×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Командос осъди МВР за 30 хил.лева, счупил си крак на излизане от служебния стол


Командос осъди МВР за 30 хил.лева, счупил си крак на излизане от служебния стол
Спечнегнето бил притеснен след инцидента, сринал се психически, защото не можел да играе футбол и да обръща внимание на детето си
01 Януари 2022, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в рамките на година, като втория път са извадени винтовете, поставени при първата операция

Командос от отдел "Специални операции" при Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е осъдил МВР за 30 000 лв. Това обезщетение му е присъдено заради инцидент, станал преди 5 години. Тогава докато вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ, той се подхлъзнал, стъпил накриво и счупил глезенната става на десния си крак. За това МВР го обезщетило с 8700 лева, но командосът е завел иск за неимуществени вреди в Софийския градския съд, пише правният сайт Лекс.бг.

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в рамките на година, като втория път са извадени винтовете, поставени при първата операция. Експертът по делото обяснява, че няма трайни последици от счупването, но при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов приятел свидетелства, че го видял с патерици след инцидента и бил притеснен, че няма да може да обръща достатъчно внимание на малкото си дете и да спортува. По-късно опитал да играе отново футбол, но се отказал заради болките. Друг свидетел разказва, че командосът изпълнявал различни задачи, но физическото натоварване е основно за всички. За около три месеца пропуснал няколко тренировъчни лагера, а като се върнал на работа, възникнала специална водолазна задача, в която не успял да се включи и това го травмирало.

По делото съдът констатира, че Законът за МВР дискриминира служителите на министерството, които имат право на обезщетение, след като са пострадали на работното си място, защото предвижда "таван" на компенсацията. Такъв е изводът и на други съдии, които гледат дела за обезщетения, заведени от служители на МВР. По тези дела министерството пледира, че са неоснователни, защото ЗМВР предвижда еднократни компенсации с фиксиран размер - 10 заплати за тежка телесна повреда при изпълнение на служебните си задължения и 6 заплати при средна телесна повреда. Прочитът на министерството е, че след като бъдат изплатени тези заплати, служителите му нямат право да претендират по-високи обезщетения за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче вече няколко съдебни състава отхвърлят това тълкуване като дискриминационно и присъждат допълнителни обезщетения на пострадалите служители на МВР, като случаят с командоса е поредният.

АРГУМЕНТИ

По него съдия Петя Алексиева обяснява, че в Закона за държавния служител (ЗДСл) няма ограничения в обема на отговорността на съответната администрация за вреди, причинени на държавни служители. Затова и ако се приеме, че със ЗМВР е въведен такъв лимит, то униформените ще са в по-неблагоприятно положение от останалите държавни служители. Такова ограничение няма и в Кодекса на труда. 

Тя припомня и дело, по което са присъдени 190 000 лева обезщетение на съпругата и двете деца на загинал пожарникар. И в този случай всички инстанции са били единодушни, че ЗМВР недопустимо въвежда дискриминационни лимити на обезщетенията, включително и при смърт на служителя, когато на близките се изплаща и обезщетение от до 20 заплати. 

В крайна сметка Софийският градски съд приема, че командосът трябва да бъде обезщетен с 30 000 лв., но от тази сума вади вече платените от МВР 8700 лева. Затова министерството е осъдено да плати още 21 300 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


В категории: Темида


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
10
Коментара по темата
10.
Георги
02.01.2022 09:55:06
0
11
Нещо не ми се връзва!!!! Мъж, здрав, корав, трениран да се бие, командос, паднал след ядене, жалва се и съди службата си!? А ако е на операция срещу някой бандюга и онзи му удари два шамара, пак ли службата ще трябва да му плаща обезщетение? И командосите ни вече не са като едно време, само принцеси останаха.
9.
*********
02.01.2022 04:36:07
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Един
01.01.2022 18:37:42
1
25
Селски ловец в Лясковец уби командос и рани няколко други.
Тук един си навехнал крака и плаче.
Друг един го биха цигани...
Каква е селекцията на тези хора питам?
7.
Командос Стойчев
01.01.2022 17:16:30
2
16
Напусни пенсиьо.
6.
Юруш на делата.
01.01.2022 16:45:16
1
33
Сега следващото дело срещу МВР очаквам да е,че някой служител е преял в служебния стол и с това му е причинено стомашно-чревен дисбаланс.
5.
Kamando
01.01.2022 14:48:28
1
26
Gore e bil komandos dolo e bil s pile6ki kra4enca
4.
Мдааа
01.01.2022 14:35:16
3
53
Ей,такива са ни командосите,разни комплексирани палячовци с разстроена психика.
3.
!
01.01.2022 14:31:57
1
42
Нежен принцес:)
2.
Боримечката
01.01.2022 14:25:55
2
54
Еб..си и командоса, в безплатния стол не можал да се наплюска без да се потроши ???
1.
Язон
01.01.2022 14:24:06
2
40
Много му е "мазен курбана" на тоя. А съдията има ли в предвид: Преди или след хранене е възникнал инцидента. Защото ако е след храна, същия е прекалил с хапването или е ял по тлъсто за да се подхлъзне. Ч.Н. Г.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори