×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Гришо отпадна безславно от "Ролан Гарос" след рекордни грешки
  • Протести в Италия срещу сексуалното насилие в католическата църква
  • Изгубени бижута на стойност 30 хил. долара върнаха на собственика служители на Летище София
  • СЗО не препоръчва ваксина срещу човешка вариола заради маймунската шарка
  • От неделя започва разселването на украинските бежанци от хотелите в Слънчев бряг, поне 22 хил.искат да останат в България
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

9 дни ваканция след първия срок, Денков обеща безплатна градина за всички деца


9 дни ваканция след първия срок, Денков обеща безплатна градина за всички деца
Предложението ми е децата да имат 9 неучебни дни след първия срок, каза министър Николай Денков
18 Януари 2022, Вторник, 10:25 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Акад. Денков поиска увеличаване на учителските заплати, за да се повиши качеството на образованието 

Всички българчета на възраст над три години ще ходят на детска градина безплатно. Това обяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той предлага дните от 31.01 до 6.02 да са нeучебни.

На брифинг Денков представи приоритетите си за 2022 г.

„Те са подчинени на една основна цел – повишаване на качеството и с разширяване на обхвата на образователната система. Първият приоритет е свързан с повече обхванати деца в системата, като са предвидени няколко групи мерки. Едната от тях е за средства за безплатно включване в детските градини на всички деца от тригодишна възраст нагоре. В новия бюджет ще бъдат осигурени средства затова“, каза министърът. 

„Втората група дейности е свързана с развитието на изцяло нова програма за инвънкласни дейности в областта на спорта и културата. Тя ще се реализира съвместно с министерствата на спорта и на културата, като целта е да бъдат обхванати максимален брой деца в групови, извънкласни дейности, които да им помогнат да се включат отново в социалния живот при по-приятни условия, за да може училището да е едно хубаво място за забавление, за развитие на творческите способности на децата“, добави той.

„Третата група дейности от този първи приоритет е стартирането на нова програма за ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Тя ще е многогодишна. Ще стартира през тази година“, уточни акад. Денков. 

„Вторият приоритет е свързан с повишаване на качеството на училищното образование. Добре подготвените и мотивираните учители са най-важният фактор за реализацията му. Затова сме поискали от Министерството на финансите да се повишат заплатите на учителите“, добави той.

„Втората мярка по този приоритет е повишаване на образователният стандарт за издръжка на училищата. Това не се е случвало през последните 10 години“, заяви министърът. 

„Ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението в училищната среда, която да се превърне в основно средство за оценка на качеството. Това ще е основната мярка, оценяща доколко училището успява да помогне за развитието на децата в образователната система“, добави той. 

„Ще стартира разработката на единна платформа за образователни услуги и съдържание, т.е. на т.нар. електронен облак за образователни ресурси, който трябва да даде достъп на всички ученици, родители, учители до наличната система“, обяви министърът. 

„Другите приоритети са свързани с подкрепата на професионалното образование. Предвидили сме повече средства за прием на повече деца в прием в паралелките по защитени професии и по такива, за които има недостиг на пазара на труда", добави той.

"Ускорено работим по подготовката на финансирането на тези 24 професионални гимназии, които са заложени в плана за възстановяване и устойчивост. Те ще служат като хъбове в съответните региони. Ще бъдат разпределени равномерно в страната, за да подпомогнат регионалния бизнес“, изтъкна академикът. 

Една от целите е да върнем привлекателността на професионалното образование, за да може да се конкурира по качество, по интерес от страна на учениците с най-добрите профилирани гимназии, добави той.

„Важен приоритет за министерството е и повишаването на качеството на висшето образование. Една от мерките е свързана с увеличаването на борбата с плагиатството, тъй като в университетите няма място за хора, които са свързани с такива практики и с фалшифициране на данни. Ще бъдат направени промени в Закона за висшето образование, в Закона за развитие на академичния състав, за да може всяка научна организация и ВУЗ-овете да създадат комисии по академична етика, които да проверяват за наличие на плагиатство", заяви Денков. 

„Националната комисия по академична етика ще играе ролята на втора инстанция. Ако има възражения, ще проверява сигналите, след като проверката вече е минала на първа инстанция. Досега можеше да се проверяват за плагиатство само научни публикации, които са участвали в конкурси, което оставяше широко отворена врата за хора, които са писали книги или публикували статии, но не са ги включили в конкурси, да преписват без това да може да бъде санкционирано“, уточни той.

„Трябва да се обсъди възможността за по-дълга междусрочна ваканция заради натрупаната умора и при учителите, и при учениците, и при родителите. Тази идея получи подкрепата както от работодателските организации, така и от единия от синдикатите“, обяви министърът. 

„Янка Такева предлага нещо друго, но аз ще взема решение на базата на реалната ситуация в страната. От справката от тази сутрин става ясно, че са карантинирани 3,6% от учителите, а от непедагогичския персонал – 2,3%, от ученици и деца – 2,58%. Вижда се, че нямаме някакви изключително високи стойности средно за страната. В различните региони обаче разликите са от пет до осем пъти“, добави той.

„Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента и да повтаряме грешките от миналата година. Училища без нито един заразен учител и ученик бяха затваряни, защото в други региони имало проблем“, изтъкна Денков. 

"Може да обявим неучебни дни. Най-добрият вариант за това е да се използва седмицата след завършването на първия срок. Като се слеят с почивните, може да се получат 9 неучебни дни. Това трябва да бъде обсъдено на отраслов съвет, а той е насрочен за 13 часа в петък", добави той.

"4 февруари ще бъде обявен за неучебен ден. На 7-ми децата ще са отново на училище, ако няма забрана от страна на здравното министерство. В моите правомощия е да обявя такива неучебни дни. Една от причините да предлагам този период е защото има очаквания тогава да имаме пик на настоящата ковид вълна", заяви министърът. 


В категории: Просвета


14
Коментара по темата
14.
???
20.01.2022 06:48:28
0
0
9 дни? От кога събота и неделя се броят за ваканция? Сякаш ,ако министъра не им ги даде ,те няма да почиват тези дни!
Или трябва да звучи по мащабно?!
5 са дните г-н Министър! 5!
13.
До 8
18.01.2022 13:46:52
0
4
Като чета Вие как сте “УбОчѐн”, ми идва да си срежа ритуално вените пред Министерството на образованието!
12.
Все едно
18.01.2022 13:32:16
0
11
Не искам безплатна детска градина, искам адекватна грижа за децата!!! Не може 3 годишни да са 29 в група, навряни едно в друга с една учителка!!! Искате европейско образование, нека се започне от детските градини!!! Стандарта ни европейски, но мисленето не ви е силна страна, явно! Вече ми омръзна да чета за учителските заплати, хайде някой депутат да си покаже фиша, много моля! Нима вършите повече работа от една чистачка, че да взимате повече пари от нея. Трябва да сте на минимална заплата всички там умни глави, а не само да измисляте поредните безумия. Какво прави любимото министерство на образованието, тръби се от половин година за увеличаване на заплати, съпоставят се родители и учители. Майка писа до МОН, че детето й са му писали двойка, защото не е изпълнило поставена задача, а директор се извинява в ефир. Така ли се връща авторитета на учителите??? Смях в залата!
11.
ХХ
18.01.2022 12:49:32
0
5
До 9

Задължителна е, защото такива са наредбите от Брюксел за създаване на правилно европейски ориентиран матрял... НО има гратисен период до 2023г.
Здравеопазването е пазарно СЪЩО заради критериите и препоръките от Брюксел.
Относно градините - родителите могат сами да си преценят кое е по-важно - "кариерата" или детето. Явно на повечето "кариерата" е толкова успешна, че не могат да заделят 200лв, но по-важна от детето.
10.
me
18.01.2022 11:59:21
3
5
То до тогава всички вече ще са заразени. Трябва веднага да се излиза в грипна ваканция. Не е нормално класове с по 50% болни и липсващи учители да се мъчат да работят (както е в момента). Отделно съм сигурен,ч е после тия 5 дена ще ни ги вземе (нищ че има буфер от ексурзии, ваканции грипни и материал) от лятната ваканция и щенакара децата да учат 2 седмици огоре в жегите и после ще натиска да с епочва по-рано. Тоя е ужасен министър.
9.
"И защо?"
18.01.2022 11:58:34
0
12
Защото, пишманпазарнико,
1. Детската градина я направиха задължителна със закон, а като те задължават, не е редно и пари да ти искат. Понеже вкъщи може да има баба детска или начална учителка примерно, която по-добре ще го гледа, учи и възпитава.
2. От тази лицемерна пишманпазарскост образованието и здравеопазването са пълна катастрофа.
8.
Кондйо
18.01.2022 11:57:48
1
8
Скоро и пари да давате децата нема да ги пускаме на градина липса на здравен контрол и програма за развитие на децата ,убочение в какво що е то джендър и има ли той почва у нас или всички са равни но други са по равни от нас
7.
Когато нещо
18.01.2022 11:47:39
0
9
е безплатно, продуктът си ти!
6.
Пълни глупости!
18.01.2022 11:34:32
10
3
1. Със спестените 2 лв. на ден, колкото е таксата в детската градина, не знам точно какво би могъл човек да купи.
2. Когато решат за щяло и нещяло да връщат детето от градина, дали е платена или безплатна- все тая! Редовните реплики “Днес кихна” ( обърнете внимание, че е еднократно)” или “Днес кашля” ( а като си прибереш детето не се изкашля и веднъж) и любимото ми “ О това дете не е доизлекувано” ( при минат преглед и диагноза “Клинично здрав”). Безсмислена и граничеща с идиотия мярка! Акад. Денков, имах много високо мнение за Вас!
5.
Заплати ли?
18.01.2022 11:29:36
10
27
Колкото повече им вдигате заплатите, толкова по-неграмотни стават учениците !
4.
не се ли умориха
18.01.2022 11:13:19
0
10
всеки ден някой обещава нещо... кога ще бъде реализирано? не са толкова млади, трябва да помнят лозунгите, особено "Думите в дела!"...
3.
xaxaxax
18.01.2022 11:07:19
3
12
Комунизмът се завърна
2.
цв
18.01.2022 10:58:49
2
15
тоя въобще още не е влязъл в час
1.
ХХ
18.01.2022 10:41:34
1
18
И защо? Нали искаме капитализъм и пазарни отношения? таксите за градините трябва да покриват разходите. Който иска качество - да плаща повече!
Отделно, че искането за безплатни градини показва колко ценни са днес децата за родителите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Още 4000 горски проверки за 3 дни – ето какво се случи Съставени са общо 44 акта и 26 констативни протокола Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви Начинът, по който се разхождате като двойка, говори много за отношенията ви В крак ли сте с връзката си? 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май 1095 години минаха от кончината на Симеон Велики, вижте с чия друга смърт се свързва датата 27 май През 1925 г. е извършена последната публична екзекуция е Европа... в София, а обесените са терористи Никога не правете тези 7 неща късно вечер Никога не правете тези 7 неща късно вечер Не пушете преди сън  Най-големите дяволи сред жените според зодията Най-големите дяволи сред жените според зодията Ето кои са те  Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост Виктор Орбан е единственият човек, способен да спаси Европа от собствената ѝ глупост През 2015 г. Меркел унищожи същината на Германия и Европа, приемайки над 1 млн. бежанци от Близкия Изток и Централна Азия – оттогава насам Орбан е в светлината на прожекторите като лидер Рецепта за мусака от зелен боб Рецепта за мусака от зелен боб Това е нова версия на популярното ястие Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Илиян от Черноморец е само на 4 години, но знае тежката цена на живота. Помогнете му да пребори тумора! Организират благотворителен футболен турнир в морския град, кметът на Созопол Тихомир Янакиев призова цялата община да се обедини, за да може детето да се прибере живо и здраво у дома Има ли връзка с Алекс от Ергенът? Вижте отговора на Илиян Найденов Има ли връзка с Алекс от Ергенът? Вижте отговора на Илиян Найденов Бившият на Джулиана Гани обясни цялата ситуация   Украинците идвали с много нови коли - МВР ще ги пази от джамбази Украинците идвали с много нови коли - МВР ще ги пази от джамбази След първоначален бум от кражби към момента нямало голям брой престъпления спрямо бежанците
Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Чужденците плащат много повече за бензин в Унгария от местните Разликата в цените е 40% според местни медии Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година Не е абитуриентка, а класна! Учителка е хитът на баловете тази година С невероятните си тоалет, фигура, прическа, грим педагожката по нищо не се различаваше от възпитаниците си Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Руски олигарси предлагат Западът да ги извади от черния списък в замяна на помощ за Украйна Според един от източниците на АП в интерес на Запада е руските олигарси да се дистанцират от руския президент Владимир Путин, докато финансират Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна Откъде и как оръжията пристигат в Украйна НАТО използва полския и румънския коридори за доставката на оръжия за Зеленски, твърди руски сайт   Брюксел: Държавните разходи в България излизат от контрол Брюксел: Държавните разходи в България излизат от контрол Европейската комисия счита, че публичните финанси се ръководят без достатъчно добра информация Колона с руски танкове и реактивни системи "Град" се движи от Крим към Запорожието Колона с руски танкове и реактивни системи "Град" се движи от Крим към Запорожието Земеделците в Мелитопол принудени да продават зърно на безценица, 20 зърновоза тръгнаха към полуострова Северодонецк става на пепел, над 1500 убити? Северодонецк става на пепел, над 1500 убити? Около 90 процента от сградите са повредени и се нуждаят от основен ремонт, съобщи кметът Олександър Стрюк На 67-годишна възраст почина актьорът Рей Лиота На 67-годишна възраст почина актьорът Рей Лиота Звездата е издъхнала в съня си „Шарли ебдо“ с украински брой - публикува творби на украински карикатуристи „Шарли ебдо“ с украински брой - публикува творби на украински карикатуристи Приходите от продажбата на този брой ще бъдат преведени на въоръжените сили на Украйна Акциите на Twitter скачат с над 5% след обещание на Мъск за по-голямо финансиране на сделката Акциите на Twitter скачат с над 5% след обещание на Мъск за по-голямо финансиране на сделката Илон Мъск предложи допълнителни 6,25 милиарда долара капиталово финансиране
Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ Мая МАНОЛОВА, лидер на ИСБ След наказателните списъци наказателни отряди ли идват? Промяната надмина Борисов! Виц на деня Виц на деня В реанимацията: - Сестра, какво е включено в контакта? - Апаратът Ви за дишане. - Може ли да го изключиш, че ми пада батерията на телефона... Виц на деня Виц на деня Клавирен концерт. Руса дама пита съседката си: - Това Шопен ли е? - Не съм сигурна - отговаря тя. - Да изчакаме да се обърне към нас... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъжкото подреждане приключва когато се намери търсеното
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори