×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Буджакагейт или как църковни имоти на брега на морето разпалиха страстите в Созопол


Буджакагейт или как църковни имоти на брега на морето разпалиха страстите в Созопол
В овала са църковните имоти в местността Буджака, които са предмет на ожесточения спор в Созопол
14 Февруари 2022, Понеделник, 17:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Срещу църковното настоятелство е пуснат сигнал в прокуратурата, те обясняват действията на критиците си с икономически интереси

 

Бъдещето на два църковни имота, до далян Чайка, в Созопол разбуни духовете в курортния град. В епицентъра са бившият зам.-кмет Костадин Мархолев, корабособственикът Генко Карабаджаков и хотелиерът Ангел Симеонов.

Сагата започва преди три години, когато църковното настоятелство на храма „Св.Георги“ взема решение да предостави под наем за 50 години два терена от общо 7,5 дка на белгийска фирма. Плановете на инвеститорите са да изградят екоселище с 20-ина къщички, ресторант и басейн.

Паралелно се създава и Инициативен комитет, представляван от Генко Карабаджаков – един от най-добрите корабни брокери в региона, развиващ изключително успешен бизнес. Те настояват този парцел да запази статута си и да се построи православен храм, тъй като там е имало такъв до 16-ти век, а двама от игумените служили в него, са били избирани за Вселенски патриарси.

От името на Инициативния комитет до Флагман.бг бе изпратен смущаващ сигнал, както и факсимиле от жалбата до Окръжна прокуратура Бургас, Сливенска митрополия и Светия синод.

ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ СИГНАЛА ТУК:

Първата страница от сигнала до прокуратурата, Светия синод и Митрополията. На следващите страници са изнесени смущаващи твърдения. Инициативният комитет е ангажирал софийска адвокатска кантора да ги представлява по този случай

Членовете на Църковното настоятелство на храма „Св.Георги“ са били подведени от Костадин Мархолев, твърдят от Инициативния комитет.

Имената на участниците в него не са публично известни, съобщава се само това на неформалния лидер – Генко Карабаджаков, който безспорно е авторитет, не само в Созопол. 

„Запознат съм с техния сигнал и имам своето обяснение. Първо, според мен, неправомерно използват името на г-н Генко Карабаджаков, когото аз много уважавам. Интересът там е изцяло икономически и е свързан с  Ангел Симеонов, собственик на хотел „Анел“. Църковният имот е в съседство с неговия комплекс и той е пряко заинтересован да няма конкуренция. Заради това е тази кампания и тъй като няма как да атакуват църквата, нападат персонално мен“, каза пред Флагман.бг Костадин Мархолев. Той подчерта, че решението на Църковното настоятелство, в което членуват 7 души, е подкрепено и от Епархийския съвет на Сливенската митрополия.

Предварителният договор с белгийската фирма минал през „иглени уши“, бил многократно разглеждан от юристите на митрополията и консултанти на църковното настоятелство. Интересите на паството били защитени, категоричен е Мархолев.

Парите от наема на този парцел, щели да се използват за нуждите на църквата и да решат дългогодишни проблеми. Мархолев обаче не успя да назове точния сума, но уточни, че е покачваща – според етапността на строителството и експлоатацията на комплекса. Той изрази готовност да покаже цялата документация.

В имота, според плановете на инвеститора, ще има храм, който да се използва от миряните, обеща Костадин Мархолев. Според него целият интерес към този имот е необясним и започнал, след като в Созопол, се разчуло за плановете на църковното настоятелство през 2018 година.

„Хората ме срещат по улиците и казват: "Направи много за църквата в последните 30 години, помогна да върнат имотите, защитаваше интересите й.  Не заслужават всичко това, което сега се стоварва върху главата ти". Може би са прави. Истината е, че го направихме с добри помисли, съвестта ми е чиста! Решението не е персонално мое, а беше единодушно, на целия колектив и подкрепено от Епархийския съвет на Сливенската митрополия. Искахме да осигурим стабилни приходи за църквата в дългосрочен план“, допълни Мархолев.

Костадин Мархолев, член на Църковното настоятелство на храма "Св.Георги". "Съвестта ми е чиста, взехме решение, което ще осигури приходи на църквата в дългосрочен план", каза той
Ангел Симеонов, собственик на комплекс "Анел". Флагман.бг го потърси днес след твърденията на Костадин Мархолев, но не го открихме. С готовност сме да предоставим право на отговор

 




Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
25
Коментара по темата
25.
До всички
15.02.2022 15:48:20
2
15
Костадин Мархолев- Човек с главно Ч!!! Винаги и с каквото е можел е подпомагал църквата и хора в нужда БЕЗВЪЗМЕЗДНО, тъй като е може би е най-вярващият човек, когото познавам! На този човек може да се каже единстветно едно огромно БЛАГОДАРЯ. Всичко останало е бошлаф!
24.
Дончева
15.02.2022 08:40:11
3
13
Случайно попаднах на статията и не мога да премълча това което научих на скоро за спрягания комплекс анел. Под ресторанта който е комплекса всъщност е септична яма на целия комплекс, недоумявам как човек може да се храни и под него да има такова съоражение, направо се отвратих от мисълта какво седи под краката ми! Затова и най вероятно храната имаше вкус на въображението ми под мен, отвратих се
23.
СозополчанинЪТ
15.02.2022 07:40:40
2
27
АНЕЛ-бариера-басейн в скалите и вход за да стигнеш до там!!
СОЗОПОЛИС-бариера-НИКАКЪВ ДОСТЪП до нос Колокита и частен засипван плаж в скалите!!
Скандално!!
22.
Данчо Полицая
14.02.2022 23:35:34
38
14
Панайот Рейзи е един достоен българин, меценат и стожер на облагородяването на буренясалото българско черноморие. Само затова че е от ГЕРБ е причина за тези злостни и несправедливи коментари. Направи добро, изяш л@йно, както се казва. Благодарение на този велик Българин беше спряно катастрофалното свлачище на Алепу, Созопол придоби европейски облик, има пречиствателна станция и разкошни улици. Новите сега не могат да боядисат това, което години наред е градил г-н Рейзи.
21.
гражданин на Созопол
14.02.2022 22:41:26
5
13
Хора,чували ли сте някога за инициативен комитет, в който имената на участниците в него не са публично известни???Е такъв феномен е този същия, който се е загрижил за църковните имоти в родния ми град.И тази голяма тайна за хората в този комитет на мен ми изглежда някак си нечистоплътна.Не вярвам, че Генко Карабаджаков /който е наш съгражданин и е роден в Созопол/ е неформалния лидер на този комитет.Сигурен съм,че няма созополчанин,който ще застане срещу делата на църквата в Созопол.Призовавам тези загрижените от инициативния комитет, както участват анонимно в него, нека със същия ентусиазъм направят по едно анонимно дарение за църквата, примерно за довършфане на зографията в църквата К.Методий.
20.
.......
14.02.2022 22:30:52
9
5
Влезе под кожата на когото трябва даже с личния си автомобил го заведе където трябва и сега 50 години ще събира от които трябва!!!!
19.
Созопол
14.02.2022 22:20:49
3
10
Долни хора престанете да занимавате хората с вашите лични преценки,тук въпроса е между икономически интереси и църковните имоти,личните нападки и квалификации си ги спестете за вас.Има много хора,които са на обратното мнение на вашето.
18.
Фики
14.02.2022 22:11:04
18
22
Мархолев е един крадец,как не го е срам да носи кръста,заграби имотите на хората с измами.Тези земи на църквата ги ползва той,и това го знаем от години,тази новина е стара.Измамник,лъжец,крадец.
17.
*********
14.02.2022 22:05:06
4
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
$#345'+-&
14.02.2022 21:57:07
12
22
МарСолеви, тихо, знаем се!!! Калафатеви, Рейзи, Калата, да продължавам ли? И те са същата стока. Алчни, горделиви, нагли а пък прости, щото освен гръцко, дето много се праскат че имат, имат и странджанско, и то надделява. Да не изброявам и други созополски фамилии. Ама те са хай левъл. Къде ще им се турим ние бе ееееей!?Измекяри. Сега ще ми изтрият коментара
15.
*********
14.02.2022 21:48:14
4
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Панайот Рейзи
14.02.2022 21:18:51
14
22
Всички имоти на бабите на Мархолев са на първа линия,там си опънал 5 хотела милия! Коцееее за да те взема в моя отбор се разкарай от църковното настоятелство,че по голям имтересчия и богохулник от теб няма! Цял град знае че си измамник!
13.
иванка
14.02.2022 21:11:40
1
30
Възмутена съм. Тръгнали Ангел Симеонов и Генко Карабаджаков инициативни комитети да създават.Да се бъркат в делата на църквата.Абе, хора вижте гредата във вашите очи и после сламката в очите на другите.Цял град ви знае що за стока сте и двамата.Окрадахте/семейно/ черноморски риболов, земи, заграбихте скалите и направихте басей.Изградихте палати на Буджака , ами само вие ли да сте там.Другите не могат. Като се мерите кой да бъде по велик , НЕ бъркайте ЦЪРКВАТА , настоятелите и отеца. Има кой да ви съди!
12.
вярващ
14.02.2022 20:46:26
1
26
„Прости им, Господи, те не знаят какво вършат“. Всички от Созопол да се обединим срещу тайната завера организирана да петни църквата ни и църковния живот в града ни. Чета тези гнусни нападки срещу църковното настоятелство и ми е болно на душата.В Созопол всички църкви греят и се връщат към нов живот, и това е видно за всички. Всички созополчани и бедни и богати и не до там богати сме благодарни на покойния отец Иван, на неуморния ни млад свещеник Димитър и на църковното настоятелство,на църковните служители, които с вяра, неуморно, с търпение и любов се грижат и поддържат тези свети места.Бог да пази Созопол от нечисти икономически интереси!
11.
православен християнин
14.02.2022 20:13:16
2
17
Господата от инициативния комитет преди да плюят да си бяха направили труда да разберат, че в Църковното настоятелство в Созопол и сега и преди винаги са били избирани православни християни, ОБРАЗОВАНИ ,доказали се общественици, добри професионалисти и хора ценени и уважавани в града. До колкото познавам всеки от членовете лично смея да твърдя, че едва биха се оставили да бъдат подведени от Костадин Мархолев за каквото и да е.
10.
Добри Христов
14.02.2022 20:07:36
2
16
Дано в крайна сметка доброто победи и Църквата в крайна сметка да спечели нещо от земите си!
9.
От Созопол
14.02.2022 19:17:15
4
28
Браво Господин Мархолев, най накрая някой да каже името на истинската мафия в Созопол. Подкрепяме ви се борете срещу този мерзавец.
8.
до коментаторите от Созопол, по- долу
14.02.2022 19:15:17
15
13
Целия Буджак е тотално застроен с десетки,не знам дали не и със стотици имоти, недостъпни, всички изливащи си ВиКато в морето. Обаче не знам защо само Анел Ви боде очите, при условие че е сигурно почти единствения достъпен
7.
Вярващ
14.02.2022 19:03:48
2
17
Г-н Симеонов, който се бърка и в Църковните дела е един Богохулник ,нищо хубаво не го чака!
6.
Жител на Созопол
14.02.2022 19:00:44
4
40
Как не ви е срам господин Анел да се бъркате в делата на Църквата ни, не ви ли стига че заграбихте държавни земи в комплекса си! КАКВО ДАДОХТЕ ВИЕ ГОСПОДИН АНГЕЛ НА СОЗОПОЛ ОСВЕН ВХОД 5ЛВ ЗА ДА ВИДИМ БРЕГЪТ , ТОНОВЕ БЕТОН ИЗСИПАНИ НА БРЕГЪТ И ТОНОВЕ ЛАЙНА КОИТО ИЗЛИВАТЕ В МОРЕТО?????
5.
Созопол
14.02.2022 18:56:33
3
47
Канализацията на комплекс анел се излива директно в морето, лятото в незаконния му басейн мерише на фекалий, а бетона който е излял на скалите ...... нямам думи
4.
Петко
14.02.2022 18:48:35
3
57
Влязох в прословутия комплекс Анел и тичайки ме настига запъхтяно момче да ми иска 5 лева вход за да разгледам скалите на морето! За мен това е срамота и унижение Българин да не може да отиде до скалите на Българското си море, да го гонът като мръсна твар от Българските земи
3.
Браво изродии!
14.02.2022 18:40:07
8
29
Окендзайте последното затревено петънце от което су вижда морето! Продайте,стройте .....
2.
Боклуци
14.02.2022 18:24:21
5
40
Не се наядохте мамица.. та ви мръсна боклуци
1.
Местен
14.02.2022 17:40:35
2
87
Ами щом сте потърсили г-н Ангел Симеонов за коментар, може да го помолите да Ви покаже Нотариалния Акт на скалите в комплекса му "Анел". Интересно Ни е на Нас читателите да разберем законноста на целия имот!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори