×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко е валидността на зелените сертификати за ваксинация в България


Колко е валидността на зелените сертификати за ваксинация в България
Ако сте имунизирани преди месец май м.г., спокойно, ще може да ползвате документа си у нас
25 Януари 2022, Вторник, 17:55 ч.
Автор: Флагман.бг

Важна информация за всички, чиито документи са от над 9 месеца

„Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които гражданите ползват на територията на страната.“ Това съобщи на брифинг пред медии главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изискването, което влиза в сила от 1 февруари и е записано в европейския регламент касае пътуването в Европейския съюз с цифров COVID сертификат за ваксинация. От 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, посочи доц. Кунчев.

Оказа се обаче, че много хора не знаят какъв е срокът на валидност на зелените сертификати в България. На брифинга бе уточнено, че българите, чиито ковид документи са издадени преди повече от 9 месеца, у нас ще могат да ги използват и след 1 февруари. Засега срок на валидност не е фиксиран, уточняват от Министерството на здравеопазването. 

Министерството на здравеопазването припомня:

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

·         За ваксинация срещу COVID-19;

·         За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

·         За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

*** У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR.

***Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

***За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.


В категории: COVID-19


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
до 9
26.01.2022 13:00:03
0
1
И като всяка седмица "блъскат от събота неделя и понеделник" в едно и това число расте, следователно не се ли досещаш че пак има ръст?
9.
Болен здрав носи
26.01.2022 06:55:48
1
4
Като имаш 364 антитела си изкарай сертификат за антитела! Елементарно Уотсън! Пък тя статистиката им е леш още от НОЩ. Защо във вторник има най-много заразени? Помните ли как блъскаха всички от Сб, Н и Пн във статистиката от Вторник и генерал Годжи ни страхуваше с черни найлонови чували за трупове?
8.
Болен
25.01.2022 22:44:50
0
2
Аз като имам антитела 364, според мерните единици и нямам PCR тест, в коя графа влизам? Щото не влизам в статистиката, не играя в ЦИРКА?
7.
Къде ми е кръвта?
25.01.2022 20:26:31
0
4
Я па има куродръв 22 часа в денонощието. Едва заспивам за по 1-2 чада и се събуждам с малокръвие в мозъка, щото кръвта отишла другаде
6.
Писмо до 4
25.01.2022 20:05:30
4
6
Аз лично,след като са ваксинирах забелязах,че главата ми само прустутии ражда....нищо друго.....тенеке та дрънка!
Ма тъй кат са замисля може да е страничен ефект от тежко прекаран ковид.....знай ли човек??!!!
5.
до 2
25.01.2022 19:24:20
0
14
Прав си! Не е с валидност 1 година. Пише само дата на поставена ваксина. Добре че по новините казаха, та накрая разбрах. Зеленият сертификат издаден след ваксинация в България е безсрочен. Току що казаха по новините. Зелен серификат на преболедувал е 12 месеца в България. За чужбина важат съответно 9 месеца и 6 месеца. Та имам безсрочен сертификат. Мисля да не пътувам в чужбина докато не спрат да говорят за Ковид
4.
.
25.01.2022 19:10:52
11
9
Сериозно питам. Тези, които се набодахте, не се чувствате рядко тъпи в момента? За един приятел питам?
3.
Мдаммм
25.01.2022 18:58:43
5
14
Преди не пускаха в чужбина, или ако те пуснат, минаваш на прослушване през ДС...
Сега не те пускат даже и в магазина, ако не си се набоцкал с говна...
Много хубава и свободна тази демокрация бре тцтцтц
2.
до 1
25.01.2022 18:49:39
4
6
Няма такъв сертификат с валидност 1 година. Има недоразумение заради мързели, които са съчинени от предишния министър и срока няма никаква тежест в ЕС.
1.
С 2-3 изречения напишете валиден или не!
25.01.2022 18:12:02
8
10
Статията ви е паприкаш и нищо не разбрах от нея. Моят сертификат е валиден една година след поставяне на ваксината и си го пише черно на бяло. Така че аз си действам докато изтече срока написан на сертификата ми. Някой ако иска да се заяжда да заповяда. Със сигурност в съда ще отчетат че имам валиден документ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори