×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Неуспешният опит за цветна революция в Казахстан приключи


Неуспешният опит за цветна революция в Казахстан приключи
На базата на изкуствено създадени безредици от целенасочено покачване на цената на газовото гориво, организирани групи излязоха едновременно в големите градове, разказа Боян Чуков
13 Януари 2022, Четвъртък, 20:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

. Властите се окопитиха и в момента се провежда чистка в държавната администрация и специалните служби, категоричен е геополитическият анализатор Боян Чуков

 

 

Проф. Боян Чуков е бивш дипломат, външнополитически съветник по национална сигурност и журналист на свободна практика с над 500 публикации на международни теми. Считан е за изключителен експерт по въпроси, свързани с близкия изток, както и борбата с тероризма. Флагман.бг разговаря с геополитическия анализатор във връзка с динамичните процеси в Казахстан. 

-Проф.Чуков, покрай ситуацията в Казахстан има подозрително медийно мълчание в последните дни. Какво се случва там в момента?

-В Казахстан бе направен неуспешен опит за цветна революция. След влизане на войските на ОДКБ (Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизия) страната започна постепенно да се успокоява. Властите се окопитиха и в момента се провежда чистка в държавната администрация и специалните служби. Мисля, че вече в публичното пространство има достатъчно информация, която да помогне да се сглоби цялостна картина на случилото се в Казахстан. Реално бе направен опит за смяна на властта в страната. На базата на изкуствено създадени безредици в резултат на целенасочено брутално покачване на цената на газовото гориво за автомобили организирани групи от протестиращи излязоха едновременно в 14 казахски градове. Към тях се присъединиха нелегално влезли радикални ислямисти от Ислямска държава в южната част на Казахстан. Част от ръководството на специалните служби на страната участва в заговора и покровителства джихадистите, които оформиха бойни групи. Те безчинстваха 2-3 дни, но бързо бяха неутрализирани след влизането на въоръжените формирования на ОДКБ. Установено бе, че в опита за смяна на режима са взели участие и външни фактори. В момента имаме успокояване на обстановката, но предстои един определен период от време за възстановяване на нормалната работа на държавната администрация и икономика на Казахстан. По предварителни данни безредиците са коствали на страната 2-3 млрд. долара.

- Съобщавате за завладяна от въздушно-десантната военна дивизия на Русия биологична лаборатория край Алмати. Защо тя е цел на Русия?

-Въпросът с разработките на биолабораториите в постсъветското пространство се поставя многократно от Русия и Китай поради опасения, че в тях се работи за биологическо оръжие с идеи то да се ползва срещу Русия. Конкретно за тази, за която питате, в глобалната мрежа излезе информация, че финансирането й идва по линия на САЩ и Германия. Мисля, че става ясно защо руснаци и китайци се опасяват от подобни „научни“ звена, които имат военна проекция. Поначало, когато има размирици в някоя държава, първото, което трябва да се обезопаси са военните обекти, оръжията, структури и институти, които могат да създадат сериозна заплаха. Задължително към такива обекти се подхожда със специално внимание. Защото, ако попаднат в ръцете на терористи, не е ясно какъв катаклизъм може да се случи.

- Китай и Русия имат граница с Казахастан. Последно Китай се е включил в „битката“, помагайки за „спирането“ на интернет. Какво целят китайците в този конфликт?

-Китай е държава разположена в Азия и има интереси в региона, и конкретно в Казахстан, който е богат на въглеводороди, уран и редки метали. Китайците не целят нищо в този конфликт. Те са заинтересовани на територията на Казахстан да има спокойствие и сигурност, а не хаос. В Казахстан 1,48% от населението са уйгури. Те биха могли да бъдат ползвани за трансмисия на бунтовни настроения в Синдзян-Уйгурския район, който е проблемен за Китай, както например това се случваше през Турция. Китайските инвестиции в казахската икономика са огромни. През Казахстан преминава трасето на геостратегическия китайски проект „Един пояс, един път“, който води към Европа. Заедно с войските на ОДКБ китайците се включиха в неутрализирането на организираната цветна революция със своите специални сили за водене на война в киберпространството. 

- Всъщност Русия и Китай доскоро бяха в прилични дипломатични отношения. В момента, за странични наблюдатели, изглежда, че двете държави използват Казахстан като прокси територия, за да уредят сметки помежду си. Има ли истина в това и възможно ли е процесът в Казахстан да сигнализира за задълбочаващ се конфликт в Азия между Русия и Китай?

-Напротив. Събитията в Казахстан още веднъж показаха, че Москва и Пекин са повече от съюзници. Стратегическото сътрудничество между двете страни е стигнало до възможно най-високо ниво. Съвместният потенциал на Русия и Китай надхвърля този на САЩ, особено в Азия, което им дава възможност да водят и налагат координирана от тях политика за защита на техните национални интереси. Случилото се в Казахстан укрепи още повече стратегическата връзка между двете страни. И Китай, и Русия са мишени за САЩ по отношение на глобалния диктат. Този факт обединява двете държави в търсене на своеобразен отговор, който да гарантира запазване на техните интереси, икономически, политически, и изобщо като субектно присъствие на международната сцена.

- Какво всъщност провокира процеса в Казахстан, извън описваното в медиите „повишаване на цената на газа“? Очевидно е, че това не е основната причина, а под повърхността има притаени други, скрити от поглед политики, дори може би външна намеса? Може би дори вътрешна битка за власт между Назарбаев (президент на Казахстан от 1990 до 2019 година) и Токаев (настоящ държавен глава на Казахстан) с включени външно-икономически интереси?

-Персонална схватка между Назарбаев и Токаев не е възможна по чисто биологически причини. Назарбаев е един уморен, болен и доста възрастен човек. Битка за власт се наблюдава между клана на Назарбаев в лицето на неговото най-близко обкръжение и президента Токаев. Острият сблъсък продължи няколко дни. Токаев победи! Кланът на Назарбаев бе подкрепен от САЩ, Великобритания и радикалните ислямисти. Зад Токаев бяха ОДКБ и Китай. Предстои дълъг процес на изчистване на привържениците на Назарбаев от казахските институции. Но това е неизбезен процес, който няма да бъде лишен от лични драми. 

- Има ли изход от създалата се там ситуация? Може ли да се потуши конфликтът?

-Изходът е пределно ясен. Страната тръгва по пътя на евразийската интеграция. Казахстан няма да бъде повече важен фактор в Общността на тюркските народи. Влиянието на Турция в страната ще бъде сведено до санитарния минимум. Китайците ще продължат да инвестират и задълбочават своето икономическо сътрудничество с казахите. Със своето влизане в Казахстан ОДКБ докара отново в страната кирилицата, която бе изхвърлена преди три години и заменена с латиница. Образно казано двете азбуки отново ще си разменят местата. Така както беше в СССР.  


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
До 12
14.01.2022 09:26:25
6
3
Защо да е много важно да не бъде допуснат да се измъкне нито един диверсант или чужд инструктор? Какво ни интересува нас какво ставало в Казахстан? В България сега сме затрупани с хиляди проблеми един от друг по-тежки, на хората въобще не им е до никакъв Казхстан.
15.
До 12
14.01.2022 09:17:37
3
2
Защо да е много важно да не бъде допуснат да се измъкне един диверсант или чужд инструктор? Какво ни интересува или засяга какво ставало в Казахстан? В момента България е засипана с хиляди проблеми един от друг по-тежки.
14.
Опитен
14.01.2022 07:28:14
18
9
Ченгешларче чукче, не ни обяснявай кое какво било, ами си гледай осрания ченгеджийски задник. Няма по-големи нахалници от ченгета и комуняци.
13.
ХХ-ристинке
14.01.2022 01:59:14
4
5
Пак си пила ракия посред нощ, а сетне си лъскала злобарки. Спри се, защото пишеш страшни глупости. Намали и пиенето на бяло мъжко мляко.4f8b2
12.
XX
13.01.2022 23:39:31
8
17
Много е важно през навреме блокираните граници да не бъде допуснат да се измъкне нито един диверсант или чужд инструктор. Всички такива трябва да бъдат ликвидирани на място, а не да постъпват като Асад, дето пусна 20 и няколко натовски инструктора да се измъкнат от Алепо.
11.
Др Иванов
13.01.2022 22:47:54
12
21
АКО ОБЪРНЕТЕ АДА С ДЪНОТО НАГОРЕ,НА НЕГО ЩЕ ПИШЕ - MADE IN USA
10.
Имам човек
13.01.2022 21:47:12
29
16
Всичкото ДС урод на Московията излезе на амбразурата да брани с голи гърди политиката на джуджето на токчета - да мачка с калния съветски ботуш уж братските съседни държави.
9.
Дернев
13.01.2022 21:46:09
8
14
Москва и Пекин са съюзници, колкото Москеа и Анкара. Нищо дългосрочно и стабилно. Моментни интетрси. Сигурното и стабилното е Русия и Европа за европейците. Продто е крайно ереме ние европейците да го раьберем и да накараме САщ да го направят също.
8.
Има ли още неразбрали кой стои зад това?
13.01.2022 21:37:49
12
29
Всички знаем кои подкокороса Ислямска държава и ги използва да правят безредици. Само дето не им се получи. Руснаците не са толкова глупави за колкото са ги помислили
7.
Здрасти!
13.01.2022 21:32:43
22
11
Здрасти!
Прудавам арпаджик!
По 3 лв.килото.
При закупуване над 5 кг.получавати бонус-безплатно четене на Чучковите прустутии.
6.
един нормален
13.01.2022 21:04:12
18
37
Америkaнците го издухаха в опита си да организират поредната цветна революция и да съсипят още една държава!
Не успяха, иначе щеше да се повтори историята от Украйна и казахстанците да се окажат поредните идиоти унищожили държавата си в името на американските интереси!
5.
Адмирации за коментара от "Ххх"
13.01.2022 20:51:01
14
20
Много точен, кратък, но изпълнен със съдаржание, коментар.
4.
Орт
13.01.2022 20:50:57
26
23
Бля,бля бля излиза,че Русия и Китай са добрите,а Запада лошия.
3.
Браво бе, Чуков!
13.01.2022 20:39:34
35
34
Точно така, САЩ са виновни за всичко, особенно в Казахстан. Той Назърбаев е техен човек, не на Путлер хахаха. САЩ хипнотизираха цял Казахстан и се получи, така, че Назърбаев, родата му и целия клан да грабят милиардите от нефт и газ, а заплата в страната да е 100 долара. Хахахаа. Ей, Чуков! Аман беее, стига бе ченгета дърти!
Абе ей, не всички са дърти и с промити комунистически мозъци.
Между другото, Чуков, някои знаят руски и следят предавания и репортажи на независими руски медии и журналисти, които предават от Казахстан и интервюират местни общественици и значими опозиционни фигури, в Ю ТУБ е пълно с тази информация. Та другарю Чукчев, точно в Казахтан преди няколко години в същия северен район от който тръгнаха и сегашните протести(район в който са най-големите фирми за добив на нефт и газ) имаше протести на които от милицията бяха застреляни десетки протестиращи работници по работни гащеризони с логото на фирмите в които работят, и не бяха въоражени, нито терористи, или може би САЩ ги хипнотизира и те забравиха, че живеят "богато и щастливо" и тръгнаха да събарят "демократичната власт" на Назърбаев?
Чуков, Вацев, Захариев и вся комунистическа сволач, спрете се бе, ей, слезте от екрана и медиите, ве!
Чукчев, между другото, Назърбаев не е партиен функционер от времето на ССС Р, нито Лукашенко, те са мили хора, демократи и реформатори, затова държавите им са богати, заплатите и пенсиите, високи, затова всички западняци учат, работят в Казахтан, Беларус, Русия. Даже и всички наши сънародници, деца, внуци, всички са в Русия, Казахтан, Беларус. Какво да правят на Запад, там заплатата е 200 евро, пенсията 100.
Нали бе, Чукчев?
Откакто вечния социализъм който съградихте гениалните ченгета, разузнавачи, апаратчици и въобще "гении кадърници", победи "гнилия капитализъм", целия свят се юрна в Русия, Казахстан и Беларус, и Северна Корея.
Колко мъка има по света, боже!
2.
Ххх
13.01.2022 20:23:55
20
21
Моите уважения към Боян, но тук място за цветна революция няма. Беше извършен, добре планиран с чежда помощ и подкрепа преврат от Токаев спрямо мощния Назырбаев. Активно мероприятие провокира Назырбаев, Токаев с подкрепата на Путин преобърна нещата, с кръв разбира се, но малко кръв...така стават нещата в държавите с диктатура!
1.
В Казахстан приключи
13.01.2022 20:23:09
3
23
Но у нас победи и резултатите са видни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Мистър Кеш“, който помля своя Мерцедес-Брабус в Слънчев бряг, се изфука с Ролекс за 73 бона „Мистър Кеш“, който помля своя Мерцедес-Брабус в Слънчев бряг, се изфука с Ролекс за 73 бона 18-годишният Божидар е от богато семейство, баща му и чичо му са съсобственици на една от най-големите борси за плодове и зеленчуци, която зарежда всички търговски вериги в страната 6 начина на целувки, които подобрявят здравето ви 6 начина на целувки, които подобрявят здравето ви Да целуваш партньора си е не просто едно приятно и възбуждащо занимание, но има и полезни за здравето свойства Връзка с женен мъж: 5 въпроса, които трябва да си зададем Връзка с женен мъж: 5 въпроса, които трябва да си зададем Ето кои са те Стана ясна причината за бруталното убийство на съпругата на общинаря от ГЕРБ Бедрос Пехливанян Стана ясна причината за бруталното убийство на съпругата на общинаря от ГЕРБ Бедрос Пехливанян Вече има привлечени двама обвиняеми, които са задържани за срок от 72 часа, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев Това са най-лицемерните зодии Това са най-лицемерните зодии Баневи спечелиха важна битка в ЕСПЧ в Страсбург, чакат развръзка за „Каваците“ Баневи спечелиха важна битка в ЕСПЧ в Страсбург, чакат развръзка за „Каваците“ Главният прокурор Иван Гешев е нарушил презумпцията за невинност, потвърди европейският съд   Рецепта за кето тиквен чийзкейк Рецепта за кето тиквен чийзкейк С ниско съдържание на въглехидрати Джерард Бътлър се връща в България с нов филм Джерард Бътлър се връща в България с нов филм Актьорът зарови томахавката с „Милениум Медиа“, ще продуцират заедно The Bricklayer 5 упражнения за повече сила и баланс 5 упражнения за повече сила и баланс Някои от тях са ви много добре познати Сцената на „EscoBar“ ще e арена на два неповторими „Stand Up Comedy“ спектакъла Сцената на „EscoBar“ ще e арена на два неповторими „Stand Up Comedy“ спектакъла Артистите ще поднесат на публиката нечувано досега комедийно шоу, пълно с непредсказуеми неща
Супермоделът Бела Хадид показа как готви сарми Супермоделът Бела Хадид показа как готви сарми Кулинарията и се отдава толкова добре, колкото дефилирането на подиума Испания затяга правилата за реклама на криптовалути Испания затяга правилата за реклама на криптовалути Новата нормативна рамка ще влезе в сила в средата на февруари ЕС в потрес: Орбан коли огромно прасе и запива с люта унгарска ракия ЕС в потрес: Орбан коли огромно прасе и запива с люта унгарска ракия Видеото показва как Орбан идва в унгарско домакинство, където за “добре дошъл” го черпят с “палинка”, традиционната унгарска ракия Спонсор на Джокович иска да обсъди с него случилото се в Австралия Спонсор на Джокович иска да обсъди с него случилото се в Австралия От Lacoste обявиха, че искат да преразгледат събитията, които предизвикаха близо двуседмична съдебна битка и попречиха на неваксинирания сърбин да защитава титлата си Роберта Мецола е новият председател на Европарламента Роберта Мецола е новият председател на Европарламента Мецола, която днес навършва 43 г., е третата жена председател на евроинституцията Турция официално ще смени името си Турция официално ще смени името си Това стана ясно от изявление на президента Ердоган Силно земетресение разлюля Турция, има щети Силно земетресение разлюля Турция, има щети Епицентърът му е бил в района на град Саръоглан Военни поемат Ламанша, пазят от мигранти Военни поемат Ламанша, пазят от мигранти Целта е да се намали нелегалната миграция през протока ЕК одобри 15.3 млн. евро за туристическия сектор в България ЕК одобри 15.3 млн. евро за туристическия сектор в България Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства Сезонният грип се завръща в Европа по-бързо от очакваното Сезонният грип се завръща в Европа по-бързо от очакваното От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното
Татяна Дончева Татяна Дончева Гешев трябва да бъде принуден да подаде оставка, както Цацаров е Виц на деня Виц на деня Казват ми "Трябва да пиеш с мяра!" Погледнах в речника - мяра, старославянска мярка за обем, равна на 26,24 литра. Виц на деня Виц на деня - Маро, отслабнах 3 кила!
- Ма Пено, те това е се едно на камион да му падне номера...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Колко странен е светът! Нито милостта, нито гневът траят вечно в него
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори