×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всеки сам си преценя: Как собствениците на имоти определят цената им?


17 Януари 2022, Понеделник, 10:15 ч.
Автор: Флагман

Имот за основен ремонт и жилище, готово за нанасяне, се търгуват на еднаква стойност 

Вероятно сте един от многото българи, които е поглеждам имотния пазар през последните година-две, изкушен от вложение в недвижима собственост или нужда да закупи жилище за семейството си.

Също така вероятно ви е направило впечатление значителното повишаване на цените на имотите особено в Пловдив, София, Варна и Бургас, пише Трафикнюз.

В социалните мрежи има редица групи за покупко-продажба на имоти, в които ежедневно се публикуват десетки оферти. Автори разбира се са основно имотни агенции, макар и да не липсват собственици, които са решили да търгуват сами. В коментарите под обявите обикновено започват дълги спорове за цените на предлаганите жилища, а всеобщото мнение, е че те са прекомерно завишени. Състоянието на домовете, както и очевидни несъответствия между литературните описания и снимковия материал също пораждат ожесточени дискусии.

И наистина, не може да не направят впечатление рекордните цени. Бърза справка показва, че средната цена за стандартно семейно жилище в Пловдив – т.н. такова над 70 кв.м. е 1000 евро за кв.м. При малко по-големите имоти цените са средно около 1200 евро за кв.м.

Официалната статистика в портала на НСИ сочи, че общият индекс на цените на имоти в Пловдив е нараснал с 6% само за първите 9 месеца на 2021. Изчакват се данни и за последното тримесечие на годината, което обикновено бележи сериозно повишаване.

Как се определят продажните цени на имотите?

Има редица фактори, които определят цените на имотите. Някои от тях са макроикономически и финансови, други обусловени от пазарната икономика. Третата графа засяга самите качества на имота, но при нормално функциониращи пазари, т.е. балансирани, не би трябвало тези качества да могат да варират цената в огромни, ако не безкрайни, диапазони. В нашия сценарий обаче последното твърдение категорично не отговаря на реалността.

На първо място голямо значение за цените на имотите, в частност тези ново строителство, има значение цени на строителни материали, труд, цена на електроенергия, горива и т.н. Тоест инфлацията например може да даде огромно отражение.

Второ, лихвените проценти по кредитите, условията и достъпността на банковото кредитиране, буферите и други финансови параметри ускоряват или забавят ръста на цените. Водят и до кризи, както ни напомня историческия опит от 2008-2009.

На трето място играе роля пазарния принцип на търсене и предлагане. Винаги когато търсенето изпреварва предлагането цените са във възходящ тренд. От друга страна определящо за цената на имотите е населеното място, позиционирането му по райони, големина, вид на сградата, в която се намира, вида строителство, етаж, изолация, отопление и т.н. – зададени параметри на имота, които трудно или скъпо се променят. Останалите фактори касаят всички подобрения на жилището, които вдигат цената.  

Как в Пловдив и големите градове в страната се определят цените на имотите?

Преценяваш колко пари ти трябват и обявяваш имота си на съответната стойност - този меко казано странен принцип за пазарна оценка на имота използват масово собствениците на имоти в големите градове.

Пазарът в Пловдив е енциклопедичен пример за този феномен. Видим е и с не въоръжено око при кратка справка между различни имотни обяви. Да вземем например апартамент в сграда от 70-те години на 20 век, който няма никакви подобрения. С квадратура от около 100 кв.м., подове на цименти и дървена дограма, т.е. за тотален ремонт – този дом се продава за 115 хиляди евро (1150 EUR/кв.м). Да, локацията му е в „Каменица 1“, което е централен район в Пловдив, но пък се изискват огромни вложения, за да добие съвременен вид.  

В същото време чисто ново ремонтиран и обзаведен имот до Четвъртък пазара, т.е. отново в центъра на града, се търгува също за 115 хиляди евро или (1116 EUR/кв.м). Общата му квадратурата му е 103 кв.м. , а в цената влизат и всички мебели и необходими електроуреди.

Съвсем сходен пример виждаме при имот в центъра на Пловдив, който е за тотален ремонт. Той е 97 кв.м., а цената му е 109 999 EUR (1134 EUR/кв.м).

Влизайки в този апартамент попадате в машина на времето и се връщате през 70-те. Ремонтът му ще ви излезе много, ама много скъпо

Едновременно с това тристаен апартамент от 109 кв.м. на шпакловка и замазка в нова сграда с акт 16, намираща се на метри от „Пълмед“ се търгува за 130 800 EUR (1200 EUR/кв.м).

На приблизително същата цена има имот ново строителство "на тапа"

Примерите за имоти на еднакви цени, в които заживяването в единия случай струва още минимум 30 хиляди евро, а в другия – 0 евро, са безконечни.  Въпреки че нямат никаква икономическа логика, брокерите на пазара отчитат, че се продават, и то не особено трудно.

При по-луксозните имоти субективният фактор при оценка на жилището е още по-голям и води до двойни разлики между жилища със сходни параметри. Например дизайнерски апартамент в "Каменица" 1 с големина от 104 кв.м. се търгува за 250 000 EUR (2403 EUR/кв.м).

Според експерти феноментър – струва, колкото ми трябват, ще продължи докато пазарът не се регулира и предлагането настигне търсенето. При сериозна конкуренция цените трябва да паднат. От друга страна такава конкуренция няма да настъпи при имотите старо строителство, особено в централните части на града. Надеждата за много българи, които искат да закупят имот с инвестиционна или жилищна цел, е новото строителство да повлече надолу цените на всички имоти. За момента обаче този сценарий не просто не се изпълнява, а е обърнат в срещуположната посока. Инфлацията повиши сериозно цените на пазара, дори „на зелено“. В част от сградите без Акт 16 инвеститорите дори искат индексация, т.е. доплащане от страна на купувачите, заради скъпите строителни материали, сметки за ток, гориво и труд.

 


В категории: Бизнес , Пловдив


5
Коментара по темата
5.
Савов
17.01.2022 20:33:14
0
5
След първите три изречения (пълни с правописни грешки) се отказах да чета статията!
4.
Az
17.01.2022 14:42:51
1
5
Напомняш на един жалък строител самозванец построил 3 сгради за 18год
Ц.пенеф
3.
До 1
17.01.2022 11:01:51
8
7
Купуването на имот е личен избор, не познавам нормален човек, който ще купи само по картинка и описание! Затова отнема много време докато намериш нужното! А иначе наистина има жилища гробници, където продавача не е изхвърлил всичко! Но това също е личен избор. Обобщаването и сарказма не се отнасят до частните случаи. Искаш имот: преценяваш колко средства имаш и се позиционираш върху определена група, договаряш се и купуваш! Не съм брокер, но съм придобил достатъчно имоти защото мога да виждам потенциала им!
2.
Едни голи снимки?
17.01.2022 10:51:39
0
8
Освен да показвате снимки и цени, да бяхте споделили и подробности за район, старо/ново строителство и т.н.
1.
123
17.01.2022 10:33:31
3
23
10-те най-големи лъжи на брокерите на имоти.
Какво всъщност се крие зад различните клишета на брокерите на недвижими имоти, обяснява Райко Байчев в Actualno.com

1. "Апартаментът е малък, кокетен и артистичен"

29 квадратни метра. Ако поканиш гости, единият ще трябва да стои прав, а при разминаване в единствената ти стая ще трябва да си гълташ корема. Само след няколко месеца вътре би трябвало да се почувстваш като заровен жив човек, пробудил се в тесен ковчег и опипващ паническите стените му. За сметка на това стената е оцветена в оранжево-синьо и на нея виси картина, която е купена кой знае откъде. А на малката масичка има ваза с изкуствени цветя. Това са двата арт елемента, останалото ще е от теб. Ти си творческа личност, ще се оправиш.

2. "Апартаментът се нуждае от освежителен ремонт"

Вътре трябва да влезе багер и да го изрине до основи. В банята жена не би влязла никога - много мъже също. Кухнята е украсена с най-знаменитото постижение на зрелия социализЪм - кафевият балатум. Печка "Раховец" и пералня "Перла 05" гордо допълват инвентара. Освежавай на воля.

3. "Намира се в хубав софийски квартал с много градинки и зелени площи"

Градинката е случайно избуяла трева пред блока - само между вратите на колите, които паркират върху нея - под тях трева няма. Другата зеленина са двете дървета, облепени с некролози. Най-близкият парк е на 40 минути пеша. Наоколо обаче има магазин на голяма търговска верига (да не се обидят, не казвам коя) - огромно преимущество, изтъквано от брокера: ти просто трябва да си адски щастлив, че всеки ден ще има откъде да пазаруваш храна, която ще ядеш, за да се събудиш пак на следващия ден и да си купиш храна, която ще ядеш. През това време в зрителното ти поле доживот ще вали сивия панелен соц порой.

4. "Цената е компромисна"

Цената е надута първо от собственика, после от брокера, а накрая от колосалния общ балон, в който всяко чувство за здрав разум е избягало със свистене. Не отговаря нито на квадратурата, нито на разположението, нито на етажа, нито на обзавеждането. Балонът е толкова голям, че ако брокерът се качи на него, ще отлети до стратосферата и при скок от там би могъл да подобри рекорда на Феликс Баумгартнер.

5. "Тенденцията с цените е възходяща"

Всичко е започнало от един човек, който си е пуснал апартамента в "Люлин" на 60 000 евро. После го е видял друг собственик и си е рекъл: "Тъй ли? 60 000 евро за панелка в Люлин? Тогава аз ще пусна моята в "Разсадника" за 65 000 евро!". Това пък е било забелязано от човек, който продава в "Младост", който си е казал: "65 000 за апартамент в "Разсадника"? Тъй ли? Пускам моя за 75 000 евро". Накрая всички тези обяви са били видени от собственик, който продава апартамент в Лозенец и съвсем логично го е закотвил на 140 000 евро. Ето я, възходяща тенденция.

6. "Имало е ремонт, за да има повече пространство"

Разбирай, че двата прекрасни балона са усвоени, за да има по 3 спарени квадратни метра в повече и да няма къде да си изпушиш цигарата. Направил го е първо един съсед, а после всички са повлекли крак. С тези усвоени балкони отвън блокът изглежда запечатан и като гигантски бункер.

7. "Тук ще има метро" През 2035-та, разбира се. Само в България е възможно цената на имот да се вдигне с 20% заради обещание за метро, работите по което дори не е започнала. От теб се очаква да купиш мястото, с надеждата в късната ти зрялост най-сетне да стъпиш в мотрисата и да се отправиш към работа - защото пенсията е за слабаците и комунистите!

8. "Владо Карамазов има апартамент наблизо"

Страшно! Трепети на вълнение обливат цялото ти тяло - ти самият, живеещ сред българския хайлайф... Друго стъпваш, инак се кашляш. Ами ако засечеш Калин Врачански и Луиза Григорова в магазина? И си купите освен всичко едни и същи краставици? Ами моркови? Леле, а ябълки? Това се казва място от сой!

9. "Готови сме да направим коментар на цената"

От 30-те надути процента оскъпяване, сме готови да смъкнем на 28%, но пък за сметка на това вие изцяло ще поемете разходите в общината, което общо взето ще ни върне на вече установените 30% балон.

10. "Лихвите по кредитите са на рекордно ниски нива"

Само дето цените на апартаментите са рекордно високи, и това напълно компенсира лихвата по кредита: печалбата на банките е същата, само ти си прецакан. Но, свиквай. Нали не искаш вечно да живееш на квартира?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори