×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • СЗО иска да евакуира 140 пациенти от болница в Газа
  • Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл
  • Eкшън в София: Ливанец стреля в офис за бързи кредити
  • Икономиката на България може да се забави заради демографската криза
  • Сделка за 880 млн. долара между Международния валутен фонд и Украйна
  • Денков обяснява в парламента за връщането на бежанци от Австрия
  • НС гласува проекторешенията за изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка


Млад депутат от „Промяната“ иска оставки в КПКОНПИ, разплаква комисарка
Арабаджиев (долу) поиска оставките на цялото ръководство на КПКОНПИ - Силвия Къдрева, Антон Славчев, Пламен Йоцов и Антоанета Цонкова (отляво надясно)
11 Март 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Управляващите в парламента отхвърлят годишните доклади на антикорупционния орган и КЗК

Депутат от „Продължаваме промяната“ (ПП) поиска директно в лицата им оставките на четиримата останали комисари в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това стана в четвъртък по време на заседание на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. На нея бе разгледан Доклад за дейността на КПКОНПИ за 2021 г.

30-годишният Искрен Арабаджиев – депутат от ПП, отправи остри критики към антикорупционния орган. Той изреди различни скандали от последните години и обясни, че „реална борба с корупцията няма“.

Даде пример и с конкретни имена като Делян Пеевски, Владислав Горанов, Мария Габриел, Румен Порожанов. Посочи и сагата „Апартаментгейт“.

„Накрая всички бяха оправдани. Не се установи нито конфликт на интереси, а реално Комисията това търсеше“, каза депутатът от ПП.

Той заяви, че няма доверие на членовете на КПКОНПИ и не приема "този формален доклад“. Критиката му не била на „личностно ниво“.

„Вие започнахте този мандат 2019 г. при председател на Комисията Пламен Георгиев, който беше замесен в този скандал „Апартаментгейт“ и напусна. По процедура и както е законът, вие сте предложения на председателя на КПКОНПИ - тогава Пламен Георгиев, за избор от Народното събрание. Така че както той се оттегли, така смятам, че и вие трябва да се оттеглите от Комисията, тъй като не може председателят, който ви е предложил да бъдете избрани от Народното събрание, да се оттегли, а вие да продължавате да изпълнявате тази дейност. И това, с което искам да завърша, е: смятам, че ще успеем да постигнем в България ефективна борба с корупцията, но не и в този формат на Комисията“, заяви Искрен Арабаджиев.

Припомняме, че след Пламен Георгиев до 1 март т.г. председател на КПКОНПИ бе Сотир Цацаров, но и той подаде оставка.

По закон антикорупционният орган се състои от петима комисари – председател, зам.-председател и членове.

В момента са останали зам.-председателят Антон Славчев, който изпълнява длъжността на ръководител, и членовете Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

След критиката на Искрен Арабаджиев емоционални речи в защита на КПКОНПИ държаха Славчев и Къдрева. Последната на два пъти дори се разстрои, докато говореше, и леко приплака.

Антон Славчев припомни, че КПКОНПИ е сравнително нов орган, изграден от сливането на няколко други структури. Много трудно успял, например, да убеди служителите в съответна дирекция на ДАНС, където работел той, да се прехвърлят в новия антикорупционен орган.

„Това, че ние трябва да си подадем оставките, това означава ние да предадем всичките тези хора, които сме ги убедили, че трябва да се раздадат. Работят по 16 часа на денонощие“, заяви Антон Славчев.

„Раздал съм се на 100%“, каза той и за себе си.

Думата взе и Силвия Къдрева, която се обърна към Искрен Арабаджиев - стана ясно, че тя е най-огорчена от негова критика, че КПКОНПИ не извършва реална съпоставка между притежаваното имущество и доходите на съответните длъжностни лица и политици.

Къдрева се опита да обясни подробно какво се прави по въпроса, как се работи за автоматизиране на процеса, как са спечелили проект за финансиране и т.н.

„Нали разбирате, колкото и да съм искала това, няма как цялата тази информация, всичките тези изисквания да бъдат въведени в рамките на няколко месеца от десет души екип. Включително и мен. Защото аз работя заедно с моя екип. Както те на бюрата – аз до тях на бюрото. Ден след ден. Без събота и неделя. Защото няма начин да спазим законовите изисквания, ако ние не работим и в събота и неделя и по 12 часа всеки ден.

И сега, знаете ли, много мъчно ми става, като... (тук гласът й губи сила и тя почти се разплаква) като слушам колко вие сте недоволни, защото не сте запознати с всичко, което е свършено от моя екип. Страната... младите хора да останат тука. Утре, когато ние излизаме извън страната, не искам никой да ни сочи, че сме корумпирана страна, че сме на най-ниското стъпало на нивото за измерване на корупцията“, каза Къдрева.

Тя продължи със „само една мъничка отметка“.

„На четвъртия кръг на мониторинг на GRECO, който обследваше корупцията сред народните представители, съдиите и прокурорите, гръбнакът на този кръг на проверката го изнесох аз чрез имуществените декларации. Защитих този доклад на пленарна сесия на Съвета на Европа. И тогава чух, - както вие сега сте тука, там присъстваха представители на повече от сто страни, - те казаха „щом за България правим оценка за система за деклариране, трябва същите системи да бъдат въведени и в другите страни – членки на Европейския съюз, така че да постигнем тази справедливост“. Това бяха предложения на Щатите, предложения на представителите на Финландия и на други страни. След като приключи приемането на доклада на тази сесия, въпросът се отнесе до Европейската комисия. Системата на деклариране на България беше възприета като модел за деклариране. Европейската комисия изработи стандарт за деклариране, който следва да се прилага от всички страни – членки на Съюза. Само това искам да ви кажа. Ако кажете, че е малко и не е свършена никаква работа... (тук отново гласът й се разстройва) ще положа усилия – може би двойно пъти повече, пет пъти повече, когато се срещнем следващия път с Вас, Вие да не ми поставяте този въпрос“, завърши Силвия Къдрева.

Искрен Арабаджиев поиска директно от четиримата комисари да подадат оставки

Заради липса на кворум парламентарната комисия не успя да гласува дали да приеме доклада на КПКОНПИ за 2021 г. От думите на управляващите обаче стана ясно, че те вероятно ще го отхвърлят, с което ще покажат „жълт картон“ на ръководството на антикорупционния орган.

Тази седмица парламентарната Комисия по икономическа политика пък не прие и годишния доклад на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което стана ясно, че новата власт няма доверие и на този орган.

 


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
Те ги питат
12.03.2022 09:31:05
4
9
защо няма установени корумпета по висшите етажи на властта , те, плачейки , обясняват колко много са направили по автоматизацията на процеса (?!?) и спечелването на програма за финансиране, каквото и да означава това !
Въвели и "ноу-хау" в декларациите , а половината ни депутати и сега не са подали декларации, или пък са им нулеви ?!
Работата наистина си е за плач и рев !
7.
Всички
12.03.2022 08:55:06
0
14
Защо дребни чиновници с 800-1000 лв заплати трябва задължително всяка година да подават декларации, а депутати и ръководни кадри по високите етажи забравяли. Колкото повече хора са включени за подаване на декларации толкова е по-слаб контрола.
6.
До 4
11.03.2022 22:20:21
12
20
Лапай и се потапя ве лешик. Мръсна комуняга. Краставите кучета сте така. Надушвате се от далеч. БОКЛУК .|.
5.
Циркаджии
11.03.2022 22:11:04
10
32
Сега ши ревем. А като изпълняваха поръчки на спринт и вземаха премии не риваха!!!!! Работят по системата за кокошка няма прошка с изключение на тези които властта счита за врагове или иска да им вземе бизнеса.
Правят само разходи за държавата ефективност нулева
4.
До 3
11.03.2022 21:58:55
33
13
Ти дали си прост, мисля че абсолютен охлюв... на тоя "дъртият" жена му е Нотариус как мислиш дали ги няма тези пари, ами имат ги още как, но ти понеже си от Изгрев или Възраждане няма как да знаеш, че въпросният имот преди 18 години можеше да се купи за буквално за жълти стотинки в София там не бяха атрактивни, както и много други де, но ти си тъп селяндур без мозък и не го защитавам този "дъртият" обективен съм, но виж вожда ти гора въшка, а сега милиардер от нашите пари
3.
Млад Меринджейн
11.03.2022 21:30:53
27
38
Тва хюмне защо говори избирателно?
Къде забрави имотното състояние на дъртия комунист Ражкоф и на "демократа" Прокопи?
2.
Котора
11.03.2022 21:20:40
34
37
Евахти насраното пеленаче. Евахти боклука, евахти промяната щом идва като недоразумение като този пишлигар.
1.
Аз
11.03.2022 21:13:11
29
44
А този грозен пикльо защо не каже,той какво е работил и колко за държавата.Аман от лекета без покритие обаче с големи претенции.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой е братът на Христо Иванов и защо го викат в парламента? Кой е братът на Христо Иванов и защо го викат в парламента? Антон Иванов е роден на 27.08.1960 г. Той е бивш консултант на КНСБ по енергийната политика и настоящ съветник на енергийния министър Румен Радев Ергенът замяза на филм на ужасите след влизането на Виктория Ергенът замяза на филм на ужасите след влизането на Виктория Дамата може да се похвали с постижения в областта на футбола, но с красотата хич я няма Солистите от Държавната опера подготвят изненада за бургазлии Солистите от Държавната опера подготвят изненада за бургазлии Поредното събитие от поредицата "Солистите на Държавна опера - Бургас" участието на солистите на бургаския културен институт В Несебър беше открита 11-ата изложба на автентични мартеници В Несебър беше открита 11-ата изложба на автентични мартеници Проявата е част от голямата инициативата „Да съхраним изконните български традиции“, провеждаща се  под патронажа  на кмета Николай Димитров Бившият кмет на Средец Иван Жабов слезе до нивото си на компетентност и се върна в училище Бившият кмет на Средец Иван Жабов слезе до нивото си на компетентност и се върна в училище Той ръководеше селско-стопанската гимназия до 2011 година Вече е на 49, няма нито една корекция, не спортува, пие и пуши, но е все толкова красива Вече е на 49, няма нито една корекция, не спортува, пие и пуши, но е все толкова красива Жени Калканджиева благодари на родителите си за добрите генни  Маскирани полицаи с извадени пистолети нахлуха в сградата на "Лев инс" Маскирани полицаи с извадени пистолети нахлуха в сградата на "Лев инс" Според застрахователя Явор Колев операцията на МВР е срещу фирма, наела помещения в сградата, а не срещу Лев инс Г-н Борисов непрекъснато примъква ДПС във взимането на решенията, недоволства премиерът Г-н Борисов непрекъснато примъква ДПС във взимането на решенията, недоволства премиерът Така е видял нещата през неговите си очи, изкоментира Денков по повод думите на Делян Пеевски за скута и мазното турско кафе Майката на Халваджиян била Мис Бургас Майката на Халваджиян била Мис Бургас Уплашеният ерген Алекс Младенов избяга от шоуто Уплашеният ерген Алекс Младенов избяга от шоуто Нито Виктор Стоянов, нито дори ранимия пианист Евгени Генчев не избягаха с двеста от шоуто, но третият ерген го стори
Президентът на Румъния изненадващо поиска да оглави НАТО Президентът на Румъния изненадващо поиска да оглави НАТО Най-големите сили в 31-членния алианс вече обявиха подкрепа за Марк Рюте Сицилианка убила леля си с порция спагети, за да вземе наследството й Сицилианка убила леля си с порция спагети, за да вземе наследството й Според следствието всичко преди фаталния обед говорело, че сицилианката планирала предварително всичко около сдобиването си с богато наследство Тя е любимка на Ахмед Доган, вече е на 55 години, но има фигура на младо момиче Тя е любимка на Ахмед Доган, вече е на 55 години, но има фигура на младо момиче Есил Дюран знае тайната на младостта  Помните ли тази бивша министърка? Роди син от милионер Помните ли тази бивша министърка? Роди син от милионер Лиляна Павлова е щастлива с новия си брак Ще се опитам да стана мъжки принц-тарикат, обяви този участник от "Денсинг старс" Ще се опитам да стана мъжки принц-тарикат, обяви този участник от "Денсинг старс" След дълго закъснение Емрах се появява в залата за репетиции с усмивка и неадекватни движения Булка отиде до тоалетната преди сватбата и се натъкна на нещо шокиращо Булка отиде до тоалетната преди сватбата и се натъкна на нещо шокиращо Първоначално водещата Бет предполага, че бъдещата невеста е хванала младоженеца да й изневерява, или е взимал наркотици, но колежката й побърза да обясни, че откритието й всъщност било "много по-лошо" от това Дани Алвеш може да излезе след 3 месеца от затвора Дани Алвеш може да излезе след 3 месеца от затвора В момента, в който е излежал една трета от присъдата си, Алвеш може да получи одобрение за частичен престой в затвора Мечка изяде четири телета и една крава, държи в ужас три села Мечка изяде четири телета и една крава, държи в ужас три села Дивото животно не се спирало пред нищо Бургаска юристка, на която й говорят звездите, влезе в “Ергенът“ Бургаска юристка, на която й говорят звездите, влезе в “Ергенът“ Силви Русева ще се бори за „световния мир“ Ще те кача в багажника гол и ще те закарам в гората, казва баща към 10-годишно момче в двора на училище Ще те кача в багажника гол и ще те закарам в гората, казва баща към 10-годишно момче в двора на училище Родителите твърдят, че момчето е дърпано и заплашвано от баща на своя съученичка, че ще го качи в багажника и ще го закара в гората
Владислава Цариградска, съдия Владислава Цариградска, съдия Тази мафиотска структура се случва и с много сериозно политическо влияние Виц на деня Виц на деня - Как се прибра снощи?
- Като светкавица.
- Толкова бързо?!
- Не, на зиг-заг.
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, позволете да ви помогна!
- Благодаря, но чантата не е тежка.
- Аз не за чантата. Аз съм пластичен хирург.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори