×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Войната в Украйна опровергава суверенистите, става ясно колко важни са ЕС и НАТО


Войната в Украйна опровергава суверенистите, става ясно колко важни са ЕС и НАТО
Възможни са протести заради високите цени, но не вярвам да съборят правителството, инфлацията е в целия свят, казва Милен Любенов
07 Март 2022, Понеделник, 18:56 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Готвената формация на Стефан Янев няма перспектива да се развие като голям субект, смята политологът

Доц. д-р Милен Любенов е политолог, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бе секретар по вътрешната политика при експрезидента Росен Плевнелиев. Потърсихме го за коментар на актуалната политическа ситуация в контекста на войната в Украйна.

- Доц. Любенов, как стои българското правителство на фона на войната, която Русия започна в Украйна?

- Наблюдава се известна нюансираност, особено от страна на БСП. Видяхме през последните няколко дни едни позиции, които показват определена резервираност както във връзка със санкциите, така и по отношение изпращането на оръжие. Но като цяло все пак позицията на правителството е единна и е в съзвучие както с общата европейска позиция в рамките на Европейския съюз, така и с тази в рамките на северноатлантическия алианс (НАТО). Навсякъде в отделните държави може да има известни нюанси, но все пак е важна крайната позиция, която излиза от представителните държавни органи.

- А премиерът Кирил Петков изглежда ли Ви стабилно в тази ситуация? Защото някои вече си мечтаят Бойко Борисов, едва ли не, да се завърне. Като че ли липсата на опит, хаотичността на Петков създават несигурност у хората. Как го приемате Вие?

- Не бих се съгласил с тази теза и ще дам друг пример – с Украйна и с Володимир Зеленски. Спомняме си, когато той беше избран за президент, и неговата партия „Слуга на народа“ спечели мнозинство във Върховната Рада, мнозина погледнаха скептично и резервирано – „как така един актьор-комик влиза в политиката, това ще доведе до проблеми, трусове“ и т.н. Но виждаме сега в една такава ситуация един човек, който, поне погледнато отстрани, демонстрира истински лидерски качества. Никой не е готов за война. Никой не е очаквал нещо подобно. Да, имаше информация от западните служби, че ще има нахлуване, но се предполагаше, че то че ще бъде ограничено само в Донецк и Луганск. Вместо това ние виждаме една пълномащабна война, в която основната цел на Кремъл и на Путин е да свали законно избраното украинско правителство. В тази ситуация и западните лидери в първия момент като че ли не бяха напълно подготвени, но впоследствие дойде единен и категоричен отговор от тях. А колкото до Борисов – той носи вина за това, че построи един транзитен газопровод през територията на България, който заобиколи Украйна. Ако видим назад във времето ходовете на Владимир Путин, той очевидно се е готвил за тази война доста отдавна. И това е била част и от неговите стратегически планове.

- Виждате ли т. нар. хибридни атаки срещу кабинета в момента? Премиерът обвини младежката организация на ГЕРБ за платената фейсбук акция за опашките по бензиностанциите, например.

- Тези атаки срещу кабинета не са спирали от неговия ден първи. Много фактори искат нестабилност, искат сваляне на това правителство. Част от тези групи са политически, свързани с опозицията в лицето най-вече на ГЕРБ и ДПС; други фактори са свързани с определени икономически интереси на организираната престъпност и на мафията в България. И третият фактор е руската хибридна пропаганда. Така че много различни са факторите, които в момента атакуват правителството. Затова е много важно то да успее да запази стабилност и да не дава допълнителни поводи за пропукване на отношенията между партиите вътре в коалицията.

- В този смисъл, може ли войната в Украйна да спаси главния прокурор Иван Гешев и да предотврати реформата в правосъдието?

- Не, не мисля, че трябва да ги слагаме на една и съща плоскост. Напротив, дори войната в Украйна показа още повече колко е уязвима българската държава от гледна точка на тази корупция и на липсата на върховенство на правото в страната през последните години. Защото корупцията в България има различни източници, но единият определено можем да кажем, че е отвън – в Русия, особено по отношение на енергетиката и на енергийните проекти през последните десетина-петнайсет години. Така че за България е изключително важно, дори сега е още по-важно, да проведе докрай тази реформа, за да може страната да се отърве от различните зловредни влияния, които, както виждаме, прокуратурата така и не разследва. А има доста данни в това отношение, които обаче останаха някак си в чекмеджетата на определени кабинети в съдебната власт. Защото сега виждаме шпионски скандали, които се появяват от време на време, но истинските проблеми са много по-дълбоко и по тях, изглежда, няма движение. И това, за което говори и „Демократична България“ - за много по-цялостна и дълбока реформа не само в съдебната система, а и в сектор „Сигурност“, - е още по-належащо днес.

- Какви хора очаквате да сформират бъдещата партия около Стефан Янев? И какъв ще е ефектът от нейната поява?

- Много станаха партиите през последните години. Това се дължи определено на по-голямото електорално търсене. Видяхме и миналата година колко пъти българският избирател смени своите партийни предпочитания от избори на избори. Вероятно това ще е патриотична формация в лявото пространство...

- Патриотична в кавички или...

- Ами така ще се определят като профил най-вероятно, защото тази риторика, която виждаме от Стефан Янев, особено през последния месец, използва подобен език – че трябва да сме българофили, че трябва решенията да се взимат тук, а не някъде навън, че понякога решенията, които се взимат в политическите съюзи, не са най-добрите... Т.е. виждаме една риторика, която е типична за националпопулистките партии в България. Това е една линия, която започна от 2005 г. с „Атака“. Вероятно в това поле те виждат сега възможност с оглед и на сериозния отлив в БСП. Надяват се може би на някакви подобни гласове в провинцията – на хора носталгици, на такива, които са работили в армията в миналото... Вероятно такъв ще е профилът, но това ще е една нишова партия. Аз не мисля, че тази партия може да бъде прекалено голяма. Нека да видим, разбира се, това още е едно намерение; да видим и хората в тази формация. Вероятно те ще се прицелят в местните избори следващата година, но обстановката е много динамична, така че е много трудно отсега да дадем каквато и да е прогноза. Подобна формация обаче няма перспектива да се развие като някакъв голям политически субект.

Още повече че въпросните тези все повече ще се свиват и в Европейския съюз. Виждаме националпопулистките партии как реагираха. В миналото много от лидерите на тези партии бяха проводници на кремълска пропаганда в техните страни. Знаем, например, за националпопулистите в Италия, Франция и Австрия. Сега обаче от тях видяхме много категорична реакция – осъждане на войната. И какво става с тази теза за суверенитета? Какъв суверенитет, когато теб те нападат?! Напротив, точно обратното е нужно – много по-голямо единение. И това е шанс за Европейския съюз в политически и в институционален план да започне да работи на съвсем нови обороти. И тук е въпросът, че и самите граждани ще разберат колко е важен Европейският съюз, колко е важна и тази сигурност, която дава северноатлантическият алианс. Така че аз не мисля, че въпросните тези на суверенистите ще бъдат успешни. Затова и моята прогноза е, че една такава потенциална партия ще бъде на ръба. Изобщо не е ясна нейната перспектива за прескачане на изборната бариера.

- Споменахте, че тази партия ще се готви за местните избори. Това означава ли, че не предвиждате предсрочни парламентарни дотогава (есента на 2023 г.)?

- Обикновено при такава криза, при война има консолидация около националните правителства. Винаги и навсякъде е било така. Аз следя в момента социологически сондажи в различни държави в Европа и виждам как подкрепата за управляващите партии се увеличава. Така че вероятно ще има такава консолидация и в България. А и не мисля, че някои по-малки партии, които загубиха сериозна подкрепа на миналите избори, имат интерес от предсрочни избори, защото това би било самоубийствено. Партията, която разруши коалицията, ще понесе много тежка цена на евентуални предсрочни избори.

- Създава се впечатление за сериозно повишение на цените. Това не очаквате ли да доведе до големи протести, които евентуално да дестабилизират ситуацията в следващите месеци?

- Това ще зависи много и от общата реакция, т.е. какви допълнителни механизми ще намерят страните – членки на Европейския съюз, за да отговорят на това предизвикателство. Защото тук реакцията отново ще бъде обща. Това вдигане на цените не е само в България, то е навсякъде, в цяла Европа, в целия свят. Войната е събитие, което коренно променя всички планове, всички бюджети. Ще има пренастройване, почти навсякъде ще има актуализации. Въпрос на разбиране е. Вероятно са възможни някакви протести, но всички ние трябва да си дадем сметка за тази много сложна ситуация, в която се намираме. Така че би могло да има (протести), но не вярвам те да бъдат причина за падане на правителството. Единственият начин кабинетът да падне, е чрез някакъв пробив отвътре, както подчертах. Но и мисля, че партията, която стане причина за предсрочни избори, ще понесе много тежка цена.

 

 


В категории: Политика


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
13
Коментара по темата
13.
Напротив
09.03.2022 08:02:02
0
1
Янев беше с много висок рейтинг в служебното правителство. С оглед на това, че Кирил Петков и правителството му започнаха да губят подкрепа е повече от ясно че има мегдан за нова формация. Видяхте ИТН как се срина, след като народът оттегли подкрепата си. Същото ще се случи и с ПП ако продължават с лакардиите. Герб има шанс за второ място единствено без Борисов. Така че ако Янев направи проект ще е следващият премиер
12.
Пешо до всички останали
08.03.2022 03:40:00
1
7
Момчета, всички знаем, че имаме талант да глупеем. Това обаче не храни. Политиците си чешат езиците – професионално заболяване. Колцина от тях са произвели едно яйце през живота си – малцина. Значи няма да ни нахранят. Тогава, да си размърдаме мозъците и да острижем яйцето за вълна ! Кой каквото прави – да го прави по-добре ! Тогава ще оцелеем дори когато лудите нападат ! Без паника моля, България е държавата с най-старото име в Европа ! Всички можем повече, не само да се плюем едни – други !
11.
Дернев
07.03.2022 21:51:38
5
8
"Бе секретар по вътрешната политика при експрезидента Росен Плевнелиев." Повече няма смисул да четеш.
10.
Умник Гюро
07.03.2022 21:03:00
1
6
Аз пък оня ден докат клечах на кенефа четах в ено високонаучно списание ,че след глобален военен конфликт между нациите, най-вероятно единствения народ,който ще оцелее ще са македонците........да дразнят динозаврите и парапитеците и да ги баламосват,че всяка педя земя на планетата е тяхна родна!!!
Ся вярно лий,невярно лий....низнам!!
9.
Дрис Иванов
07.03.2022 20:55:35
3
6
Днеш шъм на кило ръкиъ и никуй да ни мъ жакаша щото ши ишкаръм партижанскиъ ши пиштулет. Шлава на дундуркити на Жуже!
8.
888
07.03.2022 20:41:38
5
16
Кирил Петков е американска подлога но който си мечтае за Бойко е болен мозък всички ще предадат България и ще я открадат
7.
аха
07.03.2022 20:13:08
6
15
Солташак на Плевню. Флегми що публикувате таквиз перверзни неща
6.
Аз
07.03.2022 19:49:55
13
20
Ей Българи това не са бежанци това са нашественици. Вън украинските курви от България. Русия не може да се справи с тях. Ще се настанят в България и неможем ги изгони. Да ги храним ли тези украински курви.Днес с нови коли търсели къде да ги хранят безплатно защото били бежанци. Мърши долни. Има толкова гладни Българи.
5.
AK47
07.03.2022 19:43:34
7
24
ОЩЕ ЕДИН БОКЛУК С ГНИЛА ,ПРОДАЖНА ДУШИЦА.....АНАТЕМА
4.
Др Иванов
07.03.2022 19:42:33
7
25
ЕЙ......ТЪПАНАР ПОРЪЧКОВ....ТОЧНО СЕГА РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ОКУПАТОРИТЕ ОТ НАТО,НЕ СТРУВАТ И ПЕТ ПАРИ....И ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ ПОДЛОГИ,КАТО ТЕБЕ СТЕ ЗА ЗАТВОРА ЗА РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА ЛЪЖЛИВА ИНФОРМАЦИЯ,ВСЯВАЩА ПАНИКА СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО.....БОКЛУЦИ НЕЩАСТНИ
3.
Страх ви е от хората
07.03.2022 19:20:38
5
15
За това диктаторски цензура
За това изкуствен дефицит
За това дезинформация и откровени лъжи
Хаосът за вас е възможност за нас...и това е двупосочно!
Това за което още не се сещат е че, докарват народа ( по света въобще) до точката в която да нямат какво да губят. А няма по- опасни от тези които нямат какво да губят!
Скоро...
2.
Бай....
07.03.2022 19:12:35
7
24
Поредният плазмодий!
1.
Байно,
07.03.2022 19:07:22
9
11
на Кагебееца може да се вярва, колкото на стар ц.ганин. Най- голямата лъжа в торбата му е, че сме братя.
И колко прав е бил Дякона: Сами трябва да вдигнем, защото който ни освободи, той ще ни пороби!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Феноменалният Влади Зомбори спечели "Капките" Той е победителят в 12-ия сезон на шоуто за имитации "Като две капки вода" Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Веско грубо нареди тази певица: Ти показа, че можеш и да мислиш Фолкаджийката получи висока оценка за певческите си възможности и интелекта си 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас 4 начина да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас Ето кои са те  4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение 4 малки неща, които всеки мъж иска в една жена, без съмнение Истинските мъже искат жена, която ги вдъхновява, защото в живота ѝ се случват страхотни неща Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори