×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Йордан Цонев: Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на БНБ


13 Февруари 2022, Неделя, 15:03 ч.
Автор: Флагман.бг

Позовавайки се на източник от управляващата партия ПП

Управляващите готвят проф. Илиян Михов от Сингапур за шеф на БНБ. Това обяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред БТВ, позовавайки се на източник от управляващата партия ПП.

"Продължаваме промяната“ готвят за управител на БНБ един професор от Сингапур, казва се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР, разкри още Йордан Цонев по бТВ. 

И поясни: "Мисля, че беше директор на училище за премиери. По едно време Прокопиев беше ходил да учи в Сингапур за премиер. Аз се притеснявам от друго – същият човек през 2009 г. Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и той тогава изказа едни свои виждания за валутния борд – че той трябва да се промени, че курсът на лева трябва да се промени. Даже предложи един китайски модел на валутен борд, да ни пази Господ," 

Това е добра кандидутара, но не е обсъждана в управляващото мнозинство, коментира шефът на бюджетната комисиия Любимир Каримански, който също е обсъждан като евентуален шеф на БНБ.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, преподавател по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД,, приближен на кръга "Капитаал"..

През септември 2009 г. проф. Михов предложи да се "модифицира" режимът на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. Тезата му срещна съпротивата не само на политиците, но и на мнозинството макроикономисти в България.

Илиян Михов е ученик на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Михов има огромен брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ.

През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия той бе убеден привърженик на плана за спасяване на финансовата система на страната чрез изкупуване на т.нар. "токсични активи", за който американският президент Барак Обама осигури 787 млрд. долара.

В България Михов стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996-1997 г.

В първото правителство на Борисов икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер." Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и основно ще помага на министъра на финансите Симеон Дянков най-вече в координацията за влизането на страната ни в еврозоната", заяви тогава самият Бориисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена заради тезите му за модификация на валутния борд, която не се приема от българските политици. 

Йордан Цонев коментира още спора му с Кирил Петков за "златните паспорти", влиянието на кръга "Капитал" и промените в Конституцията

"На въпроса, който зададох на премиера за списъка от Гугъл, му казах, че искаме да се държи като министър-председател, с който да се гордеем и да не правят стъпки, с които да ги уличаваме, че кръгът "Капитал" по някакъв начин им диктува. Казах му - когато ви отправя тези реплики, вие казвате: Не ни закачайте за този кръг. А той чул, че съм казал: Не закачайте този кръг и реагира бурно - "Това е лъжа". Той каза: "Проверките, които трябва да правят, ще ги направят."

После на излиизането от пленарната зала г-н Пеевски попита премиера защо са отхвърлили нашето предложение в закона за проверки на всички паспорти, разказа Цонев за разменените реплики между Петков и Пеевски, които бяха запечатани от една снимка, обходила медиите от петък.

Доколкото си спомням, премиерът му каза: "Ще ги проверим, ще проверим и КТБ, всичко ще ви проверим".

Г-н Пеевски му каза: "ОК, проверете.

Но приемете текста на ДПС да се проверят всички издадени паспорти", настоя Пеевски.

Тогава премиерът обеща, че тази проверка ще бъде извършена. И каза че ще бъдат извършени всички останали проверки, разказа Йордан Цонев.

Зам.-председателят на ДПС обяви, че партията е готова да подкрепя правителството в борбата с корупцията, но ако правителството не превишава правомощията си. Другото условие на ДПС е да има диалог.

Йордан Цонев обясни защо ДПС настоява за прекратяване на т.нар. „златни паспорти” и за разследване на всяко едно издадено до момента инвестиционно гражданство.

„В края на миналата година излезе доклад на Европейската комисия за напредъка по преговорите със САЩ за визите за европейски гражданин. Стана ясно, че издаването на инвестиционно гражданство от България, Румъния и Кипър, мисля и Малта, ще пречи на тези визи. Прочитайки този доклад, решихме, че трябва да предприемем тази стъпка. Разбира се, правителство също беше решило да предприеме тази стъпка. Просто ние внесохме нашия законопроект една седмица по рано“, обясни зам.-председателят на ДПС.

Ние сме институционална партия. Ние искаме Кирил Петков да се държи като премиер, с когото да се гордеем, подчерта Цонев.

"Когато Петков дойде при ДПС на банките в парламента, Делян Пеевски го попита: "Защо отхвърлихте нашите предложения за проверки за златните паспорти?". Петков каза - ще проверим всичко, ще проверим и КТБ. Премиерът обеща, че всички проверки ще бъдат извършени. Господин Пеевски му каза - ОК, направете ги.”.

Последните няколко проверки срещу Делян Пеевски бяха извършени от тази власт и те показаха, че няма нищо - и по "Пандора пейпърс", и от НАП, и от ДАНС", припомни Йордан Цонев.

Сагата получи ново развитие тази седмица. Министърът на правосъдието каза, че всичките инвестиционни проекти са издавани от една адвокатска кантора, за която казаха, че е близка до ДПС. Ние веднага поискахме проверки, излязоха и публикации в определени медии, обясни още Цонев.

"Излезе собственикът на адвокатската кантора и каза, че няма нищо общо с Делян Пеевски, напротив, водил е дела срещу него", каза Йордан Цонев. Стана ясно, и че шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова е работила в тази кантора.

Цонев отрече твърденията, че има схема за издаване на златни паспорти начело с Делян Пеевски. "Когато е въведена тази схема през 2012 г., ДПС е поискало да не бъде приеман този проектозакон. Четин Казак се е противопоставил", припомни народният представител от ДПС.

"За законопроекта от 2020 г., когато ГЕРБ инициират отмяната на този законопроект, тогава ние променихме порочния път, по който се издават т.нар. „златни паспорти”. Там са подписите на цялата временна анкетна комисия, която се създаде за проверка на случаи, описани от чуждестранния печат във Франция. Но не за инвестиции, а за произход", каза Цонев.

"Поискахме да се запознаем със законодателството в други 7 страни - те бяха утежнили процедурите. Тогава и ние решихме да утежним нашето законодателство. От тогава нито един паспорт не е издаден. Но нашите американски и европейски партньори ни казаха - ние не искаме такива правила. Този механизъм пречи за отпадане на визите. И ние реагираме на ситуацията. Няма нищо лошо в това, което сме направили", посочи Цонев.

И допълни, че и останалите 4 страни премахнаха инвестиционното гражданство.

"Срамно е, че човек като Прокопиев не знае, че може да заведе гражданско дело, без да си сваляме имунитета. Друго срамно е, че човек, който контролира министри през медиите си, казва, че ние контролираме през медиите. През годините съм прочел такива неща за мен, които се оказаха абсолютно неверни. Едно "извинявай" не чух. Политикът трябва да знае, че е публична личност, трябва да носи на клевети и никога не трябва да съди журналист", коментира още Цонев.

Според него ако списъкът на Петков е правен по публикации в медиите, то няма как Пеевски да не е в него. "Той е обект на много разследвания. Ако списъкът е правен по Гугъл, наред с името на Пеевски обаче излиза и името на Прокопиев. Петков каза - списъкът е от 19, ние го дадохме на главния прокурор, който е 20-тият. Ако бяхте сложили и Прокопиев, щеше да се получи играта 21", пошегува се Цонев.

Той коментира и защо финансовият министър Асен Василев си е превишил правата, като е поискал данъчна проверка на Пеевски.

"Ако ще се правят данъчни проверки, такива може да назначи само териториалният данъчен директор - не шефът на НАП, не финансовият министър. Не може Асен Василев да казва - аз разпоредих данъчна проверка. Трябва да се спазват правилата. Прокуратурата да му обясни на Асен Василев, че си е превишил правата", каза Цонев.

Зам.-председателят на ДПС разказа и за проекта за промяна на Конституцията, свързан със съдебната реформа.

Кой да е над главния прокурор - цялата прокуратура, която е на по-висше ниво, ще контролира по-нисшите нива. Главният прокурор няма да има право да изземва дела и да ги дава на други, подчерта Цонев.

"Изземват му се функциите, които го правят всемогъщ - той няма да може да надзирава този процес, нито да кадрува. Него ще могат да го разследват. Този опитен прокурор, който ще го разследва, ще има имунитет. Като приключи разследването, ще може да бъде назначен във ВКС, което е най-висшата длъжност за магистратите”, обясни зам.-председателят на ДПС.

„Дадохме закона на всички парламентарни групи, но нямаме достатъчно подписи, за да го внесем. Но ще го публикуваме", обеща Цонев. И подчерта, че ДПС показва на институциите в ЕК, че в България се подготвят важни промени в правосъдието.

"В Европа ДПС има страхотен авторитет. Там няма кой да ни рисува отрицателен образ. Илхан Кючюк е съпрезидент на АЛДЕ, избран с най-много гласове", посочи зам.-председателят на ДПС. Той припомни, че няма случай за внесен закон за реформа в съдебната власт, който ДПС да не е подкрепило. "Управляващите нямат парламентарно мнозинство, но с ДПС ще имат. Ще им дадем гласовете си за тези реформи. Досега нямаше с кого да го направим. В замяна не искаме нищо", заяви Цонев.

И поясни, че ако и те предложат промени и те са добри за реформата, ДПС ще ги подкрепи. "Смяната на личности някъде може да е нужна. Но не може да стане реформа, ако не променим Конституцията", посочи още депутатът.

Той заяви: "Искаме това мнозинство да остане на власт, но да управлява така, както е обещало. Засега не се случва нищо от това, което е обещало, а само гаф след гаф. Страната ни има нужда от реформи във всички сектори, има нужда да излезе от кризата".

"Кабинетът може да бъде подкрепян само ако върши нещата, които трябва да върши - и за корупцията, и за съдебна реформа, но ако е адекватна. Не може само да стане със смяна на главния прокурор, а с адекватна реформа. Към момента няма диалог в парламента", каза още Цонев.


В категории: Политика


5
Коментара
Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
5
Коментара по темата
5.
Стоимена
13.02.2022 21:23:00
0
1
Пицата, ментата,..., бюджетните корсари от капитанската зала. Приятелката му Екатерина Михайлова да не е отседнала в х-л"Кавказ" и после професорката от Кавказ се хвана на хорото "Ихо, ихо" -професор Михов.
4.
Бургазлия
13.02.2022 20:23:35
0
1
Браво на управляващите. Ще сложат можеш човек , а някой като Ментата. Знаем те що за стока си. Ти жена си не можеш да оправиш, за БНБ се загрижил.
3.
All you need to know!
13.02.2022 17:57:26
2
2
модел, прилаган от Китай

Илиян Михов е ученик на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Михов има огромен брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ.

Поредният еничар пратен да довърши територията! Крадливият евреин хубаво те е учил, но той може да си вкарва колкото иска нули в компютрите, а ти не можеш и ще те изхвърлят с камъни след няколко месеца, мръсно изчадие адово!
2.
Турчин
13.02.2022 16:42:01
1
4
Не на русчиите комунисти доносници ционисти от гяурското дс дпс
1.
Бай....
13.02.2022 15:30:36
2
14
Кой си ти бе, цигански турчин от село Карапелит, че да даваш мнение?! Мошеник!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори