×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сътрудничеството между пациента и офталмолога е водещо за постигане на контрол над глаукомата


Сътрудничеството между пациента и офталмолога е водещо за постигане на контрол над глаукомата
Д-р Таня Иванова от Очна клиника „Д-р Иванови“ в Бургас разяснява в подробностите спецификите на невродегенеративното заболяване
10 Март 2022, Четвъртък, 12:57 ч.
Автор: Флагман.Бг

От 6-ти до 12-ти март 2022г. отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата

Д-р Таня Иванова е специалист по очни болести в Очна клиника „Д-р Иванови“, гр. Бургас. Дългогодишният й опит и интереси са насочени към  рефракцията и контактните лещи, детски очни болести, невроофталмология, лазерно-рефрактивна хирургия, както и в диагностиката и лечението на глаукома. Завършва Медицински университет – София през 1995 г. Специалност Очни болести придобива през 2009 г.  Към момента е докторант по специалност Офталмология към Катедра по Очни болести и зрителни науки на Медицински университет – Варна.

- Д-р Иванова, в момента тече Световната седмица за борба с глаукомата. Какво представлява това заболяване?

- Глаукомата е хронично очно заболяване, което протича без оплаквания, най-често във възрастта след 45 години. В повечето случаи е налице повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и води до намалено зрение. Ако заболяването не се лекува навреме и правилно, човек може да изгуби зрението си напълно.

- Може ли човек да се предпази от глаукомата?

- Не можем да повлияем на рисковите фактори, дори и с промяна на начина си на живот. Такъв рисков фактор е наследствеността. Често, когато наши роднини са болни (майка, баща, братя и сестри), вероятността да се разболеем е по-голяма. А също така, ако страдаме от: късогледство, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза и др.

- Как се поставя диагнозата?

- Освен многократното измерване на вътреочното налягане основните методи за диагностика са компютърна периметрия и ОСТ /т.нар. очен скенер/. В Очна клиника-Д-р Иванови разполагаме и с Ангио-ОСТ, който позволява откриването в съвсем ранен етап на редица тежки очни заболявания, включително и глаукома, и осигурява по-нататъшен непрекъснат контрол на прогресията на заболяването.

- Какво е лечението?

Всички методи на лечение (очни капки, лазерни процедури или в краен случай оперативни интервенции) целят намаляване на вътреочното налягане, като то трябва да е в граници, които не увреждат зрителния нерв. Ориентировъчно вътреочното на болните от глаукома не трябва да е повече от 15-16 mmHg.

- Защо и кога глаукомата нанася необратими поражения на зрението?

- Въпреки бързото напредване на медицината през последните години, все още глаукомата е едно от заболяванията, които могат да отнемат напълно зрението на човек. Най-честите причини за това са:

- ненавременно посещение при очен лекар - каквото вземе, глаукомата не връща, т.е. от момента на диагностицирането очните лекари могат да стопират прогреса й, но не и да подобрят увредените до този момент зрителни функции. 80% от диагностицираните случаи на глаукома се установяват при профилактичен преглед, затова профилактиката на зрението е от първостепенно значение.

- неспазване на терапията или неправилно поставяне на капки, предписани от офталмолога

- нередовно проследяване и липса на контрол на заболяването.

- Какво трябва да прави и какво е необходимо да промени в ежедневието си човек, страдащ от глаукома?

- Най-важни са редовните посещения при лекуващия очен лекар, проследяване на очното налягане, извършване на контролни изследвания и следване на препоръките на лекуващия офталмолог. Спазваме ли този алгоритъм, можем да бъдем сигурни, че правим всичко в борбата с „тихия крадец на зрение“ и не сме безсилни пред него.

- Колко често глаукомноболните трябва да посещават очен лекар?

- Глаукомата е заболяване, което подлежи на диспансерно наблюдение. Това означава, че пациентът, страдащ от глаукома, избира очен специалист, който да извършва редовни контролни прегледи и да следи състоянието му. Всяка година пациентът има право на четири прегледа, които се поемат от НЗОК, при специалиста, при когото е диспансеризиран. От изключителна важност е пациентът да спазва насрочените от очния специалист прегледи, дори да му се струват ненужни или прекалено чести. Тези консултации носят важна информация за офталмолога и дават насока за ефективно лечение.

- Д-р Иванова, можем ли да установим контрол над глаукомата?

Ако страдаме от глаукома, целта ни е именно да установим контрол върху нея, за да не допуснем тя да има контрол върху живота ни. Ако се изправите пред диагнозата глаукома, помнете, че в единство и сътрудничество с избрания офталмолог можете да държите болестта под контрол и да съхраните зрението си.

Всеки желаещ може да получи допълнителна информация и да бъде консултиран от офталмолог по въпроси, свързани с глаукомата, на тел. 0895 05 05 06 или на място в Очна клиника–Д-р Иванови (гр. Бургас, ж.к. Славейков, ул. Георги Минков 174 – до спортна зала „Младост“).


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори