×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ могат да сложат край на „зеления сертификат“


Как ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ могат да сложат край на „зеления сертификат“
Сегрегационната мярка отново се оказва под прицел, но този път контекстът е отмяната на мерките срещу коронавируса в редица европейски държави
01 Февруари 2022, Вторник, 12:07 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Бойко Борисов даде ясен знак, че би подкрепил конституционна жалба на „Възраждане“, ако тя касае не само достъпът до НС с документа, но цялостното му прилагане

Има голям шанс зеленият сертификат да отпадне, а за премахването на спорното сегрегационно ограничение се образува доста интересна коалиция, която е на път да наруши крехкия баланс в правителството.

Категорични и последователни в искането си за отмяна на ковид паспортите са от ПП "Възраждане". До този момент на кантар бяха ИТН, но от събота вече са категорично "за" премахването. Изненадващо третата политическа сила, която е на път да подкрепи премахването на сертификатите е ГЕРБ.

На пръв поглед има логика те да отпаднат, защото вече се забелязва такава тенденция в редица европейски страни. България трудно премина 30-те процента на ваксинация, което според критиците на зеления сертификат превръща тази мярка в сегрегационна и напълно неефективна. 

Още повече, че дори и ваксинираните, когато са контакти, се поставят под карантина. Имаме примера от КСНС, когато цялата държавна власт бе изолирана заради положителния тест на председателя на парламента Никола Минчев. 

Отскоро и в самата сграда на НС достъпът се осъществява с представяне на този „документ“, но мярката иизглежда като чиста формалност – един вид „замазване на очите“ пред хората, за да не се задълбочи у тях чувството, че биват разединявани. Още повече, че депутатите от ПП "Възраждане" влизат без да представят сертификат, а както се оказа НСО нито иска, нито има право да ги спре.

„Парламентът сега е приравнен с мол, театър, с цирк. Всеки човек трябва да има право на избор и трябва да го направи свободно. Не съм „за“ или „против“ зеления сертификат, но става въпрос за подход. Решението в сградата на парламента да се влиза по този начин не беше обмислено добре. След като има вечерен час до 22 ч. за заведенията – за нас ще има ли?“, попита зам.-председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“.

Още от началото, когато мярката за влизане в НС след представяне на „зелен сертификат“ от страна на депутатите бе предложена, тя бе един от най-изявените критици на идеята. А всъщност от кого бе входирано предложението? 

От ГЕРБ. Но това беше още тогава добър ход от страна на бившите управляващи, с който да демонстрират нагледно до какво разединение води „зеления сертификат“. И те успяха, като видно в момента в управляващата коалиция се наблюдават разногласия. А какво е мнението на ГЕРБ по въпроса сега? „Българска измишльотина“, каза съвсем лаконично председателят на партията и експремиер Бойко Борисов. 

Той се обяви изцяло „за“ пълното премахване на тази мярка, като допълни, че в момента „издевателстват срещу ресторантьори, тормозят населението“ и обвини настоящото правителство, че е „пуснало пандемията безконтролно“. С тези си изказвания Борисов категорично демонстрира, че първоначалното предложение на ГЕРБ за зелен сертификат в Народното събрание е било обмислен политически трик, който очевидно е проработил и за който очевидно неопитните в момента управляващи не са отреагирали навреме. Борисов всъщност каза и нещо още по-важно в последните дни – че той и ГЕРБ биха подкрепили конституционната жалба на най-големите противници на мерките – „Възраждане“. Но само ако тя се отнася не само за достъпът до НС, а за навсякъде.

По друга линия на същата тема обаче пък все още седи един интересен правен въпрос по отношение на всички мерки, въведени след юни 2020 г. Въпросът е чисто технически, но още консенсусен отговор няма – в условията на „извънредно положение“ ли се намира все още България от чисто правна гледна точка или въведената от кабинета на Борисов „извънредна епидемична обстановка“ е нещо съвсем различно. Защото ако не е „извънредно положение“, както е описано в чл. 57, ал. 3 от Конституцията, то всички досега мерки, въведени само с министерски заповеди са противоконституционни, а такава е и тази, касаеща „зеления сертификат“, който редица вече определят като напълно сегрегационен. Тоест – той нарушава и други точки от върховния закон. Например целият чл. 6. в който се описва ясно, че „всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“, а в ал. 2 се допълва, че „...Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, (...), убеждения, лично и обществено положение...“. 

В този смисъл представянето на „зеления сертификат“ като избор е добър ход, който да избегне този член от конституцията. Но не съвсем, защото когато изборът на човек бъде сведен до 3 опции, 2 от които за мнозинството от хората в България са неприемвливи, то реално избор няма. Но това е друга тема, която може само да бъде като допълнение на основната в случая. А именно: неочакваната „коалиция“, поне в мненията, между „Има такъв народ“, ГЕРБ и „Възраждане“ има пълният потенциал да направят първите стъпки към премахването на „зеления сертификат“, а защо не и всички или повечето ограничения като цяло.

Самият факт, че дори в политическите кръгове открито се заговори за премахване на мерките, а някои от най-големите експерти, които в последните близо 2 години пееха като латерни едни и същи песни, сега запяха други е показателен за нещо друго – вероятно се намираме в края на пандемията и много скоро всичко може да се върне към някакво подобие на нормалността, която познавахме преди 2020 г. 

Всъщност примери за това има на много места в Европа. Първата страна, която премахна всички ограничения, бе Великобритания. Там това се случи под политически натиск, което не е и особено лошо, защото е доказателство, че контролът върху пандемията през последните 2 години е бил именно в ръцете на политиците. В момента, в който „изловиха“ Борис Джонсън да купонясва въпреки собствените му забрани и „ножът опря в кокъла“, най-лесният му политически ход бе именно това – да премахне мерките, които той въведе. Явният въпрос, който мнозина великобританци си задават сега е: „Каква е тази пандемия, която спира да е опасна, когато политиците се почувстват застрашени?“.

Няколко други страни обаче последваха добрия пример от Острова. Такива например са Ирландия, Дания и части от Испания. От няколко дни дори и в крайно уплашената Австрия заговориха за отпускане на каиша около връта на поданиците си. Подобни разговори, в интерес на истина, вече стартираха и в Нова Зеландия, а политическият натиск върху Джо Байдън от другата страна на кълбото в САЩ също може да се окаже достатъчен, че администрацията му да даде заден ход за мерките. В Израел пък правосъдният министът обяви, че е против въвеждането на каквито и да е нови мерки, изискващи от хората да показват доказателство, че са имунизирани. Това там се случва в контекста на одобрената четвърта доза, но и рекордният брой случааи от самото начало на пандемията досега.

Емпиричните данни по света пък са категорични – със или без ваксина, в момента официално е болен близо 1% от населението на планетата – 10 пъти повече, спрямо най-големите пикове на предходните вълни. А смъртността е в пъти по-ниска. Това означава, както мнозина учени вече се изказаха, потенциалния край на пандемията, с превръщането на вируса от много опасен и слабо заразен в много заразен и слабо опасен – натуралният еволюционен път на патогените.

С превръщането на SARS-CoV-2 в поредния сезонен вирус, би следвало пандемията да се превърне в ендемия и съвсем скоро всички мерки да отпаднат. Редно е това да се случи и в България съвсем скоро. А що се касае до „коалиция“ ГЕРБ-ИТН-Възраждане – за официална такава и дума не може да става, но пък с всичките 97 гласа, които имат те общо в НС, е съвсем възможно при добро стечение на обстоятелствата, зеленият сертификат да отпадне и при най-обикновено гласуване. 


 




Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 1
15
Коментара по темата
15.
Тутси
02.02.2022 00:46:01
0
3
Дано да го разкарат, но както гледам, повече натискат да го направят задължителен
14.
Истина
01.02.2022 16:29:47
14
1
Но ако Русия каже, Възраждане ще е за сертификата.
13.
До 13
01.02.2022 16:07:50
16
1
Това трябва да ти е най-силният аргумент да се ваксинираш. Като няма доктори и ти е страшно в болницата, какво ще правиш? А, може и белина да пиеш.
12.
Не ми се спори до 3
01.02.2022 15:53:14
2
19
..измряха хора заради некадърни доктори ,неадекватно лечение и пълна липса на профилактика на хронични заболявания.
Колко пъти на някой му е звъннал личния за контролен профилактичен преглед?
Отговора е 0.
Вица е ,че докторите ги избиха, не ковида или каквото там да си го именувате. А във Бургас е страшно да се влезе в болница.
Пазете се и майнатаним на сертификати и бустери.
11.
ХХ
01.02.2022 14:59:21
5
10
Тиквата е безпринципен по'ми'яр.
10.
Наистина
01.02.2022 14:18:17
5
10
Възраждане е срещу сертификата и за Русия.
9.
Ко каза ко
01.02.2022 14:12:03
0
3
Какъв каиш имало около врЪта, че не разбрах?
8.
Патладжана
01.02.2022 13:49:48
15
1
Вече разбрахме кои са шпионите на Герб Възраждане и Слави
7.
Ивчето
01.02.2022 13:18:28
1
11
не зная каква юристка е , но говори тъпизми ...
След като имало ограничение до 22 часа за заведенията , за тях (парламента) щяло ли да има такова ?!
Което е кретенски "остроумен" въпрос!
Ами , Ивче, то за заведенията има и 60/40, 80/20, намалено ДДС , това май не означава , че тези мерки ще се прилагат и в НС, нали?
Да не сравняваме несравнимите неща,за да се направим на интересни, става ли ?!
И правилно ти казаха работещите в молове, циркове и пр. , ако и вие се отнасяхте като работещите в тях със същата отговорност и дисциплина към "гигантската " си депутатска работа , друго щеше да е !
6.
Някой
01.02.2022 13:14:35
22
15
И трите партии искат да угодят на стадото. Жалко е че не се говори за увеличаване на доходи, а за подобни популистки тъпотии. Народа е гладен и беден но ние сега сертификата му ще оправяме. Проста държава с прости хора и прости политици
5.
до 3
01.02.2022 12:59:54
1
25
Това че ще отпадне за България, не означава че не може да го имаш. Просто притежаването на зелен сертификат няма да е необходимо за територията на България. Но би трябвало системата която го издава и валидира да си работи. Напълно е възможно в някои сектори като здравеопазване да си остане
4.
до 3
01.02.2022 12:52:15
6
22
ти като не си примат почвай да пиеш Radithor защото то е било официално лекарство предписвано от лекари и пробутвано от науката до 1932. Ти нали много вярваш на науката ? Давай взимай го:)
3.
Примати
01.02.2022 12:42:58
42
14
И как ще изляза от България, без този сертификат или пак популистки глупости...За разлика от вас аз работя из България, пътувам и без този сертификат не мога дори с влак и автобус да пътувам там, защо само приматите сте против или видяхте жена си с ташаци след ваксината, измряха сумати хора и вие още се блещите, амо то така на чужд гръб и сто тояги са малко, дано не ви настига тоя ковид
2.
аман
01.02.2022 12:32:06
14
14
Краят на зеления ще си го сложи Премиерът,когато му дойде времето,
1.
А бе
01.02.2022 12:15:34
2
30
ИТН много искат ама нямат желание.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева
Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори