×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Концесионери при областния управител Стойко Танков, обсъждат абразията и негативните й влияния върху плажовете


Концесионери при областния управител Стойко Танков, обсъждат абразията и негативните й влияния върху плажовете
Много институции присъстваха и ни обърнаха внимание, има чуваемост и диалог, каза Симеон Цветков - представител на концесионера на Северния плаж в Бургас
10 Март 2022, Четвъртък, 20:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Пясъчното депониране до тази година опазваше ивиците, сега те са намалели наполовина

Областният управител на област Бургас Стойко Танков се срещна с концесионери в региона, за да обсъдят проблемите, касаещи плажовете. Специално за нея дойдоха представители на редица институции – Министерството на туризма, Обшина Бургас, РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция-Варна, Институт по океанология към БАН, РДНСК, сред присъстващите бяха и двамата заместник областни управители - Тодор Иванов и Пламен Янев. 

Основната тема на разговора бе възстановяването и опазването на плажовете от вредните въздействия и промените в климата и абразията, както и как да бъдат спрени разрушителните процеси вследствие на проблемите, съобщи за Флагман.бг Симеон Цветков – преставител на концесионера на Северния плаж в Бургас - "Крам инс" ЕООД. 

„Обсъдихме практиките, по които можем да опазваме плажовете от абразията – доста разпространено явление в черноморския регион, именно заради нея плажовете намаляват ежегодно. Така че да можем със съвместни усилия и наши средства, спазвайки законовите регламенти, да изпълняваме ангажиментите си и да опазим морските ивици“, каза още Цветков. 

До тази зима така нареченото пясъчно депониране, известно като пясъчна дига, пазеше плажовете от природните явления. 

„Искам първо да подчертая, че тук не говорим за диги. Дига и депониране са две различни неща. Хората остават с впечатлението, че целта на концесионерите е да събираме пясъка, за да си запазим заведенията. Това не е вярно и е доказано. Поради заповедта на бившия областен управител на Бургас Мария Нейкова тази година пясъчно депониране нямаше. Както се видя – заведенията и преместваемите обекти все още са там, непокътнати, не са разрушени от морските стихии. Но негативният ефект, когато не ни се дава възможност да спрем тези природни процеси, е налице – плажовете са по-малки на площ, пясък почти няма. Хората мислят, че концесионерите нямаме интерес да се опази пясъкът. Напротив, той е нашият най-ценен ресурс“, обясни представителят на концесионера на Северния плаж в Бургас. 

Той добави, че практиката с пясъчното депониране е била потвърдена и от Института по океанология. А преди няколко години проучване, направено по искане на Европейската комисия, е установила най-добрите практики за запазване на пясъчните ивици. Именно демонирането на пясък е доказано за най-добрият начин - пясъкът да бъде депониран във вътрешността на плажа и напролет да бъде разстилан отново, стана ясно още на срещата при областния управител Стойко Танков. 

Проблемът с разрушения бряг не е само на Северния плаж в Бургас, а и на Централния. На плаж Крайморие ивицата почти я няма заради абразията. Концесионерът Николай Димитров бе сред основните двигатели на срещата в Областна управа именно заради проблема с природните стихии. 

Симеон Цветков добави, че има чуваемост от страна на институциите и са удовлетворени от дискусията. 

„Виждам една добра тенденция да се намери общ език, за да може да работим съвместно с институтите за подобряване на плажовете. Това ще е в полза не само на концесионерите, ние сме временни стопани, а на всички. В интерес на всички е“, каза Цветков. 

Положителна бе позицията и на Николай Димитров, който каза, че на срещата присъстващите се обединили по начините и стъпките, по които да се работи, за да може проблемът да се реши в дългосрочен план. 


В категории: Бургас


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
8
Коментара по темата
8.
.!
11.03.2022 10:14:03
0
4
Обяснявам че освен буни има и други методи за брегоукрепване като Тирета например.Но говориме за тива че държавата не отделя средства за такива съоръжения и депонирането на пясък поне запазва и дава възможности за възстановяване след Зимните ураганни бури.
7.
spas
11.03.2022 09:45:41
1
1
Топлата вода отдавна е открита и се казва "изграждат се буни"!
Защото с това "депониране" може и да постигнете поставените цели, но няма да постигнете увеличение на плажната ивица!
6.
Ганчо
11.03.2022 08:21:34
2
4
Ами това е метод от десетки години в цял свят,ние тука сега отново откриваме топлата вода.Жалко е че заради неинформираност се създаде истерия и погрешно схващане и разбиране че това е нужно дори в днешно време и задължително предвид аномалиите в климата.
5.
До 4
11.03.2022 07:56:50
2
6
А аз да те питам ,като няма кой да поддържа плажовете ,кой ще чисти след туристите ,бутилки ,опаковки и подобни отпадъци,кой ще поддържа ивицата да няма парчета счупени бутилки ,водорасли камъчета и подобни,кой ще плаща за водно спасяване , и като влезат двама трима със джиповете да си пускат джетовете през хавлията ти ,и вземат да си правят кръгчета на 10м от брега,кой ще ти осигури безопасност?Ко чакаш,общината да ти я свърши тая за да почиваш нормално успех !
4.
аз пък предлагам
11.03.2022 07:39:18
6
6
Концесионерите да освободят плажовете и да си ходят. Прекалиха със заведенията, които са строежи, а не преместваеми обекти. Дори и да са преместваеми обекти не им е мястото върху пясъка. Пясъкът е за плажуващите, а не за ресторантите им.
3.
Браво
11.03.2022 07:08:43
3
4
Абсолютно вярно твърдение-само това е начина!Нека на разни лаици и псевдоприродозащитници най после да им се набий в кухите лейки че така плажа не се унищожава!
2.
Да
11.03.2022 06:23:56
2
4
Видоизменената поговорка е питай патило не умно и красиво, влагането на средства в депониране явно е начин да се спаси брега от ерозия, смешни и жалки изглеждаха така наречените сигнали на морски разбиратели
1.
Концесионерът
10.03.2022 22:32:49
3
5
Добре,че има война,сега хотелите са ни пълни,държавата ни дава пари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори