×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Болница „Сърце и Мозък” Бургас отвори широко вратите си за ваксинация на бургазлии


Болница „Сърце и Мозък” Бургас отвори широко вратите си за ваксинация на бургазлии
Днес 72% от пациентите предпочитат да се лекуват в частни болници
06 Януари 2022, Четвъртък, 08:00 ч.
Автор: Епицентър.бг

Частните болници не получават субсидии от държавата, нито за капиталови, нито за текущи разходи, заявява проф.Тони Веков

Поради огромния интерес публикуваме отговорите на проф. д.м.н. Тони Веков – Председател на Съвета на директорите на МБАЛ „Сърце и Мозък“, Декан на Факултета по „Фармация“ в Медицински университет – Плевен и професор по Обществено здраве и здравен мениджмънт и Здравна икономика, зададени от epicenter.bg.

- Професор Веков,  на 10.12.2021 г. откриването на Вашата болница в София беше атакувано от опозицията в парламента, а служебният здравен министър обеща да ви даде лиценз. Една седмица по-късно, пак по време на парламентарния контрол въпросът е повдигнат отново от същия депутат. Кой е против болницата и защо?

- Все още нямаме лиценз, въпреки че отговаряме на всички законови изисквания. А откриването е далеч напред. Преди конкретния отговор, обаче, е важно да се разбере каква е средата и кой по принцип няма интерес да има конкуренция в здравния сектор.

Болничната система е най-сложната в свръхчувствителния здравен сектор, най-силно регулираната и за съжаление страда от всякаква липса на конкуренция, защото най-големият собственик на болници – държавата – е в хроничен конфликт на интереси. Тя едновременно е принципал на държавните болници, в които се извършват приблизително 50% от всички медицински дейности, и в същото време определя правилата за всички: държавни, общински и частни.

Държавата притежава и управлява държавните болници и надзирава и проверява как всички работят и дали всички кандидати изпълняват условията въобще да получат лицензи за работа! Накрая на този сложен и вътрешно конфликтен процес на регулиран достъп до пазара на болнична помощ и медицински услуги, през здравната каса, държавата определя бюджета на всяка болница и нейния индивидуален лимит за прием на пациенти.

Получава се така, че държавните и общинските болници винаги са „по-равни” от частните, защото разчитат на гърба на своя титуляр (едновременно и регулатор) – от безразборни субсидии за капиталови разходи до целева помощ за безобразно натрупани дългове от текущи разходи. Когато започне каквато и да било дискусия да се накаже или закрие която и да е държавна или общинска болница, която е нарушила законите, източила здравната каса, наранила пациенти... меко казано, да кажа – допуснала преждевременна смърт поради груба небрежност, навсякъде по медиите, в парламента, в здравното министерство и в здравната каса се изреждат политици, фирми, лобисти, кметове и общинари с всякакви защитни тези и димни завеси.

В крайна сметка на държавната болница нищо не ѝ се случва или най-много нейният директор е „награден“ с уволнение! Всички видяхме това през тази година с източването на болниците „Лозенец”, „Пирогов” и „Александровска”. Наказал ли ги е Костадин Ангелов като техен принципал за криминални трансплантации, за злоупотреба с клинични пътеки, за разсипване на болницата?

Ами не – напротив, преизбрал е същите директори за награда. Защо ги е преизбрал?

Като съсобственик на болница ще изкажа едно предположение. Болницата е голяма „фирма”, която провежда множество обществени поръчки за всичко – от тока, през строителството, до храната, спирта и памука. И ако частните болници купуват най-качественото на най-ниската цена, защото това е интересът на собственика, за да осигури достойни възнаграждения на медицинския персонал преди всичко, държавните и общинските болници са обрасли с партийно верни доставчици, купуват скъпо и прескъпо всичко, не си плащат редовно и това е един огромен канал, в който здравните ни вноски, вместо за лечение на пациентите и достойни заплати за медиците, отиват в джобовете на същите директори, в „правилните” фирми и в партийните джобове.

Малко дълъг стана отговорът, но срещу новата модерна болница „Сърце и Мозък“ в София има гласове само от бившия здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов и назначените от него директори на държавни болници в София и тяхното обкръжение от началници на клиники.

- Разбрах ви за цялостната среда концептуално, като професор по здравен мениджмънт, но защо конкретно смятате така?

- Защото Ангелов публично прие за своя свещена кауза да се бори срещу нас с всички сили и средства и изгради върху това повечето от публичните си прояви и част от предизборната си кампания през последната година.

Вместо да дава обяснения в прокуратурата защо и как той лично доведе до фалит най-старата болница в България – „Александровска”, той предпочете да воюва с все още несъществуваща болница.

Много по-удобна мишена е да хулиш плановете на лошия частник, защото не става да напишеш на предизборния си плакат, че първата ти работа в пандемията е била да прибереш даренията на хората за медиците на първа линия и да сключиш договор за доставки на „Александровска“ с тъща си. Нечистоплътна работа, за която няма справедливост.

Частните болници не получават субсидии от държавата, нито за капиталови, нито за текущи разходи. Веднъж инвестирани, почти всички от тях работят и се управляват така, че да не затъват в дългове, а цените на клиничните пътеки са еднакви за държавните, частните и общинските болници.

Натрупването на дългове в държавните болници е умишлено поради корупционните потоци към фирми и лица, свързани с управляващата партия и срещу обещанието, че после ще се „покрие“ дълга целево. Това е порочната практика през целия мъчителен преход.

Затова днес 72% от пациентите предпочитат да се лекуват в частни болници според скорошна публикация на Българския институт за правни инициативи. Едва под 50% избират държавна болница и то само поради очакването да е по-евтино – но и това е съмнително, защото там плащанията пациент/лекар са под масата, а не по официалния ценоразпис. Много ясно, че пациентите с радост очакват да постъпят при нас, както се случва в Плевен и Бургас – и заради модерната апаратура и начин на лечение, и заради добрите условия, и заради чудесните ни много квалифицирани колеги медици.

- Все пак някои лекари се изказаха, че в София няма нужда от повече кардиологии, ортопедии, неврохирургии и т.н. Защо мислите, че атаката е само политическа, а не професионална?

- Защото нямаме проблем с редовите лекари, с лекарите, които наистина работят. Нямаме проблем и с лекарския съюз, който ни подкрепя. След като стана ясно, че ще откриваме болница в София, получихме близо 1500 запитвания за работа в нея – от медици, работещи и в частни, и в държавни и в общински болници. В България има много добри лекари, които в държавните болници са поставени в пълна зависимост от директора и преките си началници, не могат да развият потенциала си, получават мизерно заплащане и заминават за чужбина.

Срещу болница „Сърце и Мозък” София имат против онези, които се страхуват от конкуренцията и от това, че техните отделения ще бъдат изпразнени от съдържание – и от пациенти, и от работещи в тях лекари и медицински сестри. Техният кошмар е, че ще рухне цялата хартиена кула и мираж на тяхната незаменимост и егоистично величие. При нас водещите професори (академици нямаме) ги мерим само по критерия колко специализанти, докторанти и доценти са „произвели“ и колко те са признати от пациентите и професионалните среди в страната и Европа.

- Защо мислите, че отделенията на държавните болници ще бъдат изпразнени?

- Защото пациентите предпочитат да не се лекуват в мизерни условия и да се срещат с неучтив и зле платен персонал, ако вместо това могат да бъдат приети в модерна болница, да бъдат посрещнати от ведри и обясняващи медици, които им отделят достатъчно време, и да бъдат веднага, без чакане с часове и адекватно поставени в условия на максимален комфорт и минимален стрес.

Българският пациент трябва да престане да се превива от болка в ъглите на болниците, да моли за помощ и да бъде дран на живо. Не може здравеопазването да губи хуманния си облик, това е недопустимо. Нашите лекари са задължени непременно да направят колегиум/консултация при всички гранични диагнози и коморбидност – задължени са при всеки пациент да използват цялата достъпна квалификация в страната и Европа.

И тук бих попитал нещо – ако в София има достатъчно кардиологии и неврохирургии, защо всеки ден умират хора от инфаркт и инсулт именно в София и то значително повече, отколкото в Плевен и Бургас – да вземем само данните от 2021 г.? Ще отговоря – защото имаме ефективни клиники само на хартия – болницата уж лекува инсулт, но не го прави по правилата на съвременната медицина, а както казах – по правилата от 20 век, и всеки, попаднал в нея в това тежко животозастрашаващо състояние има риск да остане инвалид завинаги, а не излиза без каквито и да било поражения. Колко модерни строук-центрове имаме в София? Един.

- Какво става на практика?

- Вместо да направим всички болници истински модерни, ние си говорим на ухо къде трябва да отиде някой близък, ако получи инсулт и искаме да оживее, и какво правим реално – просто търсим връзки да го приемат там. Вместо да окажем натиск като пациенти и като вносители на здравни вноски да има достатъчно линейки и достатъчно клиники, в които да се решават реално здравни проблеми. А е ясно, че държавата не може да инвестира всичко, дори не може добре да си управлява вече инвестираните болници. Частните инвеститори, с модерен мироглед и експертиза, са единствената алтернатива. Всички институции и лекарският съюз смятат, че има нужда от нова болница в София, само Ангелов е против.

- Искате да кажете, че няма конфликт между държавните и частните болници?

- Ние говорим, че няма истинска конкуренция, а за нас конкуренцията не е конфликт, докато по интригантски и манипулативен начин не се изроди професионалното сътрудничество във (из)фабрикуван конфликт.

През последните две години и частните, и държавните болници основно лекувахме Covid-19. Всички помните, че в началото ние не получавахме пари за това, нито държавата ни подпомогна за апаратура и защитни облекла.

После малко се смекчи, но като се направят анализите, ще се установи, че в частните болници може би смъртността е била по-ниска, отколкото в другите, просто защото сме събрали много подготвени специалисти, включително от Европа, и разполагаме с най-модерната реанимационна апаратура.

Пак казвам, няма конфликт между лекарите и сестрите, повечето работят на няколко места, „прегарят“, за да получават справедливо заплащане. Това трябва да се промени. Цените на клиничните пътеки трябва значително да се увеличат, тогава и в държавните болници при спиране на източването ще се върне спокойствието и фокуса върху пациента.

- Често частните болници са обвинявани, че работят само със скъпо платени, бутикови процедури и манипулации?

- Това е стара и напълно невярна, митологична интрига. Ние не сме заети с пластична хирургия за разкрасяване, а главно реализираме огромна животоспасяваща и животоподдържаща кардиохирургия и много щадяща инвазивна кардиология и прилагаме лапароскопски методи, модерна неврохирургия и строук-центрове, напреднала ортопедия и обща хирургия, с уникален Гама нож лекуваме много щадящо тумори и метастази в мозъка и за роботизираната хирургия знаете вече.

В цял свят, високотехнологичното лечение е по-скъпо, но в България цените на всички медицински дейности са извънредно ниски. Просто истината е ясна – ние сме на дъното в Европа по % от БВТ, отделяни за здравеопазване – едва 4,6%.  Това е голям проблем както за държавните, така и за общинските и за частните болници. Това е голям проблем за цялото общество и за развитието ни като нация.

За сравнение, една и съща операция в България, при нас с европейско качество, в Чехия струва (и техните каси я заплащат) 3 пъти по-скъпо, в Германия – 5 пъти, в Швейцария и Съединените щати – над 8 пъти. Така че балонът с доставката на здравеопазване с европейско качество по български цени вече се пука и е добре политиците и новото правителство да видят тази критично важна истина, наред с възстановяване на конкурентната среда, ако искат лекарите и медицинските сестри да остават в България. Трябва също да се подготвим за отварянето на общия медицинския пазар в Европа, защото ако не го направим, и българските пациенти ще използват Терминал 2 с ниско тарифните чужди авиокомпании дори за елементарни медицински интервенции в чужбина. 

- В парламента се чу обвинение, че закриват университетската болница „Лозенец”, за да отворят място на здравната карта за новата Ви болница. Така ли е?

- Ами не, никак не е така! Ние сме получили по процедурата пред МЗ одобрение за проекта „Сърце и мозък” София от всички инстанции преди да стане ясно какво ще е бъдещето на „Лозенец” и в документите ясно пише, че има нужда от такава нова многопрофилна болница тук и това е ясно от поне половин година.

Както каза министър Стойчо Кацаров – да, познаваме се, в България всички се познаваме, ние сме една шепа хора, но това, че се познаваме с всички експерти в здравния сектор, които в един момент се превръщат в политици, не ни е помогнало да развием инвестиционната си дейност в здравеопазването. Даже ни е попречило. Каквото сме постигнали досега не е поради политици на власт, а въпреки тях.

Ние не търсим преференциално отношение, работим по буквата на закона и имаме на своя страна нашата висока квалификация, доволните си пациенти и посветените на кариерата си медици. Аз самият съм декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Плевен и си давам много ясна сметка от академична гледна точка, че има проблем в „Лозенец”, че от друга страна има проблем с лечението на бебета и деца и че станахме пословични с това, че сме единствената държава в Европа, която няма детска болница. Но не ние диктуваме държавната политика и какво да открива или закрива министерството. А и как може тази болна идея една фалирала болница с около 100 легла, която години наред не може дори да изпълнява щедро отпуснатия ѝ от касата бюджет, да „прави място“ на голяма високотехнологична болница в модерен комплекс с 500 легла? Не се взема туй, дето го няма!

Всички празноглави приказки за „даване и вземане“ трябва да се изоставят и както казах, в реална конкуренция, при която ще отпаднат зле работещите празни черупки – по израза на един начетен анализатор „болниците табелки“ – ще останат новите и качествените. Дано „Лозенец“ се съвземе и се върне към старата си слава на водеща софийска болница – това е възможно без нови субсидии и без плач по площадите. Това, което искам като преподавател, е да направя всичко възможно да задържим нашите студенти да останат в България, а като инвеститор в този сектор – да им създадем територия, на която да лекуват, да работят и да се развиват в условия, еднакви с тези в най-напредналите страни. И затова ще построим следващата си болница в София. Започнахме от Плевен и Бургас, показахме и доказахме какво можем, очакваме пациентите на столицата да се уверят лично, относително скоро, колко много можем да им помогнем по-бързо, по-качествено, при високо удовлетворение.


В категории: Бургас


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори