×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трус във властта? ДБ намигват на премиера да смени военния министър за неадекватност


Трус във властта? ДБ намигват на премиера да смени военния министър за неадекватност
Мануела Малеева и Калоян Янков от "Да, България" стартираха петиция, Христо Иванов също даде да се разбере, че не са доволни от Янев
25 Февруари 2022, Петък, 17:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Калоян Янков и Мануела Малеева от "Да, България" поведоха петиция за отстраняването на Стефан Янев

Задава ли се трус в управленската коалиция? Представители на партия „Да, България“ стартираха електронна петиция - „Подписка за освобождаване на Стефан Янев като Министър на отбраната“. Това са Калоян Янков, който бе депутат в предишните две Народни събрания от коалиция „Демократична България“ (ДБ), както и Мануела Малеева.

В момента ДБ е част от управленската коалиция.

Лидерът на „Да, България“ и председател на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов коментира темата пред репортери в Народното събрание.

Той даде да се разбере, че не са доволни от ръководството на Министерството на отбраната. Но и уточни, че „не е сега моментът да се предприемат дестабилизиращи действия за кабинета“.

Репортер на "Флагман" попита Христо Иванов дали петицията е инициатива на "Да, България" или на "Демократична България и дали той се е подписал. 

Иванов отговори така: "Ние съвсем ясно заявяваме нашата позиция. Поставили сме я и публично, и, разбира се, в рамките на вътрешно коалиционните дискусии, които водим - че особено в новата ситуация, в която се намираме, очакваме в Министерството на отбраната доста по-висока степен на адекватност. Ние очакваме... България има нужда от ръководство, което е в състояние да осъществи амбициозна, бърза модернизация на българските въоръжени сили и то без да налива пари в джоба на Путин; което е в състояние да отчита реалностите и да нарече нещата такива, каквито са, а именно - война. Което е в състояние също така да поиска това, което ние искаме - България да стане домакин на многонационален натовски контингент тук. Пред лицето на това, което се случва днес в Украйна, докато ние говорим, мисля, че на всеки човек е ясно, че най-сигурната гаранция за нашата защита е тук да има такъв контингент, а не да си говорим, че някога в бъдеще ние ще изградим някакво войсково съединение, което "може би, един ден" и така нататък... Нямаме такова време. Така че това е нашето очакване по отношение на политиката в областта на отбраната."

Христо Иванов обаче добави: "Същевременно много искам да подчертая, че не е сега моментът да се предприемат дестабилизиращи действия за кабинета. Както често се случва в живота, нямаме възможност да избираме между изцяло добра или изцяло лоша алтернатива. Сложно е. Поради което ние поставяме конкретни очаквания, но същевременно заявяваме, че се надяваме тези очаквания да могат да бъдат реализирани без дестабилизация от какъвто и да било характер на управлението."

На въпрос - тоест не искат ли оставката на военния министър "през задния вход", Иванов отговори: "Тоест, ние поставяме конкретни очаквания и това, което казваме, е това, което казваме, а това, което не казваме, е това, което не казваме."

Лидерът на "Да, България" призова репортерите сами да проверят дали се е подписал под петицията. До момента обаче тя е подкрепена от над 1300 души. А някои от тях са анонимни.

Ето какво пише в петицията, която представлява обръщение към премиера:
До
Кирил Петков

Министър-председател на Република България

Уважаеми г-н Петков,

Обръщаме се към Вас с призив да бъде освободен от длъжност Министърът на отбраната Стефан Янев поради неадекватност на водената от него политика, която ние оценяваме като заплаха за сигурността на страната и българските граждани.

Още с назначаването си, министър Янев започна да изказва свои “лични” мнения по въпросите на отбраната, които бяха в ущърб с националния интерес и очевидно възпрепятстваха бързото повишаване отбранителните способности на страната. С упорития си отказ да допусне многонационални сили на НАТО на наша територия, той остави България незащитена и с никаква или малка съюзническа подкрепа. И до настоящия момент не е взето работещо решение по този въпрос.

В последствие, с разрастване на кризата в Украйна, г-н Янев по всякакъв начин се опитваше да омаловажи сериозността на ситуацията и да оневинява агресора, което доведе до неподготвеност на държавата ни за кризата и заблуди българските граждани и институции. “Личните” му мнения, констатациите и прогнозите му бяха опровергавани от развоя на събитията буквално след дни. Те, също така, винаги фаворизираха агресора във войната, която се води в Украйна.

Нищо няма да се промени в политиката по отбрана на страната докато Стефан Янев е начело на Министерството на отбраната. Защото министрите не са просто изпълнители на политики. Те СА политиките. Те постоянно взимат решения, които предопределят посоката на развитие. Министър Янев показа, че не може да му бъде гласувано такова доверие.

Уважаеми г-н Петков,

България има нужда от далновиден и решителен министър на отбраната, който може да се изправи срещу връхлитащите ни предизвикателства, не заблуждава обществото, нито поставя под съмнение общата съюзническа позиция на НАТО. Министър Янев имаше време да докаже, че е такъв министър, и за съжаление, не успя. Време е да си ходи.

Мануела Малеева,
Калоян Янков

 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
възмутен
26.02.2022 11:33:33
0
0
Господин Президент, "приберете" военния министър Янев от това правителство защото то не го заслужава. Съхранете го за някакви по нататъшни ваши проекти.
13.
Най-доволени ще са ДПС !
25.02.2022 22:46:03
0
5
Хахахаха, дебилите на Ичо носа и Шиши Мирчев сами си бият камшика от властта !
Много бързо Радев ще строи Кирчо да ги разкара от МС и ги заместят с Възраждане. Там където са 15 депутати, там са и 13.
12.
Жасим
25.02.2022 21:21:21
2
2
Те са си по намигването. Но бургаския им депутатин Мирчев е най-големия, най-големия...
11.
Цв
25.02.2022 19:24:58
0
4
И до 10 - АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ЗА ВСИЧКО!
10.
Цв
25.02.2022 19:22:36
1
14
По-добре разкарайте БСП=БКП от политическата сцена, ама той Бойкикиев - Христо Иванов е същия, така, че..... Марш от политиката алчняри за власт! Неадекватни!
9.
До 9 Укро нациста
25.02.2022 19:12:39
5
13
Дааа, вижда се кои са нацистите в България!
Всички тролове на Лорер ще бъдат денацифицирани!
Не случайно на доста еврейски фамилии им е отказан достъп до родината майка Израел!
Мисли какви кървави пари вземаш!
Зеленски е нашия Кире,Лорер,Кокорко и компания с по много топки!
8.
Простото да ходи в Банкя за съвети
25.02.2022 19:00:23
13
25
Все повече ще стават хората, които ще осъзнават, че от двете злини ПростоКиро и Тиквата,
първата е поне сто пъти по-голяма и че Тиквата е доста по-добър.
В тази тежка ситуация, само Борисов би могъл да лавира между САЩ и РФ- Факт е!
По-добре Борисов 4 и 5, отколкото сегашната сган.
7.
До 4
25.02.2022 18:38:17
20
13
Да еба и гербаджийски боклук долен, иска ти се комунистите от герб да си дойдат на лапаницата,нали,боклйк.Не ,не ,пжрво в затвора всички гербаджийски идиоти като теб ,ненормалнико!
6.
Иво
25.02.2022 18:35:52
4
28
Хрисо долен беше и такъв ще си пстснеш гнъс.
5.
Хагският трибунал да не спи
25.02.2022 18:32:35
13
24
Фашистите в Украйна днес убиха две учителки в училището в Горловка;
Минираха туристически плажове;
Вкараха оръжия за многозалпов огън „Град“ в населените райони на Харков. Като терористите. Мирните жители да им служат за щит.
Една бронирана машина, управлявана от малоумен механик-водач, смачка лека кола на централен булевард. Заедно с хората вътре. Такива машини на въоръжение в руската армия отдавна няма.

Остатъците от ПВО в Киев свалиха собствен изтребител СУ-27, който се разби в жилищен блок.
Българските патки пак да си закичат знамето на Украйна.
4.
Кои бяха ДБ-на Прокопиев и Маджо ли?
25.02.2022 18:14:49
14
34
Тези жълтопаветни лумпени са със затихващи функции!
ПППП са следващите,които са пътници!
Останаха чалгарите, със затворени чалготеки и леля Корни :)))))
Да се връща Бойко, че станахме учебна газка за леваци и простаци......
3.
Роко
25.02.2022 18:07:57
11
17
БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЕВРЕИТЕ И КРАВАРИТЕ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ....
2.
тони
25.02.2022 18:02:38
20
49
Долу ръцете от Стефан Янев!
Единственият адекватен човек в това правителство! Единственият, който не иска конфронтация и не говори гръмки слова срещу Путин, за да угоди на американските слуги!
Явно се оказа, че президента Радев и министър Янев са единствените, на които им пука за България и нейните интереси!
1.
Сега очаквам
25.02.2022 17:28:56
14
33
Стефан Янев да се изкаже нещо по тениса ....
И навлизането на САЩ в Ирак през 2003 год, не беше наречено война от целия демократичен свят, а му казваха "операция" !
Излиза ,че доста неадекватни хора е имало и тогава !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори