×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Баневи съдят за тормоз Гешев и заместниците му за 60 000 лв.


Баневи съдят за тормоз Гешев и заместниците му за 60 000 лв.
Евгения и Николай Баневи вече спечелиха дело срещу България в ЕСПЧ за нарушените им права при ареста
26 Януари 2022, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Баневи спечелиха важна битка в ЕСПЧ в Страсбург, чакат развръзка за „Каваците“

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира пред "Сега" Екимджиев. 

Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".

Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

"Визираните правонарушения причиняват на ищците силен стрес и фрустрация, както и поредно болезнено разочарование и загуба на доверие в дейността на българската правоохранителна система", се казва в исковата молба на Баневи. Според нея в продължение на повече от 3 години те "са мишени на злостна пропагандна кампания от страна на прокуратурата". Екимджиев припомня, че през октомври м.г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.

"По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са "... отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група ...", се казва още в исковата молба.

И се допълва, че българският НПК позволява на прокуратурата без съдебен контрол да обвини и да внесе обвинителен акт срещу всекиго за всякакво престъпление. И това едва ли се знае от всичките 67 адресати на писмото. "Дори при явна злоупотреба с власт, разследващите у нас не носят персонална отговорност за неправомерните обвинения, а главният прокурор, както е установено в Решението на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", не може да бъде разследван дори когато има сериозни данни, че е замесен в убийство", пишат Баневи до съда.

Според тях прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.

"Странният мелодраматичен жанр на прокурорската жалба категорично не налага нито споменаването на имената на Баневи, нито изчерпателно изброяване на недоказаните престъпления, за които те, според прокурорите, са "отговорни", нито квалифицирането им като "олигарси". Ето защо компрометиращите ищците данни, част от които са произведени от самата прокуратура, а други са предмет на висящ наказателен процес,  разпространени от ищците до 67 адресата по целия Свят, не преследват легитимна цел, в защита на обществен интерес", се казва в исковата молба.

"Вредата е съпричинена от шестимата ответници, действащи съгласувано и предумишлено, а не спонтанно и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали възможност спокойно да редактират текста на писмото, така че правата на Баневи да бъдат съобразени", обяснява се в исковата молба как е определен размерът на търсеното обезщетение от Гешев и зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов.


В категории: Темида


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
23
Коментара по темата
23.
Всички сме прецакани
27.02.2024 14:13:20
0
0
Проста схема:
1.Прокуратурата изготвя негодни обвинения
2. Нашият съдия/избран случайно/ издава присъда "В името на нас...'
3. Баневи..Арабаджиеви , Стайков медсестри и "вся остальная сволоч " звеждт дела в Страсбург , които при гореспоменатите обстоятелства печелят ,а ние Баланите плащане сметката.
22.
крадците комсомолци Баневи
27.01.2022 12:52:28
0
2
Крадливи комунистически уроди,окрадоха и фалираха сумати предприятия и оставиха хората на улицата...Боклуци
21.
ujs
27.01.2022 11:12:48
0
3
taq kradliva izmet-banevi nqma li koi da gi otrepi urodlivo kradlivite goveda
20.
До 14
27.01.2022 09:30:36
0
3
Ех, завалa ти , чел си нещо, но не всичко ...
Нашият НПК не позволява съдебен контрол над прокуратурата при съставянето на обвинението и внасянето му в съда ! Мисля, че само нашият , руския и севернокорейския са така , но това е друга тема !
По този начин и ти можеш да бъдеш подведен под отговорност и да ти бъде повдигнато обвинение дори само за "джурналята"!Просто защото не се харесваш на някой прокурор! Това е и причината повечето дела да падат в съда...
Ако има съдебен контрол това обвинение никога няма да стигне до съда !
Впрочем, тези не се и канят да осъдят конкретен прокурор!Те ще съдят "ръководството на прокуратурата"!За конкретно дело никой прокурор не може да бъде съден, но за лошо ръководство-може!
Сметката накрая пак ще я платим аз и ти, разбира се!
19.
БРАВО
27.01.2022 09:28:14
9
2
БРАВИ НА БАНЕВИ, САМО ТАКА!!! ПОРЕДНОТО СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛО В СТРАСТБУРГ СРЕЩУ НЕАДЕКВАТНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ПРОКУРОРИИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПОДЛОГИ И КАСЕКТИ!
18.
Fak
27.01.2022 06:12:56
2
19
Тея окрадха държавата, заедно с другите олигарси, сега тръгнали да се жалват. Га ядаха кифтета не риваха , сега на ощипани моми ще са правят. Швестърите на промяната, долни леви куртизанки.
17.
SS
27.01.2022 04:05:57
3
9
A TIA DVAMATA POMIARI NA SNIMKATA NIAMA KAKVO DA GI KOMENTIRAME .
16.
SS
27.01.2022 04:03:20
1
6
AIDE BANKIANSKATA TIKVA PAK NA VLAST .
TOI CHTE OPRAVI VSICHKO I VSICHKI .
SANIRANE NA BLOKOVE PO 400 KINTA NA KV.M.
MAGISTRALI , 10 DO 20 MIL. NA LINEEN KILOMETAR S GARANCIA 3 GODINI , KRAJBI V NECHUVANI RAZMERI OT OBCHTESTVENNI PORACHKI ....I OCHTE ...I OCHTE .
AIDEEEEE , BASTAAAA . LAPANETO SVARCHI .
15.
контра
27.01.2022 03:23:25
8
21
Чудя се ,колко ли пари е хвърлил Божков в борбата си да свали Цацаров и Гешев.Чудя се още и докога ще издържи това правителство.промята вече е видна дори и за слепите.през новата година гафовете тръгнаха-сертификати,бенсии,на прага сме и на война.а с тези сме жив зян.
14.
Г-д джурналя
27.01.2022 00:40:05
5
17
Не, че нещо, обаче, не всички сме олигифрени и полуидиоти!
Няма, как, да съдят Гешев, нито, който и да е прокурор, за това, че е повдигнал обвинение. Прокурорите, не носят персонална отговорност, за това, че един обвинителен акт, не е издържал в съда. Съда или осъжда или оправдава. Държавата се съди в Страсбург, за лоши условия, за надхвърлен срок на текущо дело и т. н
Но, не и за това, че е повдигнала обвинение и делото се гледа по същество, както е в случая с Другаря и Другарката. Ако, обичате, тези кьорфишеци ги пробутвайте на електората на Фърчилков и Импексова.
Знаем, че времената са трудни и ви трябват кешове, обаче прекалявате. Одеве пропагандичка за Савойчев, сега за тези червени другари-скрападжии... Айде спрете се малко!
13.
До 1,2 и 8
27.01.2022 00:11:06
5
20
Точно така другари,точно така,мръсника му с мрасник,ще тормози другаря и другарката,едни от главните спонсори на партията,мръсник,мръсник!!!ОстаФка ГешеФФ,остави другарите на мира,да правят мнооого парички на гърба на малоумници като нас,остави ги да си грабят,да дават на партията,да живее Радев,да живее Божков,оставка ГешеФФ,остаФка!!!
PS: Бях забравил колко прости сънародници имам!
12.
Bbb
26.01.2022 23:52:37
2
26
Стана тя!И измамниците започнаха да съдят България,вместо тя да съди тях.Голям джумбиш настана в нашата мила родина.Нищо важното е че има банани и портокали по магазините.!!!!
Така наречената приватизация е най-голямата кражба в целия свят за 20 век.Честита да ви е!!!!
11.
Полимери
26.01.2022 22:40:22
0
12
Адвокати ,пари според законът! Опасните химикали от собствеността и отговорност ,,бяха май отстранени за сметка на държавата/народът/. При авария , кой плаща?
10.
Б.Б.
26.01.2022 22:29:11
2
13
България , едни симпатяги на почивка в Белград , Дубай , по мързеливи в България ! Тия активно мързеливите като юноши бледни /може и с червени бузки/ Дърпат конците на депутати , партий
9.
Противяци!
26.01.2022 22:13:33
0
7
Ако е за сексуален на 100 % ши го спечелят и ще ги обезщетят....грешка няма!........Те, в Страсбург тез дела са им приоритет и ги решават отма!
8.
яни
26.01.2022 22:00:10
23
11
Поредните мафиоти, които ще осъдят България заради некадърника Гешефф.
Оставка, Гешеффф!!!!!!!!!!!!!!!!!
7.
Lorda
26.01.2022 21:50:42
6
22
До 1 и 2. Срещал съм тъпи и прости хора, но Вие направо къртите мивки.
6.
Лекар
26.01.2022 21:49:39
5
15
Тези са мъртавци. Раково болти мъртавци.
5.
Омерзен
26.01.2022 21:47:39
11
25
Ало, троловете, Гешев ли е виновен за корумпираните съдии?Дано се задавите с парите,които ви плащат за лъжите!
4.
И тези са наши спонсори
26.01.2022 21:30:25
9
28
Още ли си мислите, че джендър конвенцията от Истанбул и свалянето на Цацаров и Гешев са случайно първа грижа за платените от мафията и олигарсите-престъпници, харвардските измамници?
3.
пахама дъртия швестер
26.01.2022 21:19:01
3
24
да не излизат от затвора тея мангали там вътри целия сух
2.
Само Споко!
26.01.2022 21:14:41
32
21
Заради мръсника Гешев ще плащаме всички, дори и на такива уроди като баневци и банкянци.
1.
Б.Б.
26.01.2022 21:07:01
31
25
Гешев ще закопае България с милиони левове обезщетения, които ще плащаме всични ние!
Докога Борисов и слугите му ще ни торомозят и ще плащаме заради тях?
Докога????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори