×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опитаха да оперират жена във видинската болница заради счупване, без тя да има такова


Опитаха да оперират жена във видинската болница заради счупване, без тя да има такова
Ключови думи: видин, болница, операция
22 Февруари 2022, Вторник, 12:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Само бързата реакция на сина й предотврати ненужната интервенция

Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина й предотврати ненужната интервенция, става ясно от разследване на NOVA. Лекарска некомпетентност или финансови мотиви са в основата на скандалния случай?

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява инцидент. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят й рентгенова снимка.

„Закараха ме в отделение „Травматология“, дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи операция. Каза още, че операцията ще струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат в операцията. Преспах в болницата, на сутринта на визитация доктор Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за операцията. Отговорих, че синът ми пътува за Видин и че ще се внесат парите. Аз наистина смятах, че ще ме оперират във Видин” разказва потърпевшата жена.

Когато синът й, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза – счупване на бедрената кост. Чакат само него - да заплати 1 068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

„Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов.

Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в София, в болница „Пирогов”. „Тук в "Пирогов" установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в Пирогов просто се изсмя, разтвори ръце и каза: „Видин“, разказва още Петър.

Потърсихме още един специалист. Шефът на рентгенологията в столичната „Александровска” болница. Показахме му двете рентгенови. „Аз не виждам счупване. Не виждам причина да се провежда операция, при положение, че няма счупване на костта”, категоричен е доц. Мартин Крупев, началник клиника „Образна диагностика“ – УМБАЛ „Александровска“.

Отправихме се към Видин, за да потърсим доктор Цолов. Той призна, че е гледал рентгеновата снимка. Заяви, че рентгенологът, който бил разчел снимката, е установил счупването. Екипът ни провери и установи, че в болницата не работи такъв рентгенолог.  Правилата в медицината обаче са категорични. Лекарят трябва да разгледа добре рентгеновата снимка и ако се усъмни и най-малко в разчитането, направено от рентгенолога, трябва да направи скенер на пациента, който със сигурност ще покаже дали има счупване или не. Странно, но доктор Цолов не прави скенер на пациентката, макар болницата да разполага с такъв. И поставя диагнозата „счупване на бедрена кост“.

Тук е тънкият момент, че при операция на счупена бедрена кост, пациентът плаща от джоба си – 1068 лева  за метална шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост. Публична тайна е, че у нас лекарите, които оперират и поставят импланта, взимат голям процент от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът.  Процента си лекарите получават директно от фирмата, която доставя имплантите на съответната болница. И така доктор Цолов избира да оперира несъществуващо счупване и съответно да постави имплант. В случая на здрава кост.

„Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крака”, каза за NOVA ортопедът д-р Владимир Цолов.

Екипът на NOVA потърси ръководството на болницата. Директорката изведнъж се оказа заета. Прати заместник-директора д-р Богдан Томов, който е и ортопед.

„Не мога да твърдя и да кажа какво е имал предвид колегата д-р Цолов. Той е смятал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава операция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще направим сериозна проверка по случая”, заяви пред камерата ни д-р Богдан Томов.

Още по-странно е, че в „Пирогов”, при прегледа на възрастната жена лекарите откриват друго счупване, което във Видин не виждат. Макар, че е видимо на снимките и от Видин, и от Пирогов. Счупване на пубисна кост, която е на 15 сантиметра от бедрената кост. Лечението на това счупване се състои в това един месец пациентът да е в покой. При него не се прави операция и не се слагат импланти. То остава невидимо за доктор Цолов и мистичния рентгенолог от видинската болница, които иначе категорично видяха несъществуващото счупване на бедрената кост.

„Тези операции се правят по две причини. Едната причина е да се вземат пари по клинични пътеки, а другата е лекарят, който извършва операцията, да получи процент от цената на съответния консуматив, тоест импланта”, казва синът на пациентката.


В категории: Разследване


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
до 2
22.02.2022 16:07:21
0
1
Бай Вълчо,една лястовица пролет не прави е казал народа.Така ,че не слагай всички под общ знаменател.Като кажат "българина е мързелив и завистлив",ти включваш ли се в това обобщение?
4.
az
22.02.2022 15:55:51
0
8
За съжаление, такива изроди като този "лекар" съсипват усилията и намеренията на хилядите добри лекари. Иска ми се болшинството от докторите да не са като този от Видин. Искрено се надявам да е така. Останалите сребролюбци един хубав ден ще отговарят за постъпките си към Него. Тази професия е свещена. Лечителските умения са спуснати свише и никой сребролюбец няма право да се подиграва с тях. Не знам, какво да мисля, но този свят отдавна не върви на добре. Докато ние хората се вманиачени за материалното си благо и имане, ще ставаме все по-нещастни. Този видинския доктор сигурно ще научи сентенциите и смисъла на живота и предназначението си по трудния начин, но защо, защо така бе хора ? Колко му трябва на човек ? Струват ли 1068 лв. мъките на който и да е човек. Да оперираш възрастна жена и да я изложиш на риск, за да прибереш процент от тази сума си е...изродщина. Нека ИСТИНСКИТЕ доктори и чисти пред себе си хора не се припознават в гореописаните.
3.
Имам 3 подобни случаи...
22.02.2022 13:55:48
0
8
...лично на мен и в семейството... изследвания несъответстващи на предполагаемото заболяване от които даже лекарите се възмутиха , съмнителни диагнози целящи крупни суми за изследвания и лекарства, изписвани процедури които не са се състояли...а за откровено сбърканите диагнози изобщо не говоря....Не преразказвам..случи се лично на мен....Не всички лекари са такива..срещнах и много свестни обаче нали едно л...о разваля една каца с мед...
2.
Бай Вълчо
22.02.2022 13:40:07
1
16
Лекарите вече действат като телефонни измамници.
1.
stan
22.02.2022 13:05:12
0
17
Е това направи и Тони коляното, когато ми прави операция за полускъсан минискус. По време на операцията ми казва , трябва да сложим специалнисте пластинки които са на стойност 780лв...ти си легнал на операционната маса и той те изнудва тогава. А дали изобщшо е трябвало да се прави, не знам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори