×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С какво Западът греши в преценката си за Путин*


С какво Западът греши в преценката си за Путин*
Едно е сигурно – Путин е много повече от това, което се вижда на пръв поглед
14 Януари 2022, Петък, 21:19 ч.
Автор: Флагман.бг

Когато за пръв път се срещнахме с него през 1992 г. той вече знаеше силата на ужасяващите противопоставяния между страни

През 1999 г. Владимир Путин рязко се издигна от бюрократичната забрава до офиса на премиера в Русия. Когато, няколко месеца по-късно, Елцин неочаквано подаде оставка и Путин бе избран за президент, правителствата по света бяха изненадани. Как бе възможно толкова неизвестна досега фигура да е събрала национална подкрепа на изборите и то с малко медийно внимание?

За пръв път се срещнах с Путин 7 години преди тези събития и когато те се случиха, аз не бях от изненаданите от скорострелната му доминация над новата Русия. С него ме запозна Евгений Примаков, познат широко в Русия като „руския Кисинджър“, с когото се бях срещал многократно в Москва по време на Студената война в годините, когато бях съветник на президентите Кенеди, Джонсън, Никсън и Форд. Примаков е мислител и писател, който не се отплесква към глупостите, директен човек. Той бе специален пратеник на Кремъл при подготвянето на тайни дискусии с националните лидери по света.

Когато Борис Елцин даде задача на съветника си Анатоли Собчак да идентифицира най-блестящите умове на Русия, Путин, тогава обикновен местен политик в родния си град Санкт Петербург, беше на първо място в списъка му. Затова Примаков пое под крилото си Путин, за да го обучи по темите на глобалната власт, политика и проблеми със сигурността. В крайна сметка Примаков запозна Путин и с Кисинджър и двамата се сближиха. А това, че както Примаков, така и Кисинджър отделяха от своето време да го обучават по геополитика и геосигурност бе ясна демонстрация за това, че и двамата виждаха в него характеристиките на велик лидер. В същото време всичко това показа още, че самият Путин има капацитет да слуша и да проявява интерес към дългите и сложни лекции по геополитика – нещо, което и аз скоро щях да разбера.

През 1992 г. получих обаждане от организатор на срещи към „мозъчния тръст“ CSIS (Център за стратегически и международни проучвания), с което ме поканиха да се присъединя към Комисията по отношенията между САЩ и Русия в Санкт Петербург, която трябваше да се оглавява от Кисинджър и Собчак.

Целта беше да помогнем на новата власт в Русия да отвори канали за бизнес и банкиране със Запада. Повечето от западните делгати бяха директори на големи американски и европейски компании, както и някои ключови фигури в новото руско правителство. Моята задача там бе да присъствам като експерт. Казахами, че „Г-н Примаков“ лично е поискал аз да съм там. Нямаше как да откажа подобна покана, а и бях изключително любопитен по отношение на новата руска власт. И особено към персоната на Владимир Путин.

Пристигайки на срещата видях няколко човека, събрани на маса около Кисинджър, сред които и мъж, за когото ми казаха, че това е Путин. Официално лице ме посрещна и ми каза, че е помолен от Примаков да ме запознае с него. Той прекъсна разговора на масата с Кисинджър, за да обяви, че аз съм пристигнал. Путин тогава горещо ме поздрави и заяви, че няма търпение да си поприказваме за това как виждам света от Вашингтон.

Разговаряхме на няколко пъти между различните срещи и Путин все пак успя да си уреди място до мен на последвалата вечера, на която имаше и преводач. На масата той ме попита:

„Кое е най-голямото препятствие пред Западния бизнес и другарите ми руснаци при откриване на бизнес връзки?“

Без особено да се замисля му отговорих, че по мое мнение „...липсата на легално дефинирани права на собствеността е нещото, без което не може да има база за решаване на спорове в бизнеса“.

„А, да. Във вашата система споровете се решават от адвокати, на които се плаща почасово да представляват всяка страна. Понякога споровете стигат до съда, където обикновено отнема месеци да се разрешат и така се акумулират сериозни доходи за адвокатите. В Русия споровете се решават със здрав разум. Ако се касае за голяма сума пари или имот, тогава двете страни обикновено се събират за вечеря. Всеки присъстващ на нея обаче е въоръжен. Изправени пред възможността да се стигне до кървава саморазправа, двете страни винаги намират начин да стигнат до решение, което да удовлетворява всеки засегнат. Страхът е катализатора на здравия разум“, каза Путин.

Той използва аргумента си в контекста на споровете между суверени нации. За да се стигне до решения, често се налага да се използва страхът от непропорционалния отговор, ако не се сключи сделка. Идеята за това да караш противници да се изправят пред ужасяващи перспективи изглеждаше като нещо, което успява да го развълнува. На практика, още тогава той ми описваше сегашната ситуация с Украйна като бойно поле между Русия и САЩ. Путин знае, че Русия не може да си позволи дългосронча война в Украйна. Но и вижда, че Байдън е изправен пред ключови междинни избори и не може да си позволи международна криза. В този смисъл двете страни нямат друг избор освен да стигнат до сделка.

В друг случай Путин ме попита как реално се взимат решеният във Вашингтон. Той каза, че Кисинджър му обяснявал широките параметри на президентските решения, но не успял да уточни как точно се достига до политически консенсус между Сената, изпълнителната власт и президентството. От това си личеше, че Путин е получил и изследвал един прекрасен доклад за моята кариера от разузнаването. Той заяви, че Кисинджър много харесва публичния театър, при който властни хора се срещат на вечери с много свои помощници. И ми уточни, че е информиран, че предпочитам срещите зад кулисите с цел достигане на консенсус.

Опитах да му обясня сложният процес на балансиране на интересите на множеството политически играчи във Вашингтон, включително Конгреса, големите агенции, както и сложните бизнес договорки, които могат да имат ефект върху всяко решение.

Разказах му и за една моя среща с Никсън, когато президентът ми заяви, че е впечатлен, че поддържам добри контакти с лидерите и на двете партии – Републиканската и Демократичната. Тогава Никсън ме попита: „А ти демократ ли си или републиканец в крайна сметка?“ На което аз отговорих с „Да“. Запитан какво пък значи този отговор, аз се обърнах към Никсън и му казах: „Не съм войник-партизан, а човек, който решава проблеми. За да мога винаги да стигна до решение, аз трябва да съм готов да работя с ключови играчи и от двете страни, в зависимост от специфичния проблем“.

Тази моя история изглежда впечатли Путин. Впечатлението, с което останах за неговата персона, бе на човек, който е много по-интелигентен от всички останали политици, с които съм се срещал както във Вашингтон, така и в останалите столици по света. Поведението му ми навяваше на детството ми, което прекарах в Сицилия – мафията поддържа реда и нито едно неорганизирано престъпление не е позволено.

Путин изглеждаше като човек, който има инстинктите на сицилиански бос на мафията – бързо награждава, но и бързо се превръща в смъртоносна заплаха при всеки случай на несъгласие със семейните правила.

Връщайки се назад към тези години на растящо недоволство в Русия, си спомням за продължителната, многогодишна парализа на президенствтото на Брежнев, което бе последвано от краткото президенстване на Андропов и Черненко. Горбачов пък не бе достатъчно силен да наложи волята си. Елцин имаше добри идеии, но лесно се разконцентрираше и не успяваше да завърши нищо. Русия тогава се нуждаеше от тежката ръка на силен лидер – и Путин влезе в картинката.

Пък относно това как самият Путин вижда себе си, той на няколко пъти още при първата ни среща спомена, че се възхищава от Петър Велики. Дотолкова, че бях убеден, че вижда себе си като негово превъплащение. Не съм гостувал в Кремлин от 1988 г., но мои източници ми казват, че Путин е сложил няколко портрета на Петър Велики в някои от важните стаи за срещи. Но не и портрети на себе си, което е по-традиционният подход. Какво значи това за Байдън, НАТО и Украйна, скоро ще стане ясно. Но едно е сигурно – Путин е много повече от това, което се вижда на пръв поглед.

*Разказът за събитията от 1992 г. при първата му среща с Владимир Путин е на Харолд Малмгрен – бивш съветник на президентите Кенеди, Никсън, Джонсън и Форд в САЩ
Превод: Георги РУСЧЕВ
 


В категории: Политика


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 10
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 3
20
Коментара по темата
20.
Човек
17.01.2022 11:04:28
0
0
То да го изпратят прои Кадафи вече. Закъснява. Тежко болен, изморен диктатор-олигофрен. Запад чак сега почва да осъзнава тежест на неговата шизофрения.
19.
¥¥¥
17.01.2022 08:44:06
0
1
Извинете, този кой от няколкото Путин е?
Този май е първият, нали? Последното му копие не са го докарали много добре.
Иначе...Русия е по- малкото зло според мен, краварите са собственот на пълзящите.
18.
Шива
16.01.2022 08:25:01
1
2
Първото правило изписано на първата страница на книгата за войната е ,,Не тръгвай срещу Москва.’’ 1962 -- изказване на Фелдмаршал Б.Монтгомъри пред Камарата на лордовете.
17.
Мм333
15.01.2022 22:58:28
0
1
Номер 9 се такова от неправилната страна,ама той си знае.Сега вече знаем и ние.
16.
Канцлера
15.01.2022 15:41:56
4
10
Знам 1 000 начина да извадя Руската мечка от бърлогата и, но нито един да я върна обратно.Затова внимавайте много с Русия!
Ото фон Бисмарк
15.
denko
15.01.2022 14:59:35
2
5
така е Русия е била много векове сдържана от великите сили, народа е преминал през множество войни от 860г до сега са записани 190 войни и много векове на рабство
Имало е силни владетели основали Русия преди повече от 1300 г които са станали пречка за англосаксите които са вечните врагове на славяните.
Руския народ е бил силен и воинствен това е в днк-то му, но от татаро монголското робство през династията романови които са немци и сложени от немската империя да управляват русия , тъй като са разбрали че с заробване този народ не може да бъде управляван , затова и както виждате татарите и монголите в момента как и къде живеят , то се прибягва до стратегия с подмяна на управлението на държавата с марионетни владетели.
Още не се знае дали Путин е про славянски лидер, все пак е закърмен в германия в щази и не е сигурно че не е приел тяхнака култура за правилна спрямо славяните.
В момента картината на обществото в Русия е такава, разлагат и деградират обществения морал и ценности през всички възможни информационни канали, подриват родолюбието , унищожават брака като институция, унищожават приятелството като институция, човека за човека вълк, това е работата на евреите.
Руснаците и ние сме един народ но ни разделят векове!
14.
бай Оня
15.01.2022 11:27:20
4
11
Да, не много сигурно, че за в бъдеще ще има силна Русия, но е добре да има, защото ако един ден Русия престане да бъде глобална сила, ние директно ставаме Булгаристан на 100%.
13.
Великият поход
15.01.2022 10:07:30
1
6
Ще видим какво ще се случи когато тия гангстерчета се сблъскат с "независим, свободен, демократичен, единен, богат и могъщ нов Китай". (определението е на Мао от 1929 г.)
12.
Scrooge McDuck
15.01.2022 09:46:30
2
5
Хубаво е да си цитирате източниците. Подобна статия имаше в един анализаторски сайт, писана от бивш съветник на Кенеди. Вашият капацитет ни е ясен.
11.
Fak
15.01.2022 08:44:05
12
9
Бащата на Великата Октомврийската социалистическа революция бил долен ляв педерунгел. Дребничкият Улянов не се е интересувал от секретарките си , а от едри и мускулести мъжаги около себе си.
И как иначе? Кой ще потърси сметка на тези които са призвани да пазят устоите на новия морал, са най-силно потънали в грехове и кражби. Върховенството на закона важи за други, но не и за новите политически проститутки.
10.
Карчев
15.01.2022 08:24:23
4
17
Зарази Соломонпасиевата политика Ни нарекоха "народ достоен за презрение" Има един Списък подобен на този с хитлеристите които дори в латинска америка не успяха да се скрият. Незнам вие къде ще се скриете.
Имаше Нюмберски съд. Незнам Вие как ще го избегнете.
Имаше народен съд. Незнам Вие как ще го избегнете.
9.
Ала бала
15.01.2022 01:21:21
14
9
Много глупости прочетох.Някакъв американски куфар дето го мъкнели на срещи насам натам още началото на 90-те бил впечатлен от КаПутин.Нормално като си куфар да си впечатленен как Путин носи куфарите на Собчак.Затова и респекта на Ксения към Путин е като към разносвач на куфари.Същото беше и с отношението на Тръмп към демократите.Как да им имаш респект като са идвали да ти се подлагат и предлагат срещу някой лев за кампаниите им.
8.
Абориген Балкански
15.01.2022 00:55:28
4
22
Защо е необходимо непрекъснато да се занимаваме с взаимоотношенията между държави, които гледат на нашата територия,като средство за противопоставане при тяхната игра на котка и мишка
7.
Путин Акбар
14.01.2022 23:26:42
18
10
Сл д джижето тоя кенеф се разпада на 50-60 републики
6.
До 4
14.01.2022 23:05:07
26
21
И кое им великоте на тези пияндурници че не се сещам?!?
Цял живот серът на два камъка. Станахме 21 век, онея още живеят някъде в 40-сете. Най-жалката и прогнила нация в света, язък им за територията и природните богатства дето имат, пфф жалкари..
5.
Абе Дернев!
14.01.2022 23:03:45
22
34
Аман от твойте глупости? Същия, този велик руски народ,е експлоатиран повече от бългсрския. Като започнеш от Царско време с "крепосничеството", което е чиста фирма робство продължило до началото на 20 век, после болшевишката революция с 5 годишна гражданска война, Сталинския терор с около 15 милиона жертви и безкрайни репресии и заточения в ГУЛАГ, после социализма им, който извън пропагандата беше добре само за някои, а болшинството се гърчеха от бачкане и ореживяване на ръба, и накрая 90те "лихие девеностой" брутален грабеш на всичко държавно от шепа милиционери, партийци и олигарси.
Огромна държава 1/6 от земното кълбо със всякакви природни бигатства, ядрена сила и пенсии и заплати по-зле от България. А, като изключиш, няколко големи града, останалата Русия, по-добре да не си там. Путин и олигарсите му,
, не са руския народ, и популярността на Путин, отдавна е на критичен минимум. Ако беше много хубаво в Русия, миграцията за работа, образивание и по-добър живот, нямаше да е към Запада, а щеше да е към Русия. Половин България си вади хляба на Запад, а не в Русия. Всички разтягате локуми, ама не отивате в Русия.
4.
Дернев
14.01.2022 22:33:37
23
35
Запада гледа Путин, но не вижда великият руски народ зад него. И това им е грешката, която правим и повечето европейци.
3.
от бюрократичната забрава
14.01.2022 22:06:21
4
12
LMAO

Откога КГБ се води за "бюрократична забрава"? Като Хитлерката "забравена" в ЩАЗИ!
2.
Анааа, батко Путин е чок таркат!
14.01.2022 21:39:50
36
22
Много е голям бе, цял свят завладя. Рублата стана световна валута, няма долар, евро, паунди, всичко стана в рубли. Целия Запад се снабдява със стоки от Русия, от храната до битова техника, коли, абе всичко,бе баткоо.
От цял свят отиват да учат и работят в Русия, голем си бе батко Путин!
В днешно време да напълниш джоба с рубли, да се метнеш на Ладата, руския паспорт в джоба и света твой батко. И тас нова Лада, как е исмислиха удсри в земята Бентли мерцедес, бмв. Сичко леш батко. Новата Лада 8степенна автоматична кутияна макларан. Лел батко. Искам целуя Комлук да станем кат Крим, руска земя. Направо батко ли живейм кът царе, целуя Комлук!
Голем си батко Путим кат нашия Ахмед Дуган си, чок тарикат.
1.
Автор Флагман?
14.01.2022 21:34:49
3
35
Верно ли се писахте автор на тази статия?
То от километър се вижда, че сте преписвали от чужда преса.
Между другото кога е създаден Флагман? Аз лично се съмнявам през 1992г да е имало Флагман, още повече, че тогава изданията бяха на хартия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори