×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Неуспешният опит за цветна революция в Казахстан приключи


Неуспешният опит за цветна революция в Казахстан приключи
На базата на изкуствено създадени безредици от целенасочено покачване на цената на газовото гориво, организирани групи излязоха едновременно в големите градове, разказа Боян Чуков
13 Януари 2022, Четвъртък, 20:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

. Властите се окопитиха и в момента се провежда чистка в държавната администрация и специалните служби, категоричен е геополитическият анализатор Боян Чуков

 

 

Проф. Боян Чуков е бивш дипломат, външнополитически съветник по национална сигурност и журналист на свободна практика с над 500 публикации на международни теми. Считан е за изключителен експерт по въпроси, свързани с близкия изток, както и борбата с тероризма. Флагман.бг разговаря с геополитическия анализатор във връзка с динамичните процеси в Казахстан. 

-Проф.Чуков, покрай ситуацията в Казахстан има подозрително медийно мълчание в последните дни. Какво се случва там в момента?

-В Казахстан бе направен неуспешен опит за цветна революция. След влизане на войските на ОДКБ (Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизия) страната започна постепенно да се успокоява. Властите се окопитиха и в момента се провежда чистка в държавната администрация и специалните служби. Мисля, че вече в публичното пространство има достатъчно информация, която да помогне да се сглоби цялостна картина на случилото се в Казахстан. Реално бе направен опит за смяна на властта в страната. На базата на изкуствено създадени безредици в резултат на целенасочено брутално покачване на цената на газовото гориво за автомобили организирани групи от протестиращи излязоха едновременно в 14 казахски градове. Към тях се присъединиха нелегално влезли радикални ислямисти от Ислямска държава в южната част на Казахстан. Част от ръководството на специалните служби на страната участва в заговора и покровителства джихадистите, които оформиха бойни групи. Те безчинстваха 2-3 дни, но бързо бяха неутрализирани след влизането на въоръжените формирования на ОДКБ. Установено бе, че в опита за смяна на режима са взели участие и външни фактори. В момента имаме успокояване на обстановката, но предстои един определен период от време за възстановяване на нормалната работа на държавната администрация и икономика на Казахстан. По предварителни данни безредиците са коствали на страната 2-3 млрд. долара.

- Съобщавате за завладяна от въздушно-десантната военна дивизия на Русия биологична лаборатория край Алмати. Защо тя е цел на Русия?

-Въпросът с разработките на биолабораториите в постсъветското пространство се поставя многократно от Русия и Китай поради опасения, че в тях се работи за биологическо оръжие с идеи то да се ползва срещу Русия. Конкретно за тази, за която питате, в глобалната мрежа излезе информация, че финансирането й идва по линия на САЩ и Германия. Мисля, че става ясно защо руснаци и китайци се опасяват от подобни „научни“ звена, които имат военна проекция. Поначало, когато има размирици в някоя държава, първото, което трябва да се обезопаси са военните обекти, оръжията, структури и институти, които могат да създадат сериозна заплаха. Задължително към такива обекти се подхожда със специално внимание. Защото, ако попаднат в ръцете на терористи, не е ясно какъв катаклизъм може да се случи.

- Китай и Русия имат граница с Казахастан. Последно Китай се е включил в „битката“, помагайки за „спирането“ на интернет. Какво целят китайците в този конфликт?

-Китай е държава разположена в Азия и има интереси в региона, и конкретно в Казахстан, който е богат на въглеводороди, уран и редки метали. Китайците не целят нищо в този конфликт. Те са заинтересовани на територията на Казахстан да има спокойствие и сигурност, а не хаос. В Казахстан 1,48% от населението са уйгури. Те биха могли да бъдат ползвани за трансмисия на бунтовни настроения в Синдзян-Уйгурския район, който е проблемен за Китай, както например това се случваше през Турция. Китайските инвестиции в казахската икономика са огромни. През Казахстан преминава трасето на геостратегическия китайски проект „Един пояс, един път“, който води към Европа. Заедно с войските на ОДКБ китайците се включиха в неутрализирането на организираната цветна революция със своите специални сили за водене на война в киберпространството. 

- Всъщност Русия и Китай доскоро бяха в прилични дипломатични отношения. В момента, за странични наблюдатели, изглежда, че двете държави използват Казахстан като прокси територия, за да уредят сметки помежду си. Има ли истина в това и възможно ли е процесът в Казахстан да сигнализира за задълбочаващ се конфликт в Азия между Русия и Китай?

-Напротив. Събитията в Казахстан още веднъж показаха, че Москва и Пекин са повече от съюзници. Стратегическото сътрудничество между двете страни е стигнало до възможно най-високо ниво. Съвместният потенциал на Русия и Китай надхвърля този на САЩ, особено в Азия, което им дава възможност да водят и налагат координирана от тях политика за защита на техните национални интереси. Случилото се в Казахстан укрепи още повече стратегическата връзка между двете страни. И Китай, и Русия са мишени за САЩ по отношение на глобалния диктат. Този факт обединява двете държави в търсене на своеобразен отговор, който да гарантира запазване на техните интереси, икономически, политически, и изобщо като субектно присъствие на международната сцена.

- Какво всъщност провокира процеса в Казахстан, извън описваното в медиите „повишаване на цената на газа“? Очевидно е, че това не е основната причина, а под повърхността има притаени други, скрити от поглед политики, дори може би външна намеса? Може би дори вътрешна битка за власт между Назарбаев (президент на Казахстан от 1990 до 2019 година) и Токаев (настоящ държавен глава на Казахстан) с включени външно-икономически интереси?

-Персонална схватка между Назарбаев и Токаев не е възможна по чисто биологически причини. Назарбаев е един уморен, болен и доста възрастен човек. Битка за власт се наблюдава между клана на Назарбаев в лицето на неговото най-близко обкръжение и президента Токаев. Острият сблъсък продължи няколко дни. Токаев победи! Кланът на Назарбаев бе подкрепен от САЩ, Великобритания и радикалните ислямисти. Зад Токаев бяха ОДКБ и Китай. Предстои дълъг процес на изчистване на привържениците на Назарбаев от казахските институции. Но това е неизбезен процес, който няма да бъде лишен от лични драми. 

- Има ли изход от създалата се там ситуация? Може ли да се потуши конфликтът?

-Изходът е пределно ясен. Страната тръгва по пътя на евразийската интеграция. Казахстан няма да бъде повече важен фактор в Общността на тюркските народи. Влиянието на Турция в страната ще бъде сведено до санитарния минимум. Китайците ще продължат да инвестират и задълбочават своето икономическо сътрудничество с казахите. Със своето влизане в Казахстан ОДКБ докара отново в страната кирилицата, която бе изхвърлена преди три години и заменена с латиница. Образно казано двете азбуки отново ще си разменят местата. Така както беше в СССР.  


В категории: Политика


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
16
Коментара по темата
16.
До 12
14.01.2022 09:26:25
6
3
Защо да е много важно да не бъде допуснат да се измъкне нито един диверсант или чужд инструктор? Какво ни интересува нас какво ставало в Казахстан? В България сега сме затрупани с хиляди проблеми един от друг по-тежки, на хората въобще не им е до никакъв Казхстан.
15.
До 12
14.01.2022 09:17:37
3
2
Защо да е много важно да не бъде допуснат да се измъкне един диверсант или чужд инструктор? Какво ни интересува или засяга какво ставало в Казахстан? В момента България е засипана с хиляди проблеми един от друг по-тежки.
14.
Опитен
14.01.2022 07:28:14
18
9
Ченгешларче чукче, не ни обяснявай кое какво било, ами си гледай осрания ченгеджийски задник. Няма по-големи нахалници от ченгета и комуняци.
13.
ХХ-ристинке
14.01.2022 01:59:14
4
5
Пак си пила ракия посред нощ, а сетне си лъскала злобарки. Спри се, защото пишеш страшни глупости. Намали и пиенето на бяло мъжко мляко.4f8b2
12.
XX
13.01.2022 23:39:31
8
17
Много е важно през навреме блокираните граници да не бъде допуснат да се измъкне нито един диверсант или чужд инструктор. Всички такива трябва да бъдат ликвидирани на място, а не да постъпват като Асад, дето пусна 20 и няколко натовски инструктора да се измъкнат от Алепо.
11.
Др Иванов
13.01.2022 22:47:54
12
21
АКО ОБЪРНЕТЕ АДА С ДЪНОТО НАГОРЕ,НА НЕГО ЩЕ ПИШЕ - MADE IN USA
10.
Имам човек
13.01.2022 21:47:12
29
16
Всичкото ДС урод на Московията излезе на амбразурата да брани с голи гърди политиката на джуджето на токчета - да мачка с калния съветски ботуш уж братските съседни държави.
9.
Дернев
13.01.2022 21:46:09
8
14
Москва и Пекин са съюзници, колкото Москеа и Анкара. Нищо дългосрочно и стабилно. Моментни интетрси. Сигурното и стабилното е Русия и Европа за европейците. Продто е крайно ереме ние европейците да го раьберем и да накараме САщ да го направят също.
8.
Има ли още неразбрали кой стои зад това?
13.01.2022 21:37:49
12
29
Всички знаем кои подкокороса Ислямска държава и ги използва да правят безредици. Само дето не им се получи. Руснаците не са толкова глупави за колкото са ги помислили
7.
Здрасти!
13.01.2022 21:32:43
22
11
Здрасти!
Прудавам арпаджик!
По 3 лв.килото.
При закупуване над 5 кг.получавати бонус-безплатно четене на Чучковите прустутии.
6.
един нормален
13.01.2022 21:04:12
18
38
Америkaнците го издухаха в опита си да организират поредната цветна революция и да съсипят още една държава!
Не успяха, иначе щеше да се повтори историята от Украйна и казахстанците да се окажат поредните идиоти унищожили държавата си в името на американските интереси!
5.
Адмирации за коментара от "Ххх"
13.01.2022 20:51:01
14
21
Много точен, кратък, но изпълнен със съдаржание, коментар.
4.
Орт
13.01.2022 20:50:57
27
23
Бля,бля бля излиза,че Русия и Китай са добрите,а Запада лошия.
3.
Браво бе, Чуков!
13.01.2022 20:39:34
36
34
Точно така, САЩ са виновни за всичко, особенно в Казахстан. Той Назърбаев е техен човек, не на Путлер хахаха. САЩ хипнотизираха цял Казахстан и се получи, така, че Назърбаев, родата му и целия клан да грабят милиардите от нефт и газ, а заплата в страната да е 100 долара. Хахахаа. Ей, Чуков! Аман беее, стига бе ченгета дърти!
Абе ей, не всички са дърти и с промити комунистически мозъци.
Между другото, Чуков, някои знаят руски и следят предавания и репортажи на независими руски медии и журналисти, които предават от Казахстан и интервюират местни общественици и значими опозиционни фигури, в Ю ТУБ е пълно с тази информация. Та другарю Чукчев, точно в Казахтан преди няколко години в същия северен район от който тръгнаха и сегашните протести(район в който са най-големите фирми за добив на нефт и газ) имаше протести на които от милицията бяха застреляни десетки протестиращи работници по работни гащеризони с логото на фирмите в които работят, и не бяха въоражени, нито терористи, или може би САЩ ги хипнотизира и те забравиха, че живеят "богато и щастливо" и тръгнаха да събарят "демократичната власт" на Назърбаев?
Чуков, Вацев, Захариев и вся комунистическа сволач, спрете се бе, ей, слезте от екрана и медиите, ве!
Чукчев, между другото, Назърбаев не е партиен функционер от времето на ССС Р, нито Лукашенко, те са мили хора, демократи и реформатори, затова държавите им са богати, заплатите и пенсиите, високи, затова всички западняци учат, работят в Казахтан, Беларус, Русия. Даже и всички наши сънародници, деца, внуци, всички са в Русия, Казахтан, Беларус. Какво да правят на Запад, там заплатата е 200 евро, пенсията 100.
Нали бе, Чукчев?
Откакто вечния социализъм който съградихте гениалните ченгета, разузнавачи, апаратчици и въобще "гении кадърници", победи "гнилия капитализъм", целия свят се юрна в Русия, Казахстан и Беларус, и Северна Корея.
Колко мъка има по света, боже!
2.
Ххх
13.01.2022 20:23:55
21
21
Моите уважения към Боян, но тук място за цветна революция няма. Беше извършен, добре планиран с чежда помощ и подкрепа преврат от Токаев спрямо мощния Назырбаев. Активно мероприятие провокира Назырбаев, Токаев с подкрепата на Путин преобърна нещата, с кръв разбира се, но малко кръв...така стават нещата в държавите с диктатура!
1.
В Казахстан приключи
13.01.2022 20:23:09
3
24
Но у нас победи и резултатите са видни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори