×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте при каква ситуация ще има локдаун


Вижте при каква ситуация ще има локдаун
Здравният министър проф. Асена Сербезова представи новият анти COVID план на държавата
13 Януари 2022, Четвъртък, 17:44 ч.
Автор: Флагман.бг

Училищата ще бъдат затваряни в краен случай, детските градини - изобщо

Здравните власти представят новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Министър-председателят Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система, посочи Петков. Оказа се, че заетостта на интензивните легла е най-важна и това ще е най-важният фактор. 

„Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес. Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга, обясни премиерът", каза министър-председателят.

Той обясни, че според новия план България е условно разделена на 6 клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа на бизнеса и гражданите. Това са: „60 на 40”, „Патронажна грижа+”, „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР - програма „Възстановяване”, през ББР - Програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Петков представи и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, обясни той, предава Нова.

В плана са заложени четири етапа за евентуално налагане на допълнителни мерки:

- При 50% заетост на интензивните легла в даден клъстер се запълват, мерките ще бъдат съвсем леки.

- При 60% заетост – тогава има някои мерки, но всички бизнеси и всички училища работят.

- При 70% заетост на интензивните легла: започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% процента заетост на интензивните легла – симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, предвижда още Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за зелен сертификат за учителите и тестването на учениците без зелен сертификат веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на зелен сертификат или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

Министърът на здравеопазването заяви, че се променя и медийната стратегия по отношение на COVID-19.

„Считаме, че една информационна кампания, която е основана на лозунги за ваксиниране е непродуктивна и би отблъснала по-голямата част от хората, а именно – колебаещите се. Една от концепциите в медийната ни политика е, разбира се, че решението за ваксинация е индивидуално, но то има отзвук за общественото здраве”, каза Сербезова. 

„Ще продължаваме да провеждаме и срещи с различни заинтересовани страни в сектор „Здравеопазване”. Целта ни е да подобрим диалога и да представим ползите от ваксинирането като статистика. Разработваме мащабна информационна кампания по отношение на ваксинацията”, добави тя.

 

 


В категории: COVID-19


25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
Do 24
14.01.2022 11:21:41
0
4
Къде видя депутати в България, всички в парламента са крадци , а тези последните скоро ще я довършат.
Такива си ги избра народа ...хората на фрадеф
24.
До 20-ти от Маклауда
14.01.2022 06:18:20
1
9
Кой образова детето ти бе умнико??
Преди са уважавали много учителската професия ,а сега само едни големи усти и деца налитащи на бой!
За това всичките пубери са толкова възпитани,защото произлизат от семейства на олигофрени,като теб,които не им дават и акъл за 20 ст..
Учат ги само на наглост и безхаберие
То знае само да пие и опъва трева в градинките.. ясно е ,че България върви към нищото,поне научете децата се на уважение и възпитание..,а какви БЪЛГАРИ са я създали та чак ми се плаче!!!
Въпроси нямам,но нека цитирам нещо
“ Заплатата на един депутат не бива да надвишава заплатата на един учител ! „. Мустафа Кемал – Ататюрк.
Хубав ден и пазете едничкото завещано с много кръв - България
23.
Мерките и теглилките
14.01.2022 00:17:13
0
9
На 80% следват протести и Ви ебава майката
22.
До 20-ти
13.01.2022 21:44:00
9
3
Не сте! Вий сте 3-та глуха!
Други въпроси да имаш?
21.
До Дънкън-а 20
13.01.2022 21:32:08
2
14
Дънкане приятелю...не се хаби. Сега тук ще почнат едни кухи лейки дето не искат да си гледат децата да ти обясняват как вие учителите нищо не правите само пари взимате. По половин ден почивка а пък половин година отпуска. И как яко усвоявате големите пари от уроци.

На тия тъпи пачи ще кажа - кажете ми един учител дето да кара джип нов модел и да се шири в голм апартамент с голееемите пари дето изкарва като учител.
20.
Дънкън Маклауд - безсмъртния
13.01.2022 21:21:07
7
13
Искам да попитам един елементарен въпрос - А ние учителите не сме ли на първа линия..????!!!!
19.
до 18 _nib_
13.01.2022 21:19:57
13
0
къв народен съд ве путьо? Ти ли ще ходиш да го организираш? Я си стой в панелката и лай зад монитора - само в това те бива. Аман от галфони дето само това знаят "народен съд" хаха При Боко това дрънкахте при новия месия пак - ми идете го направете ама 90% сте много отворени само пред клавиатурата. Българина е страхлив и му трепери душичката някой като му се сопне -само да лае анонимно може. Народен съд хахах я марш у Северна Корея
18.
_nib_
13.01.2022 21:01:27
2
12
ПП да си опичат акъла, да няма после налоден съд.
17.
може още
13.01.2022 20:18:03
4
15
Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева докладва, че област Бургас е първа по карантинирани ученици в страната. Негативната статистика показва още, че към днешна дата общият брой заболели педагогически специалисти в област Бургас е 389
16.
мор
13.01.2022 20:14:39
4
17
Паздеров казва сутринта 85% са запълнени леглата. Сербезова и Денков казват нищо може още!!!
Но те са си на топло и за техните хора има всичко но за народа мор мор мор
15.
До 9 неграмотника
13.01.2022 19:41:02
7
2
Да та евааа и галфона.
14.
Иван
13.01.2022 19:37:29
6
11
Докато работят моловете и заведенията,така ще е затваряй ограничи циганите от кв.комука дето ровят по казаните и разнасят заразата......
13.
Сленг
13.01.2022 19:13:40
0
26
"Пази боже сляпо да погледа" каквато държавата такива са ни и управниците
12.
КороноТъпак
13.01.2022 19:03:44
0
28
И нищо ново в Здравната система !
Нито като организация, нито като оборудване, нито като натрупан опит.
Нищо за до болничната помощ.
Или за безплатни лекарства,
НИЩИЧКО !
Ваксини, ваксини и пак ваксини са им в главата !
Продължаваме Простотиите от Кирил Петков.
Чл 313 от НК ! Кога ще върнеш неправомерно получените заплати бре ?
11.
Рач
13.01.2022 19:03:24
18
6
Дежурните ГЕРБерски мрънкачи пак се изявяват. Понеже те се справиха блестящо и сега критикуват.....
10.
Хахаххаха
13.01.2022 18:47:52
5
26
Хак ви е сега, като гласувахте за подлепис-а , в цял свят въвеждат локдаун, ние чакаме да се разболеят хората и децата, за да затваряме. Малоумна работа
9.
До 3
13.01.2022 18:46:26
5
4
Ей гауфон. Ти си същия като тях
8.
пенсионер
13.01.2022 18:45:48
10
2
Необходимо е предсиедателя на 47НС Мнчев да заведе дело срещу мукета екс здравен министър Костадинов който за подвеждане общественоста срещу му че показва фалшивантигенен тест .Мукета или не знае или така му отърва да злослови срещу управляващите в лицето на председателя на 47НС че в болница Лозенец не разполагат с денонощна лаборатория което енедопустимо При условие че в обикновените и частни клиники имат дежурни .
7.
Яа
13.01.2022 18:43:34
4
24
Е,само на клъстери не бяхме делени.Какво ме грее,че в съседните области е малка заболеваемостта,като тук е друго.Линейки до Ямбол и Сливен ли ще ходят или пред болниците ще се мре.Лекарствата по аптеките липсват,няма да има кой да лекува,кой да преподава.Но тия с решенията живеят в други измерения.
6.
впечатлен
13.01.2022 18:38:26
1
28
ХА ХА ХА
Абсолютно същите както при другите четири вълни мерки.
Ама сега старото лай_о облепено в нови целофан. Клъстъри. Щели да гледат интензивните легла ама и колко персонал имало.
Глупости !
Всеки януари - грип. 200 на 10 000 = ваканция !
януари 2022 - 50 на 10 000 - Тъмно Лилава зона, Вериткален ръст на заболелите. Щабове, пресконференции. Психаротерапии...
вълната ще дойде и ще отмине като всяка година по същото време....
И с мерки и без мерки.
Козата си сака пръч !
След всяка вълна, колкото повече мерки толкова повече жертви. Уникално !
И СПРЕТЕ ДА ВАКСИНИРАТЕ ПО ВРЕМЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИРУСА ! В учебниците го пише !
А Кирил Петков не е в час.
5.
Родител
13.01.2022 18:09:08
10
38
Безумие, безумие!!!!!
Ще чакаме да се напълнят до краен предел интензивните легла?!?!? А защо не осигурят Пулмикорт и Вентолин в аптеките?!?!
Господ на ни е на помощ!!!!
4.
До ботокса ангелова
13.01.2022 18:04:40
6
7
Във връзка с постоянно задаваните въпроси относно резултатите от тестовете на председателя на Народното събрание Никола Минчев бихме искали да Ви уведомим за следното:


„Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат.



Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София.
3.
Омикрона
13.01.2022 18:00:31
22
19
Затваряйте всичко боклуци. Най вече затворете отрепките от Възраждане.
2.
RAILGUN
13.01.2022 17:58:05
7
15
Lockdown nqma da ima
1.
мислещ
13.01.2022 17:56:42
6
37
Това със затварянето в много европейски страни го играха по няколко пъти.....ефекта клони към нула !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената 
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори