×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На 99 %: Зеленият сертификат пада през март у нас


04 Февруари 2022, Петък, 10:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Редица европейски страни премахнаха ковид ограниченията

 

Масовите протести срещу зеления сертификат в цяла Европа и критиките на учени за безполезността на документа постави правителствата в ситуация да обмислят премахването му. Потърсихме мнения на експерти, които са категорични, че отпадането на зеления сертификат у нас ще се случи в рамките на няколко седмици, пише Труд.

Някои скандинавски държави вече набраха смелост за свалянето на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. От 1 февруари Дания оглави инициативата, последвана от Норвегия, а вчера ги последва и Швеция с официално решение на правителството да обяви края на противоепидемичните мерки от идната седмица - 9 февруари. Основните препоръки към населението остават същите: за предпочитане е хората да си стоят в къщите, ако са болни, а неваксинираните трябва да продължат да прилагат всички възможни мерки, за да се предпазят от заразяване.

Във всички случаи се предвижда отмяна на задължителния “зелен сертификат”, а в Дания вече е деактивирано държавното мобилно приложение за удостоверяване и достъп до обществени места.

От сряда, 3 февруари, Франция също започна да отхлабва мерките, въпреки все още високите нива на новозаразени. От вчера маските вече не са задължителни за разходки по улиците, но препоръката за работа от вкъщи остава. Отпадат ограниченията за брой посетители на стадиони, културни събития и такива на открито. Нощните заведения остават затворени до 16 февруари, когато ще могат отново да работят на пълен капацитет. “Зеленият сертификат” засега остава в сила във Франция, като в интервю здравният министър Оливие Веран обяви, че документът има своя естествена продължителност на живота и ще бъде премахнат “преди месец юли”.

В този дух Европейската комисия предложи ковид сертификатите да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 година.

Говорител на комисията уточни на пресконференция, че целта е ЕС да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове. Той не можа да уточни дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети, съобщи БТА.

По неговите думи целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Говорителят посочи, че предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

В съобщение на ЕК се отбелязва, че решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на местните власти. Комисията допълва, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

Припомняме, че през декември миналата година ЕК предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Предвижда се Комисията да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.

В България битката за зеления сертификат продължава. Съветничката на премиера Кирил Петков проф. Радка Аргирова даде да се разбере, че до месец у нас зеленият сертификат също може да отпадне. Но ако няма нова вълна и болниците не са пълни. От ИТН и “Възраждане” репликираха, че сертификатът не пази никого - нито притежателите му, нито онези, които нямат документа. Сертификатът само създава проблеми, а масово проверките за притежаването му са проформа.

 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
2
Коментара по темата
2.
Време е
04.02.2022 16:21:22
0
7
да я махат тази дискриминационна практика. Американците/немците (Файзер/Байонтех) достатъчно се нагушиха с неработещи "препарати".
1.
мислещ
04.02.2022 11:37:17
0
19
Въвеждат го в Европа и нашата жаба вдига крак, махат го в Европа и нашите жаби също....нормално !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори