Ползи от кокосовото брашно за здравето
Не съдържа глутен и е богато на хранителни вещества
Кокосовото брашно е един популярен заместител на стандартното пшеничено брашно. То се прави от сушен кокос и има изключителни ползи за здравето. Изцяло натурален продукт е, което го прави прекрасен избор за по-добро здраве. Не съдържа глутен, което е и допълнителен бонус за всички онези, които не консумират глутенови продукти по някаква причина.
В кокосовото брашно се съдържат повече протеини отколкото в пшениченото. То съдържа и много полезни мазнини и фибри. Отличен начин е да повишите приема на хранителни вещества чрез добавянето му в менюто, както и да обогатите хранителната стойност на печивата си, според WebMD.
Според проучване от 2003 година, публикувано в British Journal of Nutrition, цитирано от изданието healthdigest.com, печивата от кокосово брашно имат по-ниско гликемично влияние върху пациентите с диабет, отколкото пълнозърнестите варианти на другите брашна, най-вече бялото пшеничено, което прави кокосовото брашно един фантастичен вариант за хора, страдащи от подобни метаболитни смущения. Кокосовото брашно не влияе особено на нивата на кръвната захар и не причинява резки скокове в стойностите ѝ.
Защо кокосовото брашно е толкова полезно?
Кокосовото брашно дължи полезните си свойства на фибрите в състава си, според healthline.com. Високото съдържание на фибри в кокосовото брашно стимулира движенията на червата, редовното изхождане, усвояването на хранителните вещества, забързва метаболизма. Редовното изхождане намалява риска от развитие на рак на дебелото черво в бъдеще. Неразтворимите фибри подхранват полезните бактерии в червата, като това подобрява не само храносмилателната функция, но и имунната система.
Кокосовото брашно не съдържа глутен, което е подходящо за страдащи от глутенова непоносимост или чувствителност. Полезно е и за всички, които се опитват да се хранят без глутен, който има потенциала да повишава възпаленията в тъканите.
Според healthline.com, кокосовото брашно има ползи и за сърдечносъдовата система. Консумацията му може да намали сърдечносъдовия риск, пише още изданието. Кокосовото брашно дължи тези свойства на фибрите и антиоксидантите в състава си, които понижават холестерола и триглицеридите в кръвта.
Кокосовото брашно може да допринесе и в нормализирането на кръвното налягане, което също оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовото здраве. Както е известно, високото кръвно налягане е една от водещите причини за влошено сърдечносъдово състояние и възникване на сърдечносъдови инциденти. Въздействието на кокосовото брашно върху кръвното налягане се дължи на високото съдържание на калий в кокоса.
Ако искате една здравословна алтернатива на рафинираното пшеничено брашно, кокосовото брашно може да е вашият избор.
ЕК с първи решителен ход срещу скъпите жилища в Европа
Сланината - древна храна за лечение на всички болести
3 световни титли за България по киокушин
Радев продължава консултациите с партиите в четвъртък
Хакери удариха любимия сайт на възрастните
Кои ваучери за храна да изберем? Разликите между Наредба 7 и Наредба 11
КЗП удря по необоснованите цени и следи търговците под лупа
Коледна среща между поколенията в Царево
ГДБОП разкри международна схема за онлайн измами при продажба на автомобили
СГС върна делото срещу Иван Демерджиев на прокуратурата заради неясности в обвинението
Всеки десети, обменящ левовете в евро, в последния момент взима златно кюлче
Парламентът прие удължителния бюджет на първо четене
