×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петата вълна си отива, но май се задава нов пик


Петата вълна си отива, но май се задава нов пик
Според Лъчезар Томов е рано за разхлабване на мерките у нас
13 Февруари 2022, Неделя, 13:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

Прогнозата на математика Лъчезар Томов е стряскаща

Въпреки спада в броя на новите заразени с COVID- 19 у нас, експерти прогнозират нов пик на петата вълна. Това заяви математикът Лъчезар Томов пред Нова ТВ. Според него покачването на случаите ще се види най-много до седмица две.

Седмицата, в която учениците бяха вкъщи заради междусрочната ваканция е причина в последните няколко дни да наблюдаваме по-малко нови заразени на дневна база, казват математици. Според тях обаче скоро цифрите отново ще тръгнат нагоре, тъй като голяма част от населението все още не се е срещнала с Омикрон.

А педиатри наблюдават покачване на случаите при децата в детските градини, които за разлика от училищата не са оставали затворени през тази вълна.

В последните 3 седмици педиатри отчитат ръст на заразени деца, какъвто не е имало в предходните вълни на пандемията. Симптомите при малките пациенти се различават от тези при възрастните, забелязва д-р Минева.

„Около 40 до 50% от децата, преминали през кабинетите в ДКЦ-тата са положителни за COVID. Много голяма част от децата идват с оплаквания от коремни болки в съчетание с повишена температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашни-чревните прояви”, обясни педиатърът д-р Пенка Минева.

Най-висок е броят на заразените деца в детските градини.

„В последната седмица поради ограничаване на контактите при учениците във връзка с ваканцията се наблюдава едно известно намаляване на заболеваемостта, но при децата в градините между 3 и 6 години, там е значително повишена все още заболеваемостта”, добави педиатърът.

Математици изчисляват, че случаите на коронавирус при деца са нараснали 18 пъти след появата на Омикрон. Прогнозата е за нов пик на вълната след междусрочната ваканция.

„Сега ще има отново скок при децата с някакво закъснение, средно седмица две след това отново скок при възрастните. Ще имаме пак скок, пак спад”, обясни математикът Лъчезар Томов.

Според Лъчезар Томов е рано за разхлабване на мерките у нас.

„Ние имаме голяма част от населението, която все още не е била засегната от вируса - по селата, по изолирани региони. Този път с този вариант, който имаме, ще стигне това навсякъде, ако се остави така. Ние не знаем колко възрастни хора по селата са били изпуснати от предишните заразявания”, добави математикът.

Смъртните случаи от петата вълна могат да стигнат 10 хиляди или почти двойно повече от тези, които са регистрирани в момента, допълва Томов.

„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, предупреждава той.

Лъчезар Томов обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID.

„20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но  в по-малък процент”, обясни той.

Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.


В категории: COVID-19


16
Коментара по темата
16.
...
14.02.2022 09:58:03
0
4
Майната ви с тия пикове. Майната ви математици, учени и доктори. Много професори и учени в тая малка държава се навъдиха да шашкат и без това убития народ.
15.
тоз пък
13.02.2022 18:55:51
0
9
За тия работа няма ли, че само висят по телевизията?
14.
123
13.02.2022 15:34:45
3
18
Тоя олигофрен изобщо не го показвайте а който му вярва на глупостите да се набоде с всички вакси най-добре
13.
Айде ковисиорите
13.02.2022 15:32:29
3
13
Да обяснят защо Мангъра е лекувал Тиквените червенотиквеничковчета де са внуци на тиквената магнолия у банкя,а не е отишъл да ги лекувапри константинов,витанов,радка и прочие математици и дебели като бидони псевдолекари
12.
Лъчезар Томов
13.02.2022 15:31:53
2
15
беше добавен в списъка на опасните за националата сигурност. Да очаква призвока в най-скоро време!
11.
Мразя циганите
13.02.2022 15:27:53
3
20
Матиматик казва кой как се зарязава??? Пази Боже сляпо да прогледа!!!! Кога матиматиците станаха лекари???
10.
Мхм
13.02.2022 15:00:45
20
6
Хайде анти ковид групичката да обясни това:
20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца.
Нали уж беше настинка, грипче?
9.
До 8
13.02.2022 14:37:42
1
13
Неврологичните щети нямат нищо общо с така популярния израз "зле с нервите".
Неврологични нарушения: заболявания, засягащи главния мозък, гръбначния мозък и свързващите ги нерви.
Бъркате неврологията с психоневрологията.
8.
Адолф
13.02.2022 14:14:10
1
19
Неврологичните щети, които се наблюдават не само преболедували но повсеместно, се дължат на постоянната медийна изява на знайни и незнайни "математици"!
7.
...
13.02.2022 14:01:52
2
12
За другите мерки не знам,но крайно време е студентите и учениците да се обучават присъствено.Те определено няма да запълнят болниците,а и голяма част от тях преболедуваха,други пък го карат леко.
Има и ваксини,който се страхува или иска да намали риска-да се ваксинира! Не може заради бабите и дядовците на село,на които не им пука,и които са и болни,и неваксинирани,да страда активната част на населението...И не е до заведенията,а до образованието,което се срива...
6.
*********
13.02.2022 13:51:24
2
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
5.
Лъчко
13.02.2022 13:49:53
3
25
Този мазен педал е за бой..Мноооого противно копеле.
4.
Трол
13.02.2022 13:47:18
1
11
Що не се....
3.
до 1
13.02.2022 13:47:07
1
13
Защо майка му? Той нали е налице. Не вярвам да осигуряват охрана на всеки боклук от този калибър.
2.
Лост
13.02.2022 13:43:29
2
22
Този, Витанов, др. математик Кунчев, Аспарух от Берн и др. знайни и незнайни в главите им само пикове.
1.
.
13.02.2022 13:33:58
4
29
На майка ти..... Се задава ..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори