×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко са прости


Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко са прости
Картата на риска за развитието на Омикрон
05 Януари 2022, Сряда, 13:40 ч.
Автор: Николай ВИТАНОВ*

Някои ще кажат, че съм брутален. Брутален съм, да! Предприемам действия да дестабилизарам песимистичния сценарий, който сам съм предрекъл

До края на седмицата няма да пиша много. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света покрай новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, тъй, че някои компютри там ще заработят към края на седмицата. Затова - тръгвам с кракък анализ, който с течение на времето ще достигне нормалния си размер.

Какво е положението днес:

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.27. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава. Числото е под 1.3, но е почти там. Спомняте си прогнозата ми, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден наближава, репродуктивното число се очаква да расте и да доближи 1.3. Знаете, че като стане 1.3 почвам да отброявам 14 дни. Утре се очаква числото да прехвърли 1.3,

14 дни оттам са 21-ви януари - съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава ( спомянте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3

Картите днес. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сценарий. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези прогнозни карти.

2. Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространениетона вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - очаква се да обхване и Северозападна България.

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Днес това е вече факт. Пазете се, важното е да сте здрави.

5. Дифузното разпространение. Вчера го имаше в 7 области на страната и ви писах че това бързо ще се промени. Днес областите с дифузно разпространение са 26. Няма такова все още в Кърджали и Разград. Няма да е задълго обаче.

6. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден. Вчера ви посах, че днес може да се повече, поради особеностите на отчитането. Тук очакванията са дори за има лек спад пред следващото седмица.

7. Локдаун. Питат ме често. Прогнозата ми беше, че до края на миналата година няма да има. Тя беше направена още октомври месец и както видяхте, се осъществи. Сега за тази година. Зависи как здравната система ще понесе натоварването. Ако следите интервютата ми по телевизиите, винаги наблягам на това, армията, която се бори с този вирус, да е в добро здравословно състояние и да има средства за борба. Не се очаква натоварване на интензивните отделения такова, каквото беше при предишните вълни. Може да има обаче много случаи за неинтензивно лечение и ако се допусне личните лекари и персонала в болниците да се изпоразболеят, няма да има кой да се грижи за болните и тогава ще трябва да се мисли и за такива ограничителни мерки. Засега, такава опасност няма, не очаквам да възникне и в следващите две седмици. Тъй, че прогнозата е: до 20-ти януари не се очаква налагането на локдаун.

8. Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада.

9. Веселата част.

Вчера предупредих пухкавите ми юрдечета да се пазят, защото днес Омикронът ще покаже зъбите си. Крякнаха срещу мен, че след празниците броят на случаите е висок. Така е, това всички го знаят, но кога след празници сме имали 6200 нови случая. Юрдечета мои, вчера ви призовах по телевизията. Спазвайте мерките, за да провалите песимистичния сценарий на Витанов, а той е, че през март месец на официалния портал ще видим над 1 000 000 като число за регистрираните заразени и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, нека на проклетия Витанов да му стане зле, нека не се реализира песимистичния му сценарий. Давайте, че ако не се напънете, ще се реализира. От вас зависи, но с крякане само няма да стане. Трябва и мерки да се спазват, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко перчене, повече реализъм. Само така ще натриете носа на омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа. Давайте, не крякайте и помнете закона на Витанов:

Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко се прости. Някои ще кажат, че съм брутален. Брутален съм, да. Както виждате , предприемам действия да дестабилизарам песимистичния сценарий, който сам съм предрекъл. Ама без помощ от юрдечетата няма как да стане.

10. Това е за днес. Желая да сте здрави и успешни и нека вирусът да ви заобикаля.

*Коментарът е от фейсбук профила на известния математик и анализатор проф.Николай Витанов, бивш член на Националния оперативен щаб


В категории: Политика


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
27
Коментара по темата
27.
LSFC
06.01.2022 15:05:26
0
1
Витанов ,математико,смятай-на ден правили 35000 теста по 80 леваС са 84 милиона лева за месец,от март 2020та са милиард 850 милиона лева само тестове,вчера се разсмърдя далаверка и с детските тестове от 3 на 5 леваС...Ще ни наричаш прости за тия пари,няма начин...убитаци неземни
26.
do 21
06.01.2022 13:05:06
0
1
ХАХА ЯВНО ПРИ НАС ИМА КОВИД ОТ ПРЕДИ 2019Г. ТЪЙ КАТО НЕ СМЕ МЪРДАЛИ ОТ ТОП3 ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ
25.
Хан Крум
05.01.2022 22:46:19
1
1
Прав си Витанов, много си прав, но да не ти пука! Като поизмрат българите и ще се сбъдне американската мечта, мангалите, които знаем вирус не ги хваща, да управляват България.
Празно в пространството няма пич!
24.
!!!
05.01.2022 21:18:50
3
0
Браво! Но колко ли от прочелите статията ще ви разберат?
23.
Винаги
05.01.2022 20:16:46
0
3
Винаги преди рязко застудяване и рязко затопляне има голяма заболеваемост . Но до сега никой нищо не е казвал за това. Както и висок процент инфаркти и инсулти при хора от различни възрасти. Но никой до сега не казваше нищо защото не даваха пари а и ваксините струват пари. Дано най-накрая се замислят и открият начин за справяне с проблема че и младежи си отиват.
22.
Прав е. Май е от тях
05.01.2022 19:40:56
2
3
Не исках да те обидя, но чест ти прави, че сам си достигнал до това убеждение. Отдавна си мисля, че имаш нвкакво душевно разстройство
21.
до 19
05.01.2022 18:56:46
6
4
до доказващия твърденията на математика
Статистиката е, че сме първи по смъртност в света, не само в Европа и другите развити - Канада, Израел и подобни - в света.
Дори и лоша, имаме здравна система. Когато е претоварена с всезнаещи умници, като тебе" - това е резултата. Ка к да ти уври главата, че ковида, особено на неваксинирани, прави усложнения. Всички с кръвно, диабет и подобни се засилват с бясна скорост към статистиката за смъртността. Има няколко решения : Да седите с овцете, само в планината. Да се ваксинирате. Или да сте тъпо парче и да пишете глупости в нета и да се надявате, че сте българин-юнак и никой няма да ви дава наклон...
20.
RE-2
05.01.2022 18:41:59
1
1
Никак не е лесно да си прост.
19.
До 18
05.01.2022 18:04:58
3
10
Мислещ се за умен българино погледни първо статистиката преди да говориш!
Да от вируса има починали, но над 90% от общата смъртност, от починалите българи не са починали от корона, а от здравната ни система, от политиката, от преложените на народа условия на живот, от страха породен от медии и коронознаещи, от мерките дори.
Имаш ли си на представа че броят на пациентите със заболявания извън COVID-19 е спаднал драстично - с 500 хил. души в сравнение с времената преди кризата, защото болните се страхуват да се преглеждат и лекуват по време на ковид и умират от други заболявания.
18.
Кобри
05.01.2022 17:47:52
8
8
Тъпи, прости българино - юнак ..
Не съм професор, н по математика, ни по ядрена физика, но дано ви стигне до закърнелите кофи.
Страните с висок % ваксинирани имат по-малко усложнения и по-малка смъртност !
Това е начина. Това е решението, поне за сега.
17.
Хаха
05.01.2022 17:21:46
7
5
Тоз малоумник и той е на заплата и трябва нещо да каже глупака.Никой не може да знае колко болни ще има.Да отива бакалин и да смята там.Всички орифесори само и само оари да вземат.
16.
Умникът
05.01.2022 16:53:59
4
11
Аз също не съм ваксиниран и този е доста далеч от това да ми е симпатичен,но за това,че много народ е толкова прост,че дори не може да проумее,че е прост е прав
15.
Хаха
05.01.2022 16:50:27
6
7
Стана дискусията, един трол се включи с опорките за прост ганьо и т.н., да подкрепи поредното ковидарско плашило :)
14.
Математика Драганов
05.01.2022 16:10:03
4
12
Българина че е прост си е прост СПОР НЯМА.Докато Ганьовците спят сън дълбок едни мушмороци им отмъкнаха здравните осигуровки пенсионните осигуровки данъците които плащат за да им осигурят спокойно и уредено съществуване изсякоха им горите и им убиха дивеча в тях. Също така други мингяни безчинстват в земите на българите като орди скакалци опоскват всичко и нападат жени деца и беззащитни българи които срещу орда от 20-30 мингяна биват бити. Те така продължават приказките на БСП СДС НДСВ ДПС ГЕРБ ДА БЪЛГАРИЯ НФСБ АТАКА ВОЛЯ ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД ВЪЗРАЖДАНЕ И ПРОЧИЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ "ПОЛИТИЦИ" КОИТО ИСКАТ ДА "ОПРАВЯТ" НАРОДА ЗА ДА СИ ОПРАВЯТ ПОКОЛЕНИЕТО ДО 9-ТО КОЛЯНО.Аферим машала проста рая....гледаш ли умно българино?
13.
*********
05.01.2022 15:43:27
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Математик
05.01.2022 15:38:58
16
17
Хайде сега коментиращите да направят една анкета:
1. Завършили сте средно образование ? Хуманитарно или техническо?
2. Завършили сте висше образование? Хуманитарно или техническо?
3. Какви са оценките по математика и физика от висше и средно?
4. Учили ли сте теория на вероятностите, статистика и какви са ви оценките?
5. Знаете ли какво е дифузия?
Не ви искам отговорите! Но в 99 процента от тях резултатите ще са трагични! Математика и физика не се обичат защото за огромна част са непонятни! Изисква се логика, знания, теория, сериозна подготовка! А тези неща българинът не ги обичА! Той е най най най! Съдбата не всеки е в личните му ръце! Ако иска да бъде, трябва труд! Ако иска да лежи на една заплатка от 1000 лв пак си е негово решение! Бъдете здрави!
11.
Съгласен съм!
05.01.2022 15:36:28
14
18
"Някои ще кажат, че съм брутален. Брутален съм, да!" "Някои хора са толкова прости, че дори не могат да осъзнаят колко са прости"
Изцяло се солидализирам с професора. Толкова е проЗТ, и същевременно толкова си е повярвал, че сам не осъзнава колко е проЗТ. Дано това се дължи на щедри хонорари за подклаждане на ковидиотизма, че иначе лошо говори за професорската му титла..
10.
ОМГ
05.01.2022 15:18:53
14
15
Тоз пък за какъв се взе !?!?!
9.
Умникът
05.01.2022 15:14:03
7
14
Не знам дали наистина го е казал или се перифразират думите,за да се разлаят кучетата пак и да съберат малко гледаемост на новината,но за съжаление е така
8.
*********
05.01.2022 15:01:10
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Пешо
05.01.2022 14:56:06
10
22
Как беше приказката "Ум царува, ум робува ум патки (юрдечета) пасе
На тоя юрдечетата му виртуални, съществуват само в неговата глава, но все пак си ги пасе човека.
6.
Каквоооо?
05.01.2022 14:56:02
9
12
Кой та научи тъй да пцуваш ве михлюзин??!!!......майка ти ли???
Въййййй! .....тоз как на напсува!...Ужассс!!
5.
тоз пък
05.01.2022 14:49:56
10
24
Голям смешник излезе. Умуването му няма край, но определено с това хвърляне на боб не познава. Поне нещо да се беше сбъднало на тоя безработен знахар. От къде ги събират тия гадатели? Приказват едни и същи глупости от преди 6 месеца.
4.
Ноунейм
05.01.2022 14:38:33
9
18
Дебил
3.
1
05.01.2022 14:22:28
12
26
Изказа се, ха сега запали и една свещ на Рогатия и му се поклони. Знаем че си му роб до гроб.
2.
Тръба във вестник
05.01.2022 14:20:19
18
32
Уникален помияр, толкова ли няма кой да го поздрави отблизо тоя в София бе?!
1.
математик
05.01.2022 14:19:24
18
35
Тоя изперка тотално.Като си се заел да правиш прогноза и да спомагаш,трябва да има нормалност в изказа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му
Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори