-1000 лв заплати трябва задължително всяка година да подават декларации, а депутати и ръководни кадри по високите етажи забравяли. Колкото повече хора са включени за подаване на декларации толкова е по-слаб контрола.
6.
До 4
11.03.2022 22:20:21
12
20
Лапай и се потапя ве лешик. Мръсна комуняга. Краставите кучета сте така. Надушвате се от далеч. БОКЛУК .|.
5.
Циркаджии
11.03.2022 22:11:04
10
32
Сега ши ревем. А като изпълняваха поръчки на спринт и вземаха премии не риваха!!!!! Работят по системата за кокошка няма прошка с изключение на тези които властта счита за врагове или иска да им вземе бизнеса.
Правят само разходи за държавата ефективност нулева
4.
До 3
11.03.2022 21:58:55
33
13
Ти дали си прост, мисля че абсолютен охлюв... на тоя "дъртият" жена му е Нотариус как мислиш дали ги няма тези пари, ами имат ги още как, но ти понеже си от Изгрев или Възраждане няма как да знаеш, че въпросният имот преди 18 години можеше да се купи за буквално за жълти стотинки в София там не бяха атрактивни, както и много други де, но ти си тъп селяндур без мозък и не го защитавам този "дъртият" обективен съм, но виж вожда ти гора въшка, а сега милиардер от нашите пари
3.
Млад Меринджейн
11.03.2022 21:30:53
27
38
Тва хюмне защо говори избирателно?
Къде забрави имотното състояние на дъртия комунист Ражкоф и на "демократа" Прокопи?
2.
Котора
11.03.2022 21:20:40
34
37
Евахти насраното пеленаче. Евахти боклука, евахти промяната щом идва като недоразумение като този пишлигар.
1.
Аз
11.03.2022 21:13:11
29
44
А този грозен пикльо защо не каже,той какво е работил и колко за държавата.Аман от лекета без покритие обаче с големи претенции.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жечо Станков: Държавата да компенсира и скъпия газ Жечо Станков: Държавата да компенсира и скъпия газ Изтървахме цените в енергийния сектор и затова се вдигна и инфлацията, категоричен е той Маестрото: Слави ще пее в концерта на Софи, ако здравето му позволява Маестрото: Слави ще пее в концерта на Софи, ако здравето му позволява Хора от екипа споделиха, че идеята е Дългия да се появи само за песента "Единствени", с която двамата със Софка се явиха на "Евровизия" през 2005 година Обсъждат намаляването на COVID карантината, за ваксинираните - привилегии Обсъждат намаляването на COVID карантината, за ваксинираните - привилегии Очаква се от Министерството на здравеопазването, което има ново служебно ръководство, да въведат значително по-кратка изолация за имунизираните   Серия от инциденти на пешеходна пътека в Сливен бяха заснети на охранителни камери (ВИДЕО) Серия от инциденти на пешеходна пътека в Сливен бяха заснети на охранителни камери (ВИДЕО) При един от инцидентите е блъснато и малко дете, при други - възрастни хора Пожарът в Старозагорско е овладян, засегнати са около 800 декара гори и сухи треви Пожарът в Старозагорско е овладян, засегнати са около 800 декара гори и сухи треви Обявено е частично бедствено положение за землището на селото Вълна от съпричастност за ограбения възрастен мъж в Пловдивско Вълна от съпричастност за ограбения възрастен мъж в Пловдивско Жителите на селото, трогнати от съдбата на мъжа, както и местните власти, са започнали да събират средства, за да подпомогнат мъжа до следващата пенсия Мъртвото вълнение продължава, инспектор от БЧК-Бургас зове отпускарите да внимават Мъртвото вълнение продължава, инспектор от БЧК-Бургас зове отпускарите да внимават Не бива да влизат навътре в морето, предупреждава Васил Алексиев Какво ни очаква след изборите – ялов парламент или стабилно правителство? Какво ни очаква след изборите – ялов парламент или стабилно правителство?  Служебното правителство не може да ни управлява повече от два месеца, каза съветникът на премиера - проф. Александър Маринов 12 август - Църквата почита свети мъченици Фотий и Аникита 12 август - Църквата почита свети мъченици Фотий и Аникита Св. Аникита и св. Фотий се призовават в молитвите при елеосвещение и водосвет Какво ще бъде времето в края на работната седмица Какво ще бъде времето в края на работната седмица Прогноза за времето - 12 август, петък
ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано Това ще стане с мача Катар – Еквадор на 20 ноември   Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа Издирват 32-годишна русенка, била упоена и изнасилена в Атина Издирват 32-годишна русенка, била упоена и изнасилена в Атина Биляна Спасова е в неизвестност от седмица Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Чернобил е цвете пред ЗАЕЦ, коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Днес ще бъде изправен пред британското правосъдие Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Източната половина на града вече е под техен контрол, напредват и в Бахмут Евакуират село в Закинтос заради пожар Евакуират село в Закинтос заради пожар Жителите са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Ано Волимес Китай обяви край на военните учения около Тайван Китай обяви край на военните учения около Тайван Около 20 китайски и тайвански военни кораба остават сега в близост до средната линия Мистерия с взривовете в Крим, има загинал Мистерия с взривовете в Крим, има загинал Според руските власти причината са нарушаване на правилата за пожарна безопасност, а Арестович намекна за удари с украинско оръжие
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира девойка за проверка.
- Госпожице, шофирате с превишена скорост, нямате винетка, употребила сте алкохол. Време Ви е за акт. Да го пишем или да го извършим?
Виц на деня Виц на деня Въпрос:
- Денем лае, нощем плува?
Отговор:
- На тъщата ченето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На път за работа тя застана съвсем близо до стареца в автобуса, за да си мислят хората, че на ракия и чесън лъха от него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори