×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция блокира влизането на Финландия и Швеция за НАТО
  • Министерството на културата нареди решетките в НС да се премахнат
  • Безработицата - под 5%, но 10% от незаетите са висшисти
  • На 23 май 2022 година, понеделник, от 10 часа в атриума на БСУ ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2022
  • В петък Окръжният съд на Бургас ще гледа въззивната мярка за неотклонение на Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев
  • ЕС предлага общ бюджет за оръжие
  • Вижте кои са кандидатите за директор на РУ на МОН в Бургас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия, Украйна и компания: Какво следва?


Русия, Украйна и компания: Какво следва?
За Москва Киев изобщо не е проблем, тя не вижда смисъл да говори с Табаки (НАТО и ЕС), когато може да води преговори директно с Ширхан (САЩ), препратките са от "Книга на джунглата"
21 Януари 2022, Петък, 21:29 ч.
Автор: Патрик АРМСТРОНГ

Пропагандата зове, че Москва ще инициира атака над съседната си страна. Не че е невъзможно, но е много далеч от реалността 

За Москва Украйна не е проблемът. Вашингтон е. Или както би се изразил Путин: Табаки ходи, където Ширхан му каже да ходи и съответно няма смисъл да се говори с него, когато може да се говори директно с тигъра (препратката е към „Книга за джунглата“). Това опитва да направи Москва с предложенията си на преговорите.

По същата причина Русия не е толкова притеснена от това какво НАТО или ЕС казват, тя предполга, че те също са Табаки-та.

Понастоящем повтаряната често пропаганда във Вашингон е, че Русия ще нападне Украйна и ще я „анексира“. Това няма и няма как да се случи. Украйна е една разлагаща се страна, бедна, без индустрия, разделена, пропита от корупция каша. Москва няма никакво намерение да поема отговорност за целия този пакет от недостици.Тя напълно разбира, че в много от регионите на Украйна, „зелените човечета“ ще бъдат приветствани, но и в много други няма да бъдат. В Кремъл вероятно си мечтаят едно време Сталин да беше върнал Галиция на Полша, вместо да я дава на Украйнското ССР след войната. Това обаче съвсем не изключва евентуалната абсорбация на по-голямата част от „Новорусия“.

Втората делузия на Вашингтон е, че ако Москва наистина „нападне Украйна“, инвазията ще започне колкото се може по-далеч от Киев и ще представлява кордони от танкове по пътищата, където американската техника ще може да ги поразява безнаказано. А това далеч не би било това, което Русия би направила при евентуална инвазия. Стратегията ще е съвсем различна. По-вероятно е армията да използва далекобойни ракети, за да унищожи определени украйнски позиции от километри; комуникацията би се осъществявала с т.нар. C3I системи; ще се използват артилерийски позиции, летища, пристанища и т.н. Всичко ще приключи сравнително бързо без дори да има време някой да подкрепи Украйна, без дори Javelin ракетите, доставени от САЩ, да са излезли от кутиите си. Но това, както обяснява Скот Ритър, е екстремният вариант.

За съжаление Блинъните, Съливаните, Фаркасите, Нуландите и всички, които изглежда водят САЩ към подобна политика, не разбират нищо от това. Те са убедени, че САЩ е велика сила, че Русия е дребен играч, че позициите на Путин са разклатени, че санкциите са ефективни, че икономиката на Русия е слаба и т.н. Те изглежда смятат още, че имат богато разбиране за това как се води модерна война. Въпреки че всичко, което се случи през последните 20 години, противоречи на тези техни убеждения.

Да вземем например Уенди Шърман, която този месец бе основния играч на маста за преговорите с Русия в Женева. Тя е социален работник, събира средства за камапниите на Демократичната партия, мениджър е била на политически кампании, участвала е в преговорите с Иран и Северна Корея. Нещо в биографията ѝ да споменава за някакво разбиране за това как функционира Русия или модерната война? Няма такова.

Проблемът се състои в прекалената увереност без покритие. Москва излага предложенията си, базирано на неоспоримата си позиция, че сигурността трябва да е взаимен процес. Ако едната страна заплашва другата, то заплашената страна трябва да предприеме стъпки да подобри позициите си. По време на Студената война и САЩ, и Русия знаеха, че има граници, че заплахите са опасни, а преговорите – единствената причина да няма гореща ескалация. В момента Вашингтон загубен в делузията си за вечно превъзходство.
Как може Москва да убеди тези хора да видят реалността? Там е проблемът. Защото ако могат да бъдат убедени да я видят, е възможно да се работи към нещо по-добро. Но ако не могат, със сигурност се задава нещо по-лошо. За всички, включително САЩ, в момента е по-добре да следят добре сигналите от Русия и да намалят агресията. Москва помоли за това – реално настоя – но засега не е ясно дали този техен опит да накарат отсрещната страна да разсъждава разумно е проработил. От там, негативната реакция на васалите не е важна, защото единствен глас реално има водача, в случая САЩ. А от там още отговор няма.

Възможно е донякъде провалената цветна революция в Казахстан е сигнал, че все пак някой в управлението на САЩ усеща какво се случва. Въпреки това очакваме окончателен отговор от Вашингтон по отношение на този геополитически проблем. Надеждата засега обаче е малка.

В такъв случай Русия има няколко опции, своеобразен „План Б“, с които да демонстрира нагледно на САЩ какво се случва. Има три реални фронта на действие:

  • САЩ не е била заплашвана с директна конвенционална атака на своя територия от 1814 г. Русия има няколко начина, по които може да направи именно това. Проблемът ще се състои в това демонстрацията да е толкова очевидна, че да не може нито да се отречени, нито скрие. Например показно на новите ракети „Посейдон“ върху някакъв остров някъде в океана, последвано от ясно изявление, че голяма част от вече се намират в неутрални води в близост до крайбрежни градове на САЩ?
  • Ясно показно на унищожителната военна мощ на Русия, която да демонстрира неуспоримо, че САЩ са от губещата стран? Поле за такава изява неуспоримо е Украйна, но...
  • Нещо, което да промени нацяло геополитиката. Например официално военно съюзничество с Китай с уточнение, че атака над едната страна, е атака и над другата.Това ще демонстрира ясно корелацията (да не се бърка с куролация) на силите в световен мащаб до такава степен, че да е ясно без капка съмнение дори за най-заблудените, че САЩ вече не е лидер. 

Можем само да гадаем. За щастие преговорите не са приключили и все още има шанс от тях да излезе нещо добро. Но за да се стигне до там, е нужна ревизия в цялостното поведение на Вашингтон. Да се надяваме. Защото залогът е голям.

 

*Патрик Армстронг е анализатор в Канадския департамент по национална сигурност, специализиращ в отношенията между САЩ и Русия. Бил е консул на канадското посолство в Москва в период 1993-1996 г.

Превод: Георги РУСЧЕВ
 


В категории: Политика


29
Коментара
Флагман.БГ Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис 19/05/2022, Четвъртък 20:50 2
Паста „Болонезе“ в мултикукър
Паста „Болонезе“ в мултикукър 19/05/2022, Четвъртък 20:39 0
29
Коментара по темата
29.
Корекция
23.01.2022 07:23:43
0
0
"Патрик Армстронг е анализатор в Канадския департамент по национална сигурност." Патрик Армстронг не е никакъв анализатор към канадски департамент. Пенсионер е от 14 години.
28.
Трябва да се внимава в преводите
23.01.2022 07:14:41
0
0
"Патрик Армстронг е анализатор в Канадския департамент по национална сигурност." Хайде да не подвеждаме хората. В момента не е анализатор към никакъв канадски департамент. Пенсионер е от 14 години.
27.
До номер 26
22.01.2022 16:11:20
2
1
Ами като не искаш да воюваш с руснаците си събуй гащите надупи се и те ще те оправят,вече са го правили няколко пъти...тъпанар
26.
Всички ние...
22.01.2022 15:33:19
1
3
...сме заели позата на зрители , наблюдатели...ама не сме..щом чужди самолетчета ще идват и то такива които могат да носят ядрено оръжие нещата загрубяват..."Вие искате ли да воювате с руснаците ? " пита Уотърс на концерта в София..."Аз не !"
Е и аз не искам..
25.
do 24
22.01.2022 14:55:22
4
2
Неграмотно руслямиско прасе,какви оръжия каква военна мощ каква майка педерусия..изчезвай в руската кочина
24.
До 17
22.01.2022 13:40:20
1
6
Ей глопак Русия печелите войната втората световна благодарение на нея побеждават нацистите коалицията смешнико ти май не си запзнат с новите оръжия на Русия и каква военна мощ има страна номер едновременно от този параграф https://www.google.com/search?q=%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD&client=ms-android-samsung-gj-rev1&prmd=ivnx&sxsrf=AOaemvI0hfXk6cU0WBuWdSAF1RMLO4dmYw:1642851442690&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwia0KPFosX1AhXQ2aQKHYRBCiMQ_AUoAnoECAIQAg&biw=412&bih=751&dpr=1.75#ip=1ето смотаник гледай майка Русия какво загатва ипилен мозак американски кравари треперят от това
23.
Пецата
22.01.2022 10:48:35
2
4
До 19
Да да да , то и със зелената енергия щеше да е така , затвориха аец-те и се оказа че в герюанистан нямат мощности без газта на Путин ,и изведнъж хоп и започнаха да хвърлят въглища в пещите на ТЕЦ-вете , забравиха на мига за зелени енергии еко-тя меко-та, пак сажди над градовете като в 19ти век, тея ще ги разправяш на някой друг, това че някой е направил фейсбук телефончета с тъчскрийн и ел автомобил не значи че са направили революция в технологичен план , революция се прави като измислиш нов начин за добив на енергия или измислиш нов начин за транспорт на едрогабаритни товари и т.н. а тея потребителски полупроводници не водят човечеството на никъде простп едни балами си купуват телефончета да си снимат шутките с тях
Прогреса се прави с измислянето на оръжия за масово поразяване, енергийни проекти или инфраструктурни проекти , всичко друго е потребителски джунджурийки.
Въглеродните горива ще са на топ позиция още 1000 години , после ще дойде време на друг ресурс който пак се добива от земята и пак ще го има в Русия
22.
Burgas
22.01.2022 09:06:05
11
6
Като споменава за военен блок с Китай автора /ако е реален/ не знае ли, че те само чакат да стане война с русия и ще си вземат Сибир. Както е оголена защитата му сега, въобще няма да е трудно.
путин сънува за подобен съюз, тъй като изпитва обясним страх от изхода на каквато и да е по-нататъшна агресия срещу Украйна.
21.
Sss
22.01.2022 07:54:09
4
15
Не се занимавайте със теми, които изискват голям мозъчен багаж... Не е за вас... Давайте само платени статии за на някой синът му, или щерката,. Кокошкарски неща.... Сериозните геополитически реалности не са за вас. Язък за годините в БСУ... ПАРИ НА ВЯТЪРА
20.
хаха
22.01.2022 01:02:45
6
37
Няма такъв анализатор в нета. Има го само е един руски сайт. Влегмите са копнали фейк статия.
19.
До всички путенофили
22.01.2022 00:29:24
18
19
Само ватниците не разбрахте, че светът се движи напред и до 20-30 години значимостта на петрола ще спадне драстично. Само вие не разбрахте, че от 70 години златото е ненунжно и истинското злато са хората, уменията и познанията. Днес полупровидниците струват повече от теглото си в злато, ама вие олигофрени още живеете в началото на 20ти век. Свърши тая, светът е друг и безнадеждно изостанахте.
18.
Митко
21.01.2022 23:55:42
1
5
Нали знаете как ре рестартира тежка икономическа криза ?
17.
Хахаха
21.01.2022 23:54:56
23
29
Русия ще яде яко бой ако се обърка да подскочи на НАТО , ще стане като във втората световна война ще яде як пердах и преди гъзоблизците на Путин даме плювт да вземат да почетат кой им помогна с пари на блядовете срещу хитлер програмата заем наем . Блядовете имат само едно предимство ,че имат много прост и пиян народ в изобилие и няколко милиона жертви за тях да нищо .
16.
ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ
21.01.2022 23:33:37
2
16
МАНЕВРА НА ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ С ЦЕЛ ОТВЛИЧАНЕ ВНИМАНИЕТО НА СТАДОТО –ПЪЛНА ХАЛТУРА Е ТЕЯТЪРЪТ ИМ ХАХА!!!!!!А""журналистетата ""ПУСКАТ ИНТРИЖКИ ЗА ДА ЗАХЛЕБЯТ ГЛАААД ГЛАААД ПЕЯТ БУРГАСКИТЕ ГЛАРУСИ ХАХА
15.
ДО 12 ДИРНЕВ
21.01.2022 23:26:16
2
7
ТИ СИ АБСОЛЮТНО ИЗКУФЯЛ ИДИОТ!!!!!!!!!!!!!
14.
всички руснаци бън от България
21.01.2022 23:04:05
19
14
педеуски боклуци взимайте куфарите и марш в руската кочина,напуснете НЕЗАБАВНО.
13.
Българина
21.01.2022 22:55:01
10
6
Корекция:
Русия, Украйна и компания: освен да намерИМ отнякъде кашонче водка, кашонче огурчики, укра и да кажЕМ: Наздоровье не виждам какво друго?
12.
Дернев
21.01.2022 22:54:25
11
0
План Б е непълен. Рудия трябва да проврде бързи изадълбочени разговори с Фр и Г за изграждане на обща европейска отбрана. Да ги убеди, че след Тръмп, еьинна армия на ЕС е задължителна и заедно с руската да бъдат гарант за мирът и сигурнодта в Европа. С пердпектива ьа еврозиатдки съюз и за света. Ако не се постигне съгласие и хотовност за бърьи действия действа с Щатите, като фаде да се разбере, че рскети ще падат не толйова в Европа колкото там.
Варианта с Китай изобщо не е вариант. По-врроятно дъс САЩ да сключат такъв военен договор, отколкото с Китай. Китай е най-големият враг на човечествито преь тоьи, а и векове напред, ако ги има.
11.
Javelin
21.01.2022 22:53:50
16
23
Руслямистите днес си позволиха да погазват суверенитета на България. Тези гнусни уроди трябва час по-скоро да бъдат изритани от родината ни, като им харесва толкова ботоксовото джудже на токчета, да си прибират партакешите и обратно в съветската кочина. Нямаме нужда от войнстваща сган, драпаща са завладява и осира нови и нови територии.
10.
Българина
21.01.2022 22:43:56
9
7
Русия, Украйна и компания: освен да намерят отнякъде кашонче водка, кашонче огурчики, укра и да кажат: Наздоровье не виждам какво друго?
9.
Петърчооо
21.01.2022 22:34:03
22
20
Майка ти знае ли, колко си проз?
Не дрискай под всяка статия, бе русофилистичен велопедал!
Заминавай за Русия, бе русоробе шлякан! Ама, никой от вас, не ходи в Русия, като сте тъпи и мързеливи, и не могат, вече да ви хранят родителите ви, и бързичко хващате пътя към Европа,Англия, Германия, Холандия.
Там, пак сте прости русороби, ама бачкате и си трайкате, гладни неудачници и непрокопсаници.
8.
Indiglo
21.01.2022 22:19:14
3
14
Много пара, но само за свирката. Хабим си времето да коментираме един конфликт, който няма да се осъществи. Няма да пукне нито една пушка! Пъчене на Пуяци...
7.
Бай Цоло
21.01.2022 22:02:57
5
23
Дано не сме достатъчно глупави да заемем страна в евентуален конфликт
6.
Петърчо
21.01.2022 22:00:49
21
16
Очаквам вълна от русофобски изхождания под статията, колко е некомпетентен автора, колко рубли е получил от Путин и как банкрутиралият Запад ще накаже лошите рашки. :)
5.
Сандо
21.01.2022 21:56:03
11
18
Путин с натискането на едно копче ще активира всички блядове по родното Черноморие да отидат по голяма нужда и да задръстят Босфора с говна … така ще спрът НАТО !
4.
От Денвър, Колорадо
21.01.2022 21:52:46
14
11
Ясно, щом Русчев е изровил тоя екземпляр, съветвал канадците по времето на Елцин значи човека е от изкукуригалите привърженици на Путиновия послушник Тръмп. Съвсем си е изгубил акъла тоя анл лизатор.
3.
Пътник
21.01.2022 21:49:35
9
23
Когато дрънкат оръжия, много е възможно някое да гръмне. Умните лидери не започват войни, предотвратяват ги. Само , че има ли в момента Америка мислещ президент?
2.
Какво следва?.......
21.01.2022 21:47:59
2
13
Ей ся ши разберем от коментарите!
1.
Хм
21.01.2022 21:34:52
18
19
"Това няма и няма как да се случи. Украйна е една разлагаща се страна, бедна, без индустрия, разделена, пропита от корупция каша." Вместо преводачи и автори да смучат на П*тин членчето. Да се замислят какво общо има състоянието на Украйна с насилствения и нежелан от украинци опит за поробване от Русия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любов за Стрелеца, шанс за Водолея да си оправи живота Любов за Стрелеца, шанс за Водолея да си оправи живота Хороскоп за деня – 20 май 2022, петък Александра си тръгна с високо вдигната глава от „Ергенът“, остави Виктор на злобата и пошлостта Александра си тръгна с високо вдигната глава от „Ергенът“, остави Виктор на злобата и пошлостта Психоложката е моралният победител във формата, зрителите я обожават Димитър Пеев от бургаския ж.к."Славейков" открадна три тротинетки, не знаеше, че имат GPS и си изпати Димитър Пеев от бургаския ж.к."Славейков" открадна три тротинетки, не знаеше, че имат GPS и си изпати 53-годишният бургазлия е стар познайник на полицията, той е криминално проявен   Бургазлия даде 400 лева на татуист от ж.к.“Меден рудник“ за това "безобразие" Бургазлия даде 400 лева на татуист от ж.к.“Меден рудник“ за това "безобразие" Вижте какво сътвори на ръката ми, след два месеца се съсипа, твърди Павел Петков   Подготвят грандиозно откриване на лято 2022 в Dock 5 Night Club Подготвят грандиозно откриване на лято 2022 в Dock 5 Night Club От клуба са се постарали нощта на откриването да бъде наистина паметна Земетресение с магнитуд 3,3 в Гоце Делчев Земетресение с магнитуд 3,3 в Гоце Делчев От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН допълват, че трусът е станал в 14:52 ч 4 зодии, на които самочувствието не зависи от визията им 4 зодии, на които самочувствието не зависи от визията им Тези знаци разбират, че е по-важно какъв е човек отвътре, а не как изглежда Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско Гларусите убиват защитени птици, свръхпопулацията им е заплаха за екосистемата в Бургаско Птиците трябва да бъдат лишени от достъпа им до източни на храна, един от тях е подхранването на уличните котки, категоричен е д-р Петър Янков Живи да ги ожалиш: Заплатата на депутатите пада със 758 лв., манджата им скача с 50% Живи да ги ожалиш: Заплатата на депутатите пада със 758 лв., манджата им скача с 50% Капучиното от машина беше по 65 ст., а сега е 85 ст., а кафето от 45 ст. скочи на 65 ст. Фрешът от 3 лева е станал 4,17 лв Йосиф Сърчаджиев и жена му говорят с духове Йосиф Сърчаджиев и жена му говорят с духове Актьорът правил окултни сеанси на младини с Апостол Карамитев, съпругата му Райна е медиум
Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Ковид-19 уби композитора-легенда Вангелис Смятан за един от първите и най-значими творци в областта на електронната музика редом с французина Жан-Мишел Жар и японеца Исао Томита Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира Първият подсъдим руски войник Шишимарин: Убих, за да ме оставят на мира В четвъртък съдебният процес в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин Партизанско движение се вихри в Украйна Партизанско движение се вихри в Украйна В Мелитопол е взривен брониран влак и са убити висши руски военни, твърди медия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия Над 3000 туристи на ден летят с балони над Кападокия При изгрев слънце 104 балона могат да излетят едновременно Луксозният туризъм в Европа набира скорост Луксозният туризъм в Европа набира скорост Руснаците се преориентираха към имоти в Турция Руснаците се преориентираха към имоти в Турция Те дори вече оглавиха листата на чуждестранни купувачи на жилища в южната ни съседка Двойник на Путин го „замества“ при смъртоносна опасност Двойник на Путин го „замества“ при смъртоносна опасност Едва ли има друга руска въоръжена структура, която да е под по-голяма секретност. За дейността на ФСО могат да се правят само предположения Турция блокира преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО Турция блокира преговорите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО Ердоган се обяви против членството им в Алианса, тъй като двете държави укривали представители на ПКК Пресъздадоха живота на Зеленски в комикс Пресъздадоха живота на Зеленски в комикс Главен инициатор на идеята е американски издател, чиито баба и дядо били имигранти от Украйна Руснаците с ново лазерно оръжие в Украйна, опожарявали училища и жилищни сгради Руснаците с ново лазерно оръжие в Украйна, опожарявали училища и жилищни сгради Володимир Зеленски ги сравни с пропагандистите от нацистка Германия, а Германия обвини Русия, че използват глада като оръжие
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт В НЕК са се окопали хора на ГЕРБ и ДПС, а повредата в ПАВЕЦ "Чаира" е за 2 милиарда
Виц на деня Виц на деня Семеен скандал:
- Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Виц на деня Виц на деня На интервю за работа:
- Образование?
- Основно и още три години съм живял с една учителка.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжкото подреждане приключва когато се намери търсеното
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори